Stefan Adriaans stuurde ons een documentaire van Omroep Brabant naar aanleiding van de festiviteiten rondom Lierop 825 in 1980. Het radioverslag is een stukje geschiedschrijving over Lierop. A Capella en Easy & Free zongen op de achtergrond speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde lied ‘Lierop 825’ en ook de Koepelbloaers zijn in deze documentaire te horen.

Verder kwam Wim Hurkmans aan het woord die aangeeft dat het Lierop 825 was geworden omdat Lierop 900 niemand van de aanwezigen meer mee zou maken. Hij gaf ook antwoord over de – gezonde – rivaliteit tussen Someren en Lierop. Hij vocht wel voor de erkenning van Lierop omdat hij trots op Lierop was met zijn 28 verenigingen waaronder o.a. twee gildes, 8 zangverenigingen en 4 handboogverenigingen.

Karel Brüsewitz had het over de eerste akte uit 1155 door Gerard de Wert. Hij vertelde over de plagen die Lierop in die periode teisterden zoals besmettelijke ziektes, heksenvervolging, oorloen en meer van dat onheil. Willie van Triet vroeg zich af hoe de mensen het in die tijd overleefd hebben.

Cor Raaijmakers gaf uitleg over ‘Lierop vruuger’ waarbij de klok 100 jaar teruggezet werd.

Als je geïnteresseerd bent kun je onderstaand de documentaire beluisteren.

Foto: Peter van Schalen uit 1969.