Vanuit de Gildewijk kwam de laatste update van het verzet van inwoners van de Tamboer tegen de bouw van Gildewijk III. Bewoners hebben hun bezwaar afgelopen zaterdagmorgen toegelicht aan een 10-tal gemeenteraadsleden. Martien Naus licht toe…

‘We hadden ze uitgenodigd om rond de klok van 10.00 uur te verzamelen. Wij als bewoners van de Tamboer waren blij verrast met de opkomst. Van alle politieke partijen was in ieder geval een vertegenwoordiger en dat deed ons goed. Wij hebben de gelegenheid aangegrepen om onze vier belangrijkste punten te verduidelijken.

– Gezondheid en welzijn van de toekomstige bewoners en van ons. Nu er steeds meer bekend wordt over de nadelige gevolgen van fijnstof en wonen in een cirkel van 1 km bij een pluimveehouderij, ga dan niet juist richting zo’n pluimveehouderij bouwen. Houd afstand, dan komt er niemand in de problemen. Pluimveehouder Rene van de Boomen was ook aanwezig en steunde ons in ons betoog.

– Het gebied waar eventueel gebouwd zou gaan worden is inmiddels “bewoond” door verscheidene dieren waaronder de beschermde rugstreeppad. In dit kader is het sowieso niet toegestaan om met bouwplannen te beginnen. Daar moet in ieder geval een ontheffing bij de provincie voor aangevraagd worden. Er is een zgn. Quick-scan gedaan in opdracht van de gemeente. Een Quick-scan is een kort ecologisch onderzoek om te kijken wat voor flora en fauna er in dit gebied voorkomt. Uit dit onderzoek, dat in januari is gedaan, bleek overigens ook dat het zeer goed mogelijk was dat de rugstreeppad hier zou kunnen zitten. Wij weten inmiddels dat hij er daadwerkelijk zit. Dit korte onderzoek is volgens onze ecoloog niet volledig.

– Is er wel behoefte op dit moment aan meer bouwgrond? Er liggen immers nog zo’n 18 tot 20 kavels te koop in fase één en twee. Wij vragen van de gemeente om met die kavels creatief om te gaan zodat ze verkocht en bebouwd kunnen worden. Zorg dan meteen dat de waterhuishouding, de straten, het groen, de verlichting en alle normale voorzieningen in de wijk op orde komt en ga dan pas kijken of fase drie in gang gezet moet worden.

– Als je fase drie dan in gang zet; doe het dan wel zoals beloofd toen wij als bewoners van de Tamboer onze kavels kochten. In dat plan, dat nog steeds op de website staat, komen groenstroken aan alle zijden van fase drie voor. Dus ook aan de Tamboer kant en prop het gebied niet vol met huizen maar zorg voor een geleidelijke overgang van de wijk naar de landbouwgrond.

De gemeenteraadsleden bleken aandachtige toehoorders te zijn. Ze hadden begrip voor onze inzichten. Uit het gesprek bleek dat in Someren-Heide dezelfde problemen hebben gespeeld. Daar hebben ze samen met de bewoners een oplossing gevonden. Het betreffende raadslid zei dan ook: “We moeten hier ook even een streep zetten, met de bewoners van fase één en twee in gesprek gaan om de 18/20 kavels die er nog liggen zo te benutten dat ze verkocht kunnen worden en vervolgens in onderling overleg met fase drie aan de slag gaan”. Dus niet nu beginnen met fase drie maar eerst fase één en twee goed afronden. We noemen deze optie vanaf nu maar de “Someren-Heide variant”, daar zouden wij als bewoners van de Tamboer welwillend tegenover staan. De gemeente zou in ons dan een medestander krijgen en geen tegenstander.