Nostalgische gevoelens kwamen gisterenmiddag op bij het zien van het maaien van een korenveld op een manier die ‘heel vroeger’ de normaalste zaak van de wereld was, ook in onze omgeving. Het blijkt onderdeel van een heel traject om uiteindelijk te komen tot een complete korenmijt; een initiatief van Marius Ponten en Marjan Groeneveld dat werd opgepikt door Het Summers Landschap die het project zowel met advies als financieel en uitvoering ondersteunt. Ook Gerard Claassen zet zich in om het project te doen slagen. Het is de bedoeling dat de korenmijt geplaatst zal worden voor het huis van Marius en Marjan op Gebergte 6, de ‘mutsert’ (takkenbossen) ligt al op z’n plaats.
Met ‘zicht’ (handmatig maaien, kleine zeis) en ‘haak’ werd de eerste aanzet gegeven zodat het ‘maai-werktuig’ voldoende ruimte had om z’n werk te doen… maaien! Het werktuig is van Leo vd Sanden uit Nuenen die bovenop zijn ‘maaier’ zittend het apparaat zoveel mogelijk werkend probeerde te houden. Hij werd met een kleine tractor voortgetrokken door z’n eigen petekind die normaliter elke dag bezig is als schoonheidsspecialiste, toch effe wat anders! Het oude maai-werktuig was een ‘zelfbinder’, een vooruitstrevende uitvoering in die tijd. De ‘garven’ (korenbossen) werden in de snelbinder ‘automatisch’ met een touwtje bijeen gebonden en uitgeworpen waarna ze met 6-8 stuks door vele handen werden ‘opgezet’.
Over 14 dagen zullen ze – als ze droog zijn – vervoerd worden naar de plaats waar de korenmijt gebouwd gaat worden. Wellicht zal het koren dan ook nog tzt gedorst worden en zal ‘het kaf van het koren gescheiden’ worden?

Wordt vervolgd dus.

Zie ook de foto’s in onze slapfotogalerij.

Zie ook de foto’s die Jos Haerkens maakte voor het Summers Landschap.