Van Sem van de Nieuwenhof kregen we het filmpje.

Nijlganzen komen in het algemeen voor in Afrika, in het dal van de Nijl en verder door het hele continent zuidelijk van de Sahara. De leefgebieden zijn graslanden, weilanden en landbouwgebieden langs meren, rivieren en in moerassen. Deze vogels mijden gebieden met woestijnen en dichte bossen.

Nijlganzen leven voornamelijk op het land, hoewel ze goed kunnen zwemmen. Het zijn voornamelijk planteneters. Ze zoeken naar voedsel in graslanden, landbouwgebieden en in het water. Nijlganzen eten zaden, bladeren, grassen en stengels. Af en toe eten ze ook sprinkhanen, wormen en andere kleine dieren.
Ze broeden in het voorjaar, aan het eind van het droge seizoen. In Zuid-Afrika broeden ze het hele jaar maar vooral van mei tot december met een piek van juli tot oktober. In Nederland broeden ze van februari tot augustus.

De Nijlgans (Alopochen aegyptiacus) wordt overal in Nederland waargenomen. In het broedseizoen leven ze als paartje. Buiten de broedtijd leven ze ook in troepen, van enkele tientallen tot vele honderden… en gisteren vlogen ze over Lierop.