Forum

Op deze pagina kan gediscussieerd worden over diverse onderwerpen die betrekking hebben op Lierop.  

  Mail ons nieuws@slaponline.nl


Hoe denkt U over de vogelpest?

Donderdag 1 mei 2003:

Reactie Jan Driessen:

Mochten er komend jaar bij de bonte avond niet voldoende deelnemers van eigen bodem zijn, dan zou ik de organisatoren aanraden om John Timmermans uit te nodigen  als "tontalker". Maar fouilleert hem wel van tevoren! Want het lijkt me zo'n soort Volkert van der G., maar dan van de andere kant.

  Groeten, Jan Driessen


Dinsdag 29 april 2003:

Van John Timmermans uit Canada, een ‘toevallige’ bezoeker van onze site, kregen we onderstaand bericht binnen met zijn visie over het probleem ‘vogelpest’ dat ons van zo nabij raakt op dit moment. Omdat wij niet wisten wie John Timmermans was hebben we dit nagevraagd. Hij geeft hierop antwoord (zie ook hieronder). We hebben dit verhaal onder ‘Forum’ geplaatst omdat er misschien nog meer reacties op het thema ‘Vogelpest’ komen. Zijn eerste reactie – die we niet gekorrigeerd hebben - was als volgt.

Geachte lezers

Het spijt my ten zeerste te horen van de nieuwe ziekte de "vogelpest". En ook KZ, Varkenspest, Bse, enz, enz  De stallen staan nogal kort by elkaar. Om ziekten te beperken,moet het vee en pluimvee binnenshuis gehouden worden om de onzichtbare ziekte te elimineren. De ziekte onder het vee is dan ook de laatste jaren met gewelt gestegen. Wat, en hoe is dat allemaal begonnen? Tussen de lijnen door zee ik veel te veel mensen van niet boeren afkomst die zich blijven bemoeien met bevel en dreigementen hoe een boer zijn bedrijf moet runnen. Het is begonnen met de opreizing van wakkerdier, dierenwelzijn, animal activisten enz. 60 Actievoerders van wakkerdier gaan de supermarkten binnen in juni in het hele land met de waarschuwing absoluut geen eieren te verkopen afkomstig van legbatterijen ook kooi-eieren genoemt. Zoniet...! dan worden de kooi-eieren uit de schappen gehaalt, en een landelijke campagne word gehouden met serieuze acties. Nu, dat ze de boer het mes op de keel gezet hebben, en hen bedreigt te luisteren naar die zogenaamde onmenselijke organisatie, hebben ze de kippen naar buiten gestuurd met de nadelige gevolgen "DE VOGELPEST". Deze activisten hebben absoluut geen compassie met betrekking de bedrijf inkomsten en de hevige huisvesting onkosten van de boer. Hoe 60 actievoerders de boer overrompelt hebben is my een grote vraag? De beste huisvesting en gezonste voor leghennen is in legbatterijen, en voor koeien en varkens binnenshuis to eliminate outside ziektes die gevogelte en ongedierte rondbrengen. Verders hebben ze bereikt.. 8.8% gedaalt in export van landbouw producten. In de komende jaren kan Nederland het eigen land niet voorzien van eigen producten. Het ziet er zeer duister uit voor de nog overblijvende boer, en de vraag, waarom komt hij niet in opstand? Huilende boeren zien hun bedrijf dat ging van vader tot zoon teniet gaan bij een groep van furieust activist en worden finaal aan de dijk gezet. Sommige boeren die het niet langer meer konden aanzien, hebben zelfmoord gepleegt, willen die activisten dat soms op zijn geweten hebben?De regering moet nodig ingrijpen, en beginnen met een opruimings dienst van die activist groep. P.S. Het is de kip die het ei maakt, en het is nooit bewezen dat scharrel eieren beter zijn dan kooieieren, en ze kosten dan ook nog meer dan dubbel de prijs.

 

Sincerely John Timmermans

287 oak ave, Strathroy Ont,Canada N7G3A9

phone 1-519-245-3209

 

Op de vraag wie John Timmermans dan wel was kwam de volgende reactie:

  Goeie Avond

Thanks for your fast reply. Hoe heb ik slaponline gevonden? Wel, dat is real easy, i was checking in Helenaveen, en dan kom de van alles tegen van ander dorpen, en zodoende kwam ik by Lierop uit. Natuurlijk alles gelezen wat er zo al gaande is, veel interest en druk op het internet in ellie durp. Vruger heb ik wel 100 kerre over de brug gefiets by sluis 10, en dan recht door en dan ben de zo by die schoon kerk wat ik altijd geintereseert vond. Was a jaar of vijf geleden nog op Lierop kermis. Mijn vrouw is van Heusden, en heeft familie daar wonen in de veldweg, Vroeger was het Frans van Bussel, nu Jan en Riek met zijn twee zonen, en die boeren dan ook zowa de helft van lierop. En omdat ik weer bezig was in Lierop, en omdat er veel goei boeren wonen wilde ik uw gastenboek aan vullen wat ik denk over het geboer van tegen woordig.Ik lees agriholland en wat ik daar allemaal tegenkom is verdrietig voor de boeren die er nog zijn. Het trekt mij geweldig aan min hart, en ze hebben  een landbouw min, gehad die veel vernield heeft voor de boeren. Wij hebben altijd geboerd hier, en vroeger in Asten, maar wij hoorden bij de parochie Liessel. We wonen hier al 53 years. Ik heb het gastenboek gechecked, en heb mijn brief nog niet gezien.Ik hoop het morgen te vinden.

 

Sincerely John Timmermans

 

Lungendonk tóch Helmond?

23 maart 2003:

Ik snap het allemaal niet meer!

Zijn de Statenverkiezingen nét achter de rug, begint het “getouwtrek” om ons Lierops grondgebied weer opnieuw!   Wat is nu het geval………..

Sinds vorig jaar beschikt onze grote buur, Helmond, over een zéér succesvolle fietsroute, het “Rondje Helmond”. Een ieder die deze 40 kilometer lange fietstocht heeft volbracht, zal toe moeten geven dat deze gemeente veel niet vermoedde schoonheid bezit. Het Verliefd Laantje, het Kappelletje van Binderen en De Warande zijn enkele mooie stukken in deze route, die velen van ons wel zullen kennen. Maar er zijn óók vele minder bekende trajecten, klaar om door de fietser “ontdekt” te worden. Zo konden degene die deze route volgden vorig jaar nog, komend vanuit Helmond, langs “Piet de Keijzer”, linksaf over Sluis 8, direct weer rechts achter het kanaal, richting Sluis 9. Dit stuk van de route is in de zomer uitermate geschikt om, langs het kanaal even te rusten en de kalmerende werking van het kabbelende water op je in te laten werken. Echter, nu zijn de bordjes verzet, (door de Helmonders?) en wordt je langs de Keijzer rechtdoor gestuurd, vervolgens over het fietspad langs de Kanaaldijk, waarna men óver het Eindhovens Kanaal LIEROPS grondgebied betreed, (óf befietst zo u wilt) via dit “Rondje Helmond”! Hierna vervolgd men zijn route weer (óm de Helmondse  gifbulten op Lierops grondgebied, hoe zat déze politieke constructie ook al weer in elkaar?), over de Rochadebrug verder over het zelfde traject als vorig jaar.

  Zou onze Somerense politiek nú al overeenstemming hebben over vrijwillige afdracht van dit mooie stuk Lierop. Óf zijn die Hellemonders nu in een keer zó voortvarend en onder de indruk van dit mooie stuk grondgebied dat zij het maar al vast hebben opgenomen in hún rondje?

  Wie het weet mag het zeggen!

 

Fam. Santegoeds


 Lierop zonder zaal van Oosterhout??

 

15 maart 2003:

Reactie Wim Steenbakkers op het gepubliceerde artikel van Peter Maas (op 15 maart 2003):

Je daagt  in je stuk over zaal van Oosterhout “de gemeente” en daarmee de politiek uit te reageren.

Om met je slot te beginnen: naar onze mening laten de Lieropse mensen dingen juist niet over zich heen komen maar pogen ze juist te beïnvloeden ten gunste van Lierop. Jouw stuk is daarvan immers ook een poging. En we kennen inmiddels een aantal ontwikkelingen die juist, door als Lierop in actie te komen, een positieve wending kregen.

Dan nu zaal van Oosterhout.

Al vele jaren is in ons land de wet geluidshinder van kracht. Daarin is o.a. geregeld waaraan horecagelegenheden op het gebied van geluidshinder moeten voldoen. Op grond van deze wet is ook het Nirwanagebouw aangepast.  Ondernemingen als van Oosterhout weten al 7 jaar aan welke eisen men zou moeten gaan voldoen per 1 januari 2003. Nu is na enkele keren uitstel het moment gekomen dat verder uitstel niet meer mogelijk is. Het is dus niet langer toegestaan activiteiten te organiseren die de geluidsnorm te boven gaan. Voor met name levende muziek betekent dit dat na 23.00 uur niet meer dan 30 dba op de gevel gemeten mag worden. Met live optredens zit je daar al heel snel aan. En daar ligt dus met name het probleem. Overigens zijn er een aantal evenementen waarvoor ontheffing gegeven wordt dan wel collectief ontheffing van toepassing is. Dat laatste geldt voor 4 carnavalsdagen en 4 kermisdagen. Ook op Koninginnedag, de Kennedymars en oudjaarsdag geldt de vrijstelling van geluidsnormering. Verder is bepaald in de APV dat er nog 5 keer ontheffing gevraagd mag worden voor festiviteiten buiten de zojuist genoemde collectieve dagen. 

Het is aan van Oosterhout om daar gebruik van te maken. Ook is het aan de ondernemer te beslissen de zaal op te knappen (dat zal toch ook wel moeten gebeuren zónder de maatregelen vanuit de wet geluidshinder) en aan te passen aan de normen. De gemeente kan en wil daarin geen rol spelen; de gemeente subsidieert geen ondernemers. Zij subsidieert wél gemeenschapshuizen, echter met de bepaling dat juist daarin géén commerciële activiteiten (zoals bruiloften en partijen) mogen plaatsvinden. Of de investering rendabel is weten wij niet. Maar we zien genoeg plaatsen – zelfs kleiner dan Lierop - waar een zaal blijkbaar rendabel kan worden geëxploiteerd. Gezien de ligging en reputatie van Lierop zou dat toch ook hier mogelijk moeten zijn.

  Vervolgens de Vurherd.

Die is er primair voor verenigingen en verenigingsactiviteiten. Dus ook voor carnavalsvereniging de Kaauw Voetjes. Overleg tussen deze vereniging , de Belangengroep en de Beheersgroep zal moeten uitwijzen of hun specifieke activiteiten ook werkelijk in de Vurherd kunnen plaatsvinden. Een bonte avond is een culturele activiteit die zonder meer zal kunnen. Andere carnavalsactiviteiten vragen nogal wat extra van zaal, organisatie en personeel. En vervolgens moet je je afvragen wanneer er sprake is van verenigingsactiviteiten en wanneer van  commerciële activiteiten. Nog één opmerking over de Vurherd. Bij de toelichting op de notitie “over beperkingen in het gebruik van gemeenschapshuizen” is de vraag gesteld, of bij het ontbreken van plaatselijke mogelijkheden, het verzorgen van een koffietafel na een begrafenis is toegestaan. Daarbij is toegezegd daarover te willen praten op het moment dat dit aan de orde is. Maar ook hier geldt dat de Belangengroep en Beheersgroep  dit moeten willen en kunnen organiseren.

Tot slot.

Ook wij zouden het zeer betreuren indien zaal van Oosterhout voor Lierop verloren zou gaan. De beslissing en de bekwaamheid om er iets moois van te maken is aan de ondernemer. Het zou daarbij niet correct zijn ten opzichte van andere ondernemers die met eigen kapitaal wél aan de voorzieningen voldoen, hier als gemeente met subsidie of anderszins tegemoet te komen.

En wat je angstdroom over de appartementen betreft: die komen er niet. Helaas ook niet voor de friettent; bepaald niet een sieraad voor Lierop. Daarvoor heeft de gemeente simpelweg onvoldoende contingent te bouwen woningen.

 

Martien Kusters, wethouder.

Annette Wilde, Wim Steenbakkers, fractie Lieropse Lijst.


5 maart 2003:

 

Beste redactie...

 

Dit weekend was het laatste weekend dat zaal van Oosterhout open was.

Wegens een nieuwe wet welke o.a. de geluidshinder in horecagelegenheden aan banden 

moet leggen, mag de zaal niet meer gebruikt worden.

Nadat de Vurhert (gesubsidieerd) is opgeknapt zijn vele verenigingen gedwongen moeten 

verhuizen van zaal van Oosterhout naar de Vurherd.

De klandizie loopt daarom met sprongen achteruit.

 

Het zoveelste gebouw in Lierop gaat ter ziele.

 

Waar moet je dan heen bij een begrafenis?

Of met een bruiloft?

Wat met carnaval?

De kermis?

De boekenmarkt?

Het tafeltennistoernooi?

Ook naar de Vurherd?

 

Lierop sterft langzaam maar zeker uit.

 

Het bedrag van 1,5 miljoen euro is genoemd om de zaal op te knappen.

Iedereen kan op zijn vingers uittellen dat het voor van Oosterhout niet rendabel kan zijn 

om dat op te hoesten.

Een wet zegt dat men hinder heeft van het geluid, maar is dat ook zo?

Klaagt iemand over de geluidshinder, nee toch.

Het is toch deze wet die bepaalde zaken voorschrijft die zorgen dat het dit gigantische 

bedrag gaat kosten om de zaal op te knappen.

Zouden ze een oogje dichtknijpen dan kan de zaal veel goedkoper opgeknapt worden.

Dat de zaal moet worden opgeknapt is iedereen wel met elkaar eens, maar dat kan 

waarschijnlijk een stuk goedkoper als deze wet er niet was.

 

Aan van alles en voor de gekste zaken wordt subsidie verstrekt, zou het gepast zijn om 

deze zaal ook te subsidieren?

Of kan het ook goedkoper?

Gemeente, geef hier eens en reactie op.

 

Als ik een somber scenario schets dan gaat de zaal plat en komt er een projectontwikkelaar 

die dan ook het voorste gedeelte opkoopt.

Gevolg: alles plat en er is dan genoeg ruimte voor weer 30 appartementen.

Vervolgens koopt deze projectontwikkelaar ook even de tegenoverliggende friettent op en 

daar kan hij er ook nog 20 kwijt.

Dit alles wordt verbonden door een brug, voila, het is een groot complex.

Willen we zoiets laten gebeuren?

In Lierop laten de mensen toch teveel dingen gewoon over zich komen.

Lierop was mooi maar hoe lang nog?

Misschien is het toch maar beter om Helmond deze kant op te laten komen zodat zij wat 

meer leven in de brouwerij kunnen brengen.

 

Peter Maas

Slutelakker 42

5715 CA Lierop

0492 331882

 

 

oud forum zie archief