Stijlvolle herdenking in Lierop

Van Harrie van de Sanden kregen we onderstaand bericht en foto’s…

“’t Rendal’ heeft bij het Frank Doucette monument aan de Frank Doucettestraat in Lierop hun herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Woensdag, 9 mei, een paar dagen na de vierde mei – de jaarlijkse dag van Nationale Herdenking – zijn de scholieren op deze plek met de buurtbewoners bijeen, om de Nederlandse slachtoffers van het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Zowel burgers als militairen. Ook hebben zij stilgestaan bij de Nederlanders, die na de oorlog slachtoffer zijn geworden van andere oorlogssituaties en vredesmissies.

In de voorbereidende fase hebben de kinderen met de onderwijskrachten Lieke en Ilse aandacht geschonken aan het geadopteerde monument. ‘’t Rendal’ heeft hierbij samen met de evenementenstichting Lierop 825 deze dagen voorbereid. In de hoogste groepen zijn er gastlessen gegeven. Voorzitter Ben van Bussel heeft een monumententocht verzorgd door de kom van Lierop. Woensdag 9 mei heeft Gerard Geboers onder een aandachtig gehoor zijn kennis over het onderduikerskamp ‘Dennenlust’ gedeeld met de scholieren.

‘Vrijheid geef je door’

Bij het Frank Doucette monument hebben de leerlingen hun gevoelens en ervaringen uitgesproken in een aantal gedichten naar aanleiding van het jaarthema ‘Vrijheid geef je door’. Verder is door de buurtbewoners de nationale driekleur gehesen en gestreken. Leerlingen hebben een bloemenhulde gebracht, waarna de twee minuten intense stilte in acht zijn genomen.

Een dankwoord is er speciaal uitgesproken tot een van de buurtbewoners, die jaarlijks zijn medewerking verleend heeft aan deze plechtigheden. Buurtbewoner Huub van den Eikhof heeft zijn werkzaamheden overgedragen aan Frans Obbema en  Ad van der Zanden, die jaarlijks met de andere buurtbewoners  veel (onderhouds)werkzaamheden verrichten rondom het Frank Doucette monument. Een indrukwekkende herdenking is het geworden met een waardige en stijlvolle afsluiting.’

75-jarig bevrijdingsfeest

Lierop 825 gaat haar plannen verder voorleggen en bespreekbaar maken met diverse culturele verenigingen, almede met de gemeente en de locatieraad, over de invulling van de naderende herdenkingsplechtigheden in het kader van het 75-jarig bevrijdingsfeest van zaterdag 7 september in 2019.

 

 

 

 

 

 

 

2018-05-14T06:19:34+00:00maandag 14 mei 2018|