De problemen met de steeds meer voorkomende eikenprocessierups worden elke dag groter lijkt. Op de website van de gemeente Someren lazen we de informatie voor als je ermee te maken krijgt.

Oakie de eikenprocessierups

Tot en met juli kan op inlandse eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en/of irritatie.

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de microscopisch kleine brandharen. De brandharen zijn pijlvormig met weerhaakjes die gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Contact met brandharen kan klachten veroorzaken, zoals:

– (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid die een ontsteking van de huid kunnen veroorzaken

– rode, dikke en/of ontstoken ogen

– een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid

– algemene klachten zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise

Wat is eraan te doen?

Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden.

Het is daarom goed om de huid direct na de blootstelling met plakband te strippen om zo alle brandharen te verwijderen.

Vervolgens de huid goed wassen en de ogen goed spoelen met lauw water.

Aangezien de brandharen moeilijk uit kleding te verwijderen zijn, is het noodzakelijk om de kleding heel grondig te wassen (liefst op 60ºC).

Bij hevige jeuk kan een zalf op basis van menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkomt u problemen?

Zorg voor een goede bedekking van de hals, armen en benen als u een bezoek brengt aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt.

Ga niet op de grond zitten en probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.

Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Indien in uw omgeving de eikenprocessierups voorkomt, laat kinderen dan niet op het gazon spelen. Houd zandbakken zo veel mogelijk gesloten en laat speelgoed niet buiten liggen.

Vermijd wegen waar eikenbomen met veel (nesten met) eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien.

 Hebt u in uw eigen tuin te maken met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij gemeente Someren.

Melden aanwezigheid rupsen

Wij blijven alert op de aanwezigheid van rupsen en zullen deze ook de komende weken wegzuigen of plukken op plaatsen waar ze overlast geven. Lees hier waar we de processierups bestrijden. We bestrijden geen rupsen in bos- en natuurgebieden, bomen op privégrond, en bomen langs onverharde wegen, (met enkele uitzonderingen). We hopen zo de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling te laten komen.

Wij stellen uw hulp bij de bestrijding op prijs.

Ziet u processierupsen in bomen? Neem dan contact op met de gemeente Asten/Someren, tel: (0493) 494 888

Meer informatie

Voor meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD in uw regio en op de websites http://www.vlinderstichting.nl/ en https://www.oakie.info/.