s.

 

Laatste Nieuws

 

Bestuur/Fractie

 

Achterbanvergaderingen

 

Commissies

 

Verkiezingsprogramma

 

Leden

 

www.Someren.nl

 

e-mail ons  

 


 

Bestuur/Fractie

 

Secretariaat:                 

Lijestraat 4

5715 AX Lierop                                  

   

Bestuur    

        

Voorzitter a.i.:  

Thieu v.d. Boogaart

Felicitestraat 38

5715 AZ Lierop

tel. 0492 33 13 43

email mvdboogaart@testrake.nl                    

                                               

Secretaris:                     

Riet v.d. Hurk

Lijestraat 4

5715 AX Lierop

tel. 0492 33 15 93

email hhurk@worldonline.nl

 

Penningmeester a.i.:

Marianne Welten

Hogeweg 5a

5715 AP Lierop

tel. 0492 33 17 37

email marianne.welten@hetnet.nl

 

Fractie               

 

Voorzitter:                       

Annette Wilde

Eindje 5a

5715 PK Lierop

tel. 0492 33 21 18

email annettewilde@wanadoo.nl

 

Wim Steenbakkers

Lijestraat 28

5715 AX Lierop

tel 0492 33 14 65

email: steenbakkerswmp@tref.nl

Burgercommissielid :                             

Rene Manders

Heesvenstraat 15

5715 AD Lierop

tel 0492 33 17 22

email: Rene.Manders@nutreco.com  

                                                           

Wethouder Sociale zaken:

Martien Kusters

Florastraat 28

5715 AK Lierop

tel. 33 15 10  

email: m.kusters@someren.nl

 


 

Laatste Nieuws

 

Zie de agenda en verslagen van de achterbanvergaderingen.

 

 


 

Verkiezingsprogramma

 

Inleiding 

 

Gaan kiezen betekent vertrouwen geven.

Bij gemeenteraadverkiezingen geef je graag vertrouwen aan personen die je kent.

Personen die een actieve rol in het lokale maatschappelijke leven vervullen genieten vaak de voorkeur. Kennelijk heeft de kiezer er vertrouwen in dat juist deze kandidaten in de gemeenteraad een oplossing weten te realiseren voor zaken die plaatselijk van belang zijn.

De politieke groepering die haar oorsprong heeft in dit maatschappelijke leven, staat met twee voeten midden in de samenleving en wéét wat haar bezig houdt. Juist het deel nemen aan en het onderdeel zijn van de lokale gemeenschap én dit weten om te zetten in politieke daadkracht, vormt de basis voor het bestaan van een lokale politieke groepering.

De lokale politieke groepering kan zich bij het realiseren van haar doelstellingen volledig richten op de plaatselijke belangen zónder daarbij gehinderd te worden door  landelijke richtlijnen en conventies.

 

De Lieropse Lijst benadrukt haar lokale betrokkenheid extra, door actief te participeren en deel uit te maken van alle voor de politieke groepering belangrijke ontwikkelingen die plaatselijk spelen. De Lieropse Lijst ziet daarbij een open communicatie als noodzaak om optimaal te kunnen functioneren. Inbreng van wensen, meningen en standpunten vanuit de gemeenschap, overleg bij de politieke standpuntbepaling en verantwoording over het resultaat, verlangen een permanente communicatie. Deze communicatie dient hét middel te zijn om de kiezers te betrekken bij de lokale politiek.

De Lieropse Lijst is van mening dat óók het college en het gemeentelijke apparaat  een permanente dialoog met de inwoners van Someren dienen te voeren. Actief de burger opzoeken vóórdat besluitvorming heeft plaatsgevonden, meningen peilen en inbreng vragen zijn prima middelen om de afstand tussen burger en overheid te verkleinen en de betrokkenheid en inbreng vanuit de bevolking te vergroten.

 

Als vertegenwoordiging van de lokale gemeenschap voert de Lieropse Lijst een op consensus gerichte politiek. Zij beperkt zich daarbij niet alleen tot de behartiging van de Lieropse belangen maar richt zich op de gehele gemeente Someren.

Bij het nastreven van consensus geeft de Lieropse Lijst in haar afwegingen extra aandacht  aan minderheden en mensen in een achterstandssituatie.

 

Dualisering gemeentebestuur 

 

Bij de komende raadsverkiezing wordt ook de wet “dualisering gemeentebestuur” van kracht.

Direct effect zal zijn dat de wethouders geen deel meer uitmaken van de raad. De raad krijgt daardoor een zelfstandiger rol als beleidsbepaler en controlerend orgaan.

 

Doel van de wetgever is méér betrokkenheid van de burger bij het lokale bestuur te creëren.

Wat in de praktijk het effect van deze wet in kleinere gemeenten zal zijn, is nog onduidelijk. Naar de mening van de Lieropse Lijst is betrokkenheid van de inwoners bij het lokale bestuur vooral afhankelijk van de wijze waarop het bestuur met de burgers omgaat. De Lieropse Lijst ziet de mogelijkheden die deze wet biedt  dan ook graag vertaalt in verbetering van deze relatie.

Een actieve dialoog (zie ook hierboven) tussen burger en lokaal bestuur is daarbij van essentieel belang.   

 

Lokaal sociaal beleid 

 

Het is nog maar vrij recent dat  onder de noemer “leefbaarheid” vooral werd gediscussieerd over woon- en winkelvoorzieningen. Intussen is het besef ontstaan dat behoud en verbetering van leefbaarheid méér aspecten  van onze samenleving raakt. Deze worden samengevat onder “lokaal sociaal beleid”.

Naast ruimtelijke ordening en economische factoren dient de aandacht vooral ook uit te gaan naar sociaal maatschappelijke zaken. Leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid staan daarbij centraal. Deze gebieden zijn wel nauw met elkaar vervlochten maar ze raken vele beleidsterreinen. Bij de betreffende beleidsterreinen in dit programma besteden wij hier aandacht aan.

Naar de mening van de Lieropse Lijst dient juist op het gebied van lokaal sociaal beleid de beleidsvorming op een interactieve manier tussen burgers en gemeentebestuur tot stand te komen.

 

Ruimtelijke ordening 

 

Herindeling

De Lieropse Lijst is fel gekant tegen de plannen van de minister om het gebied ten noorden van de A67 bij de gemeente Helmond in te delen. Niet alleen omdat Lierop hierdoor bestuurlijk wordt opgedeeld, maar vooral omdat hierdoor de sociale infrastructuur fundamenteel wordt aangetast.

Eerst wanneer voor Helmond de noodzaak voor woningbouw in het meest noordelijke gebied (Lungendonk) daadwerkelijk is aangetoond en actueel is, zijn grenscorrecties bespreekbaar. Indien noodzakelijk zijn wij bereid medewerking te verlenen aan verlenging van de Rochadeweg.

 

Voldoende bouwmogelijkheden

Het Streekplan, gebaseerd op het verstedelijkingsbeleid van het Rijk in combinatie met een onevenwichtige woningmarkt, heeft tot gevolg dat de natuurlijke groei van de bevolking niet opgevangen kan worden. De Lieropse Lijst vindt dat met nadruk moet worden bepleit het provinciaal beleid zodanig aan te passen dat de gemeente meer mogelijkheden krijgt om jongeren, starters en ouderen een kans te geven in de eigen kern te wonen.

Het beleid gericht op het beperken van woningbouw ten gunste van een regiobenadering wordt niet gesteund.

 

Reconstructie buitengebied

De vanuit de landelijke overheid ingezette én aangestuurde herinrichting en revitalisering van het buitengebied gaat grote gevolgen hebben. De directe invloed van de gemeente op dit beleid is beperkt. Wij zijn voorstander van het binnen onze gemeente aanwijzen van gebieden waar duurzame landbouw zich kan ontwikkelen.

 

Binnen de beperkte mogelijkheden is de Lieropse Lijst voorstander van het zoeken naar verruiming van de gebruiksmogelijkheden van bestaande bebouwing zonder dat er sprake zal zijn van (toekomstige) negatieve bijeffecten.

 

In de herinrichting van het buitengebied zal ook veel aandacht gegeven worden aan de versterking van de natuurwaarde.

Het opstellen van een zogenaamde landschapsstimuleringsregeling vinden wij belangrijk. Hiermee worden agrarische bedrijven gestimuleerd te investeren in het landschap.

Aanleg van wandelroutes en herstel van kleine cultuurhistorische (landschaps)elementen kunnen daarvan deel uit maken.

Wij zijn van mening dat het creëren van voldoende draagvlak voor het uitvoeren van het beoogde natuurbeheer voorwaarde voor succes is.

 

Ruimte voor bedrijven

Kleinschalige bedrijven leveren -naast hun bijdrage aan de economische ontwikkeling- een wezenlijke bijdrage aan de versterking van de leefbaarheid van kleine kernen. Om deze redenen blijven wij streven naar het realiseren van een bedrijventerrein dat aansluit bij de schaal van de betreffende (kleine) kernen.

Wonen en werken vereisen op lokaal niveau voldoende ruimte voor bedrijfsvestiging.

Uitbreiding of herinrichting van bedrijfsterreinen kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

In dit kader zijn wij ook voorstander van het creëren van méér mogelijkheden van het  huisvesten van kleine (startende) ondernemers.

 

Voor de diverse dorpskernen is de bestemming vastgelegd in komplannen. De regels in deze plannen dienen zodanig flexibel te worden toegepast dat winkels en bedrijven die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de kleine kernen,  de mogelijkheid wordt geboden zich te vestigen.

 

Ruimte voor ruimteregeling

De sloop van stallen in het kader van deze regeling levert reeds een zichtbare bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van het buitengebied. De financiering van deze sloop wordt geacht te komen uit de verkoop van grotere bouwkavels die extra worden toegewezen.

De Lieropse Lijst is van mening dat de kosten welke met de ontwikkeling van deze locaties samenhangen, geheel ten laste van deze locaties dienen te komen.

Tevens pleiten wij er voor op deze grote kavels panden te realiseren die meer dan één wooneenheid bevatten. De kavels komen hierdoor binnen het bereik van méér gegadigden en tevens wordt een extra bijdrage geleverd aan het verminderen van de vraag om bouwmogelijkheden.

 

Economie

Bedrijvigheid is de motor voor onze welvaart. Onder Ruimtelijke Ordening pleiten wij reeds voor voldoende  mogelijkheden voor bedrijfshuisvesting. Het huisvesten van grootschalige bedrijven op regionale industrieterreinen ondersteunen wij. Echter voor kleinschaliger bedrijven dient óók lokaal ruimte te zijn. In het besef dat de ruimte voor lokale industrieterreinen beperkt is, achten wij revitalisering van het industrieterrein Sluis XI een goede zaak.

 

Teneinde beter in te spelen op de behoefte van (startende) ondernemers pleiten wij voor het realiseren van bedrijfshuisvesting in de vorm van bedrijfsverzamelgebouwen, wonen-plus projecten en andere combinatiemogelijkheden van bedrijven.

Met name in de kleine kernen dient bij de gewenste vestiging van een bedrijf dat een versterking voor die kern kan betekenen, de uiterste grenzen van de mogelijkheden te worden opgezocht.

 

Versterking van het winkelgebied Postelstraat kan wezenlijk bijdragen aan de economische ontwikkeling van Someren. In samenwerking met het particulier initiatief hierbij stapsgewijs voortgang realiseren, heeft daarbij de voorkeur boven een grootschalige centrumaanpak.

 

Recreatie

De recreatiesector kan binnen onze gemeente nog verder ontwikkeld worden. Versterking van onze natuurgebieden kan daaraan belangrijk bijdragen (en levert bovendien een bijdrage aan het welzijn van de eigen inwoners). In dit kader noemden wij reeds het opstellen van een landschapsstimuleringsregeling.

 

Tevens zou onderzocht kunnen worden – met de succesvolle projecten Keelven en Starkriet als voorbeeld - of nog ándere projecten mogelijk zijn die een bijdrage kunnen leveren aan de recreatiewaarde van de natuur in onze gemeente.

 

Het succes van het project Keelven, de nabije Strabrechtse Heide en het knooppunt van fietsroutes aldaar, noopt tot een oplossing voor de locatie Provinciale Weg. Een bestemming die de toeristische activiteiten ter plaatse ondersteunt, ligt voor de hand. Invulling in de vorm van een rustpunt in combinatie met een educatieve functie en een daarbij passende economische activiteit -eventueel met beperkte budgettaire steun- kan op medewerking van de Lieropse Lijst rekenen.

 

Ook zijn wij voorstander van het versterken van de verblijfsmogelijkheden in onze gemeente.   

 

Verkeer en vervoer 

 

Ontwikkelingen rond A67

Hoewel studies uitwijzen dat het realiseren van een spoorweg langs de A67 een té grote aanslag op de natuur en de portemonnee zou betekenen en daarom als alternatief voor de IJzeren Rijn uit beeld verdween, is de mogelijkheid van deze spoorlijn tóch weer opgenomen in het streekplan van de provincie.

Gezien deze studies, maar vooral vanwege de aantasting en overlast voor Lierop die hieruit zullen voortkomen, zijn wij van mening dat dit onderdeel uit het streekplan dient te worden geschrapt.

 

Het realiseren van een geluidswerende voorziening langs de A67 achten wij van groot belang gezien de huidige geluidsoverlast in Lierop. Hierbij betrekken wij ook de sterk toegenomen verkeersintensiteit op deze weg alsmede de maatregelen die rond Eindhoven worden getroffen om de capaciteit nóg verder te vergroten. Hetgeen ongetwijfeld tot verdere toename van geluidsoverlast zal zorgen. 

 

Verkeersoverlast in de kom van Lierop

De verkeerssituatie in de kom van Lierop blijft een bron van zorg.

Door getroffen maatregelen is de snelheid weliswaar sterk teruggebracht, maar deze maatregelen hebben niet geleid tot vermindering van het doorgaand verkeer. De overlast blijft groot.

Wij zijn van mening dat alle maatregelen en suggesties gericht op een verbetering in deze situatie, serieus moeten worden overwogen. Leidend zou hierbij moeten zijn om waar dat mogelijk is, een scheiding van doorgaand en bestemmingsverkeer te realiseren.

 

Infrastructurele investeringen

Nu al is te voorzien dat de komende jaren grote investeringen te verwachten zijn voor het oplossen van een aantal verkeersknelpunten. Te denken valt hierbij aan het winkelgebied Postelstraat, de burgemeester Roelslaan, de aanpassingen bij de Kanaaldijk ter hoogte van Lierop en Someren Eind en de kruising Provinciale Weg / Witvrouwenbergweg.

Het grote belang van deze investeringen verlangt een bijna permanente afweging van belangen én mogelijkheden en daarmee telkens prioritering van de uitvoering.

Indien de situatie dat verlangt dienen daartoe eerder genomen beslissingen opnieuw te worden getoetst.

Bij de uitwerking van de plannen –met name ten aanzien van de beoogde aanpassingen bij Sluis X / A67- dient tevens te worden nagegaan of hier mogelijkheden zijn om de verkeerssituatie in de kom van Lierop te verbeteren.

 

Verkeersveiligheid

De veiligheid in het verkeer blijft achter bij de doelstellingen van het Provinciale Verkeers- VeiligheidsPlan. De hiervoor genoemde structurele investeringen zullen zeker  bijdragen aan de verkeersveiligheid. Voor de burger is het opheffen van vaak kleine onveilige situaties in de eigen omgeving zeer bepalend voor de eigen veiligheidsbeleving. Bovendien draagt dit bij aan het voorkomen van verspreid voorkomende, meestal kleine ongevallen. Waar dit kan dienen deze situaties in overleg met de bewoners snel te worden verbeterd.

Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid vinden wij het ook van groot belang dat snel inzicht bestaat in de mogelijkheden van het realiseren van 30-KM zones.

 

De Lieropse Lijst pleit er voor dat bij elke investering in verkeersveiligheid én het aanleggen van nieuwe wegen wordt aangegeven in welke mate deze investering bijdraagt aan de beperking van verkeer in woonwijken en van doorgaand verkeer in dorpskernen.

 

Onderwijs 

 

Huisvesting

De kwaliteit van het onderwijs hangt samen met de huisvesting. Binnen de door de centrale overheid gestelde regels ligt de verantwoordelijkheid voor goede huisvesting van de onderwijsinstellingen bij de gemeente. De Lieropse Lijst is van oordeel dat knelpunten op dit gebied dienen te worden opgelost.

 

Onderwijsachterstand   

Goed basisonderwijs is essentieel om in de huidige maatschappij volwaardig te kunnen functioneren. Soms lopen (groepen) kinderen achterstand op in het bereiken van het gewenste opleidingsniveau. Voor het opheffen van deze achterstanden zijn middelen beschikbaar gesteld. Het hiermee ingezette beleid om deze achterstanden weg te werken, dient te worden voortgezet. 

 

Brede rol onderwijs / Brede school

In een veranderende maatschappij met nieuwe rolverdelingen, verandert ook de rol van het onderwijs. School is méér dan een plek waar je alleen maar leert. Het onderwijs speelt een steeds grotere rol in de opvoeding en de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Die rol strekt zich uit tot sociale en maatschappelijke aspecten, culturele activiteiten en veiligheid. Overleg met tal van instellingen is daarbij van belang. De gemeente dient zich hier initiërend en coördinerend op te stellen.

 

De brede rol van het onderwijs vindt zijn weerslag in de "Brede School". Een Brede School is een bundeling van een (basis)school en verschillende andere instellingen zoals bijvoorbeeld peuterspeelzaal, Thuiszorg, GGD, bibliotheek, sport- en muziekverenigingen, kinderopvang, e.a. Gezamenlijk ontwikkelen al die organisaties activiteiten op het gebied van onderwijs, opvoeding, gezondheid en vrijetijdsbesteding. De Brede school biedt een infrastructuur om het werk van al die verschillende instellingen op elkaar af te stemmen en gezamenlijk activiteiten te organiseren.

Indien er vanuit de Somerense gemeenschap signalen komen dat er behoefte is aan de realisatie van een Brede School of onderzoek daartoe, kan dit rekenen op de steun van de Lieropse Lijst.

 

Veiligheid

 

De mate waarin de mensen zich veilig voelen in hun omgeving wordt als steeds belangrijker ervaren. Dat veiligheid  (of wellicht onveiligheid) niet enkel een probleem van “de grote stad “ is, ervaren we helaas ook in Someren.

Veiligheid echter kent een groot aantal verschijningsvormen. Aan enkele daarvan besteden wij in dit programma extra aandacht. Uitgangspunt bij het vergroten van veiligheid is voor de Lieropse Lijst het betrekken van en samenwerken met direct betrokken partijen en het stimuleren van  zo praktisch mogelijke, resultaatgerichte activiteiten. De nota Integraal Veiligheidsbeleid biedt hierbij een goede kapstok.

 

Veilige omgeving

Stimuleren van  het toepassen van de landelijk ontwikkelde programma’s die gericht zijn op “veilig wonen”, “veilig winkelen” en “veilig uitgaan” kan in belangrijke mate bijdragen aan de veiligheid in het openbare gebied. Initiatieven hiertoe dienen te worden ondersteund. De verdere uitbouw van de buurtpreventie past hierin.

Bij de inrichting van de openbare ruimte en het gebruik van vrij toegankelijke gebouwen zal rekening moeten worden gehouden met het aspect veiligheid en de wensen die hierover bij de bevolking leven.

 

Beschikbaarheid en zichtbare aanwezigheid van politie bevorderen de veiligheid. Tevens echter hechten wij grote waarde aan het “netwerken” van politie waardoor vóórkomen wordt dat onveilige situaties ontstaan c.q. wordt bevorderd dat ze bij de bron worden aangepakt.   

 

Jeugd

Hoewel door de berichtgeving wellicht een andere indruk ontstaat, gaat het op het gebied van veiligheid met het overgrote deel van onze jeugd goed.

Een klein deel echter heeft behoefte aan extra zorg om (verdere) ontsporing te voorkomen. Door nauwe samenwerking tussen school, welzijnswerk, politie en ouders moet zoveel mogelijk worden voorkómen dat jeugd ontspoort. Hen zo nodig begeleiden om herhaling te voorkomen dient daarbij speerpunt te zijn. Het Jeugd Preventie Project is hierin succesvol en verdient naar huidig inzicht voortzetting.

Zinvolle, de jeugd aansprekende, vrijetijdsbesteding is een belangrijk middel om te voorkomen dat jeugd ontspoort. Een actieve rol van het jeugd en jongerenwerk, de politiek en de samenleving is daarbij noodzakelijk.

Sociale weerbaarheid speelt een belangrijke rol in de opvoeding en vorming van de jeugd. Het Marietje Kesselsproject richt zich op de verbetering van de sociale weerbaarheid en lijkt hier goede resultaten te boeken omdat het op een groot draagvlak mag rekenen. Continuering van op weerbaarheid gerichte activiteiten vinden wij noodzakelijk.

 

Vergunningen

Vergunningen zijn vaak gericht op het waarborgen van veiligheid. Waartoe een kwalitatief onvoldoende niveau van vergunningverstrekking én toezicht op naleving kan leiden is de laatste jaren helaas maar al te duidelijk gebleken. Ook blijkt de veelheid van instanties die met uitgifte en handhaving belast zijn, tot onvoldoende veiligheid of zelfs tot onveiligheid te leiden.

De prioriteit van de gemeente dient in de eerste plaats te liggen bij die situatie waarvoor ze zelf verantwoordelijk is. Maar ook de begeleidende en stimulerende rol als bewaker en hoeder van het veiligheidsgevoel van haar burgers dient duidelijk tot uitdrukking te komen.

De Lieropse Lijst pleit voor duidelijkheid in verstrekking en voorschriften en voor het geven van prioriteit aan controle op naleving van díe vergunningen die het meest bijdragen aan een veilige situatie. 

 

Welzijn en Zorg    

Het lokaal te voeren beleid op het gebied van welzijn en zorg bepaalt in belangrijke mate het “gezicht” van de gemeente richting de burgers. Een juiste invulling en uitvoering van beleid op dit terrein ondervinden de inwoners vaak direct. Het leggen van de juiste accenten, een zorgvuldige afweging wáár welke middelen worden ingezet, het ondersteunen en stimuleren van particulier initiatief en vrijwilligerswerk zijn daarbij essentieel.

Daarbij moet voorkomen worden dat beleidsvorming blijft steken in planmakerij en dat in de uitvoering de doelgroep niet wordt bereikt.

 

Vrijwilligersbeleid

De vrijwilliger is vaak de motor én brandstof bij het realiseren van velerlei activiteiten in onze gemeenschap. Waardering hiervoor staat bij de Lieropse Lijst hoog genoteerd.

In dit kader streven wij dan ook een snelle uitvoering van de beleidsnotitie “Vrijwilligersbeleid” na.

 

Kinderopvang

Participatie in de (arbeids)maatschappij van ouders/verzorgers en de toename van het aantal één oudergezinnen, verlangen in toenemende mate de beschikbaarheid van kinderopvangmogelijkheden. Bij de beoogde uitbreiding van kinderopvangplaatsen dient te worden nagestreefd dat óók in de kerkdorpen deze faciliteit beschikbaar is. 

 

Jeugd en jongeren

Kernpunt van het jeugd en jongerenbeleid dient – met erkenning van de primaire verantwoordelijk hierin van de ouders- te zijn het ondersteunen en mede richting geven aan de ontplooiing tot zelfstandigheid van de jongeren.

Zinvolle (vrije)tijdsbesteding en het daarbij hebben van een eigen sociale omgeving, is hierbij van essentieel belang. Het beschikbaar zijn van geschikte accommodaties onder deskundig beheer, is een must. De Lieropse Lijst  pleit hier voor de noodzakelijke investeringen.

 

Het zoeken naar de juiste richting door de jeugd in een snel veranderende maatschappij en wellicht problemen thuis of op school, blijkt steeds vaker oorzaak te zijn van wat wordt samengevat als “de jeugdproblematiek”.

Tijdige herkenning van probleemsituaties, bijsturen en oplossen alsmede het volgen van de resultaten ter voorkoming van herhaling, dienen speerpunten te zijn bij het voorkomen en oplossen van deze problemen. Gerichte inzet van methodisch en open jongerenwerk alsmede samenwerking met alle betrokkenen op dit gebied is hierbij essentieel.

Dáárop dienen naar mening van de Lieropse Lijst de beschikbare energie en middelen primair te worden ingezet.

 

Goed voorbeeld doet goed volgen. Een gezegde dat van toepassing is op het voorbeeld vanuit de samenleving richting de jeugd. Naast het goede voorbeeld achten wij voorlichting geven en het handhaven van voorschriften die gericht zijn op het voorkomen van misstanden van belang. 

 

Ouderen en minder validen

De toename van het aantal ouderen en minder valide burgers verlangt een integrale benadering van beleid dat op hen betrekking heeft.

 

In de regiovisie “Verpleging en Verzorging” is gekozen voor de uitwerking van een drietal actiepunten: Wonen, Zorg en Welzijn; Mantelzorg en Preventie.

Bij de uitwerking van het actiepunt Wonen, Zorg en Welzijn, blijkt op basis van demografische gegevens dat in de komende jaren een flink tekort ontstaat aan gekwalificeerde ouderenhuisvesting.

Om dit tekort op te vangen dient tijdig beleid te worden ontwikkeld. Zelfstandig wonen in de eigen omgeving dient daarbij één van de uitgangspunten te zijn.

Met name het handhaven van zorgplaatsen in Peeljuweel en het opwaarderen van Henricushof dient alle aandacht te krijgen. De mogelijkheden voor meer intensieve zorg in Someren Heide dienen te worden onderzocht.

De Lieropse Lijst pleit er in dit kader tevens voor om na te gaan of de mogelijkheden voor het aanpassen van woningen, om deze tezamen met zorgverlenende kinderen of partners te bewonen, verruimd kunnen worden.

 

Door de snelle ontwikkelingen in de maatschappij bestaat voor ouderen en minder validen een bijna permanente dreiging "op achterstand te geraken".

De Lieropse Lijst is van mening dat bij de uitwerking van de actiepunten extra aandacht nodig is voor het voorkomen van vereenzaming, blijvende participatie in het sociale leven, het bevorderen van beweging en een gezonde leefstijl.

Hierbij is mantelzorg buitengewoon belangrijk en is méér ondersteuning voor deze vrij anonieme groep stille werkers noodzakelijk. 

 

Emancipatie/participatie

Ook in Someren verkeren individuele mensen en/of groepen in een achterstandssituatie.  Op verschillende plekken in onze gemeente wordt gewerkt aan het verminderen van die achterstand. Wij zijn voorstander van de aanpak om via overleg met de betreffende netwerken te bevorderen dat alle Somerense burgers de kans geboden wordt als volwaardige burgers te participeren in onze samenleving. 

 

Intergratie van nieuwkomers

In het kader van een zorgzame maatschappij dient er ook oog te zijn voor mensen die in onze gemeente de mogelijkheid krijgen om zich op een nieuwe toekomst voor te bereiden. De opvang en begeleiding zoals die tot nu toe met inzet van het gemeentebestuur en vrijwilligers hebben plaatsgevonden, dienen gecontinueerd te worden. 

 

Zorgloket

Een zorgloket in de gemeente zou in samenhang met de decentralisatie van de indicatiestelling voor alle zorg en de WVG zodanig gestalte moeten krijgen dat op één plek de zorgvraag kan worden neergelegd en ter plekke van een adequaat antwoord wordt voorzien. 

 

Medische zorg

Hoewel zich op dit gebied in Someren nog geen knelpunten voordoen, zijn er signalen dat in de toekomst de beschikbaarheid van 1ste lijn gezondheidszorg minder vanzelfsprekend zal zijn. De gemeente dient hier waakzaam te zijn en zo nodig in voorwaardenscheppende zin tijdig actief te zijn.

 

De ambulancevoorziening voldoet nog steeds niet aan de criteria die daaraan wettelijk gesteld worden. De Lieropse Lijst blijft ijveren voor verbetering in deze situatie. 

 

Dorpsservicecentrum

Steeds meer voorzieningen in de kleine kernen verdwijnen of staan onder druk. De Lieropse Lijst is sterk voorstander van het realiseren van een z.g. dorpsservicecentrum in deze kernen. In combinatie kunnen daarin verschillende –met name ook sociaal-culturele- voorzieningen beschikbaar zijn die anders vanwege de te kleine schaal niet exploitabel zouden zijn. 

 

Accomodaties

Na de verbouwing van de Vurherd en de aanpassing van het Nirwanagebouw is het aantal knelpunten voor wijk- en jongerenaccommodaties fors verminderd.

Voor wat betreft de knelpunten in Someren Heide en in Someren Noord zal de Lieropse Lijst graag meewerken aan het realiseren van oplossingen die passen bij de schaal van betreffende kern of wijk.

Het realiseren van een jongerencentrum in Someren heeft voor de Lieropse Lijst hoge prioriteit. Dit gezien de lacune op dit gebied voor deze doelgroep en omdat een goed functionerend jongerencentrum wezenlijk kan bijdragen aan een zinvolle tijdsbesteding van de jeugd. En dus noodzakelijk is in een preventief jeugdbeleid.

 

Sport en recreatie    

Gemeentelijke Sportnota

Op het gebied van sport en recreatie is het beleid vastgelegd in de gemeentelijke sportnota.

Deze nota dateert al weer van een aantal jaren geleden. De Lieropse Lijst is van mening dat deze nota geactualiseerd dient te worden.

Met name dient daarbij aandacht te worden geschonken aan vormen van gehandicaptensport en nieuwe sportrichtingen als cycle-cross, skateboarding, etc. en mogelijkheden om tot verdere diversificering van sport en recreatie te komen.

Initiatieven vanuit de gemeenschap hiertoe dienen  te worden ondersteund.

 

Kunst en Cultuur  

Cultuurbereik

Onder invloed van hetgeen in de Ruchte wordt geboden en initiatieven vanuit de gemeenschap (zoals b.v. Cuvoso binnen het basisonderwijs) is het cultureel aanbod in Someren aanmerkelijk verruimd.

De Lieropse Lijst pleit voor de uitvoering van het “Actieplan Cultuurbereik”. Doel hiervan is om in samenwerking met verschillende groeperingen een groter en breder publiek te interesseren voor het cultureel aanbod in Someren.

 

Muziek

In Someren is kennelijk een bovenmatige belangstelling voor muziek en muziekonderwijs. Dat blijkt met name uit de grote belangstelling voor de AMV-opleidingen en de wachtlijsten voor zowel instrumentaal, vocaal als Hafa. Daarnaast doen de verschillende muziekcorpsen het nodige aan interne opleidingen.

In het belang van het culturele leven in Someren, maar ook gezien vanuit een preventief jeugdbeleid dient serieus gekeken te worden naar de mogelijkheden om het muziekonderwijs uit te breiden.

 

Cultuur erfgoed/archeologie

De wens om behoud van ons cultureel erfgoed (incl. de archeologische vondsten) is als vanzelfsprekend. De beschikbaarstelling voor het publiek en het benutten van de educatieve waarde behoeven verbetering.

In dit kader pleit de Lieropse Lijst ervoor te onderzoeken of het complex van de voormalige landbouwschool hiertoe mogelijkheden biedt. Naar onze mening biedt deze locatie met de bibliotheek als ruggengraat, mogelijkheden uit te groeien tot een “cultuurcluster”. 

 

Kunstbeleid

De komende periode wordt het kunstbeleid geëvalueerd. De Lieropse Lijst pleit voor verbreding van het huidige beleid waarbij met name de educatieve component meer aandacht mag krijgen en gaat uit van handhaving van de thans beschikbare middelen als minimum voor de toekomst.

 

De wereld om ons heen  

 

Jumelage

Evaluatie van de jumelage met St. Pieters Leeuw achten wij noodzakelijk.

 

Noord-zuid dialoog

In de nota “Someren Wereldwijd” is beleid vastgelegd om te komen tot bevordering van kennis en begrip van “de derde wereld”. Aan invulling van dit beleid is men nog niet toegekomen. De Lieropse Lijst pleit ervoor hier tot nieuwe initiatieven te komen.

 

Samenwerking met omliggende gemeenten

Onder invloed van de beoogde herindeling veranderen bestaande regionale samenwerkingsverbanden alsmede de positie van de gemeente Someren daarin.

De Lieropse Lijst is voorstander van het aangaan van of versterken van samenwerkingsverbanden op terreinen waar een dergelijke samenwerking leidt tot voordeel.

Tevens dient de gemeente stimulerend op te treden bij samenwerking tussen verenigingen en instellingen óver de gemeentegrenzen heen indien hier voordelen te realiseren zijn.

 

Financiele paragraaf  

Dankzij de opbrengsten uit het in het verleden opgebouwde eigen vermogen en het zorgvuldig gevoerde beleid is het voorzieningenniveau in onze gemeente als goed te bestempelen. Tevens behoort Someren bij de gemeenten met de laagste lasten voor haar burgers. Bovendien is er jaarlijks nog ruimte voor structurele investeringen.

Ook in de toekomst willen wij dit graag zo houden.

Nu al is te voorzien dat hiervoor én voor het oplossen van grootschalige knelpunten omvangrijke investeringen noodzakelijk zijn. Dit zal grote financiële offers vragen.

Aan de afweging van de méérwaarde van de voorzieningen en de hieraan gerelateerde kostenverhoging zal de Lieropse lijst bijzondere aandacht besteden.

 

Verantwoording 

Voor U ligt een ambitieus programma met wensen op vele terreinen. Hiermee is voor de Lieropse Lijst de richting bepaald en zijn de accenten gelegd in het bewustzijn dat uitvoering ons zal dwingen tot het maken van keuzes.

De bestuursverantwoordelijkheid die dat vraagt willen wij graag dragen.

 

Fractie Lieropse Lijst.


 

---

Achterbanvergaderingen

-

 

Agenda maandag 10 november 2003

Zie verslag vergadering van 13 oktober 2003

Agenda  maandag 13 oktober 2003

Zie verslag vergadering 8 september 2003

Agenda maandag 8 september 2003

Zie verslag vergadering 14 juli 2003.

Agenda maandag 14 juli 2003

Zie verslag vergadering 12 mei 2003

Agenda donderdag 5 juni

Agenda maandag 12 mei 2003

Zie verslag vergadering 7 april

Agenda maandag 7 april....

Zie verslag vergadering 10 maart 2003....

Maandag 7 april...

Agenda maandag 10 maart 2003:

Zie verslag vergadering 10 februari 2003

Agenda maandag 10 februari 2003

Zie verslag vergadering 13 januari 2003

Agenda maandag 13 januari 2003

Agenda maandag 2 december

Zie verslag vergadering 11 november 2002

Agenda maandag 11 november

Verslag vergadering 14 oktober

Agenda 9 september

 

 

 

Agenda's 

 

Maandag 9 februari 2004

Uitnodiging voor de maandelijkse achterbanvergadering van de Lieropse Lijst. Deze vergadering wordt gehouden op maandag  9 februari 2004 om  20.00 uur in de Vurherd.

  AGENDA.

 

1.      1  Opening

 

2.     2 Verslag achterbanvergadering van januari 2004

 

3.     3  Ingekomen stukken en mededelingen.

 

4.     4  Website Lieropse Lijst

 

5.     5  Peuterspeelzaal Someren Heide ( zie bijlage 1)

 

  6    Stand van zaken betreffende Lungendonk  (zie bijlage 2)

  7    Agenda commissievergaderingen

Agenda voor de openbare vergadering van de commissie Algemene Zaken en Control te houden op donderdag 12 februari 2004 om 20.00 uur op het gemeentehuis.

1     

Opening en vaststelling van de agenda.

2     

Vaststelling van de besluitenlijst van de vergadering van 15 januari 2004 en behandelen stand van zaken actielijst.

3     

Ingekomen stukken/mededelingen.

geen onderwerpen

4     

Bestuurlijke vernieuwing / regionale samenwerking.
 

geen onderwerpen
 

5     

Politieaangelegenheden.

Agenda van de op 12 januari 2004 gehouden vergadering van het Regionaal College van de politieregio Brabant Zuid-Oost.

6

Mededelingen m.b.t. organisatorische ontwikkelingen.

7

Instemmen met het aanvullende hoofdstuk op de communicatienota.

8

Rondvraag


Agenda voor de openbare vergadering van de commissie Ruimte te houden op woensdag 11 februari 2004 om 20.00 uur op het gemeentehuis.

1

Opening en vaststelling van de agenda.

2

Vaststelling van de besluitenlijst van de vergadering van 14 januari 2004 en behandelen stand van zaken actielijst.

3

Ingekomen stukken/mededelingen.

Informatie betreffende het starten van een onteigeningsprocedure ten behoeve van grondverwerving in plan Waterdael II.

Informatie betreffende de uitspraak van de Raad van State op de door
H. Bukkems en P. van Gerwen ingediende verzoeken om voorlopige voorziening tegen het door gedeputeerde staten van Noord-Brabant genomen goedkeuringsbesluit bestemmingsplan "Buitengebied 1998".

 

4

Kennis nemen van voorgestane projectaanpak voor totstandkoming van het gemeentelijke Waterplan en instemmen met het beschikbaar stellen van een krediet van € 60.000,- voor de realisatie van het plan.

5

Vaststellen bestemmingsplan “Kom Someren-Eind, tweede partiële herziening”.

6

Vaststellen van een voorbereidingsbesluit voor de bedrijfspercelen van de deelnemers aan de Regeling Beëindiging Veehouderijtakken.

7

Toepassen van een zelfstandige projectprocedure ten behoeve van het plan van de heer L. Abelen voor het oprichten van een instructiezwembad en een woning op het perceel Dorpsweg 16.

8

Rondvraag

 

Agenda voor de openbare vergadering van de commissie Welzijn te houden op dinsdag 10 februari 2004 om 20.00 uur op het gemeentehuis.

1

Opening en vaststelling van de agenda.

2

Vaststelling van de besluitenlijst van de vergadering van dinsdag 13 januari 2004 en behandelen stand van zaken actielijst.

3

Ingekomen stukken/mededelingen

Informatie over het verslag uitvoering Abw, IOAW en IOAZ 2002 en het verslag uitvoering WIW 2002.

4

Videopresentatie Marietje Kesselsproject.

5

Stand van zaken gemeenschapshuis Someren-Heide en de Blokhut Someren-Heide. (Toelichting door wethouder M. Kusters)

6

Rapportage onderzoek onderhandelingen huisvesting Peuterspeelzaal in Someren-Heide.

7

Rondvraag.

 

 

7 .  Rondvraag en sluiting.

Bijlage 1.

 

Peuterspeelzaal Someren Heide.

 

Een jaar geleden luidde de Stichting peuterspeelzalen Someren de noodklok voor de peuterspeelzaal in Someren Heide: medegebruik in gemeenschapshuis de Bunt was niet langer acceptabel vanwege het steeds weer in en uit moeten ruimen van meubilair, geen ventilatie, geen buitenspeelmogelijkheden en stukje glas op de vloer. Omdat er in Someren Heide nog volop gewerkt werd en wordt aan realisatie van een nieuw gemeenschapshuis en een nieuwe accommodatie  voor Jong Nederland wilde de gemeente voor wat betreft de peuterspeelzaal nog geen definitieve actie ondernemen. De peuterspeelzaal wordt 10 uur per week gebruikt: medegebruik in het nieuwe gemeenschapshuis ligt dan voor de hand, een zelfstandig gebouw is niet rendabel bij een gebruik van 10 uur per week.

 

In juni 2002 nam de gemeenteraad  een motie aan waarin het college verzocht werd met een oplossing te komen waarbij een functionele ruimte verbonden aan de basisschool in Someren Heide de voorkeur had. Het college heeft toen voorgesteld de onderhandelingen hierover te laten plaatsvinden tussen de Stichting Peuterspeelzaal en het schoolbestuur Prodas. De Stichting kreeg € 45.000,- mee als inzet. Gelden voor onderwijskundige vernieuwing werden voor Someren Heide geoormerkt om koppeling met de huisvesting van de s.p.z. mogelijk te maken.  De gemeenteraad ging hiermee akkoord. In augustus 2003 kwam het bericht dat de onderhandelingen vastzaten: Prodas concludeerde dat er geen aansluiting bij school mogelijk was. Omdat hierover twijfels bestonden zowel bij het college als bij de raad, met name over de inzet van de aula heeft de raad besloten een brief naar Prodas te sturen met daarin de vraag om voor 1 november 2003 beargumenteerd aan te geven waarom aansluiting niet mogelijk was. Prodas heeft hierop gereageerd met een brief met daarin een aantal oplossingen, met alle voor en nadelen ervan. Omdat er zowel bij het college als bij de raad twijfels bestonden over de inspanningen verricht om tot een oplossing te komen besloot de gemeenteraad in december een adviescommissie in te stellen. Deze commissie stelde zichzelf als opdracht “ te onderzoeken of er door partijen (Prodas en Stichting Peuterspeelzalen Someren Heide) voldoende inspanningen zijn gepleegd om, binnen de door de Gemeenteraad geformuleerde uitgangspunten, tot een oplossing te komen met betrekking tot het huisvesten van de peuterspeelzaal in de St. Jozefschool”. Ook onderzocht de adviescommissie oplossingen zoals die door de partijen werden aangedragen.

 

Inmiddels heeft de adviescommissie haar werk gedaan en is de rapportage klaar. De commissie komt tot de conclusie dat de partijen zich ruim voldoende hebben ingespannen om tot een oplossing te komen. Zij beveelt de raad aan “haar uitgangspunten nader te beschouwen en zo nodig te herzien.”

Ten aanzien van mogelijke oplossingen geeft Prodas aan een financiële bijdrage te willen leveren voor een aanbouw (maar de gemeente zal dan ook fors moeten bijdragen) en geeft aan dat medegebruik van hun speelzaal kan, maar alleen met een uiterste inspanning.

De Stichting Peuterspeelzalen geeft aan dat medegebruik  alleen voor hen aan de orde is als dit een schoolse instelling is.

 

Wij hebben als fractie op het moment van schrijven nog geen standpunt voor een verdere oplossing ingenomen. We zullen jullie in de achterbanvergadering een voorstel doen waar we graag jullie mening over horen. (Mogelijk dat het Contact verslag heeft gedaan over de rapportage van de adviescommissie!)

 

Bijlage 2.

DOSSIER LUNGENDONK.

 

Het afblazen door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, de heer Remkes, is voor Helmond geen aanleiding geweest haar pogingen om het gebied Lungendonk in te lijven en voor woningbouw te bestemmen, te beëindigen. Integendeel; Helmond blijft onverbiddelijk in haar claim op dit gebied en op Diesdonk als uitbreiding van het industrieterrein Zuid Oost Brabant.

Het standpunt van de Lieropse Lijst in dit dossier is duidelijk: Medewerking kan pas verleend worden zodra onomstotelijk vast staat dat het aan andere mogelijkheden om te bouwen in de regio ontbreekt én dat er inderdaad een zodanige behoefte is aan woningbouw dat hier inderdaad gebouwd moet gaan worden.

De Lieropse Lijst laat zich hierbij leiden door de bedreiging voor de leefbaarheid van Lierop die uitgaat van het verlies van dit gebied aan Helmond (sociaal-maatschappelijke aspecten), door de aantasting van de natuurwaarde (milieu aspecten) en vanuit de aantasting van de zogenaamde open ruimte (ruimtelijke aspecten).

In haar strijd weet de Lieropse Lijst zich gesteund door de Belangengroep Lierop met haar actiegroep “Handen af van Lungendonk” en de fracties in de Somerense gemeenteraad.

 

Recente verleden; 2002-2003.

In oktober 2002 werd de herindeling afgeblazen.

Helmond laat in mei 2003 het rapport “wonen en werken in Helmond in 2025” het licht zien. Hierin staat dat de stad na 2015 (tot 2025) ruimte nodig heeft voor minimaal 3700 woningen. Om die te kunnen realiseren wordt een grenscorrectie met Someren bepleit voor een gebied van ca. 125 ha. met een capaciteit van 4000 woningen.

Als reactie hierop laat de gemeente Someren door Croonen Adviseurs een rapport opstellen. Hierin wordt de claim bestreden en een regionale afweging in het kader van het op te stellen RSP (zie hierna) bepleit.

Hierop volgend overleg leidt tot een gezamenlijk aanbod (brief van 17 oktober)  van de gemeenten Asten, Deurne en Someren om zonodig een deel van de woningbehoefte van Helmond over te nemen.

Vanuit Helmond wordt hierop niet serieus ingegaan en men schrijft een brieg aan GS waarin men grenscorrectie blijft bepleiten.

 

Stand van zaken winter 2004.

In het verlengde van het Provinciale Structuurplan 2002 wordt voor het SRE gebied het “Regionaal Structuur Plan” (RSP) opgesteld. Het RSP is een nadere regionale invulling van het structuurplan. Hierin wordt vastgelegd waar in de regio in de periode tot 1015 ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, natuur en infrastructuur plaats vinden. Tevens vindt een “doorkijk” naar 2020 plaats.

 

Van het Structuurplan maakt het zogenaamde “verstedelijkingsbeleid” deel uit. Hierin is bepaald dat woningbouw wordt geconcentreerd binnen een vastgestelde stedelijke regio (binnen de “rode contour”). Het noordelijke deel van Lungendonk  -globaal van de Kanaaldijk tot nabij de Goorloop en tussen Eindhovens Kanaal en Veldweg- ligt binnen deze regio.

Voor het op te stellen RSP zijn ook uitgangspunten vastgesteld. De twee belangrijkste zijn de “lagenbenadering” en “zuinig ruimtegebruik”.

Met lagenbenadering wordt bedoeld dat meer belang moet worden toegekend aan de natuurwaarden in de regio.

Met zuinig ruimtegebruik wil men voorkomen dat de nog bestaande open ruimte wordt bebouwd; voorrang moet worden gegeven aan “inbreien”, uitbreiding waar geen of minder aantasting van de open ruimte plaats vindt, etc.

 

In het overleg dat over de plannen van Helmond plaats vindt met gedeputeerde Rüpp heeft deze ingestemd om binnen het Helmondse deel van de stadsregio een zogenaamd Telos-onderzoek uit te voeren. Hierbij wordt onderzocht welk gebied vanuit “duurzaamheid” de beste locatie is om te bebouwen. Kortom, waar kan tegen de minste schade het beste gebouwd worden. Dit onderzoek moet in april afgerond zijn. In het RSP is daarom bepaald dat vóórdat over Lungendonk wordt besloten, dit onderzoek moet zijn afgerond.

 

Intussen is eind januari het pre-concept van het RSP bekend geworden. Gemeenten moeten hierop binnen 2 maanden reageren. Dan wordt door het SRE het concept vastgesteld en dit wordt voor formele inspraak ter inzage gelegd.

 

Voor Lungendonk relevante opmerkingen in het pre-concept RSP.

Wij lezen de volgende opmerkingen:

§       In de Peel liggen veel kleine kernen die geconfronteerd worden met een laag en afnemend voorzieningenniveau. Het afkalven van dit niveau in de landelijke regio is niet wenselijk. Hierbij wordt verwezen naar de reconstructieplannen waarmee dit proces moet worden gekeerd.

§       In de landelijke regio kan gebouwd worden op basis van migratiesaldo-0. Dit wil zeggen: voor de opvang van de eigen woningbehoefte. Daarbij dient de gemeente rekening te houden met zuinig ruimtegebruik (hetgeen een bedreiging voor bouwen in de kleine kern kan inhouden)

§       De groene ruimte binnen de stedelijke regio wordt niet vergroot. Wel moeten zo mogelijk natuurwaarden worden versterkt. Maar ook mag verandering van de ene soort groen in het andere plaats vinden.

§       In de groene gebieden (o.a. Goorloop) vindt de stedelijke regio compensatie voorgroen dat elders verloren gaat

§       Helmond heeft een beperkte regionaal verzorgende functie voor de Peel.

§       Voor de stedelijke regio wordt aan de ruimtelijke invulling méér waarde toegekend dan aan de onderste laag (natuur).

§       Voor gemeenten Helmond en omstreken is er tot 2015 een overschot van (locaties voor) circa 3890 woningen

§       Als de planperiode tot 2030 wordt bezien, wordt een tekort zichtbaar voor Helmond e.o. van circa 3.215 woningen.

§       Dit tekort zal omstreeks 2020 ontstaan. Hiervoor ligt een extra zoekopdracht (het genoemde Telos onderzoek)

§       Er komt geen claim op de landelijke regio (dus wordt de stadsregio ook niet bij b.v. Lungendonk uitgebreid).

§       De bijlage bevat de volgende relevante tabellen:

 

Uitbreiding

Inbreiding

Totaal tot 1015

Behoefte tot 2015

Tekot/over

Brandevoort 2

3000

 

 

 

 

Brandevoort 3

500

 

 

 

 

Goor

1000

 

 

 

 

Helmond

 

2500

7000

5305

1695

Lungendonk

1500

 

 

 

1500

Helmond overschot 3890 woningen.

 

 

Uitbreiding

Inbreiding

Totaal 2005-2030

Behoefte 2005-2030

Tekot/over

Brandevoort 2

3000

 

 

 

 

Brandevoort 3

500

 

 

 

 

Goor

1000

 

 

 

 

Helmond

 

2500

7000

12110

-5110

Lungendonk

1500

 

 

 

1500

Helmond tekort 3215 woningen

 

 

Motie raadsvergadering Januari 2004

In deze vergadering is op initiatief van de Lieropse lijst raadsbreed een motie aangenomen. Te voorzien is dat bij bouwen in Lungendonk geweld wordt aangedaan aan de lagenbenadering en zuinig ruimtegebruik. Me deze motie spreekt de raad uit dat áls je deze twee uitgangspunten geweld aandoet, dat je dan ook het uitgangspunt van het verstedelijkingsbeleid ter discussie moet stellen.

Dan dus óver de grens van de stadsregio heen naar oplossingen zoeken! En dan zijn er tevens voordelen te behalen wat betreft de leefbaarheid van het platteland.

 

Met de motie wordt beoogd dat ook alle andere partijen die nu op het pre-concept moeten reageren, het voorgaande in hun afweging betrekken.

 

De tekst van de motie luidt als volgt:

De raad van de gemeente Someren in vergadering bijeen op donderdag 29 januari 2004,

 

Overwegende dat:

§       Voor het op te stellen RSP vanuit het Provinciale Streekplan 2002 de lagenbenadering en zuinig ruimtegebruik en het verstedelijkingsbeleid de leidende principes zijn.

§       De leefbaarheid en daarmee de vitaliteit van het platteland –en met name in de Peelregio- wordt bedreigd en daarom in Provinciaal en regionaal beleid extra aandachtspunt is wat daadkrachtige maatregelen vraagt.

§       Woningbouw een belangrijke impuls is in het verbeteren van de leefbaarheid.

§       De regiofunctie van Helmond wordt erkend doch dat deze functie slechts kan worden waargemaakt in samenhang met een sterke en vitale regio.

§       Er voor het bebouwen van het gebied Lungendonk vanuit de lagenbenadering én vanuit zuinig ruimtegebruik in de Peelregio waarschijnlijk alternatieven voorhanden zijn die beter aan deze uitgangspunten tegemoet komen.

§       Bouwen binnen de z.g. rode contour thans ook binnen de Rijksoverheid ter discussie staat.

 

Spreekt uit:

§       Dat als blijkt dat het bouwen in de stedelijke regio strijdig blijkt met de uitgangspunten van het streekplan waar het gaat om zuinig ruimtegebruik en lagenbenadering, een heroverweging dient plaats te vinden van het verstedelijkingsbeleid aangaande de taakstelling tussen het stedelijke en landelijke gebied.

§       Dat gedeeltelijke overname van de taakstelling van de stedelijke regio door het landelijke gebied minder strijdig is met de uitgangspunten, en bijdraagt aan versterking van de leefbaarheid in de dorpen.

 

En roept op

§       dit als uitgangspunt in het RSP mee te nemen

 

En verzoekt

§       de motie ter behandeling onder de aandacht te brengen van Gedeputeerde Staten en, Provinciale Staten alsmede het Dagelijks Bestuur en Regioraad van het SRE.

§       Deze motie ter kennis te brengen van de gemeenteraden binnen het SRE en daarbij om een reactie te verzoeken.

 

Aldus besloten in de vergadering van de raad van de gemeente Someren,


Op maandag 14 oktober wordt de maandelijkse achterbanvergadering gehouden in de Vurherd en begint om 20.30 uur.

Onderstaand een overzicht van de meest relevante onderwerpen uit de beschouwingen 2003 van de verschillende politieke partijen.
Per onderwerp is kort aangegeven waarover het gaat en wat het standpunt van de verschillende partijen is.

Te verwachten is dat hierover tijdens de behandeling van de algemene beschouwingen op 31 oktober discussie ontstaat en wellicht moties worden ingediend.

Graag vernemen wij de mening van de achterbanvergadering over deze punten zodat wij hiermee rekening kunnen houden bij onze standpuntbepaling.

 

Annette Wilde

Wim Steenbakkers.

 

De gemeentelijke organisatie en de dienstbaarheid naar de burger

Uitbreiding aantal ambtenaren 

Het college vraagt een uitbreiding van het aantal ambtenaren met 7,25 fte. Dit betekent ruim 7 fulltime ambtenaren erbij.  Dit zou betaald moeten worden door een extra verhoging van de OZB.

- Alle fracties vinden dat er onvoldoende aangegeven is waarom en op welke plek deze

uitbreiding nodig is.

- Someren-Eind geeft "het college het voordeel van de twijfel" en verbindt daaraan een aantal op de verbetering van dienstverlening gerichte "keiharde voorwaarden".

- CDA neemt geen duidelijk standpunt in; is "niet tegen uitbreiding", pleit voor efficiency en goede dienstverlening aan de burger.

- PS/PvdA wil een gefaseerde uitbreiding (4 fte in 2003)

- VVD kan niet instemmen met 7,25 fte. Alleen personeelsuitbreiding als er goede redenen voor zijn.

- Someren-Heide vindt de gevraagde uitbreiding te veel

- Leefbaar Someren wil geen uitbreiding.

- Lieropse Lijst heeft aangegeven akkoord te kunnen gaan met 5 fte uitbreiding.

 

Automatisering en organisatie

- In verschillende bewoordingen zetten alle fracties vraagtekens bij voorgestelde investering in ICT.  Someren Eind en de Lieropse Lijst willen pas investeren in ICT als er een goed automatiseringsplan (I&A) is.

- Allen benadrukken meer efficiency en effectiviteit binnen de organisatie door de manier van werken onder de loep te nemen.

 

Dienstverlening naar de burger

- In verschillende bewoordingen vindt iedereen dat deze "beter" moet.

- Het CDA legt daarbij een relatie naar de personeelsuitbreiding

- Ook "betere communicatie" wordt bij herhaling genoemd

 

Men wil dus een minder dan gevraagde uitbreiding toestaan en wenst daarvoor een betere dienstverlening en efficiëntere organisatie. In hun algemene beschouwingen blijven de politieke partijen echter steken in algemeenheden en geeft men niet aan wát men precies wil en langs welke stappen dit te realiseren is.

Wij doen wel een poging:

- Klantgerichtheid staat centraal

- Stel daarvoor visie en doel op

- Met program van eisen die dat aan personeel en organisatie stelt

- En vertaal dit in uit te voeren personeels-, I&A- en communicatiebeleid

We denken daarmee samenhang en structuur in deze materie aan te brengen: wat wil je , hoe wil je het en wat is daarvoor nodig om het uit te kunnen voeren.

 

Vraagpunten voor de bespreking:

- Delen we de visie van de LL; wat zijn de op- en aanmerkingen?

- Wat vinden we de belangrijkste zaken uit deze discussie?

- Wat moeten we zeker proberen "binnen te halen"?

 

Openbare orde en veiligheid

- CDA pleit voor méér cameratoezicht en "optimale inzet wijkbrigadiers en intensievere surveillance tijdens uitgaansavonden".

- PS/PvdA pleit voor enquête naar veiligheid

- VVD pleit voor een "algeheel toezichthouder"

- Leefbaar Someren wil meer toezicht op alcohol- en drugsoverlast, en meer toezicht op straat.

- Someren Eind en Lieropse Lijst pleiten voor uitbreiding van de functie hondenwachter om te komen tot een ‘dorpswachter” met bevoegdheden op het gebied van kleine verkeersovertredingen, milieu, vandalisme etc.

 

Vraag: wat is uw oordeel; steun voor omvormen van hondenwachter naar dorpswacht als handhavinginstrument?

 

Leefbaarheid kleine kernen.

- We treffen een brede steun aan voor behoud/ verbeteren van de leefbaarheid in de kleine kernen.

- Dus ook steun voor een dorpsservicecentrum

- Extra zorgen maakt men zich over Someren-Heide. Met name de peuterspeelzaal is daar urgent.

 

Steunt vergadering (ook ons) voorstel al snel in 2003 geld uit te trekken voor een oplossing voor de peuterspeelzaal?

 

Welzijn   

- Lieropse Lijst stelt voor de skate-voorzieningen al in 2003 te realiseren.

- M.u.v. Leefbaar Someren staan de politieke partijen positief tegenover dorps-en wijkraden. Lieropse Lijst voegt hieraan toe het toekennen van budgetten aan deze raden.

- PS/PvdA vraagt naar de gevolgen van het invoeren van een lokaal zorgloket binnen de robuuste RIO: blijft het maatwerk behouden en in welke mate drukt personeelskosten op de begroting? Someren Heide willen de inrichting van het lokaal zorgloket van het investeringslijstje naar het wensenlijstje zolang de invulling niet duidelijk is.

 

Waar liggen onze prioriteiten?

 

Bouwen

- Someren Eind wil het college opdracht geven om samen met Wocom, Savant en Witven te onderzoeken of er ouderenwoningen in het voormalig klooster kunnen komen.

- De partijen staan positief tegenover het bouwproject in Lierop. De VVD plaatst enkele kantekening bij het gebouw zelf en bij het wooncontingent.

- Someren Eind pleit met name bij bouwzaken voor een omslag in denken en doen. Niet je verschuilen achter regels maar ruimte geven aan wensen en ideeën van de burger.

- VVD pleit voor herbouw op basis van oorspronkelijk volume en ook aan het oprekken van 500m3 norm voor burgerwoningen in het buitengebied.

- Een aantal partijen geven aan dat de gemeente alerter moet zijn op bouwmogelijkheden bij de provincie. Plannen moeten op voorhand al klaar liggen

- PS/PvdA pleit voor herziening van toewijzingcriteria bouwkavels (dorpsbewoners mogen zowel in de kern als in Someren inschrijven) en ooit één kavel gehad is nooit meer aan de beurt voor een andere kavel.

 

Waar kunnen wij wel en niet achter staan?

 

Verkeer
Een snelle komst van het verkeerscirculatieplan is voor de meeste partijen wenselijk. Woongebieden moeten zoveel mogelijk ontzien worden van doorgaand verkeer.

- Vrijwel iedereen vindt dat voor het beheer van de openbare straatverlichting extern expertise onderzocht moet worden.

- Someren-Eind vindt anderhalve parkeerplaats per woning te weinig en pleit voor verhoging hiervan in nieuw te bouwen wijken.

- PS/PvdA pleit voor ondergronds parkeren te beginnen bij de nieuwbouw van Sonnehove.

- Someren Eind, PS/PvdA en Someren-Heide noemen 30-km zones in hun beschouwingen; Someren- Eind zonder kostenverslindende maatregelen zoals drempels e.d., en PS/Pvd wil het gebied rond de Hoevenstraat aanwijzen als pilot.

- CDA vindt dat nú begonnen moet worden met voorbereiding Roelslaan.

- VVD vindt dat vóór onderzoek verkeerscirculatieplan een plan voor de Roelslaan moet komen

- Lieropse Lijst benadrukt komst circulatieplan met hopelijk gunstige bevindingen voor Lierop.

 

Vraag: wat is de mening van de vergadering? Zitten hier aspecten bij waarbij we ons moeten aansluiten?

 

Dualisme

- Someren -Eind pleit voor afschaffing commissies. In plaats daarvan zouden er twee raadsvergaderingen per maand moeten komen voor een snelle, directe besluitvorming.

- PS/PvdA pleit voor jaarlijkse vergadering van de raad met jeugd(organisaties) een grote tevredenheidsenquête onder de bevolking en bezoeken van de raad aan de kleine kernen.

 

Overige aandachtspunten

- CDA en Leefbaar Someren pleiten voor  ruime mogelijkheden van kleine ambachtelijke bedrijven in vrijkomende agrarische bebouwing. VVD vindt de wachttijden voor industriegrond onaanvaardbaar.

- PS /Pv.d.A stelllen de jumilage met St. Pietersleeuw ter discussie.

- VVD, Someren Eind en Lieropse Lijst spreken zich uit tegen de herindeling.

Agenda 9 september:


1. Opening  

2. Verslag vergadering van 12 augustus 2002      

3. Ingekomen stukken en mededelingen  

4. Geweld op straat


Toelichting

Vrije sluitingstijden voor de horeca om het geweld op straat in de uitgaansgebieden tegen te gaan is de laatste weken in de hele regio actueel. Ook  Leefbaar Someren heeft het voorstel gedaan de sluitingstijden van de horeca te versoepelen. Onlangs hebt u daarover kunnen lezen in de krant. Zij verwijzen hiermee naar de uitslag van een onderzoek gepubliceerd in Horeca Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat “in gebieden met vrije openingstijden agressie en incidenten op straat het minst vaak voorkomen”. 

Leefbaar Someren vraagt zich in een brief aan het college af: “Is het niet verstandiger om de sluitingstijden soepeler te maken zodat de horecaondernemers zelf kunnen bepalen wanneer het tijd is om te sluiten. Hierdoor kan het publiek gespreid naar huis, het afvoeren met taxi’s verloopt nu meer georganiseerd en de overlast is stukken minder.


5. Gronduitgifte
Toelichting

Voorgesteld wordt de voorwaarden bij verkoop van bouwkavels door de gemeente te wijzigen. De belangrijkste wijziging betreft de zogenaamde boetebepaling / anti- speculatiebeding bij verkoop van de kavel ( eventueel met woning) binnen 5 jaar.

Thans moet de gemeente ontheffing verlenen van boetebetaling bij:

- Verhuizing vanwege andere werkkring.

- Overlijden.

- Verhuizing na scheiding, vanwege gezondheid, etc.

- Het niet meer willen of kunnen betalen van de schulden.

Voorgesteld wordt dit laatste item te schrappen.

Tevens is er sprake van een boete van fl. 100.000,- bij doorverkoop binnen 5 jaar.

Voorgesteld wordt beide onderdelen -die betrekking hebben op sociale koopwoningen- te schrappen en te vervangen door:

- Verplichting tot aanbieden van de kavel/woning aan de gemeente

- Die binnen 2 maanden beslist of ze van het aanbod gebruik wil maken.

- De gemeente betaalt dan: de grondprijs, eventuele rente, overdrachtskosten, aanneemsom (plus/min meer of minder werk).

Bij niet nakoming van deze verplichting kan een boete worden opgelegd van 2 maal de koopsom (van de grond)

Vraag is wat wij hiervan vinden waarbij wij komen tot de volgende vraagpunten:

- Alleen bij sociale koopwoningen boete of ook bij vrije sector en bedrijfsgrond?

- Termijn van 5 jaar voldoende of te lang?

- Als gemeente niet tot aankoop over gaat, ook géén boete?

- De fl. 100.000,- schrappen is ingegeven door de recente waardestijging. Wat bij prijsdaling? Zit er dan wellicht risico in voor de gemeente zodra de prijs daalt onder de  grond plus bouwkosten?

- Nog andere aspecten?

   

6. Combifonds

Toelichting
Door de Provincie is een project "combifonds-vitaliseringsfonds" in het leven geroepen.

Per brief van  2 juli zijn de gemeenten hierover geïnformeerd.

Het project richt zich met name op kleine kernen.

Doel van het project is:

- Realiseren multifunctionele accommodaties (voor arts, gezondheidzorg, winkel, etc).

- Bevorderen dat mensen met een zorgvraag langer zelfstandig kunnen wonen.

- Bewustwording en participatie burgers vergroten.

Men stelt subsidies beschikbaar variërend van € 2000,- voor een oriëntatieonderzoek tot € 70.000,- als cofinanciering in accommodaties.

Naar onze mening liggen hier mogelijkheden in relatie tot het dorpsservicecentrum en wellicht richting het realiseren van méér zorgwoningen.

Vraagpunten onzerzijds zijn:

- Draagt de wethouder hiervan kennis;

- Welke activiteiten naar aanleiding hiervan zijn ontplooid.  

Overigens is haast geboden: 1 oktober moeten de aanvragen voor een stimulering/oriëntatievoorziening binnen zijn.

 
7. Investeringsprogramma
Toelichting
Het college is al een hele tijd bezig met de voorbereiding van de begroting 2003 en het investeringsprogramma.

Beide worden vastgesteld in de raadsvergadering van oktober. Dat blijft zo.

De weg daar naar toe is een wat andere, zeker wat betreft het investeringsprogramma. Het voorstel van het College is inmiddels aangeboden aan de Raad.

Het is de bedoeling dat partijen zich hierover gaan buigen en tijdens de raadsvergadering van september aangeven wat zij vinden van het voorstel. Mochten partijen van mening zijn dat er andere keuzes gemaakt moeten worden of dat er zaken aan toegevoegd zouden moeten worden, dan is de vraag dat aan te geven tijdens deze raadsvergadering. Het college krijgt vervolgens de tijd om de consequenties van de voorgenomen wijzigingsvoorstellen of wensen in beeld te brengen, zodat de Raad in haar vergadering van oktober weloverwogen keuzes kan maken.Tijdens de vergadering wordt toelichting gegeven over de opzet van het investeringsprogramma.

 

8. Verspreiding agenda en publicatie Slaponline

 

9. Rondvraag en sluiting

 

Toelichting Onderwerpen

 

Graag zouden wij uw mening, standpunt meenemen in de commissievergaderingen over de volgende onderwerpen:

  

Geweld op straat 

Vrije sluitingstijden voor de horeca om het geweld op straat in de uitgaansgebieden tegen te gaan is de laatste weken in de hele regio actueel. Ook  Leefbaar Someren heeft het voorstel gedaan de sluitingstijden van de horeca te versoepelen. Onlangs hebt u daarover kunnen lezen in de krant. Zij verwijzen hiermee naar de uitslag van een onderzoek gepubliceerd in Horeca Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat “in gebieden met vrije openingstijden agressie en incidenten op straat het minst vaak voorkomen”. 

 

Leefbaar Someren vraagt zich in een brief aan het college af: “Is het niet verstandiger om de sluitingstijden soepeler te maken zodat de horecaondernemers zelf kunnen bepalen wanneer het tijd is om te sluiten. Hierdoor kan het publiek gespreid naar huis, het afvoeren met taxi’s verloopt nu meer georganiseerd en de overlast is stukken minder.

 

Wat denkt u?   

 


Agenda maandag 11 november 2002: 

 

Uitnodiging voor de maandelijkse achterbanvergadering van de Lieropse Lijst.

 

Deze vergadering wordt gehouden op maandag 11 november 2002 oktober 2002 in de Vurherd en begint om 20.30 uur.

 

AGENDA
1. Opening

2. Verslag vergadering van 14 oktober 2002

3. Ingekomen stukken en mededelingen

4. Communicatienota

 

Op dit moment is de afdeling Voorlichting van de gemeente bezig met het opstellen van een communicatienota. In deze nota worden uitgangspunten en speerpunten  vastgelegd hoe de gemeente de komende twee jaar zowel intern-als extern moet gaan communiceren.

 

Er zijn zowel intern als extern aanleidingen om de communicatienota op te stellen.

Intern zijn dit het dualisme, een nieuwe raad en college, een relatief nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeentesecretaris, allen met eigen ideeën over de rol van communicatie.

 

Belangrijker voor ons hoe de gemeente communiceert met de burger. Een belangrijke rol hierin speelt de afdeling Voorlichting. Zij zijn er in de eerste plaats om de burger te informeren. Daarnaast is communicatie belangrijk om draagvlak te krijgen voor gemeentebeleid. Het is van belang dat verwachtingen van burgers en gemeente t.a.v. de communicatie op elkaar zijn afgestemd. Bij het opstellen van de nota gaat men uit van de behoeftes en meningen van de burger.

 

Bij het opstellen van de nota wil men ook nadrukkelijk de burger betrekken. Via oproepen op de website en in ’t Contact nodigt de gemeente mensen uit om mee te denken. Daarnaast wordt o.a. B&W, en fracties gevraagd geschikte burgers en/of verenigingen aan te geven die betrokken kunnen worden bij de nota. Het gaat hierbij om een zo divers mogelijke groep mensen (achtergrond, leeftijd, kerkdorp) die kunnen weergeven hoe zij de communicatie door de gemeente ervaren en wat de verbeterpunten kunnen zijn.

 

Vragen

 

Hoe ervaart de achterban de communicatie met de gemeente?

Zijn er voor ons aandachtspunten die meegenomen zouden moeten

in de nota?

Kennen wij mensen die betrokken kunnen worden in de

totstandkoming van de communicatienota?  

 

5. Algemene bijstandswet

Binnen de Algemene bijstandswet bestaan verschillende varianten waarbinnen een gemeente de wet kan uitvoeren. Tot nu toe heeft de gemeente Someren de ‘clustervariant’ gehanteerd. Hierbij gaat het voornamelijk om het delen van een woning met anderen door de bijstandsgerechtigde. In de clustervariant wordt hier gedifferentieerd mee omgegaan. Bij de keuze van de variant is gekeken naar uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid, rechtvaardigheid, en betaalbaarheid. De clustervariant scoort op rechtvaardigheid hoog maar uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid zijn uiteraard complexer.

 

In het kader van armoedebestrijding en het voeren van een minimumbeleid wordt

voorgesteld over te gaan op de forfaitaire variant (met behoud van de praktische

goed uitvoerbare elementen uit de clustervariant). Deze variant is eenvoudiger uit te

voeren omdat deze uitgaat  van meer algemene regels, zonder differentiatie. De

forfaitaire variant scoort iets minder hoog t.a.v. rechtvaardigheid maar aanmerkelijk

hoger t.a.v.  uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. De kosten voor deze variant zijn

hoger omdat uitgegaan wordt van vaste toeslagen.  Alle overige Peellandgemeenten

passen de forfaitaire variant toe.

 

Gezien de complexiteit van het voorstel zal Martien deze verder toelichten tijdens de

achterbanvergadering waarna we graag jullie vragen en opmerkingen horen.

 

6. Terugblik op de Algemene Beschouwingen

 

7. Evaluatie opzet achterbanvergadering

 

8. Vergaderschema 2003

 

9. Rondvraag en sluiting

 

-----------

 

Agenda maandag 2 december 2002  

 

Uitnodiging voor de maandelijkse achterbanvergadering van de Lieropse Lijst.

 

Deze vergadering wordt gehouden op maandag 2 december 2002 in de Vurherd en begint om 20.30 uur.

 

AGENDA


1. Opening

 

2. Verslag vergadering van 11 november 2002

    

3. Ingekomen stukken en mededelingen

 

4. Inrichting 30-km zones

Voorgesteld wordt alle wijken in de gemeente als 30-kn zone in te richten op volgorde van: 1. Centrum Someren, 2. Someren Noord, 3. Loove Noord. 4. Loove Zuid, 5. Lierop, 6. Eind, 7. Hei.

Voor Lierop betekent dit dat de straten in het dorp 30-km wegen worden.

Uitzondering daarop zijn in het dorp de zg. hoofdwegen: Somerenseweg, Laan ten Boomen, van Dongenstraat, Steemertseweg. De Steemertseweg en Laan ten Boomen in de kom blijven als 50 km. weg aangeduid. Hoewel de Somerenseweg en de van Dongenstraat als zg. hoofdwegeigenlijk ook 30-km wegen zouden moeten worden, wordt voorgesteld  deze toch als 50-km weg aan te houden (of dit inderdaad ook geldt voor de van Dongenstraat is mij op dit moment uit de beschikbare tekst nog niet geheel duidelijk).

Men keist voor een sobere uitvoering: eerst borden plaatsen en later (minimaal) wegen aanpassen.

Ook wordt voorgesteld bij scholen (door 3VO was daarom verzot) niet eerder al aparte maatregelen te nemen  door daar alvast 30 km zones te maken.

 

Te bediscussiëren:

Wat vinden wij van het voorstel in het algemeen.

Specifiek de Somerenseweg beoordelen: 30 of 50 km.

Wel of niet voldoen aan de wens van 3VO.

 

5. Grondprijzen
Voorgesteld wordt de prijs van bouwgrond (fors) te verhogen door deze meer aan te passen aan de markt in de omgeving en de daarmee te realiseren winst te bestemmen voor toekomstige investeringen

De ontwikkeling is dan als volgt ( bedrijven ex BTW):

Sociale koopwoning

93,-

98,-

2 onder 1 kap kavel < 250

146,-

Vervalt

Vrijstaand of geschakeld

169,50

203,-

Ambacht

-          met woning

-          zonder woning

 

88,50

52,-

 

106,-

75,-

Bedrijventerrein

-          met woning

-          - zonder woning

 

88,50

52,--

 

106,--

75,--

Kantoren

122,50

147,50

 

Kunnen wij deze aanpassing volgen?

 

7. Agenda’s commissievergaderingen (als bijlage bijgevoegd)

8. Leefbaar Lierop

 

-------

 

Agenda maandag 13 januari 2003  

 

Uitnodiging voor de maandelijkse achterbanvergadering van de Lieropse Lijst.

 

Deze vergadering wordt gehouden op maandag 13 januari 2003 in de Vurherd en begint om 20.30 uur.

 

AGENDA

 

1.          1. Opening

2.        -2. Verslag vergadering 2 december (niet beschikbaar vanwege ziekte Riet)

3.         3. Ingekomen stukken en mededelingen

- Wer   - Oproep Lokaal Gezondheidsbeleid     

- P.J. Hurkmans namens ZLTO

 

4.         4. Dorps en wijkraden

In de achterbanvergadering van augustus is uitvoerig gesproken over het instellen van dorps en wijkraden. Aanleiding hiervoor was de Lokale structuurschets.

 

De conclusies van het achterbanoverleg waren

- draagvlak is belangrijk

- de wijkraad moet legitimatie vinden in de betreffende wijk

- een eigen budget is belangrijk ter vergroting van de betrokkenheid en verantwoordelijkheid. E.a.a.  moet wel binnen duidelijke kaders gebeuren.

- Er moet op een juiste manier in gesprek worden gegaan met de doelgroep waardoor de juiste mensen bereikt worden.

- SOS kan in dit kader een grote rol spelen (onderzoek, ondersteuning, initiëring)

 

Inmiddels is er een startnotitie verschenen. De notitie besteedt aandacht aan aspecten van communicatie tussen burger en overheid, doel, functie, taken en bevoegdheden van de raden, en het tot stand komen van de raden Daarnaast worden stellingen gegeven die aanleiding zijn om de dorps en wijkraden nogmaals in de achterban aan de orde te stellen..

 

Stelling 1:       Dorps-of wijkraden moeten uitsluitend worden ingesteld als uit onderzoek blijkt dat er voldoende draagvlak voor bestaat. (Tegelijkertijd zet de notitie vraagtekens bij het draagvlak voor wijkraden in Somerendorp omdat veelal gemeenschappelijke belangen en betrokkenheid ontbreken en er zelden sprake is van cohesie in een wijk.)

 

Vragen:

Moet het initiatief  worden overgelaten aan de wijkbewoners of moet de gemeente hierin sturen?

Bevordert het instellen van een wijkraad betrokkenheid en cohesie in een wijk?

 

Stelling 2:       De wijze waarop een dorps-of wijkraad wordt georganiseerd dient niet op voorhand vast te liggen. Er bestaat een voorkeur voor een privaatrechtelijke (vereniging of stichting) organisatie. ( Tegelijkertijd wil de notitie al een behoorlijk aantal zaken vooraf vastleggen: “Er zal in overleg met de raden moeten worden vastgesteld over welke onderwerpen overlegd kan of moet worden. Ook een overlegfrequentie moet worden bepaald.

……..Ook zal bezien moeten worden op welke wijze de raden kunnen worden samengesteld……..hoe dient de communicatie tussen bevolking/achterban en de dorps-wijkraden te verlopen…..voor welke periode worden leden benoemd en door wie…”)

 

Vragen

In hoeverre vinden wij dat de gemeente de organisatie en werking van de dorps-wijkraden moet sturen? Hoe bepalend moeten de kaders zijn? Wat kunnen de gevolgen zijn van teveel of juist van te weinig sturen?

Wat kunnen de gevolgen van het formaliseren van bestaande overlegorganen zoals de Belangengroep Lierop zijn?

 

Stelling 3:       Dorps-en wijkraden dienen te beschikken over een organisatiebudget èn een activiteitenbudget?

 

Vraag:

Conclusie van het achterbanoverleg was dat een eigen budget belangrijk werd geacht binnen bepaalde kaders. Welke kaders zijn dit?

 

5.         5. Agenda’s commissievergaderingen (als bijlage bijgevoegd)

 

6.         6. Rondvraag

 

7.         7. Sluiting

 


 

Agenda maandag 10 februari 2003  

 

Deze vergadering wordt gehouden op maandag 10 februari 2003 in de Vurherd en begint om 20.30 uur.

 

AGENDA

 

1.                   Opening

 

2.                  Verslag vergadering 13 januari 2003

 

3.                  Ingekomen stukken en mededelingen: Brief peuterspeelzaal Someren Heide

 

4.                  Uit de commissies

 

Het beschikbaar stellen van een subsidie van € 116.000,- ten behoeve van de nieuwbouw van een kleedaccommodatie voor SV Lierop.

 

In overleg met SV Lierop is in de afgelopen periode een bouwplan voor vervanging en uitbreiding van de kleedaccommodaties ontwikkeld. Het aantal kleedlokalen wordt met één uitgebreid tot vijf, er komt een tweede scheidsrechterlokaal waarvan er één geschikt gemaakt wordt als kleedlokaal voor korfbal en dames/meisjesvoetbal. Ook komt er een beheerderruimte en een aparte toiletgroep. 

 

Bouwkundige kosten en installatiekosten

De vierkante meters die SV Lierop extra wil aanbouwen komen voor rekening van de voetbalclub zelf.  Voor de bestaande vierkante meters stelt het college volgens beleid een subsidie beschikbaar van 50% van de bouwkundige kosten.

De installatiekosten zijn voor 100 % voor de gemeente over de bestaande meters.

 

Toevoeging reserves

Omdat al enig jaren bekend was dat er een grondige renovatie aan zat te komen, is onderhoud slechts voor een minimum uitgevoerd. De hiervoor gereserveerde gelden  in het meerjaren onderhoudsprogramma zijn dus minimaal gebruikt en met het realiseren van een nieuw gebouw zijn deze reserves niet langer noodzakelijk.

Ook omdat alles in een zeer korte tijd gerealiseerd moet worden (i.v.m. het voetbalseizoen) en dus de inzet van vrijwilligers beperkt is stelt het college voor de gereserveerde gelden toe te voegen aan het bouwbudget.

 

De financiering en subsidiering van de nieuwe kleedaccommodatie ziet er daarmee als volgt uit:

 


Kosten

 

Bedrag

Subsidie SV Lierop over bestaande m2

Kosten SV Lierop over bestaande m2

Kosten SV Lierop

voor de extra m2

Bouwkundige kosten

€ 220.000 ,-

€ 70.400,- (50%)

€ 70.400,- (50%)

€ 79.200,-

Installatiekosten

   30.000,-

€ 19.600,- (100%)

€ 0,0

€ 10.400,- (100%)

Toevoeging reserves

 

€ 26.000

 

 

Totaal gevraagde krediet

 

€ 116.000,-

 

 

 


Uitbreiding en herverdeling uren streekmuziekschool Weert

 

Met name bij het instrumentaal-vocaal onderwijs en het hafa (harmonie,fanfare) onderwijs doen zich de laatste jaren wachtlijstproblemen voor door een toenemende vraag. In het investeringsprogramma 2003-2006 werd een budget opgenomen om deze wachtlijsten aan te pakken. Het college stelt voor om dit budget volledig te besteden aan uitbreiding van instr./voc (2,5 uren) en hafaonderwijs (5 uren). Met akkoord van de muziekverenigingen  wordt hier ook nog de subsidie voor tegemoetkoming kosten hafa-uren bijgevoegd. Het aantal uitbreidingsuren voor hafa komt nu op 9.

 

Bij verdeling over de vier muziekkorpsen is rekening gehouden met:

 

- brede toegankelijkheid van het muziekonderwijs voor de Somerense jeugd. 

(uitbreiding in A en B fase)

- leefbaarheid in de kleine kernen en het hier ook toenemen van de wachtlijsten

 

Het resultaat is de volgende urenverdeling in 2003

Somerens Lust: 17,5 uren (was 14)

Harmonie Juliana: 14,5 uren (was 11)

Fanfare St. Jozef: 9 uren  (was 8)

Fanfare St. Willibrordus: 9 uren  (was 8)

 

Voor 2004 worden de uren verdeeld aan de hand van het aantal A en B leerlingen en blijft het minimum van 9 uren voor de fanfares gehandhaafd.

 

Aanpassingen onderwijshuisvesting t.b.v. onderwijskundige vernieuwingen

 

Het Rijk stelt vanaf 2002 extra middelen beschikbaar voor functionele aanpassingen in schoolgebouwen om onderwijskundige vernieuwingen beter tot hun recht te laten komen. Deze onderwijskundige vernieuwingen zijn:

ICT

WSNS (Weer samen naar school)

Invoering VMBO

Tweede fase voortgezet onderwijs

Werkplekken voor docenten.

 

Het gaat hier om extra ruimten met een minimale inrichting.  

Bij de nieuwbouw van het Varendonckcollege is met deze vernieuwingen al rekening gehouden en tweede fase voortgezet onderwijs geldt alleen voor HAVO/VWO en hebben we dus in Someren niets mee van doen. Blijft over het basisonderwijs.

 

Aanpassing van bestaande scholen.

- Elke bestaande school komt eenmalig in aanmerking  voor aanpassing voor onderwijskundige vernieuwingen: of aanpassing bestaande aantal m2 of uitbreiding aantal m2.

- Er wordt voor gekozen om elke school op basis van zijn omvang een ‘zak met geld’ toe kennen maar het is primair aan het schoolbestuur om te bepalen ten behoeve van welke scholen de verstrekte middelen worden ingezet. Het schoolbestuur doet hiervoor voostellen die door B&W worden getoetst en aan de raad worden voorgelegd. De toetsing is alleen gericht of de gelden besteed worden aan waar ze voor bedoeld zijn.

- Het college stelt voor een leegstaand lokaal te allen tijde te gebruiken voor onderwijskundige vernieuwingen. D.w.z. dat er € 49.000,- per leegstaand lokaal in mindering wordt gebracht op het bedrag dat het schoolbestuur ontvangt.

 

Bij nieuwbouw worden de extra m2  al in het bouwplan meegenomen.

 

Financiële consequenties

De middelen komen uit het gemeentefonds en zijn niet geoormerkt. Het college stelt voor om de middelen uit de algemene middelen te halen en te oormerken voor aanpassingen van schoolgebouwen voor onderwijskundige vernieuwingen. Het totale bedrag wordt in een keer, eenmalig  beschikbaar gesteld aan de schoolbesturen. Uitgangspunt is dat er niet meer uitgekeerd wordt dan dat er aan extra middelen binnenkomt (subsidieplafond) om grote financiële consequenties te vermijden.

 

“t Rendal

“t Rendal (en ook de Viersprong) staan op het punt uit te breiden. Om te voorkomen dat er twee keer wordt verbouwd stelt het college voor het schoolbestuur (Prodas) mede te delen dat hier in principe nu al rekening gehouden kan worden met extra financiële middelen.

 

5.                  Agenda’s commissievergaderingen (als bijlage bijgevoegd)

 

6.                  Rondvraag

 

7.                  Sluiting

 

Annette Wilde


 

Agenda maandag 10 maart 2003 

 

Uitnodiging voor de maandelijkse achterbanvergadering van de Lieropse Lijst.

 

Deze vergadering wordt gehouden op maandag 10 maart om 20.30 uur in de Vurherd.

 

AGENDA

 

1.        Opening

 

2.       Verslag van de vergadering 10 februari 2003.

 

3.       Ingekomen stukken en mededelingen.

 

4.       Uit de commissies. Gezien de agenda's zijn er geen onderwerpen voor speciale behandeling uitgelicht.

 

5.       Agenda's commissies:

 

Welzijn. Vanwege het ontbreken van onderwerpen is de vergadering vervallen.

 

Ruimte.

Geen ingekomen stukken

Stand van zaken reconstructie; toelichting door de wethouder.

Aanvullende notitie betreffende verzoek tot vestiging van tuincentrum aan de Lieropsedijk.

Concept Milieuprogramma 2003-2006

Brief H. Wijnen met verzoek zijn visie tot herbestemming van een perceel aan de Harmonielaan toe te lichten.

 

AZ en Control.

 Geen ingekomen stukken

Voortgang evaluatie dualisme.

Politie: verslag vergadering regionaal college.

Verslag klachtenregeling 2de helft 2002.

Initiatief VVD over mest uitrijden op zaterdag.

Brief Provincie als reactie op de gemeentebegroting

 

6.       Rondvraag en sluiting.

 


 

Agenda maandag 7 april 2003

 

Uitnodiging voor de maandelijkse achterbanvergadering van de Lieropse Lijst.

 

Deze vergadering wordt gehouden op maandag 7 april 2003 om 20.30 uur in de Vurherd.

 

AGENDA.

 

1. Opening

 

2.  Verslag van de vergadering 10 maart 2003.

 

3. Ingekomen stukken en mededelingen.

 

4. Uit de commissies.

In de commissie Ruimte komen twee onderwerpen aan de orde waarvoor de fractie speciale aandacht vraagt, het betreft:

·         Sociaal huisvestingsfonds. Bij de beschouwingen is door ons een motie ingediend om de mogelijkheden te onderzoeken om met een dergelijk fonds minder draagkrachtigen (eerder) in staat te stellen een woning te verwerven. Thans wordt hiervoor een onderscheid gemaakt in de prijs van bouwgrond. Echter hierbij wordt een intekenlijst gehanteerd en bij eventuele toewijzing vele jaren later blijkt in de praktijk dat de kavels niet bij minder draagkrachtigen terecht komen. De notitie geeft aan dat enkele mogelijkheden onderzocht zijn en concludeert dat niet tot een fonds moet worden gekomen. De fractie is van mening dat de huidige situatie anders moet en dat bouwkavels/woningen beter bij de minder draagkrachtigen terecht moeten komen. Zij ziet daartoe mogelijkheden die in de vergadering getoetst worden.

·         Woningbouwprogramma. De ontwikkeling van de bevolking in Brabant is opnieuw onderzocht. Dit leidt tot het toekennen van méér bouwcontingent aan Someren. In 2002 tot 2005 mogen 209 woningen gebouwd worden. Indien we al in ontwikkeling zijnde projecten (Sonnehove, vd Laar, van Vlerken) in mindering brengen resteren 143 woningen. Voor Lierop betekent dit 7 woningen per jaar; thans is dit 2.

Boven dit aantal komen nog de toegezegde woningen uit het budget “starters en ouderen in kleine kernen” (2 voor het plan dorpsservicecentrum) en eventueel in het kader van “ruimte voor ruimte”.

De gemeente maakt aan de hand van de vraag naar type woningen een verdeling (van vrije sector tot huur).

 

Voor Lierop betekent dit:

o   Dorpservicecentrum: 4 ten laste van al bestaande planning, 2 uit “kleine kernen”, 5 buiten contingent (later in te wisselen zodra Henricushof zorgplaatsen worden en dan elders (deze) ouderenwoningen mogen worden gerealiseerd). Totaal 11.

o   Balisboom: 4 woning al toegewezen voor 2003 en 2004. Extra te bouwen woningen 5.

De prioriteit bij Balisboom ligt op het bouwen van enkele sociale koopwoningen of vervolgens huurwoningen en dan vrije sector. Óf dit gerealiseerd kan worden zal afhankelijk zijn vanzowel gegadigden maar zeker van de vraag of voor deze prijscategorie ook feitelijk gebouwd kan worden.

Graag verneemt de fractie hoe over deze invulling wordt gedacht.

 

5 Agenda’s commissievergaderingen

   

1 Opening en vaststelling van de agenda.

2 Vaststelling van de besluitenlijst van de vergadering van 12 maart 2003 en behandelen stand van zaken actielijst.

3 Ingekomen stukken/mededelingen

c. Notitie betreffende motie inzake eventuele instelling van een sociaal volkshuisvestingsfonds.

d. Informatie betreffende aanvullende bouwplanning 2003-2004.

e. Informatie betreffende de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake de tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van 9 november 1999 tot (gedeeltelijke) goedkeuring van het bestemmingsplan ingestelde beroepen.

f. Informatie betreffende aankoop van een perceel grond aan de Achterweg, van de heer P.J. Hurkmans.

Koopovereenkomst inzake aankoop grond Achterweg van P. Hurkmans

4 Toepassen zelfstandige projectprocedure ten behoeve van het plan van woningstichting woCom voor het oprichten van een appartementengebouw met servicecentrum op het perceel Somerenseweg 2/4 te Lierop.

5 Toepassen zelfstandige projectprocedure ten behoeve van bouwplan van Beheersmaatschappij M. Hurkmans, Schoolstraat 30, voor het oprichten van een kantoor met kantine en was- en kleedruimte op het perceel Schoolstraat 30.

6 Geen medewerking verlenen aan het verzoek van de heer L.W. Michiels, Postelstraat 15L, om een gedeelte van het voetpad langs de Hoornmanstraat te onttrekken aan de openbaarheid.

7 Rondvraag

 

AGENDA WELZIJN

 

1 Opening en vaststelling van de agenda.

2 Vaststelling van de besluitenlijst van de vergadering van 11 februari 2003 en behandelen stand van zaken actielijst.

3 Ingekomen stukken/mededelingen

Informatie over de activiteiten in het kader van het jaar van mensen met een handicap en het beschikbaar stellen van een subsidie van € 5.000,00 t.l.v. het WVG-budget.

4 Stand van zaken gemeenschapshuis Someren-Heide en de Blokhut Someren-Heide.

5  Instemmen met de aanpak van het gemeentelijk emancipatie-/participatie-beleid.

6 Rondvraag.

 

6.     Rondvraag en sluiting.

 


 

 

Agenda maandag 12 mei 2003:

 

1.        Opening

 

2.       Verslag van de vergadering  7 april 2003.

 

3.       Ingekomen stukken en mededelingen.

 

4.       Iederwijs.

 

5.    Agenda's commissies:

6.    Vanuit de commissies

 

Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid (GOA) 2002 –2006

In Someren gaat het vooral om een grote groep leerlingen van laagopgeleide autochtone ouders, de zog. 1.25 kinderen. Voor vijf scholen in Someren ontvangt de gemeente rijksmiddelen omdat zij een bepaald aantal 1.25 kinderen hebben. De GOA gelden gaan alleen naar deze scholen. De andere scholen (waaronder ’t Rendal) komen niet aanmerking, hoewel zij natuurlijk ook 1.25 kinderen hebben.

Vraag: In de notitie wordt ervan uitgegaan dat kinderen van laagopgeleide ouders automatisch kinderen met een onderwijsachterstand zijn. Is dit terecht? Kunnen kinderen van hoog opgeleide ouders kunnen ook leerlingen met een onderwijsachterstand zijn? (met onderwijsachterstand wordt niet het beperkt leervermogen bedoeld maar achterstand door sociale, economische en / of culturele factoren.)

 

Vraag: Vinden we de verdeling van gelden terecht of vinden we dat alle scholen mee moeten kunnen profiteren van de gelden en er dus een verdeling op basis van het percentage op alle scholen plaats moeten vinden. (Dit betekent dat je geld dat je voor 5 scholen ontvangt verdeeld over  10 scholen naar evenredigheid van het aantal kinderen dat in de doelgroep zit)

Een van de projecten die lopen in het kader van het GOA is de VVE: Voor- en vroegschoolse educatie. Dit project wordt uitgevoerd d.m.v. de methode Piramide. Piramide wordt  in Someren gebruikt op àlle peuterspeelzalen (wat niet overal het geval is!)en in groep 1 en 2 van St.Jozef-heide. De reden waarom alleen op deze school de methode wordt gebruikt en gefinancierd is dat het hier gaat om een pilot (naast het feit dat de andere scholen een andere basismethode gebruiken waar Piramide niet goed op aansluit.) Aan alle basisscholen zal worden gevraagd het programma Piramide in te gaan voeren. De kosten voor de invoering van Piramide worden in de pilot al flink overschreden door extra uren van de peuterspeel-zaalleidsters en aanschaf extra materialen. In 2006 wordt Piramide geëvalueerd.

Vraag: welke punten vinden we voor de voortgang na 2006, dus na de evaluatie  belangrijk:

- Hoe kunnen de kosten binnen het budget gehouden worden?

            - Moeten we alle scholen vragen Piramide in te voeren, of alleen de 5 GOAscholen? Of moeten we scholen vrij laten in hun keuze?

            - Indien we kiezen voor het eerste moeten we hier dan extra geld voor beschikbaar stellen?

 

n.b. Bij navraag blijkt dat een aantal scholen nu onderdelen uit Piramide gebruiken als aanvulling op hun eigen methode.

Een van de doelen in het GOA-plan is ondersteuning schoolloopbaan en wordt uitgewerkt door middel van het Marietje Kesselsproject. Het Marietje Kesselsproject is een weerbaarheidproject en wordt nu gesubsidieerd uit het GOA budget. Alle kinderen uit groep 7 nemen hier aan deel. Scholen dragen zelf €500,- per groep bij. Dit wordt nu betaald uit de exploitatie van de school. Binnen ’t Rendal loopt een interne discussie of er mogelijk een ouderbijdrage gevraagd kan worden. Ouders hebben n.l. laten blijken hier overwegend geen bezwaar tegen te hebben.

Vraag: Vinden we financiering van dit project uit het GOA budget  terecht ?

Is financiering uit het JJP niet logischer? (Als ouders ook gaan bijdragen betalen zij indirect mee aan onderwijsachterstand.)


(Ter info: Een aantal scholen heeft bezwaar tegen de hoge eigen bijdrage vooral omdat het voor één groep is. Zij zoeken liever een methode die voor alle groepen gedurende de hele basisschoolloopbaan  gebruikt wordt)

 

 

Gezamenlijke aanpak uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het SRE heeft een Regionale Toetsingscommissie ingesteld die de SRE- gemeenten op verzoek advies geven over de noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.  De asielzoeker moet aan een aantal criteria ( afkomstig zijn van een centrale opvang van een SREgemeente / meewerken aan terugkeer / geen andere huisvesting mogelijk/ nijpende omstandigheid)  voldoende wil de betreffende gemeente een beroep op de commissie kunnen doen. Elke gemeente draagt € 385,- bij in de vaste kosten en betaalt € 200,- per advies.

Vraag: kunnen wij instemmen bij aansluiting bij de Regionale Toetsingcommissie en de werkwijze zoals hierboven beschreven?

Het rijk is tegen het instellen van de adviescommissie omdat het helpen van uitgeprocedeerden in strijd is met het terugkeerbeleid van de overheid en de Vreemdelingenwet 2000. De directie Vreemdelingenbeleid heeft wel een voorstel ontwikkeld om in bepaalde situaties waar gemeenten hulp hebben geboden de kosten hiervan terug te betalen. (€ 15,- per dag p.p.) Daarnaast is het de bedoeling om over een half jaar een centrum voor vreemdelingenbewaring op te zetten waar uitgeprocedeerde vreemdelingen terechtkunnen tot aan hun definitieve uitzetting. De gemeenten beschouwen de kosten die zij maken als een voorfinanciering om als het voorstel aangenomen wordt in de 2e kamer het geld terug te vorderen.

 

Eindhoven en Helmond zouden voor de opvang moeten zorgen. Zij hebben dit echter nog niet gedaan. Helmond is van plan dit te laten verzorgen door S.V.N. (Stichting Vluchteling als Naaste, gevestigd in Helmond.) Het college vraagt de raad ermee in te stemmen rechtsreeks opvang te regelen S.V.N.  totdat Helmond dit definitief geregeld heeft.

Vraag: kunnen wij hiermee akkoord gaan?

Noot Annette: Als wij hiermee instemmen waar hebben wij de Regionale Toetsingscommissie dan nog voor nodig? Ten tijden van dit schrijven heb ik hier nog geen navraag naar kunnen doen maar wellicht heb ik een antwoord op de achterbanvergadering!

 

Verder wordt er een verzoek gedaan voor extra subsidie aan de Stichting Vluchteling als Naaste. Dit verzoek zal in de achterbanvergadering worden toegelicht.

 

Commissie Ruimte

Chemische bestrijdingsmiddelen in openbaar groen en op verhardingen in Someren.

Op dit moment zijn er zijn geen gemeentelijke voorschriften t.a.v. gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Wel wordt er alleen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen die zijn goedgekeurd door CTB (College voor Toelating Bestrijdingsmiddelen.)

Bij gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt vaak slechts een fractie geraakt van datgene wat bestreden moet worden. De rest komt in het milieu terecht wat vooral problemen oplevert voor de waterkwaliteit. In het beheer van de groenvoorzieningen, sportvelden en voor het onderhoud van verharde terreinen in Someren worden nog steeds aanzienlijke hoeveelheden chemische middelen toegepast. Bestrijdingsmiddelen worden beschouwd als een noodzakelijk kwaad.

 

Ten aanzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen moeten nu keuzes gemaakt worden.

Om het milieu te beschermen is het belangrijk zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

 

Vragen

1.   Hoe belangrijk vinden we het milieu op dit gebied?

2.   Of vinden we een nette groenvrije straat en gecultiveerd plantsoen belangrijker.

3.   Alternatieve bestrijdingsmethoden zijn vaak duurder o.a. door meer arbeidsuren. Welke kosten hebben we hier voor over?

 

Commissie Algemene zaken en control

Feiten uit het jaarverslag 2002 van de politie Deurne, Asten, Someren:

 

- In 2002 is het aantal woninginbraken in Someren met name in de laatste 3 maanden aanzienlijk toegenomen. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde dader.

- In Lierop werden in 2002 30 meer autoinbraken gepleegd dan in 2001.

- Ook goed nieuws: In Someren is het aantal fietsdiefstallen teruggelopen. De camerabewaking bij de Diepsteeckel heeft hier zeker aan bijgedragen. (De diefstallen hebben zich nu wel verplaatst naar de wijk Slieven.)

- In Someren werden 2 hennepkwekerijen ontmanteld.

- Het aantal overlastmeldingen van drank en drugs bleef gelijk.

- Het aantal vernielingen en meldingen geluidsoverlast horeca  is gedaald.(Waarschijnlijk door de inzet van buurtbrigadiers)

- Aantal bedrijfsinbraken is gelijk gebleven

- De buurtbrigadiers hebben goed zicht op de aanwezige jeugd bij hangplekken.

 

7. Rondvraag en sluiting.

 


 

Agenda donderdag 5 juni 

 

Uitnodiging voor de maandelijkse achterbanvergadering van de Lieropse Lijst.

 

Deze vergadering wordt gehouden op donderdag 5 juni om 21.00 uur in de Vurherd.

 

1.    1. Opening

 

2.   2. Verslag van de vergadering  12 mei 2003.

 

3.   3. Ingekomen stukken en mededelingen.

 

4. Agenda's commissies:
Vanwege Hemelvaart zijn de agenda's pas vanaf dinsdag 3 juni beschikbaar.
De onderwerpen zullen daarom tijdens de  vergadering toegelicht worden. De agenda's zijn eventueel vooraf te bekijken op de gemeentesite: www.gemeentesomeren.nl

 

-    Duale begroting.

In de nieuwe duale verhoudingen wordt ook een nieuwe wijze van begroten geïntroduceerd. De gedachte achter de nieuwe systematiek is dat de raad de kaders stelt. Dat doet de raad door prioriteiten te stellen in de vorm van een aantal programma's.     De raad geeft aan welke doelen moeten worden bereikt. Hoeveel dat mag kosten wordt in oktober besproken tijdens het vaststellen van het Investerings Programma (IP 2004). Zo kan de raad vooraf kaders stellen en deze achteraf gebruiken om het gevoerde beleid te toetsen. Het college gaat vervolgens als uitvoerder van beleid aan de slag om deze programma's te vertalen in een productraming: het college bepaalt de wijze waarop de doelen die de raad gesteld heeft bereikt gaan worden, binnen het gegeven budget.

 
-   Openbaar vervoer.

Onlangs maakte het SRE het beleidsplan voor het openbaar vervoer bekend. Daaruit blijkt dat vooral de frequentie van bussen in kerkdorpen drastisch vermindert en dat in dorpen met minder dan 2500 inwoners helemaal geen bus meer komt. Ondertussen zien we politieke partijen op allerlei manieren hier aandacht aan besteden. Hoe gaat de Lieropse Lijst hier mee om?    


5.  Rondvraag en sluiting.

 


 

Agenda maandag 14 juli 2003:

 

Om 20.00 uur in de Vurherd.

 

AGENDA.

1.  Opening

2.  Er is geen verslag van de vergadering van 5 juni 2003.

3.  Ingekomen stukken en mededelingen

4.  Agenda’s commissies:

 

Omdat er geen specifieke punten zijn op de agenda's van de commissies worden de agenda's in zijn geheel op de agenda van de achterban geplaatst.

5.  Aanpak stedelijke ruimtenood Helmond
6.  De vakantieborrel
 
7.  Rondvraag en sluiting.  


 

Agenda maandag 8 september 2003:

 

20.00 uur in de Vurherd.

 

AGENDA.

 

1.        Opening

 

2.       1. Verslag achterbanvergadering van 18 juli 2003.

 

3.       2. Ingekomen stukken en mededelingen.

 

4.       3. Brief aanpak stedelijke ruimtenood Helmond

      Eind mei ontving het college van Someren een brief van de gemeente Helmond
met als onderwerp :Aanpak stedelijke ruimtenood Helmond. De inhoud van de
brief komt in het kort hier op neer:

4. Helmond wijst Someren op het verzoek van minister Remkes om binnen 6 maanden
van de regio te willen horen hoe de problematiek wat betreft wonen en
vestiging van bedrijven zou kunnen worden opgelost. Op basis van hun nota
Wonen en werken in Helmond 2025 komt Helmond tot de conclusie dat het gebied
Lungendonk (en Diesdonk) de oplossing voor hun verstedelijkingsopgave kan
bieden. Zij willen nu graag samen met Asten, Someren en de provincie
bestuurlijk overleg plegen over een gezamenlijk bijdrage van dit gebied aan
de vestedelijkingsopgave en de mogelijkheid van een beperkte grenscorrectie.
Insteek is om niet verder te gaan dan de stedelijke contouren om Lierop te
sparen.

 

5.       5. Agenda's commissies:

Zie agenda’s.

Agenda commissievergadering Algemene zaken en control

Agenda commissievergadering Ruimte

Agenda commissievergadering Welzijn

 

6.  Uit de Commissies


Welzijn


Project Blijvend thuis in eigen huis

Doel van dit project dat in 2001 is gestart, is mensen vroegtijdig bewust maken van de mogelijkheden en onmogelijkheden van hun eigen woning en woonomgeving, zodat zij op tijd maatregelen kunnen treffen om zo langer in hun eigen woning te kunnen blijven wonen.  Aan de hand van een vragenlijst ontvangen de deelnemers een woonverbeteradvies.

 

In Someren Dorp en Someren Eind verliep het verspreiden van de vragenlijst via vrijwilligers van de ouderenbond.  Lierop en Someren Heide besloten niet deel te nemen. Vragenlijsten zijn toen later alsnog door de gemeente in beide kerkdorpen verstuurd. Uit cijfers blijkt echter dat bij persoonlijke benadering de deelname groter is. Inmiddels staan er vervolgactiviteiten op het programma in de vorm van woonadviseurs (vrijwilligers!), voorlichting in de vorm bijeenkomsten en artikelen en een woonmarkt.

 

Vraag

Wat willen we in Lierop met dit project? Achten wij het zodanig van belang dat deelname in de vorm van vrijwilligers zinvol is.

Welke rol kan de Lieropse Lijst, Ouderenbond, Belangengroep of vrijwilligerscentrale hierin spelen?

 

 

Wet Werk en Bijstand

(Noot fractie: Hoewel dit onderwerp om een heleboel informatie en nuancering vraagt hebben we gepoogd er een paar kernpunten uit te halen waarover we graag jullie standpunt vernemen. Zo nodig zullen we tijdens de achterban verder toelichten)

 

De nieuwe wet Werk en Bijstand (WWB) vervangt een aantal andere sociale wetten zoals de Abw (Algemene Bijstandswet), WIW (Wet Inschakeling Werkzoekenden), ID (In- en doorstroombanen).

Kern van de wet is dat de gemeente volledig beleidsmatig en financieel verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van bijvoorbeeld de algemene bijstand, gesubsidieerde arbeid, reïntegratie van bijstandsgerechtigden of sociale activering ( sociaal nuttige activiteiten met behoud van uitkering).

De gemeente ontvangt hiervoor een budget waarbij een eventueel tekort voor rekening van de gemeente komt. Doel is gemeenten te motiveren een zodanig beleid te voeren dat zo min mogelijk  mensen gebruik maken van een uitkering. Een klant- en mensgerichte aanpak is hierbij uitgangspunt waarbij mensen positief gemotiveerd worden een oplossing te bedenken die bij hun past.

 

Ons wordt gevraagd op een aantal stellingen te reageren en keuzes maken. Een paar hiervan willen we jullie graag voorleggen:

 

1.                   Wel of geen maatregelen opleggen wanneer een cliënt niet meewerkt? Gedacht wordt aan  een waarschuwing, korten op de uitkering of uitkering voor korte of lange termijn stopzetten.

2.                  Accent bij reïntegratie leggen bij de “kansrijken” om te voorkomen dat er een nieuwe groep langdurige werklozen ontstaat? Of bij de kansarmen in de vorm van sociale activering?

3.                  Moeten reïntegratietrajecten primair gericht zijn op het krijgen van een reguliere baan of moet deze ook gericht zijn op sociale activering en zelfredzaamheid?

4.                  Op dit moment maken 17 personen in onze gemeente gebruik van een gesubsidieerde baan. In de toekomst zullen deze banen echter fors drukken op het (reïntegratie)budget. Kiezen we hier voor

-                      stopzetten (of afbouwen) van de gesubsidieerde banen,

-                      alleen gesubsidieerde arbeid inzetten als er een grote kans is op doorstoom naar een reguliere baan, of laten we het maatschappelijk belang (zowel voor de cliënten als voor de (non profit) instellingen die gebruik maken van deze vorm van arbeid tegen lage inleenvergoedingen meewegen en realiseren we gesub. arbeid die aansluit bij de mogelijkheden van de cliënt. 

7.
Rondvraag en sluiting.

 


Agenda maandag 13 oktober 2003:

20.00 uur in de Vurherd

1.        Opening 

2.       Verslag achterbanvergadering van september 2003. 

3.       Ingekomen stukken en mededelingen. 

4.       Brief SRE aan minister Remkes over de postherindelingsproblematiek

5.       Programmabegroting 2004

6.       Internetsite Lieropse Lijst

Zie agenda’s.

Agenda commissievergadering Algemene zaken en control

Agenda commissievergadering Ruimte

Agenda commissievergadering Welzijn

Hoorzittingen

Naam

Inzake

Tijd

Dhr. H. Looijmans namens H. van Mierlo

Verzoek om schadevergoeding ex art. 49 WRO i.v.m. wijziging van het voor perceel Vaartje 46 geldende bestemmingsplan.

19.30 uur

Dhr. M. Driessen namens W. vd Laar

Dhr. W. Sleegers namens M. Veugen-Wijnen.

Zienswijzen m.b.t. ontwerp-bestemmingsplan Middengebied, 3e partiële herziening.

19.45 uur

8 .  Rondvraag en sluiting.


 

Agenda maandag 10 november 2003

 

1.        Opening

 

2.       Verslag achterbanvergadering van oktober 2003.

 

3.       Ingekomen stukken en mededelingen.

 

4.       Terugblik begroting

5.       Website Lieropse Lijst

6.     Agenda commissies

Agenda commissievergadering Algemene zaken en control

Agenda commissievergadering Ruimte

 

Er is geen commissie Welzijn!

 

7.         Uit de commissies

Communicatienota

De Gemeente Someren onderkent het belang van een goede communicatie. Dit om de burger optimaal te dienen. Het gaat hier om schriftelijke, mondelinge, en digitale communicatie. Dit betekent dat wensen, behoeftes en verwachtingen van de burger duidelijk moeten zijn voor de gemeente en vice versa. Daarom is nu een communicatienota opgesteld om te inventariseren waar knelpunten liggen en welke actie daarop gezet moet worden. Hiervoor zijn interviews afgenomen met ambtenaren, afdelingshoofden, het college, de politieke partijen en burgers. Doel is om communicatie meer dan voorheen, een geïntegreerd onderdeel gaat uitmaken van de werkzaamheden in de gehele organisatie.

Voor communicatie maakt de nota een onderscheid tussen;
interne communicatie: informatie-uitwisseling binnen de organisatie: afdelingen onderling / college-MT / MT-afdelingen enz.

-                      externe communicatie: communicatie met de burger, instanties en derden

 

Hierbij wordt uitgegaan van

-                      identiteit: wat is de gemeente werkelijk?

-                      Imago: het beeld dat de buitenwereld heeft van de gemeente. Op basis van het beeld dat een burger van de gemeente heeft neemt de burger een bepaalde housing aan. Het gevaar van een hardnekkig slecht imago ligt op de loer: over negatieve verhalen wordt veel meer gepraat dan over positieve ervaringen.

 

Actiepunten om de externe communicatie (gericht op de burger) en daarmee het imago te optimaliseren zijn (deze opsomming is niet uitputtend, de nota noemt er meer.):

-                      denken en redeneren vanuit de positie van de burger; vraaggericht denken en handelen.

-                      Helder en eerlijk informeren over procedures

-                      Uitleggen wat de belangrijkste afwegingen zijn geweest bij een beslissing

-                      Meedenken en alternatieven aanbieden

-                      Communiceren in begrijpelijke, duidelijke taal.

-                      Drempel t.a.v. het gemeentehuis verlagen, zowel fysiek (het gebouw) als in de dienstverlening

-                      Zoveel mogelijk maatwerk leveren

-                      Actief en vroegtijdig informatie aanbieden

-                      Communicatiemiddelen moeten herkenbaar voor de gemeente Someren zijn (huisstijl)

-                      Transparantie

-                      website verder ontwikkelen.

 

Wat is ons beeld van ‘de gemeente’ (het imago)?

Komt het overeen met onze verwachtingen?

Welke aanvullingen hebben wij t.a.v. bovenstaande actiepunten?

Welke hebben prioriteit?

 

Nota grondbeleid.

In de commissie komt deze nota aan de orde met als doel om aan de hand van het huidige beleid de kaders voor het toekomstig beleid vast te stellen.

 

Someren voert een actieve grondpolitiek. Dat wil zeggen: men probeert (toekomstige) bouwgrond te verwerven, bouwplannen te ontwikkelen en zelf kavels uit te geven. Indien verwerven niet kan omdat er al een (project)ontwikkelaar is betrokken dan poogt men te komen tot samenwerking.

Doel van deze werkwijze is zoveel mogelijk zélf bepalen waar, hoe, wat en wanneer gebouwd word. En vooral: proberen rendement uit deze grondexploitatie te halen.

Hierbij probeert men zoveel mogelijk marktgericht te werken: bouwen waaraan behoefte is, grondprijzen gebaseerd op de markt (= wat men in de omgeving voor een kavel vraagt).

Voorgesteld wordt dit beleid voort te zetten.

Vraag: hebben wij op deze algemene uitgangspunten op- of aanmerkingen?

 

Gezien de (beperkte) woningvoorraad en de moeilijke positie van starters en huurders is het uitgiftebeleid met name gericht op deze doelgroep en het bouwen van goedkope woningen.

Gezien de (komende) behoefte aan woningen voor ouderen biedt het nieuwbouwprogramma onvoldoende mogelijkheden en zal vooral aandacht moeten uitgaan naar (aanpassing van) bestaande woningvoorraad.

Vraag: kunnen wij ons hierin vinden?

 

De uitgiftecriteria voor het kunnen kopen van een bouwkavel zijn bekend:

o                          Inwoners, economisch en sociaal gebonden kunnen inschrijven.

o                          Men kan voor één soort woning (vrijstaand, halfvrijstaand, sociale koop) inschrijven. De inwoners van de kerkdorpen kunnen zowel voor het kerkdorp inschrijven als voor Someren-dorp.

Vraag: wat vinden wij hier van? Te verwachten is dat deze “dubbele kans” ter discussie wordt gesteld!

o                          De uitgifte geschiedt (in volgorde) aan huurders (minstens1 jaar huurder), starter (thuiswonend en niet eerder een woning gehad).

Eigenaren van niet vrijstaande woningen komen na 10 jaar in een voorranggroep.

Eigenaren van vrijstaande woningen die daarin al 10 jaar wonen komen in aanmerking als er geen andere gegadigden meer zijn

Vraag: Dit beleid is vaak onderwerp van discussie. Hebben we nog zinnige opmerkingen ter verbetering?

 

8 .  Rondvraag en sluiting.

 


Verslagen

.

Verslag achterbanvergadering d.d. 12 januari 2004

Aanwezig: Th.v.d. Boogaart, M.Kusters, R.Manders, M. Welten, G. Sanders, J. v.d. Boogaart, W. Meyers, C. Muskens,  R.v.d. Hurk

Afwezig m.k.: Annette Wilde

 

1.                   Opening

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom

 

2.                  Verslag vergadering december 2003
M. Kusters heeft een concept-brief voor de contributie-inning gemaakt die verstuurd gaat worden aan de sympathisanten van de Lieropse Lijst.  De brief wordt verstuurd aan de mensen die in 2001 en 2002 lid waren en aan de mensen die op de laatste verkiezingslijst stonden. Martien zorgt voor verzending.

3.                  Ingekomen stukken en mededelingen.
Annette en Riet hebben namens de Lieropse Lijst de receptie van Prins Jan 3e bezocht.


4.                  Promoting achterbanvergadering.
Zoals in de vorige vergadering afgesproken zijn diverse potentiële belangstellenden persoonlijk benaderd om de achterbanvergadering te ondersteunen. Diverse mensen hebben hierop positief gereageerd. Een enkele toezegging is al binnen. Het streven is te komen tot een vaste groep mensen die meedenken over de Lieropse problematiek. Tijdens de volgende vergadering wordt de stand opgemaakt.

5.                  Website Lieropse Lijst
De verslagen van  de Achterbanvergadering  zijn niet meer door  SLAP-online ge-update. Thieu vraagt dit na.
Jan van Lieshout heeft de website van de LL vernieuwd. De foto op de website wordt vervangen door een recentere.
Enkele tips uit de vergadering:            foto’s plaatsen van evenementen waarbij de LL aanwezig is
                                                inbouwen van een telmogelijkheid zodat het bezoekersaantal
                                                geregistreerd wordt
                                                Vast agendapunt op de achterbanvergadering: recent houden
                                                 website
Het is nog onduidelijk wanneer de website officieel gepresenteerd wordt.
Vanuit de website is een link naar de ledenlijst. In het kader van de privacy wordt de benaming “ledenlijst” veranderd in “laatste verkiezingslijst”.


6.         Vanuit de commissie Algemene Zaken en Control worden geen onderwerpen besproken.

             Commissie Welzijn:
            De ingediende plannen voor ontwikkeling boerderij Provinciale weg 37.

             Algemeen
            Op basis van de door de raad vastgestelde uitgangspunten is een informatiepakket 
                 samengesteld. Er zijn 12 plannen ingediend. Van deze plannen zijn er uiteindelijk 4
             geselecteerd. Te weten:

De Schakel  

Een leef-werkgemeenschap die zich tot doel stelt de Keelvenboerderij en omgeving zodanig in te richten te exploiteren dat een versterking van de toeristische-recreatieve kwaliteit wordt bewerkstelligd. Een aantal gehandicapte en niet-gehandicapte mensen woont en werkt op de accommodatie die onder meer bestaat uit woongedeelte, horeca en een multifunctionele ruimte voor educatie en kunst. Verder speeltuin, fietsverhuur etc.
Vraag:
Wat gaat de bezoeker merken van deze grondslag?

Dienen de mensen die er gaan werken deze grondslag ook te hebben? M.a.w. hoe toegankelijk is de gemeenschap : voor iedereen of voor alleen de ‘aanhangers’ van het geloof?

            Fam. Relou

             Daghoreca met terras en speeltuin en een multifunctionele ruimte t.b.v. o.a. een
             informatiehoek. Rondleidingen maken deel uit van het programma. De exploitatie is mede
             gebaseerd op dagbesteding van zorgdragers (verstandelijk gehandicapten e.d.) Hierover heeft
            overleg plaatsgevonden met ORO.

Het basisidee is goed, m.n. de link naar ORO. Wel oogt de uitwerking van het plan mager en roept het de vraag op of het (financieel / economische haalbaar is.

            Van Holten

Bezoekerscentrum met beperkte horecafaciliteiten en woonhuis. Er worden projecten georganiseerd met ondersteuning vanuit een simulatiebedrijf voor werklozen met een handicap. Een groepsaccommodatie is optioneel toegevoegd.
Smeijers

Herberg, horecadependance van de Hoyse Hoeve met speelkelder voor kinderen. Naast de Keelvenhoeve wordt een kinderboerderij gerealiseerd. Dit zou een sociaal maatschappelijke inslag moeten krijgen.
Basisidee erg commercieel. Sloop oude boerderij, nieuwbouw in Brabantse stijl. Willen entree duidelijk meer in de picture brengen, zelfs door verbreding en wegmarkeringen op de Provincialeweg. Maatschappelijk doel is duidelijk van ondergeschikt belang.

Het vervolg
De commissie wordt gevraagd (tijdens de raadsvergadering van januari)  of zij kunnen instemmen met deze priotering.
Vervolgens worden de planindieners in de gelegenheid gesteld hun plan toe te lichten.
Tijdens de raadsvergadering van februari moet aangegeven worden naar welk plan de voorkeur uitgaat.

Commissie Ruimte
Aansluiting Riolering in het buitengebied.
Uit onderzoek is gebleken dat nog 402 panden nog niet zijn aangesloten en dat de gemiddelde aanlegkosten van drukriolering voor die panden een bedrag vergen van € 10.764,86. Uitgaande van een eigen bijdrage van de bewoners/eigenaars van € 2.268,90, resteert een te dekken bedrag van €8.495,96. D.m.v. subsidieregelingen kan een groot deel bekostigd worden. De kosten die daarna nog voor de gemeente resteert komt ten laste van de voorziening riolering. De uitname van dit bedrag is niet voorzien, hetgeen betekent dat de jaarlijkse verhoging van de rioolheffing van 6,7% naar 7% verhoogd moet worden.
Vanuit de gekozen insteek om het nagenoeg volledig aansluiten van het buitengebied op de riolering
De achterbanvergadering kan instemmen met de gekozen insteek.

Blokhut Someren Heide
Het ingediende bouwplan voldoet niet aan het bestemmingsplan. Niettemin vindt men het toch een goede plek voor de blokhut. Om hieraan medewerking te verlenen moet de zelfstandige projectprocedure worden toegepast. Het plan heeft intussen gedurende 14 dagen ter inzage gelegen en hierop zijn een vijftal reacties binnen gekomen. De ingekomen reacties geven geen aanleiding om af te zien van het starten van de benodigde procedure.

Aanleg rotonde zuidelijke aansluiting van de A67 op de N266.
Aangezien het plan afwijkt van het bestemmingsplan moet de zelfstandige projectprocedure toegepast worden. Het plan heeft twee weken ter inzage gelegen. Hierop zijn geen reacties ingediend. Hierdoor kan de benodigde procedure worden gestart.
Opgemerkt wordt dat de gemeente Asten geen financieel prioriteit hieraan geeft omdat volgens de gemeente Asten de rotonde een zuigende werking op de Dijkstraat zou hebben.

6.                  Rondvraag
G. Sanders vraagt naar aanleiding van de bijeenkomst van de gemeenteraadsleden (behalve de Helmondse) naar de stand van zaken. Martien kan de vergadering meedelen dat er over het onderwerp de verstedelijking een artikel in het Eindhovens Dagblad komt waarin de gemeente Someren aangeeft dat er andere betere oplossingen zijn dan het bouwen op Lungendonk.

J. v.d. Boogaart constateert dat er door het onderhoud dat er gepleegd is in de bossen er geen tenten geplaatst kunnen worden. Martien zegt toe dit in de raadsvergadering te bespreken en hier versneld aandacht voor te vragen.

W. Meyers vraagt zich af hoe de stand van zaken is met betrekking tot de geluidswal. Hij constateert dat de verkeersdrukte op de A67 toeneemt. Martien verwacht dat er op een redelijke termijn subsidie komt om het onderzoek te starten. We staan vrij vooraan op de lijst. Tenzij er echter urgentere gevallen bij komen.
W. Meyers vindt de busvoorziening een positieve ontwikkeling. Hopelijk wordt er ook druk gebruik van gemaakt zodat deze voorziening kan blijven.
Verder informeert hij naar de fietpadvoorziening richting Helmond. Ook hier is het wachten op subsidie.

C. Muskens attendeert de vergadering op het feit dat de schooljeugd druk gebruik maakt van “de oude Somerenseweg” in plaats van het fietspad. Dit geeft gevaarlijke situaties. Vanuit de gemeente zijn er geen plannen voor een ontmoedigingsbeleid in deze.

M. Welten vraagt de aanwezige leden de contributie over 2003 te betalen. Het bankrekeningnr. Is 12.88.01.824. Voor € 10,00 ben je weer het hele jaar lid.

 

 

De voorzitter sluit om 21.50 uur de vergadering.


Verslag vergadering 14 oktober 2002

 

1.  Opening door voorzitter a.i. Thieu v.d. Boogaart.

Aanwezig: T.v.d.Boogaart, A. Wilde, W. Steenbakkers, R. Manders, M. Kusters, R.vd. Hurk, 

M. Welten, H. Bukkems, G. Sanders
 

2. Verslag vergadering van 9 september 2002

Geen opmerkingen

3. Ingekomen stukken/mededelingen:

Rene Manders en Riet van den Hurk hebben op 18 september deelgenomen aan de discussiebijeenkomst Milieuprogramma 2003.
Voor deze bijeenkomst waren verschillende disciplines van de gemeente Someren uitgenodigd. De deelnemers werden in groepen verdeeld waar gediscussieerd kon worden over verschillende stellingen. Het werd als een goed initiatief ervaren. Jammer dat ook hier weer blijkt dat het moeilijk is de gewone burger te betrekken bij “gemeente-zaken”.

4. Overzicht van de meest relevante onderwerpen uit de beschouwing. De Lieropse Lijst vraagt de mening van de achterbanvergadering zodat zij hiermee rekening kunnen houden bij hun standpuntbepaling.
De gemeentelijke organisatie en de dienstbaarheid naar de burger

Uitbreiding aantal ambtenaren

Het college vraagt een uitbreiding van het aantal ambtenaren met 7,25 fte. Dit betekent ruim 7 fulltime ambtenaren erbij.  Dit zou betaald moeten worden door een extra verhoging van de OZB.

Alle fracties vinden dat er onvoldoende aangegeven wordt waarom en op welke plek deze

uitbreiding nodig is.

De achterbanvergadering vindt dienstbaarheid naar de burger heel belangrijk. Concreet denken wij aan: aanvragen binnen de afgesproken termijn afwerken, een goede communicatie naar de burger.
De achterbanvergadering vindt onderbouwing van de uitbreiding van het aantal ambtenaren zwak. De achterban vraagt zich dan ook af waarom de LL wel akkoord gaat met 5 fte uitbreiding. De fractie antwoordt daarop dat zij wel erkennen dat er een capaciteitsprobleem is. Zij stelt daarom een minder dan gevraagde uitbreiding voor, vraagt het college deze naar eigen inzicht in te zetten en over een jaar de resultaten hiervan te laten zien. Na enige discussie kan de achterbanvergadering meegaan met het standpunt van de fractie.

 

Openbare orde en veiligheid

De Lieropse Lijst pleit voor uitbreiding van de functie hondenwachter om te komen tot een ‘dorpswachter” met bevoegdheden op het gebied van kleine verkeersovertredingen, milieu, vandalisme ect.
In Someren zijn wijkbrigadiers aangesteld om de kleine criminaliteit (hondenpoepoverlast, vuilniszakken te vroeg naar buiten etc.) te bestrijden. De stads- of dorpswacht wordt in tegenstelling tot de wijkbrigadiers door de gemeente aangestuurd. De achterbanvergadering vindt het belangrijk dat de dorpswachter een “gezicht” krijgt. Het is belangrijk dat ze hem kennen en dat hij gekend wordt.
Hij zou bv op scholen voorlichting kunnen geven.  De achterbanvergaring steunt hierin de Lieropse Lijst voor het omvormen van hondenwachter naar dorpswacht als handhavinginstrument.

 

Leefbaarheid kleine kernen.

We treffen een brede steun aan voor behoud/ verbeteren van de leefbaarheid in de kleine kernen.

Dus ook steun voor een dorpsservicecentrum

Extra zorgen maakt men zich over Someren-Heide. Met name de peuterspeelzaal is daar urgent.

De achterbanvergadering heeft begrip voor de steun die de Lieropse Lijst aan Someren Heide geeft en wij kunnen ons vinden in het voorstel al snel geld uit te trekken voor een oplossing voor de peuterspeelzaal.

 

Welzijn   

Lieropse Lijst stelt voor de skate-voorzieningen al in 2003 te realiseren.

Ondanks het feit dat wij blijkbaar niet “streetwise” zijn,  sluiten wij ons bij de Lieropse Lijst aan waar het gaat om de realisatie van skatevoorzieningen in elk kerkdorp. De Lieropse Lijst gaat lobbyen bij de collega-raadsleden.

Bouwen

De partijen staan positief tegenover het bouwproject in Lierop. De VVD plaatst enkele kantekening bij het gebouw zelf en bij het wooncontingent.

Er is in Lierop een grote wachtlijst voor de aanvraag van een bouwkavel. Het toewijzingsbeleid hierin is duidelijk. Alleen inwoners van Lierop kunnen zich inschrijven voor een kavel. Heeft men zich buiten Lierop gevestigd, is het alleen mogelijk naar Lierop terug te keren door de aankoop van een huis. Voor studenten die tijdelijk buiten Lierop zijn gaan wonen, wordt een uitzondering gemaakt.

VVD pleit voor herbouw op basis van oorspronkelijk volume en ook aan het oprekken van 500m3 norm voor burgerwoningen in het buitengebied.
De achterbanvergadering voorziet dat hiermee de problemen in het buitengebied vergroot zullen worden.(Burger in het buitengebeid).  Op dit moment mogen alleen cultuurhistorische panden herbouwd worden tot hun oorspronkelijk volume.


Een aantal partijen geeft aan dat de gemeente alerter moet zijn op bouwmogelijkheden bij de provincie. Plannen moeten op voorhand al klaar liggen.
De achterbanvergadering is van mening dat we door onze manier van werken geen enkele mogelijkheid gemist hebben. Het klaar hebben liggen van plannen kost ook weer extra ambtenaren.

 

Verkeer

Een snelle komst van het verkeerscirculatieplan is voor de meeste partijen wenselijk. Woongebieden moeten zoveel mogelijk ontzien worden van doorgaand verkeer.

Vrijwel iedereen vindt dat voor het beheer van de openbare straatverlichting extern expertise onderzocht moet worden.

Someren-Eind vindt anderhalve parkeerplaats per woning te weinig en pleit voor verhoging hiervan in nieuw te bouwen wijken.

PS/PvdA pleit voor ondergronds parkeren te beginnen bij de nieuwbouw van Sonnehove.

Someren Eind, PS/PvdA en Someren-Heide noemen 30-km zones in hun beschouwingen; Someren- Eind zonder kostenverslindende maatregelen zoals drempels e.d., en PS/Pvd wil het gebied rond de Hoevenstraat aanwijzen als pilot.

CDA vindt dat nú begonnen moet worden met voorbereiding Roelslaan.

VVD vindt dat vóór onderzoek verkeerscirculatieplan een plan voor de Roelslaan moet komen

Lieropse Lijst benadrukt komst circulatieplan met hopelijk gunstige bevindingen voor Lierop.

Het is duidelijk dat er veel verkeer door Lierop komt. Vooral tijdens wegwerkzaamheden in en rondom Lierop is het erg druk. De achterbanvergadering hoopt dat door het circulatieplan de doorgang van het verkeer in de kerkdorpen verminderd wordt.

Dualisme

Someren -Eind pleit voor afschaffing commissies. In plaats daarvan zouden er twee raadsvergaderingen per maand moeten komen voor een snelle, directe besluitvorming.

PS/PvdA pleit voor jaarlijkse vergadering van de raad met jeugd(organisaties) een grote tevredenheidsenquête onder de bevolking en bezoeken van de raad aan de kleine kernen.
De achterbanvergadering vindt het nog te vroeg om nu al  deze veranderingen te gaan invoeren.
De vergadering vindt het een goede zaak dat er in de kerkdorpen hoorzittingen worden gehouden. Dit blijkt zeker uit de opkomst tijdens deze zittingen.

 

Overige aandachtspunten

CDA en Leefbaar Someren pleiten voor ruime mogelijkheden van kleine ambachtelijke bedrijven in vrijkomende agrarische bebouwing.
De achterbanvergadering vreest dat kleine ambachtelijke bedrijven voor behoorlijke overlast kunnen zorgen. Wij denken hierbij met name aan verkeersoverlast.

VVD, Someren Eind en Lieropse Lijst spreken zich uit tegen de herindeling.

De achterbanvergadering sluit zich hierbij van harte aan.


De algemene beschouwingen worden per thema behandeld. Er zijn een aantal thema’s samengevoegd.
De Lieropse Lijst gaat in beraad om zelf, of samen met de coalitie moties in te dienen.

 

5. Rondvraag en sluiting

H. Bukkems vraagt zich af of de stelling inzake de dorps-wijkraden is gewijzigd.
M. Kusters antwoordt dat deze stelling nog steeds staat. Niet  vanuit de Raad opleggen maar onderzoek doen naar behoefte.

 

Riet van den Hurk deelt mee dat de SV Lierop bezig is met het plan een gedeelte van de kleedaccommodatie te herbouwen. Op dit moment is het financieel plaatje nog niet rond. SV Lierop is o.a. nog in overleg met de gemeente hierover.

Martien Kusters vraagt naar de publicatie op Slaponline. Deze is wat chaotisch. Er volgt overleg met Slaponline hierover.

Annette Wilde zorgt voor een vergaderschema.

Thieu v.d. Boogaart wil de evaluatie van de huidige vergaderopzet op de eerstvolgende agenda plaatsen.

De voorzitter sluit om 23.00 uur de vergadering.

----------------

 

Verslag vergadering Lieropse Lijst d.d. 11 november 2002.

 

Aanwezig: G. Sanders, M. Welten, K. Kusters, M. Kusters,

R. Peeters. H. Bukkems, T. vd. Boogaart, A. Wilde, W. Steenbakkers.

 

1.       Opening.

 

2.       Verslag vorige vergadering.

Geen opmerkingen.

 

3.       Ingekomen stukken en mededelingen.

Rabobank Someren-Mierlo, aankondiging van de presentatie onderzoekresultaat regionale ontwikkeling. Ter kennisname.

 

4.       Communicatienota.

De vergadering adviseert de vragen in de Belangengroep aan de orde te stellen aangezien dit een beter en breder forum is.

 

5.       Bijstand.

M. Kusters geeft toelichting op de vrij ingewikkelde materie. Het resultaat van de voorgestelde stelselwijziging is dat een deel van de bijstandgerechtigden in Someren een klein voordeel heeft doordat minder maatwerk geleverd wordt. Someren sluit hiermee aan op de werkwijze in de regio. De vergadering kan zich vinden in de voorstellen.

 

6.       Algemene beschouwingen.

A. Wilde licht toe wat er na de bespreking in onze vorige vergadering heeft plaatsgevonden. Veel politiek overleg resulteerde in een aantal amendementen en moties. Qua resultaat kunnen we al LL tevreden zijn. Ons beleid bij de personeelsuitbreiding, de dorpswachter en de skatevoorziening ondervond voldoende steun. Toegelicht wordt dat wij tav het fietspad Nieuwendijk en de Potakkerweg tegen stemden omdat dit niet past in de afwegingen die volgens het GVVP gemaakt moeten worden

 

7.       Evaluatie achterban overleg.

De keuze om vóór de commissievergaderingen te overleggen wordt nog steeds als goed ervaren Welis het soms moeilijk een voldoende relevant punt uit de agenda’s te lichten en erkent wordt dat dit ook niet elke vergadering zal kunnen.

Er worden naar wegen gezocht om de deelnemer toch ook de volledige agenda te verschaffen zodat zij ook over de andere punten vragen kunnen stellen of opmerkingen maken. Dit ook tav de raadsvergadering.

 

8.       Rondvraag.

H. Bukkems vraagt naar de stand van het dorpservicecentrum. M Kusters ligt toe dat op basis van B&W besluiten het plan wordt uitgewerkt en zo snel mogelijk aan omwonenden en de rest van Lierop gepresenteerd wordt.

R. Peeters doet verslag van een inventarisatie van knelpunten/ergernissen/verbeterwensen t.b.v. een bijeenkomst van de vereniging van Kleine Kernen. De fractie vraagt om een afschrift om te bezien of hieruit punten op te pakken zijn om politiek aan te kaarten.

M. Welten is voornemens de “slapende”  ledenlijst te actualiseren en leden te vragen € 10 contributie te betalen. De raadsleden worden verzocht ook te betalen (€ 125,-)

 

Met dank voor de inbreng wordt de vergadering gesloten.

 

W.S.

 

 

Verslag vergadering Lieropse Lijst 13 januari 2003 

 

1.       Opening.

Met een welkom tijdens de eerste vegadering in het nieuwe jaar opent de voorzitter. Er wordt even stilgestaan bij de ziekmelding van Riet; de aanwezigen wensen haar een snel herstel toe.

Wim zal notuleren, Annette zorgt voor agendering en verzending.

 

2.       Verslag 2 december.

In verband met de ziekte van Riet is dit nog niet beschikbaar.

 

3.       Ingekomen stukken en mededelingen.

Lokaal Gezondheidsbeleid: ter kennisname

ZLTO: ter kennisname

Prinsenreceptie/ bruiloft: we zijn voldoende vertegenwoordigd.

Harmonie Juliana: ter kennisname.

 

4.       Dorps- en wijkraden.

Er ontstaat een stevige discussie over de vermeende “toonzetting” van de nota. Het is zeker niet de bedoeling té regulerend op te treden. De raden moeten vanuit de bevolking onstaan indien er behoefte aan is. Vervolgens moeten de mensen wel weten waar ze aan toe zijn, waar ze recht op hebben, hoe de communicatie verkoopt etc. Wellicht zijn we (positief) vooringenomen met de prima situatie in Lierop; echter die heeft ook een eigen ontwikkeling gehad.

Stimuleren in het tot stand komen van een raad is gewenst, evenals een formele organisatievorm. Eigen budget kan stimulerend werken.

 

5.       Agenda’s commissievergaderingen.

Jumelage: het lijkt nodig eerst doel en wederzijdse behoefte te inventariseren en dan verder te discussiëren over de toekomst. Thans lijkt het nut onvoldoende.

Openbaar vervoer: de ontwikkeling wordt toegelicht. Gepoogd moet worden de buslijn voor Lierop te behouden. Inbrengen bij de belangengroep zodat ook zij protest aantekenen is nodig.

 

6.       Rondvraag.

Henk Bukkems vraagt naar de status van Privinciale weg; dit wordt toegelicht. Binnenkort is een “advertentie” te verwachten.

 

 

Verslag vergadering 10 februari 2003: 

 

1.     Opening.

De voorzitter opent met een welkom en de verheugende mededeling dat Riet weer thuis is.

 

2.     Verslag 13 januari.

Het verslag wordt geaccordeerd.

 

3.     Ingekomen en mededelingen.

·         Peuterzaal Someren Heide. De situatie wordt  uitvoerig besproken. Het college vindt een oplossing voor de peuterzaal onderdeel van het geheel van de accomodatieproblemen daar. Gevraagd zal worden naar de stand van zaken betreffende de aangenomen motie die uitgaat van koppeling met de school.

 

4.     Uit de commissies.

·         Krediet tbv. SV Lierop; een goede en door de voetbalclub gedragen oplossing.

·         Muziekonderwijs. De verenigingen zijn akkoord met het voorstel tot uitbreiding.

·         Onderwijskundige vernieuwing. De ontwikkelingen worden toegelicht. Het betekent ook voor ’t Rendal een verruiming die met de uitbreiding wordt meegenomen.

 

5.     Agenda’s commissievergaderingen.

·         Welzijn: het initiatief vanuit de LL over gesubsidieerde arbeid wordt toegelicht. Kernvraag is daarbij of de gemeente bij wijziging in (subsidie)constructie of hoogte, tóch de verenigingen en instellingen die van deze krachten al gebruik maken, voor de hogere loonkosten blijft subsidiëren om daarmee óók het wegvallen van banen te voorkomen.

·         Reconstructie. Hiervoor vindt een gecombineerde extra commissievergadering plaats om “de klokken gelijk te zetten” en voor het college de richting van handelen aan te geven.

·         Voorbereidingsbesluiten: deze worden zo genomen om te voorkomen dat op percelen waar het agrarische bedrijf (in verband met de sloopregeling) is beëindigd, ongewenste bouw-ontwikkelingen plaats vinden.

 

6.     Rondvraag.

·         Er ontstaat een uitvoerige discussie over de (on)mogelijkheden voor jongeren om te bouwen, met name als het jongeren betreft die belangstelling hebben voor “premiebouw”. Dit is nu extra actueel nu het dorpsservicecentrum wordt gebouwd én de contingenten  worden verruimd. De vergadering pleit er sterk voor bouwen voor bedoelde categorie mogelijk te maken.

 

WS  

 


 

Verslag vergadering 10 maart 2003

 

1.    Opening.

De voorzitter opent de vergadering

 

2.   Verslag.

Het verslag van de vergadering van 10 februari wordt goedgekeurd.

 

3.   Ingekomen stukken en mededelingen.

Er zijn geen ingekomen stukken of mededelingen.

 

4.   Uit de commissies.

Er zijn geen specifiek te behandelen onderwerpen.

 

5.   Behandeling agenda’s commissievergaderingen.

Naast algemene toelichting wordt uitvoeriger stilgestaan bij de volgende punten:

·     Reconstructie: de huidige stand en status wordt toegelicht. Hoewel er met name ten aanzien van de financiering nog grote onduidelijkheid is, is het voornemen om bij Someren Heide een intensiveringsgebied in te richten. Dáár krijgen bedrijven de kans zich te ontwikkelen. Bovendien wordt Kievitsakker en daarna Vlasstraat als glastuinbouwgebied aangewezen. Dan resteert “verwevingsgebied” waar bestaande bedrijven (beperkt) mogen uitbreiden en natuur/recreatie waar aan deze ontwikkeling voorrang wordt gegeven. Tevens dient er aandacht te zijn voor de leefbaarheid (o.a. betreft dit Lierop). Kernprobleem thans is dat wellicht wél de intensiveringsgebieden worden ontwikkeld maar geen middelen beschikbaar zijn voor de andere ontwikkelingen.

·     Tuincentrum Lieropsedijk wordt toegelicht. De fractie is voorstander van het benoemen van een plek in Someren waar perifere handel gevestigd kan worden.

 

6.    Rondvraag en sluiting.

Gevraagd wordt naar de stand van zaken van riolering in het buitengebied. De raad is accoord gegaan met “de brede zorgplicht” voor de gemeente. Dit betekent dat geinvesteerd gaat worden in het aansluiten van alle panden in het buitengebied op de riolering óf worden voorzien van een IB 2/3. De bijdrage van de inwoners zal ongeveer gelijk zijn aan de bijdragen in het verleden. De gemeente behoudt ook het onderhoud en de controle.

 

De vergadering wordt gesloten met dank aan de inbreng van de (nieuw) aanwezigen.

 


 

Verslag vergadering 7 april 2003 

Aanwezig: J.W. Neervens, M. Welten, M. Kusters, A. Wilde, M. de Groot, W. Steenbakkers, R.v.d.Hurk

Later: Henk Bukkems
Afwezig: Th. v.d. Boogaard

1.                    Opening.

Bij afwezigheid van de voorzitter opent M. Welten de vergadering

 

2.                   Verslag.

Het verslag van de vergadering van 10 maart wordt goedgekeurd.

 

3.                   Ingekomen stukken en mededelingen.

Uitnodiging voor de jaarvergadering van de Stichting Belangengroep Lierop.
R. v.d. Hurk heeft deze vergadering namens de LL bezocht.

 

4.                   Uit de commissies.

Tijdens de decembervergadering heeft de raad een motie aangenomen om het college opdracht te geven voorstellen uit te werken met als doel het verwerven van een eigen woning voor de minder draagkrachtige inwoners.
Tijdens de achterbanvergadering wordt de problematiek rondom de wachtlijsten, het hanteren van 2 verschillende lijsten (sociale woningbouw en vrije sector)  uitvoerig besproken. Het uitgiftebeleid van de gemeente Someren kenmerkt zich door voorrang voor starters en huurders en de bevordering van de doorstroming (10-jaar criterium bij niet-vrijstaande woningen). De Lieropse Lijst wil rondom het uitgiftebeleid een onderzoek (laten) uitvoeren en komt eventueel met een initiatief voorstel.

 

5.                   Behandeling agenda’s commissievergaderingen.

Algemene Zaken

Politieaangelegenheden.
Naar aanleiding van de agenda voor deze vergadering vraagt de Lieropse Lijst de burgemeester in een meer vroegtijdig stadium informatie te verstrekken over de agendapunten die op regionaal nivo aan de orde zijn. Concreet speelt op dit moment een brief namens de burgemeesters van Deurne, Asten en Someren gericht aan het regio-overleg over jongeren en alcohol waarin voorgesteld wordt jongeren onder de 16 in bepaalde horecagelegenheden niet meer toe te laten.


Ruimte

De heer Michiels heeft de raad verzocht om op een gedeelte van het voetpad in de Hoornmanstraat zijn auto te mogen parkeren. Hoewel de ondergrond van het fietspad geen gemeente-eigendom is behoort het wel tot het openbare gebied. Het voetpad hoort tot de normale inrichting waardoor het niet logisch is om hier een parkeerplaats in te richten. De Lieropse Lijst stelt voor in te stemmen met het collegevoorstel om het verzoek af te wijzen.

 

Welzijn
2003 is uitgeroepen tot het Europees jaar  van mensen met een handicap. In Someren is een werkgroep samengesteld die in dit jaar diverse activiteiten wil organiseren. Zij hebben hiervoor een budget toegekend gekregen van 5.000,00 Euro.

 

6.                   Rondvraag en sluiting.

M. de Groot vraagt naar de tijdsplanning van de procedure bouwplanning. M. Kusters licht e.e.a. toe.

Wim geeft aan om bij de bouwplanning te zullen pleiten voor sociale koopwoningen. Grote vraag blijft echter ook of een aannemer bereid is om deze te bouwen gezien het kleine aantal.

A. Wilde: Willen we in de toekomst een eigen website of vinden we aanlinken via SLAP voldoende.
De  vergadering vindt het laatste voldoende. De informatie van de Lieropse Lijst op Slaponline moet echter wel opgewaardeerd worden. Het is nog te veel “platte tekst”. Annette zal hierover contact opnemen met Rien van Lieshout.

De volgende achterbanvergaderingen beginnen om 20.00 uur.
 

De vergadering wordt gesloten met dank aan de aanwezigen.

 


 

Verslag achterbanvergadering 12 mei 2003 

 

Aanwezig: J.W. Neervens, M. Welten,  A. Wilde, W. Steenbakkers, H. Bukkems, Th.v.d.Boogaard, R.v.d.Hurk, G. Sanders,  E. Pastor, H.v.d.Zanden
Afwezig: M.v.d.Burg

1.                  Opening.

de voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

 

2.                  Verslag.

Het verslag van de vergadering van 7 april wordt onder dankzegging aan de notulist vastgesteld.

 

3.                  Ingekomen stukken en mededelingen.

Er zijn geen ingekomen stukken of mededelingen

 

4.                  Iederwijs.

Namens Iederwijs zijn Eri Pastor en Helmie v.d.Zanden op de achterbanvergadering uitgenodigd. Aanleiding was hun vraag of de gemeente haar medewerking kon verlenen Iederwijs te huisvesten in Brabantbos. Ook hebben zij gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in te spreken tijdens de raadsvergadering. Naar aanleiding hiervan hebben diverse politieke partijen hun steun toegezegd. Er is inmiddels een gesprek geweest met de betreffende wethouder. De locatie is voor Iederwijs belangrijk, bij voorkeur in het buitengebied. Iederwijs zoekt huisvesting.  Op advies van de afdeling RO is inmiddels een brief gestuurd aan de reconstructiecommissie. (In het kader van nieuwe activiteiten in het buitengebeid).
Om enige bekendheid te geven aan Iederwijs komt een publicatie in de Koepel. Iederwijs stelt het op prijs op hun eigen manier naar buiten te treden. Zij willen dit gericht en persoonlijk doen. De Lieropse Lijst geeft aan daar waar nodig hulp te willen bieden.
 

5.                  Behandeling agenda’s commissievergaderingen.

Enkele belangrijke zaken zijn uit de diverse agenda’s gelicht en worden besproken onder punt 6 van de agenda. Verder lichtte A. Wilde de agenda’s in het kort toe.

Algemene Zaken & Control:
Er wordt naar gestreefd  om in november 2003 aan de raad een kaderstellende handhavingsnota ter vaststelling voor te leggen. In die handhavingsnota stelt de raad op basis van concrete uitgangspunten de kaders vast. Hierbij wordt o.a. gedacht aan prioritering en welk nivo van handhaving willen we.

Ruimte
Voor het aanleggen van fietpaden langs de Herselseweg, Nederweertseweg, Gezandebaan en Nieuwendijk zijn bij het SRE subsidies aangevraagd. Het SRE heeft aangegeven dat indien er voldoende middelen zijn deze verzoeken in behandeling te nemen tegen de huidige subsidievoorwaarden (80% van de subsidiabele kosten). Door deze aanleg blijft er geen budget over om verkeersmaatregelen te treffen in de 30-km zones. De achterbanvergadering gaat akkoord met de keuze voor de aanleg van de fietspaden.

Bouwplan van cafe Het Wapen van Someren
De Lieropse Lijst gaat kritische vragen stellen over het vaststellen van de aankoopprijzen van de appartementen. Deze gezichtsbepalende locatie stelt eisen aan de appartementen.

 

6.                  Vanuit de commissies

Na enige discussie vindt de achterbanvergadering dat de verdeling van GOA-gelden terecht is
Scholen met een enkel  “achterstands”-kind moet dit binnen hun eigen school kunnen oplossen.
Een van de projecten die lopen in het kader van het GOA is de methode Piramide. De achterbanvergadering vraagt zich af hoe de effectmeting hiervan is.  De achterbanvergadering vraagt zich af of het Marietje Kesselsproject  (weerbaarheidsproject) past binnen het GOA. Financiering vanuit JJP zou logischer zijn.

Gezamenlijke aanpak uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het SRE heeft een Regionale Toetsingscommissie ingesteld die de SRE- gemeenten op verzoek advies geven over de noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.  De asielzoeker moet aan een aantal criteria (afkomstig zijn van een centrale opvang van een SRE gemeente / meewerken aan terugkeer / geen andere huisvesting mogelijk/ nijpende omstandigheid)  voldoen wil de betreffende gemeente een beroep op de commissie kunnen doen. Elke gemeente draagt € 385,- bij in de vaste kosten en betaalt € 200,- per advies.

Vragen die bij de achterbanvergadering naar boven komen zijn:

Graag een overzicht van de bestemmingsreserve.


Hoe gaat het in de toekomst lopen. Is dit een gebed zonder einde?

 

Commissie Ruimte

Chemische bestrijdingsmiddelen in openbaar groen en op verhardingen in Someren.

Op dit moment zijn er zijn geen gemeentelijke voorschriften t.a.v. gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Wel wordt er alleen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen die zijn goedgekeurd door CTB (College voor Toelating Bestrijdingsmiddelen.)

Bij gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt vaak slechts een fractie geraakt van datgene wat bestreden moet worden. De rest komt in het milieu terecht wat vooral problemen oplevert voor de waterkwaliteit. In het beheer van de groenvoorzieningen, sportvelden en voor het onderhoud van verharde terreinen in Someren worden nog steeds aanzienlijke hoeveelheden chemische middelen toegepast. Bestrijdingsmiddelen worden beschouwd als een noodzakelijk kwaad.

Ten aanzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen moeten nu keuzes gemaakt worden.

Om het milieu te beschermen is het belangrijk zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

De achterbanvergadering kan zich hierin vinden. Vraag blijft wat hebben we ervoor over om geen chemische middelen meer te gebruiken en welk kwaliteitsnivo geven we aan de burger. De achterbanvergadering pleit voor handhaving van hetzelfde nivo . Teruggang van het huidige nivo is in de ogen van de burgers niet acceptabel( er moet toch voor betaald worden).

 

7.                  Rondvraag en sluiting
H. Bukkems vraag naar het plan Dorpsweg/Keizerstraat.

De volgende achterbanvergadering wordt gehouden op donderdag  5 juni om 20.00 uur


Verslag achterbanvergadering 14 juli 2003

 

Aanwezig:  M. Welten, M. Kusters,  A. Wilde, W. Steenbakkers,  , R.v.d.Hurk,
Afwezig: Th.v.d.Boogaard

 

1. Opening.

Bij afwezigheid van de voorzitter  opent Marianne Welten de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

 

2. Verslag.

Er is geen verslag gemaakt van de achterbanvergadering van juni 2003 omdat ten tijde van de vergadering het vaandelteam van SV Lierop een belangrijke wedstrijd speelde in de nacompetitie.

 

3. Ingekomen stukken en mededelingen.

Er zijn geen ingekomen stukken.

Mededelingen:
Vanuit het presidium komt het voorstel om € 100,00 per jaar per fractie beschikbaar te stellen,  aan te wenden voor de communicatie naar de burger. Dit voorstel wordt nog besproken in de Raad. De Lieropse Lijst was als enige fractie principieel tegen gezien de bezuinigingen die doorgevoerd moeten gaan worden.

4. Agenda commissies

 

Commissie Ruimte
Noodwoningen
Bij de ingekomen stukken/mededelingen wordt informatie verstrekt over het beleid tav de noodwoningen in het buitengebied. De Lieropse Lijst wil  bij de behandeling van  dit onderwerp de  complexe problematiek  van het buitengebied in een bredere discussie trekken.
Gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
Het standpunt van de Lieropse Lijst in deze is niet door de Raad overgenomen
Herijking verkeersstructuur
De herijking bevestigt dat in Someren de verkeersstructuur goed voldoet, mits daadwerkelijk de betreffende maatregelen worden genomen.

Commissie Welzijn.
Digitaliseren archiefbescheiden.

Er zijn nog te veel problemen om dit te realiseren

  

5. Aanpak stedelijke ruimtenood Helmond
Op basis van de nota Wonen en werken in Helmond 2025 komt Helmond tot de conclusie dat het gebied Lungendonk (en Diesdonk) de oplossing voor hun verstedelijkingsopgave kan
bieden. De gemeente Helmond legt een claim op het MOP-complex in Deurne tbv industrie, op Diesdonk tbv industrie en waterberging en op Lungendonk voor woningbouw. Bij het College ligt een uitnodiging om met de gemeente Helmond hierover van gedachte te wisselen.  Zij willen samen met Asten, Someren en de provincie bestuurlijk overleg plegen over een gezamenlijk bijdrage van dit gebied aan de verstedelijkingsopgave en de mogelijkheid van een beperkte grenscorrectie

De Lieropse Lijst vindt dat het verstedelijkingsbeleid ter discussie gesteld zou moeten worden. Hiervoor zou de media aangezocht kunnen worden. (WS en MK ). Dit onderwerp wordt in de commissievergadering en in de Raad in september besproken.  De achterbanvergadering vindt dat hieraan meer ruchtbaarheid gegeven moet worden.

6. Rondvraag en sluiting
Gevraagd wordt naar de stand van zaken  betreffende het dorpsservicecentrum.. Het blijkt dat hierover  geen duidelijkheid is. Volgens M. Kusters loopt de procedure iets achter op de planning.
 

7. De volgende achterbanvergadering wordt gehouden op maandag 8 september om 20.00 uur


 

Verslag achterbanvergadering maandag 8 september 2003:

 

1.        Opening.

      De voorzitter opent en heet met name de leden van de actiegroep “Handen af van Lierop” welkom.

Riet v.d. Hurk heeft zich afgemeld.

 

2.       Verslag vergadering 18 juli

Het verslag wordt vastgesteld.

 

3.       Ingekomen stukken en mededelingen.

SV Lierop: we zijn present bij de opening van de kleedlokalen

 

4.     Brief stedelijke ruimtenood Helmond

In de regio wordt als verfijning van het streekplan een regionaal ruimtelijk plan opgesteld (RRP) waarin wordt aangegeven waar wonen-werken en recreëren in de toekomst gaat plaats vinden. Dit najaar vindt daarvoor belangrijke besluitvorming plaats. Helmond heeft de focus op een “eigen” invulling van de woonbehoefte in plaats van op een “regio invulling” en komt daarbij terecht op Lungendonk. De gemeente heeft Kroonen om advies gevraagd en richt zich op de uitgangspunten voor het RRP waarin de door Helmond beoogde aantasting van de groene ruimte Lungendonk niet past. Het college moet nog een standpunt bepalen en daarmee naar de raad komen om vervolgens het overleg met Helmond aan te gaan Tevens moeten we uiterst alert zijn op de ontwikkelingen in de regio (RRP). Immers dáár vindt de echte invulling plaats en daar heeft Helmond de nodige invloed.

Hoewel thans in tegenstelling tot bij de herindelingdiscussie meer onderbouwing wordt gegeven, is de vergadering van mening dat nog onvoldoende argumenten pleiten voor medewerking aan het Helmondse verzoek. Ook wordt er op gewezen dat medewerking aan realisering van de Rochadeweg betekent dat voor helmond de winst ook is dat het gebied al wordt ontsloten.

 

5.       Agenda’s commissies.

§       De voorgestelde commissievergoeding betekent voor de LL € 150,-

§       Er wordt terughoudendheid bepleit bij het kappen van de Amerikaanse eiken.

 

6.     Uit de commissies.

Project blijvend thuis in eigen huis.

De stand is thans dat op basis van de resultaten van de binnengekomen vragenlijsten verbeteradviezen worden uitgebracht. Her verdient de overweging later te onderzoeken in welke mate deze zijn opgevolgd.

Wet Werk en Bijstand.

De vergadering opteert voor het opleggen van (steeds verdergaande) maatregelen bij niet-medewerking van uitkeringsgerechtigden.

Bij reïntegratie dienen zowel de kansrijken als kansarmen aandacht te hebben

In het besef dat niet voor iedereen een reguliere baan haalbaar is dient ook sociale activering en zelfredzaamheid aandacht te krijgen.

 

7.       Rondvraag.

Hiervan wordt geen gebruik gemaakt.

 


 

Verslag vergadering maandag 13 oktober 2003

 

Aanwezig:  Th. v.d. Boogaard, M. Kusters, A. Wilde, G. Sanders, R. Manders, H. Bukkems, 

R. v.d. Hurk.
Afwezig: M. Welten, W. Steenbakkers. 

 

1.                    Opening.

De voorzitter  opent  de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

 

2.                   Verslag vergadering 10 september 2003

Het verslag wordt vastgesteld.

 

3.                   Ingekomen stukken en mededelingen.

Uitnodiging voor de receptie van de St. Janruitertjes. Annette Wilde en Rene Manders brengen onze felicitaties over.

Mededelingen:
M. Welten heeft laten weten te stoppen met haar activiteiten voor de Lieropse Lijst. Dit vanwege drukke werkzaamheden en het feit dat uit de enquête van de Belangengroep naar voren kwam dat de Belangengroep sterk geafficheerd wordt met de Lieropse Lijst. De achterbanvergadering vindt het jammer maar respecteert uiteraard haar besluit.
Om de continuïteit van de Achterbanvergadering te waarborgen, moeten we op zoek naar aanvulling. Op de volgende achterbanvergadering komt aan de orde hoe we de Achterbanvergadering levendig en hoe kunnen we de mensen geïnteresseerd  maken voor de Lieropse Lijst.

Skatevoorziening Lierop. Annette Wilde deelt mee dat de skatevoorziening niet in 2003 maar in 2004 gerealiseerd gaat worden. Uitleg hierover volgt in de Koepel.

De Lieropse Lijst is door een Comité uitgenodigd te praten over de verandering van het monument aan de Speelheuvelstraat. Het Comité pleit voor een herdenkingsdienst in de Pauluskerk en wil het monument aan de Speelheuvelstraat “veranderen”. De Lieropse Lijst wil meedenken om de jaarlijkse kranslegging in de Speelheuvelstraat te laten plaats vinden en het monument hiervoor de nodige opknapbeurt te laten ondergaan. De Lieropse Lijst voelt niets voor een “verandering” van het bestaande monument.

 

4.                   Brief van Minister Remkes over de postherindelingsproblematiek

Dit punt was geagendeerd om de actiegroep de kans te geven e.e.a. te komen toelichten. Op 4 november a.s. is een overleg gepland met burgenmeester Veltman, wethouder Ans v.d. Velden en de actiegroep. B & W van de gemeente Someren gaan een brief richten aan de SRE en aan de vaste kamercommissie waarin zij kenbaar maken het oneens te zijn met de inhoud van  de betreffende brief

 

5.                   Programmabegroting 2004
De begroting geeft aan waar de gemeente het geld aan gaat besteden. Dit jaar ziet de begroting er anders uit dan voorgaande jaren. Als gevolg van de invoering van het dualisme is het de bedoeling dat de raad stuurt op hoofdlijnen en de uitvoering van het beleid controleert. Hiervoor is de programmabegroting geintroduceert. De Raad geeft de hoofdlijnen van het beleid aan de het College voert uit. Elke gemeente kan zelf een aantal programma’s benoemen. In Someren zijn 10 programma’s die aansluiten op de hoofdlijnen van beleid waarop de raad wil sturen. De programmabegroting wordt via “t Contact” verspreid..

 

6.                   Internetsite Lieropse Lijst
Aan het opzetten van een website en zeker ook het onderhouden hiervan hangt een prijskaartje. Vanuit de vergadering wordt opgemerkt dat het onderhouden van deze website wellicht door de Lieropse Lijst zelf kan gebeuren. G. Sanders en Th. v.d. Boogaard  zoeken  dit uit.

 

7.                   Agenda’s commissies
De agenda’s worden besproken.

 

8.                   Rondvraag
Hiervan wordt geen gebruik gemaakt.

 

9.                   Sluiting


 

Commissies

 

Agenda commissievergadering Algemene zaken en control

Agenda commissievergadering Ruimte

Agenda commissievergadering Welzijn