Rien van Horik stuurde ons onderstaand bericht…
‘Het was gisteren, 1 mei 2019, precies 40 jaar geleden dat de supportersclub “Lieropse Renners” werd opgericht. De vereniging die in 2009 samen met het Somerense wielercomité tot Toer en Supportersclub SOLO werd omgevormd. De oprichtingsvergadering vond plaats in de kantine van Sportpark de “Renkant” waar Jan van Seggelen de scepter zwaaide.
De aanleiding voor de oprichting waren de prestaties van de plaatselijke renner Engelbert van Horik. Diens oom Mies Sijbers werd de eerste voorzitter. Het eerste bestuur dat op 1 mei 1979 gepresenteerd werd aan de leden bestond verder uit secretaris Toon Oomen (vanuit de vroegere supportersclub), penningmeeester oud-renner Henk van Seggelen en de leden Wim Lemmen, Angel van Moorsel, Frans Berkers en Jan van de Waarsenburg. Als adviseur fungeerde Rien van Horik die in datzelfde jaar nog in het bestuur werd opgenomen.
Het eerste doel was het organiseren van een KNWU-wielerronde in het kerkdorp. Dat werd in de zomer van ’79 de “Koepelronde.” Ook de schooljeugdvierdaagse de “Toer dur Lierup” kreeg door de oprichting van de supportersclub een officieel karakter. Verder zijn er in de loop der jaren een groot aantal activiteiten georganiseerd. In de wintermaanden een regionale veldrit en later ook diverse nationale veldritten op het Kerkenhuis en verschillende veldtoertochten. In de beginjaren werden er ook fietstochten georganiseerd, een aantal “Avondvierdaagses op rollen” en vanaf 1982 ook een klassieker: de “Dr Pepper Race.”
Tot in 2017 werd de klassieker in en om Lierop verreden en heeft de wedstrijd bekende winnaars gehad. Ook toen de benaming gewijzigd werd in Dr Foots Race, Meeùs Race en de laatste jaren in Rabo Koepel Race. Toen in 2009 de fusie tussen de Lieropse supportersclub en het Somerense wielercomité (organiseerde al jaren de plaatselijke KNWU-wielerronde) tot stand kwam groeide ook het aantal leden van de vereniging.
Veel toerfietsers meldden zich bij TSC Solo aan. Eén van de hoogtepunten van de laatste tien jaar was de start van de Ster ZLM Toer in Someren. Door een gebrek aan voldoende kader en het wegvallen van de politiebegeleiding wordt de klassieker in en om Lierop niet meer georganiseerd. De organisaties beperken zich op dit moment tot de “Toer dur Lierup” voor de schooljeugd in Lierop in de zomermaanden en de “Jo Boerekamp Memorial ATB-toertocht” in Someren op Oudejaarsdag.
Het jubileum zal niet uitgebreid gevierd worden. Wel heeft het bestuur van TSC Solo gevolg gegeven aan het verzoek van koersdirecteur Richard van Hout om de start van de tweede etappe van de meerdaagse “HAPERT-Acht van Bladel” (de 70e editie) in Lierop te laten plaatsvinden. Talentvolle junioren uit binnen-en buitenland komen hiervoor op zaterdag 29 juni aan de start op de Hogeweg. Na een lokale omloop rond Lierop gaat het richting Bladel waar de aankomst van de tweede rit gesitueerd is’.

Zie ook onderstaande foto’s en het fotoalbum op Siris.