Donderdag 9 oktober 2014:
Ir. Noordhofprijs wordt al 25 jaar uitgereikt aan vakmensen in de regio Zuidoost BrabantOud Philips directeur Noordhof heeft 25 jaar geleden privé een groot bedrag geschonken aan de Stichting Bevordering Vakmanschap. Met dat geld moest er aandacht komen voor de vakman of vakvrouw die uitblinkt op zijn vakgebied in de metaal, bouw en overige vakgebieden in het technische domein in de regio Zuidoost-Brabant.25 Jaar later is de Ir. Noordhofprijs uitgegroeid tot een zeer felbegeerde prijs op de werkvloer bij werknemers bij met name bouw- en metaalbedrijven. Maar ook mensen met bijzondere beroepen, zoals een glasblazer, een accordeonbouwer of wever hebben op het podium gestaan.Een evenement in het teken van vakmanschap.
Op 6 november aanstaande staan 35 vakmannen op het podium als genomineerde voor de ir. Noordhofprijs, de prijs voor de beste vakman/vakvrouw in de regio Zuidoost-Brabant.
Dit jaar is Bots Bouwgroep in Deurne gastheer van deze jubileum editie.
Genomineerden
De genomineerden van dit jaar zijn werkzaam in de bouw, metaal, electronica en mechatronica bij de volgende bedrijven: AAE, Aannemersbedrijf van Rijswijck, Adriaanse Aannemersbedrijf, Bosch Rexroth, Cofely Zuid Nederland, DAF Trucks, FEI Company, Fokker Landing Gear, Frencken Europe, GL Precision, Heesmans Installatie Techniek, Houtbouw Liessel, HTL-DHT, Inno Metaal, KMWE, Manders Totaal Vastgoed, Mansveld Projecten en Services, Ministerie van Defensie, Neways, NTS Group, Oskomera staalbouw, Philips Healtcare, Saint-Gobain Waber Beamix, Technische Universiteit Eindhoven, Van Eck trappen&kozijnen, Vanderlande, VD Leegte Metaal, VDL ETG en VDL VDS Technische Industrie.
Ze zijn voorgedragen door collega’s die vinden dat ze uitblinken in vakmanschap en collegialiteit. Lees meer waarom ze voorgedragen zijn op de website: www.irnoordhofprijs.nl
Tot de genomineerden behoren ook dorpsgenoten Bert van Heugten (metselen), die deze week nog een zeer verdienstelijke vierde plaats heeft behaald tijdens de Europese Kampioenschappen in Lille, en Roel van Bussel (CNC draaien en Frezen BBL 2).
Junior Vaktalent
Naast de Ir. Noordhofprijs zal ook de Junior Vaktalent 2014 prijs worden uitgereikt als motivatieprijs aan de meest veelbelovende MBO student die een opleiding combineert met werken in de praktijk. Studenten van het Summa College en studenten van het ROC TerAA zijn genomineerd.
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors van de Stichting Bevordering Vakmanschap: DAF Trucks, Philips, VDL Groep, Bosch Rexroth, Eindhovensche Fabrikantenkring, Summa College Eindhoven, Kenteq, NTS Group, Neways, Nedschroef, Bouwend Nederland, Bouwend Zuidoost-Brabant, Vrijdag Premium Printing, Frencken Group, KMWE Precisie, Huybregts Relou, ASML en AGIO.
Meer informatie is te lezen via www.irnoordhofprijs.nl
 


 

Vrijdag 14 juni 2013:
Koning Willem Alexander en Koningin Maxima brachten woensdag 12 juni een kennismakingsbezoek aan Noord-Brabant. Zij bezochten de steden Roosendaal, Oisterwijk en ‘s-Hertogenbosch. Oisterwijk was de plaats waar de Brabantse gilden traditioneel de koning en koningin mochten begroeten. Na een verzoek door de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden om medewerking hieraan te willen verlenen, zegden ruim 120 gilden hun medewerking toe, waaronder de Groot-Somerense Gilden: Sint Antonius Abt Lierop en Gilde Sint Lambertus Someren- Eind. Vertegenwoordigers van deze beiden gilden waren resp. Huub van den Eikhof, van het Gilde van Sint Antonius Abt en Piet van Velthoven, vaandrig Eric Thijs en zijn vrouw Mariëlle van Gilde Sint Lambertus. Zie de foto´s (ook van het Koninklijk Paar, met dank aan Harrie van de Sanden).
Dat de organisatie in goede handen was bleek al bij aankomst. De ontvangst van de Brabantse gilden in de oude leerfabriek was echt Brabants met koffie en worstenbroodjes. Na deze goede ontvangst werden de aangemelde vaandrigs nogmaals op hun identiteit gescreend en vertrokken zij en de overige gildevertegenwoordigers in optocht en toegejuicht door de massa enthousiaste bezoekers, naar de hoofdstraat van Oisterwijk, De Lint, om daar de vaandels uit te leggen.

Over het vaandel lopen
Meer dan 150 meter aan vaandels bedekten sierlijk het straatwerk op de Lint, waarover het koningspaar bij haar intocht mocht lopen. Het komt overigens niet vaak voor dat iemand over gildevaandels mag lopen. Dat is alleen maar voorbehouden aan de eigen gildekoning(in), hoogwaardigheidsbekleders zoals de Paus, een priester met het Allerheiligste en de Nederlandse Koning. De wandeling over de vaandels wekte grote indruk bij de vaandrigs en de mensenmassa langs de route. Maar ook het koningspaar was zichtbaar aangedaan door deze eer. Na aankomst bij het gemeentehuis werd de hernieuwing van de eed trouw, namens de Noord-Brabantse gilden, gezworen aan de nieuwe koning door de vaandrig Sander Bierens (20) van Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan uit Enschot / Heukelom. Dit gebeurt door met het gildevaandel drie keer rechts en drie keer links boven het hoofd van de koning te zwaaien.
Ook dit gebeuren wekte grote indruk.
Na afloop hiervan werden de gildebroeders en –zusters door de organisatie bedankt voor hun medewerking. Hierna werd, wederom op z’n Brabants, na nog een kop koffie, glaasje bier of wijn te hebben genuttigd afscheid genomen van de bekende en nieuwe contactpersonen en keerden de gildebroeders en- zusters tevreden huiswaarts.
Al met al een dag om niet meer te vergeten.
 


 

Zondag 9 juni 2013:

 

 

Jawel, we zijn weer thuis. Na een ritje, met een door Fons Pauwels beschikbaar gestelde wagen, door Someren-Heide en kerkdorpen en het nuttige van enkele alcoholische versnaperingen lig ik weer fijn langs vrouwlief op de bank. Waar ik normaal gesproken zo een verslagje uit de mouw schud heb ik er vandaag toch iets meer moeite mee, maar we proberen het toch.

Klokslag 7.30 uur vertrokken we met de B1 en C1 met de bus naar Schijndel om daar toch eindelijk eens een prijs te pakken. De sfeer zat er goed in en de meiden oogden scherp. Schijndel bleek achteraf toch dichterbij dan gedacht en we waren dus ruimschoots op tijd aanwezig. Om 10.40 uur zou de halve finale van de B1 beginnen tegen Swift B1, dus we hadden ruim de tijd om de belangen aan de dames duidelijk te maken. De dames zelf hadden gelukkig ook nog een appeltje te schillen met de meiden van Swift en dat hielp wel.

SVSH/KSV begon wat onzeker aan de wedstrijd en kwam in de beginfase enkele keren goed weg, toen Swift enkele dotten van kansen miste. Nadat SVSH de korf wel vond maakte Swift snel gelijk, maar de daarop volgende aanval scoorden we direct de 1-2. (SVSH/KSV speelde uit). Wij kregen steeds meer grip op de tegenstander uit Velden en werden daarvoor beloond met de 1-3. In het vervolg van de eerste helft waren we de bovenliggende partij, maar een straffe doorloopbal van Swift zorgde toch voor een 2-3 ruststand.

Na de rust namen we de regie weer in handen en de 2-4 liet niet lang op zich wachten. Een belangrijke kloof, omdat de beste aanval van Swift moest gaan verdedigen en wij dus de ruimte hadden om de voorsprong uit te bouwen. Echter maakte we op dat moment ons traditionele uitverdedigfoutje wat Swift genadeloos afstrafte. Even leken we Swift terug in de wedstrijd te helpen, maar een mooi schot achter de korf verschafte ons wat lucht, 3-5. Toen we vrij snel daarna via een onmogelijke goal 3-6 scoorde leek het pleit beslecht, en dat was het zeker na een mooi afstandschot wat de 3-7 eindstand betekende.
Op zich al een sublieme prestatie, na de vijf(!) vorige ontmoetingen met Swift dit seizoen verloren te hebben op het moment supreme zo toeslaan, Sjapoo dames!

Echter, we waren pas halverwege. In de finale wachtte Rosolo, ook geen half werk en dit seizoen ook al vijf keer eerder onze tegenstander. Na twee nederlagen, twee gelijke spelen en en uitschakeling op het NK-zaal in de halve finale werd het de hoogste tijd om hier ook eens een keer van te winnen.

De wedstrijden tegen Rosolo staan doorgaans niet bol van doelpunten en dat was nu niet anders. Beide ploegen hadden elkaar behoorlijk in de greep totdat SVSH halverwege de eerste helft middels een afstandsschot op voorsprong kwam. Eindelijk hadden we het initiatief, iets waar we vooraf op gehoopt hadden. De verdediging echter, die al een paar keer goed was weggekomen bij slordigheidjes, ging in de fout en kreeg een terechte stip tegen. Godzijdank mistte Rosolo, en toen wij vlak voor rust uit een stip wel scoorde hadden we een belangrijke kloof geslagen.

Na de pauze voerde Rosolo de druk op. Aanvallend kregen we het steeds moeilijker en Rosolo kreeg enkele goede kansen. Deze wisten ze echter niet te benutten, en langzaam maar zeker kregen we weer meer grip op de partij. Aanvallend kwamen we weer beter onder de druk vandaan en uit een mooie aanval kregen ook wij een terechte stip. Deze ging er echter ook niet in en zo bleef het lang spannend. Toen een minuut of zeven voor tijd dan toch de 3-0 viel uit een vrije bal kon de polonaise bijna beginnen. In de slotminuten mochten we nog een keer aanleggen voor een stip en de eindstand stond op het bord; SVSH 4 - 0 Rosolo.

KAMPIOENUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Prachtig resultaat voor deze mooie groep meiden. Speciaal woord van dank aan selectie SVSH, voor het ons op scherp zetten donderdagavond, aan Fons Pauwels en chauffeur Dennis voor de rit met de "platte wagen", aan Marion Custers voor het regelen van van alles en nog wat, aan het bestuur voor de mooie beker en natuurlijk aan de supporters die in grote getale aanwezig waren.

En natuurlijk dank aan alle meiden van de B1 voor dit geweldig mooie seizoen, geniet ervan!

En vergeet niet;
De jacht is mooier dan de vangst!!

Voor een uitgebreide fotoreportage klik hier.

 


 

Maandag 13 mei 2013:
Van Inge van Bommel kregen wij onderstaand bericht over de kampioenen bij KSV Lierop…..
Bij deze een verslag en aantal foto's van de gisteren gespeelde wedstrijden KSV E4 - SVSH E4 en KSV F1 - DOT F1 met als resultaat een kampioenschap voor beide teams. Het weer zat helaas niet mee, maar dat mocht de pret niet drukken.

- Kampioenen!
Op het moment dat een van de coaches dit verslag schrijft, kijkt ze naar buiten en ziet ze een mager zonnetje en blauwe lucht. Hoe anders was dat vanochtend…..
In een grijze lucht speelden eerst de E4 en de F2 hun wedstrijden tegen SVSH. En daarna mocht de F1 nog val aan de bak.
De E4 moest winnen of gelijk spelen en dan zouden ze kampioen zijn. Het begin was nerveus en ondanks dat ze vertelden dat ze op tijd in bed waren gegaan, werd er slordig gespeeld en ballen niet gevangen. Duidelijk de spanning, want energie hadden de dames meer dan genoeg. Gelukkig werd er gescoord door Cato, de bal werd strak aangespeeld door Anne en we bouwden die voorsprong uit naar 3 – 0. Er werd beter gespeeld, maar we kregen zoveel kansen dat we niet nauwkeurig waren in de afwerking. Maar SVSH kwam er nauwelijks tussen en zo stond er met rust 5 – 0 op het scorebord. Ook de strafworpen werden met 5 – 4 gewonnen. Knap, want dat betekende al dat de eerste prijs binnen was. Weer strafworpenkampioen! Super. De tweede helft verliep eigenlijk hetzelfde als de eerste helft. Heel veel kansen en ook Fleur en Ilse scoorden mooie doelpunten. Eindstand 10 – 0 en ondanks dat we de laatste tijd eigenlijk betere wedstrijden hebben gezien, was de overwinning meer dan verdiend. De champagne knalde open en het feest kon alvast beginnen. Dames, wat een vooruitgang met de zaalcompetitie. Heel goed gedaan. Gefeliciteerd! Ook natuurlijk nog dank aan Britt, Esmee en Elise die afwisselend meespeelden.
De E4 had inmiddels de medailles om de nek en met de toeters in de aanslag werd de F1 aangemoedigd! De F1 zou bij winst vandaag al kampioen zijn en anders zouden ze op 25 mei in een rechtstreeks duel tegen de Treffers bepalen wie er kampioen zou worden. Helaas werd het weer niet beter en begon het te regenen. Dat zijn we eigenlijk wel gewend want we hebben nog geen mooi weer gehad op de competitie zaterdagen helaas. Nadat we het spel gewonnen hadden begon de wedstrijd. DOT begon heel sterk en onze dames moesten meteen heel goed verdedigen. Na 5 minuten werd KSV beter en Vera knalde er achter elkaar een aantal in waardoor het gat geslagen werd met DOT. De regen kwam met bakken uit de hemel, maar beide teams bleven er vol voor gaan. Er werd door KSV snel overgespeeld, dat is iets wat steeds beter gaat deze buitencompetitie en dat maakt het verschil met de andere teams. Maar ook verdedigend werd er deze wedstrijd weinig weg gegeven. In de rust namen we 12 strafworpen en KSV wist er 6 te benutten. Daarna door na de tweede helft en zeker in het begin gingen we vol door met aanvallen. Dit resulteerde uiteindelijk in een 12 – 1 eindstand! Niet normaal. Zoveel goals voor en nog geen wedstrijd verloren. Top prestatie dames. Na ook hier de champagne (deze was wel echt volgens Cato) te hebben ontkurkt en de medailles omgehangen stonden er nog een aantal verrassingen te wachten. Allereerst kregen alle meiden van de F1 en E4 een kampioensshirt (kei gaaf!) en daarna op de platte wagen, natuurlijk bestuurd door de trotse vader van Ilse, Arno Verstappen, door Lierop. Met windkracht 10 en de regen kwam met bakken eruit, maar we hebben gezongen en de Lieropse bevolking heeft ons gezien. Na een warme douche stond er nog (volgens Anne het leukste) een broodje snack en warme chocolade melk klaar! En dit smaakte heerlijk!
Supporters en ouders kei bedankt voor de aanmoedigingen!
Ilse, Fleur, Anne, Cato, Karlijn, Sanne, Saske, Maartje en Vera gefeliciteerd en nu op naar volgend seizoen!
Overigens spelen de F2 en F1 nog een wedstrijd. Op 25 mei tegen De Treffers. De F2 kan geen kampioen worden, maar wel strafworpen- en spellenkampioen!
 


 

Zondag 12 mei 2013:

 

IVN Asten-Someren – die vele Lieropse sympathisanten heeft - organiseert in het kader van het 50-jarig bestaan een fotowedstrijd. Je hebt als hobby fotografie, daarnaast heb je veel interesse voor en affiniteit met de natuur. Dan zit je helemaal goed bij de Multimediawerkgroep van het IVN Asten-Someren. Het maken van foto’s in de natuur is een prachtige invulling van een evenzeer prachtige hobby fotografie. Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de IVN-afdeling Asten-Someren daagt de multimediawerkgroep u uit om ook eens zaken in de natuur op foto’s vast te leggen.

In drie categorieën kunt u aan de wedstrijd deelnemen:
A. Categorie Mens en Natuur: bijvoorbeeld educatieve activiteiten in de natuur of wandelingen met een gids. Kinderen en/of volwassenen die met een natuuractiviteit bezig zijn. Als er maar personen op de foto staan.
B. Categorie Puur natuur: maak gewoon een prachtfoto van een natuuronderwerp. Hierin past alles van landschap tot macrofotografie. Maar hier staan dan geen personen op.
C. Jeugdcategorie: voor jongeren tot en met 16 jaar. Foto-onderwerp is vrij, maar het moet wel iets met de natuur te maken hebben.

Inleveren van foto’s kan vanaf 18 mei 2013, sluitingsdatum is 8 september 2013.
Foto’s insturen kan via het e-mailadres: ivnastensomeren@gmail.com,  met vermelding van naam, adres, woonplaats en e-mailadres. Vermeld ook de categorie waarin u de foto beoordeelt wilt zien. De ingezonden foto’s moeten zóveel pixels en megabytes hebben dat ze op een monitor beeldvullend getoond kunnen worden.
De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 29 september tijdens de manifestatie in De Donck. Deelnemers krijgen persoonlijk bericht over het tijdstip.
De beste 5 foto’s uit iedere categorie worden genomineerd en zullen op die dag ook tentoongesteld worden.
De winnende foto in elke categorie krijgt een prijs.
Die prijs zal naast de eer, per categorie bestaan uit een tegoedbon van € 25,-.
KIJK VOOR DE UITGEBREIDE WEDSTRIJDVOORWAARDEN OP www.ivnastensomeren.nl 
 


 

Maandag 6 mei 2013:
Van de leiders van de C2 van SV Lierop kregen wij onderstaand bericht….
In een "spannende" maar uiteindelijk met 2-1 dik verdiend gewonnen wedstrijd heeft SV Lierop C2 zaterdag tegen Liesel C2 het voorjaarskampioenschap 2013 behaald. Een mooie dag voor een kampioenswedstrijd. Prachtig weer, veel publiek langs de lijn en Axel had de spandoeken naast het veld al opgehangen. Er moest gewonnen worden om concurent SSE achter ons te laten en alleen kampioen te worden. Een gelijk spel was ook voldoende om gezamenlijk kampioen te worden maar daar gingen we natuurlijk niet voor. Om 12.30 uur trapten we af en in een supersterke 1e helft werd de tegenstander constant onder druk gehouden. Er werden heel wat mooie aanvallen opgezet maar de bal wilde er maar niet in. Eindelijk scoorde rond de 25e minuut Hebreu door een aantal tegenstanders knap uit te spelen de 1 - 0. Ondanks dat Liessel er niet veel aan te pas kwam wisten ze uit een counter toch nog bijna tegen te scoren maar de bal ging gelukkig rakelings naast. Ruststand 1-0.
In de 2e helft viel gelukkig al snel de 2-0 door Hugo. Uit een perfect opgezette aanval over slechts 3-schijven, uittrap Gijs op Harm - pass op Cas - oplopen tot de zestien en voorzet op Tom, wist Tom net niet te scoren. Daarna werd Liessel wat sterker en in de 50e minuut werd het door een doelpunt van Liessel toch nog 2 - 1. Toen sloeg de "kampioensstress" even toe en werd de wedstrijd onnodig toch nog even erg spannend. Gelukkig hielden we daarna het hoofd toch weer koel en kon na het zolang verwachtte eindsignaal het feest beginnen. Felicitaties volgden, een champagedouche op het veld, een rondje van de sponsor AccountXperts in het kleedlokaal en natuurlijk kampioensshirtjes. Met slechts een verloren wedstrijd tegen Someren zijn we de terechte kampioen geworden. Na de wedstrijd vond natuurlijk de traditionele rondrit met de platte kar van Thwan van Gennip door Lierop plaats en na terugkomst werd er in de kantine nog verder gefeest. In de superspannende quiz "wie kent het beste de SV Lierop C2" bleek Thomas Thijs de terechte winnaar met 45 punten. Aan de langdurig geblesseerde Stef v.d. Boogaart werd een "opkikker" uitgedeeld en Gijs v.d. Loo werd bedankt als keeper. Hierna keerde de mannen voldaan naar huis toe maar later die avond vond er ook nog een zelf georganiseerde "afterparty" plaats in het Lieropse. Een mooie afsluiter van een prima seizoen.
 


 

Woensdag 24 april 2013:
Op donderdag 25 april verschijnt het boek 'Een kwestie van zelfbehoud'. Deze debuutroman van oud-Lieroppenaar Henk Hanssen vertelt het verhaal van een Brabantse student journalistiek die verstrikt raakt in een noodlottige vriendschap. Het is een spannend, trefzeker geschreven verhaal dat zich afspeelt in Helmond, Eindhoven, Utrecht én Zuid-Libanon waar de twee leerling-journalisten, in de oorlog van anderen, hun eigen strijd uitvechten. Hoewel Henk Hanssen al geruime tijd in het westen van het land woont, heeft hij zijn wortels in Brabant. Hij werd geboren in Nuenen en groeide op in Eindhoven, Helmond en Lierop. Vervolgens ging hij studeren aan de School voor Journalistiek in Utrecht en de Filmacademie in Amsterdam. Een kwestie van zelfbehoud wordt gepresenteerd op woensdag 1 mei om 17.00 uur bij SPUI25, aan het Spui in Amsterdam, waar Frénk van der Linden in gesprek zal gaan met Henk Hanssen.


Een kwestie van zelfbehoud:
De achttienjarige Koen Donkersloot stelt zich ten doel de wereld te veroveren met zijn pen. Op de School voor Journalistiek raakt hij bevriend met Sybrand, een excentrieke student die zich laaft aan de grote filosofen. Met de publicatie van een reeks schotschriften maakt het duo zich op school onmogelijk. Ze ontsnappen door naar Libanon te reizen waar ze een reportage willen schrijven over een doofpotaffaire binnen het Nederlandse VN-detachement. Terwijl ze droomden van een aangenaam verblijf in een mediterraan land vol mooie meiden, belanden de leerling-journalisten in een burgeroorlog, en wat als vriendenreis begon, loopt uit op een onderlinge confrontatie tussen morele opvattingen, levensfilosofieën en fysieke kracht.
Het boek telt 464 pagina’s en kost € 19,90.
 


 

Maandag 22 april 2013:
Wie tegenwoordig een kijkje wil nemen in een kerkgebouw, komt doorgaans bedrogen uit. De meeste kerkbesturen zijn er uit veiligheidswegen noodgedwongen toe overgegaan hun deuren te sluiten en ze alleen te openen als er vieringen plaatsvinden. In lierop, wordt er al vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw, hierop een uitzondering gemaakt. Om belangstellenden een kans te geven het uitzonderlijk en gave interieur van de koepelkerk te bekijken, worden de deuren van de Lieropse kerk, iedere zaterdag- en woensdagmiddag van 11 mei tot en met 12 september van half twee tot vijf uur opengesteld. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u graag meer willen vertellen over het kerkgebouw en haar architect Carl Weber. Een groepsbezoek, ook buiten voornoemde openstelling, kan ook; belt u daarvoor het nummer 0492-331215.

Korte historie
Lierop een eenvoudig, agrarisch dorp beschikt over een juweeltje op het gebied van kerkelijke geschiedenis. De parochiekerk van de Heilige Naam Jezus, beter bekent als de Koepelkerk van Lierop, blinkt niet alleen uit als bouwwerk, maar vooral door haast uniek te noemen gaafheid van haar in het eind negentiende en begin twintigste eeuw tot stand gekomen interieur.
Waar vrijwel geen pastoor of kerkbestuur in de twintigste eeuw aan kon weerstaan aan de menselijke aandrift tot vernieuwing, bleef de kerk van Lierop onaangetast. Zoals de katholieke gelovigen hun Rijk Roomse Leven rond 1900 beleefden, precies zo valt het in Lierop nog te aanschouwen. De verbondenheid van een familieverband, de heiligen tegelijk verheven en als begrijpende vrienden aangenaam dichtbij; die sfeer creëerden architect en kunstateliers,
In de Koepelkerk, een Rijksmonument, staan de oorspronkelijke heiligen nog op hen sokkel, ze zijn niet vervangen door gestroomlijnde exemplaren die een latere tijdgeest representeerden. De muren zijn niet over gekalkt, maar hebben het warme, gepolychromeerde oranje – bruin gehouden, met versieringen in geel, blauw, groen, rood en zwart. Steen voor steen zijn de kleuren indertijd aangebracht.
De veranderde – moderne - inzichten in het aanpassen van de katholieke erediensten in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw zijn gelukkig aan het interieur van dit markante gebouw voor bij gegaan. “De tijd heeft hier inderdaad stilgestaan”.
 


 

Zaterdag 6 april 2013:
Mark van Horik krijgt het druk want Brabant Open Air (BOA) gaat ook dit jaar weer door. Op 6 en 7 september zal de vijfde editie plaatsvinden op Strijp-S in Eindhoven. BOA begint op vrijdag 6 september met ´De Maten van Brabant´. "Onder begeleiding van een topband zingen tien Brabantse topartiesten een nummer over Brabant en brengen ze een nummer van zichzelf ten gehore. Daarnaast doen de artiesten een duet met een van de andere 'Maten'. Het wordt een enerverend, feestelijk begin van een nieuwe, geweldige editie Brabant Open Air." De line-up van ´De maten van Brabant´ wordt de komende tijd bekendgemaakt.

Op zaterdag 7 september trakteert BOA het publiek op ruim twintig topacts. De line-up voor deze tweede festivaldag varieert van bands als Bløf, Kensington, Handsome Poets, Moke, The Kik, Ed Kowalczyk (LIVE), Chef'Special, Blaudzun, Bettie Serveert, Douwe Bob en Navarone tot nieuwe upcoming bands als D Deadly, Isabelle Ame en Tessa Rose Jackson. Deze bands spelen op drie verschillende podia, één buiten (hoofdpodium) en twee binnen. In de loop van april worden hier nog drie namen aan toegevoegd. Beide dagen worden afgesloten met daverende afterparty's die tot diep in de nacht doorgaan.

Tickets voor Brabant Open Air zijn gedurende de maand april te koop bij alle vestigingen van Primera in Nederland. Gedurende deze Early-Bird periode kosten tickets voor de vrijdag € 15 en voor de zaterdag € 25. Vanaf 1 mei zijn de tickets te koop via www.brabantopenair.nl. Dan kost een toegangsbewijs € 20 euro voor de vrijdag en € 32,50 voor de zaterdag. Tickets voor de afterparty zijn alleen verkrijgbaar in combinatie met een festivalticket en kosten € 7,50. Ga voor meer informatie over Brabant Open Air naar www.brabantopenair.nl

Tijdens de afterparty van vrijdag staan jaren tachtig centraal tijdens 80's Verantwoord. Zaterdagnacht draaien de DJ's dance, rock, pop, hiphop, R&B en happy hardcore uit de 90's tijdens 90's NOW. Stadsfestival Brabant Open Air biedt veel meer dan muziek alleen. Tijdens BOA worden bijvoorbeeld diverse documentaires vertoond. Daarnaast is er veel aandacht voor kunst, cultuur en wetenschap. Brabant Open Air draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en werkt op dit vlak nauw samen met onder meer Van Gansewinkel en Brabant Water.
 


 

Zaterdag 30 maart 2013:
Op dinsdag 16 april houdt Zummere Power in zaal Nellie van Oosterhout een informatiebijeenkomst over eerlijke energie voor nu en later.
Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur - info@zummerepower.nl
Als we niks doen wordt onze energierekening de komende jaren gemiddeld € 150 tot € 200 per jaar hoger, terwijl ons inkomen volgens de slechte economische vooruitzichten niet echt zal stijgen. Ieder jaar verliest u dus een beetje netto besteedbaar inkomen.
Deze prijsstijging wordt veroorzaakt door onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen waarvan de voorraden op termijn uitgeput zullen raken en dus steeds duurder worden. Binnen nu en 25 jaar neemt de vraag naar fossiele brandstoffen met 40% toe. Als we niks doen zijn we straks afhankelijk van een paar grote buitenlandse bedrijven.
Gemiddeld betaalt een huishouden ruim € 2.200 per jaar aan energie. In vijftien jaar zijn de energieprijzen ruim drie keer zo hard gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten. In Someren betalen nog altijd zo’n 4.500 van de ruim 7.000 huishoudens gemiddeld wel € 260 per jaar teveel voor hun energie omdat ze niet van energieleverancier wisselen. Ruim € 1.000.000 per jaar gaat er dus nog altijd teveel Someren uit.
Wist u ook dat er in Someren veel woningen van voor 1980 zijn. De bewoners daarvan betalen jaarlijks wel € 1.000 tot € 1.500 meer aan energielasten dan bewoners van de nieuwste woningen.
ZummerePower wil een coöperatieve vereniging oprichten van en voor Somerense inwoners en bedrijven die samen betaalbare, eigen en duurzame energie willen realiseren. Het doel van ZummerePower is om zoveel mogelijk mensen in Someren mee te krijgen om samen te werken aan een volledig energieneutraal Someren. Dit doen ze door het energieverbruik terug te dringen en duurzame energie te produceren. Iedereen is welkom of je nu huurt, een eigen huis hebt of ondernemer bent. Ook de gemeente, de sportverenigingen, de scholen, de zorginstellingen en alle andere organisaties zijn nodig bij de realisatie van een energieneutraal Someren.
De coöperatie is al sinds het eind van de 19e eeuw een manier om de belangen van veel kleine producenten of consumenten te bundelen. Waar je als enkeling te weinig economische macht hebt of niet de schaal kunt realiseren om efficiënt te produceren, in te kopen of andere activiteiten te verrichten, kan dat dankzij de coöperatie samen met anderen wél. Daarnaast ben je als lid van de coöperatie mede-eigenaar, heb je stemrecht en kun je via de algemene ledenvergadering invloed op het beleid van de coöperatie uitoefenen.
De wil is er, het geld ook (we betalen nu toch al onze energierekening!) en niet onbelangrijk: ook de techniek om het te kunnen doen is er. Die wordt tenslotte steeds beter. Uitgangspunt van de coöperatie is dat bij alles wat ze doen er een voordeel voor de leden en Someren als gemeenschap, in moet zitten. Door samen te werken en collectief aan de slag te gaan is dit te realiseren. Ze geven altijd een gedeelte van het behaalde voordeel door aan de leden. Het andere deel gebruiken ze om te investeren in de eigen productie.
Hoe meer we besparen op energieverbruik en hoe meer we samen gaan produceren hoe meer we straks onze energierekening echt naar beneden krijgen. Hoe langer je meedoet, hoe meer voordeel je hebt.
Zelf invloed hebben op de manier van besparen en op produceren; betaalbaar, transparant, lokaal en duurzaam. Het kan ook in Someren.
ZummerePower is een coöperatieve vereniging in oprichting. Achter de schermen wordt hard gewerkt om alles voor de zomer 2013 gereed te hebben.
 


 

Zondag 17 maart 2013:
Het gerenommeerde mannenkoor Lambardi, sopraan Ginette Kals en barokensemble Duodecima geven op 29 maart a.s. muzikaal invulling aan het Goede Vrijdagconcert in de cyclus van de Koepelkerk in Lierop. Thema van het concert is dit jaar Erbarmen.
Zich ontfermen over de ander, meeleven met zijn noden, het tonen van barmhartigheid: vrijwel elke godsdienst rekent het tot de na te streven deugden, tot de fundamenten van het mens-zijn. Speciaal op Goede Vrijdag, de herdenking van het lijden en sterven van Christus, is het een centraal onderwerp van overweging. Ook in de muziek heeft dat in de loop van eeuwen indrukwekkend gestalte gekregen.
In alle onderdelen van het concert komt het thema naar voren, zowel in de muziek als de overdenking en de samenzang, vaste onderdelen van de Koepelkerkconcerten. Om het spirituele karakter te versterken zijn in het programma twee korte, meditatieve films opgenomen. Ze worden getoond op de twee schermen waarop ook tijdens de rest van het concert beelden te zien zijn.

Lambardi, onder leiding van dirigent Ton Slegers, zingt het Sanctus, Kyrie en Agnus Dei uit de Jubiläumsmesse van Joseph Gruber (1855-1933), werken van de zestiende-eeuwse componisten Palestrina en Tomas Luis de Victoria, Erbarme dich uit de Mattheuspassie van Bach, Tebe Poem van de negentiende-eeuwse Rus Lomakin, Panis Angelicus van diens tijdgenoot César Franck en Agonie van de Fransman Boller (1896-1952). In vijf werken tekent Ginette Kals voor de sopraanpartij – met begeleiding van Duodecima, dat bij de aanvang van het concert ook de introductie verzorgt.

De overweging op het thema wordt dit keer gesproken door predikant ds. B. Aalbers uit Geldrop. De overgang van de duisternis van het lijden naar het licht van de verlossing komt naar voren in de verstilde filmfragmenten van de hand van Leo Koppens.

Zoals gebruikelijk wordt het orgel bespeeld door Jannie van Leeuwen-Soethout. Pastor Jan Zwirs spreekt het slotwoord.

Het concert in de Koepelkerk begint om 20 uur. Zoals altijd is het gratis toegankelijk en kan na afloop bij de uitgang een vrijwillige bijdrage worden gegeven.

LAMBARDI is een vermaard koor met meer dan tachtig zangers en een breed repertoire. De geschiedenis van het in 1952 opgerichte koor omvat veel hoogtepunten, het meest recente de viering van het zestigjarig bestaan met een concertreis naar Berlijn en massaal bezochte operaconcerten in de Helmondse Citysporthal. De recensie die bij die gelegenheid in het Eindhovens Dagblad verscheen zegt wel iets over de kwaliteit van dit koor: Krachtig, zuiver en precies kregen de noten hun plek en de muziek een hart. Bij de verkiezing van de titel “Helmonder van het jaar” ging de publieksprijs het afgelopen jaar naar Lambardi.

Dirigent TON SLEGERS komt uit de vermaarde school van onderwijzer en zangpedagoog Theo Driessen. In Lierop is Slegers geen onbekende: vóór zijn aantreden bij Lambardi dirigeerde hij gemengd koor De Bosgalm, en overigens ook het in de Koepelkerk bekende Heezer Vocaal Ensemble, waarvan hij de oprichter is.

Ensemble DUODECIMA is opgericht in 2004 door enkele enthousiaste strijkers. Het ensemble speelt voornamelijk muziek uit de Barok, zoals concerti grossi en sinfonia’s, waarbij soms één of meerdere soli nodig zijn. Het ensemble verzorgt traditioneel een concert in de passie- en kersttijd. Daarnaast wordt het regelmatig gevraagd door koren voor een samenwerkingsconcert. De algehele muzikale leiding bij Duodecima is in handen van Jacqueline Wezenberg-Nijenhuis.
 


 

Zaterdag 2 maart 2013:
De bedenker en maker van het lied over de Koepel in Lierop is bekend! Lang werd er geheimzinnig over gedaan maar hij is ‘uit de kast’ gekomen. Het is Jos de Haas (geboren en getogen in Someren). Hij doet zelf ‘zijn’ verhaal…. (de met een * gemarkeerde items komen in het liedje voor)….
‘Ik rijd bijna iedere zaterdag van Someren naar Lierop om naar de repetitie van het orkest BV de Vloer (www.bvdevloer.nl) in de Vurherd (*) te gaan. Het eerste wat je zo te zien krijgt van Lierop (*) is de koepel (*) met het beeld (*) dat schittert (als de zon schijnt tenminste). Op een gegeven moment komt er dan een tekst in je hoofd en dat is uitgegroeid tot dit liedje. Daarnaast komt mijn vrouw Heleen (Swinkels) uit Lierop en we zijn ruim 25 jaar geleden in die kerk (*) getrouwd door pastoor Heman Keunen (*) en onze twee kinderen zijn er gedoopt door pastoor Jan Zwirs (*). Beelden van Lierop zijn vrij gemakkelijk te vinden, de plaatjes komen van diverse websites en tot nu toe heeft er niemand bezwaar gemaakt tegen het gebruik. Er zijn veel verenigingen in Lierop, het was niet mogelijk om ze allemaal te tonen, ik heb wel zoveel mogelijk geprobeerd er vrienden (*) en bekenden (*) in te krijgen. Van Dongenstraat (*): zo wordt het probleem nog een keer onder de aandacht gebracht, als de werkgroep vindt dat het probleem opgelost is pas ik de tekst wel aan! Voor de wat jongeren: ik hoor nog vaak als ik in Lierop kom dezelfde liedjes van het carillon (*) als 25 jaar geleden en wethouder Hurkmans (*) was geen burgemeester maar werd wel vaak '"de burgemeester van Lierop" genoemd. Wethouder was trouwens ook een lettergreep te weinig om de tekst goed te laten lopen. Hubertusjacht (*): Heleen heeft vroeger pony gereden en schoonvader was actief in de fokpaardendag en de onderlinge paardenverzekering dus er is ook een link met paarden (*).
Het was aanvankelijk niet de bedoeling om geheimzinnig te doen over de afkomst van het lied maar ik wou de beelden pas laten beginnen als de zang begint. Daarom moest er voor de intro wat bedacht worden en dat werd "LagosMedia presenteert ..." . Lagos is haas in het Grieks, LagosMedia is LM, onze dochters zijn Lisse en Mare (Mare is de oudste, daarom komt de M eerst in beeld) en Oo= en =oO op de eerste pagina slaan ook op mijn naam. Liedje is ingezongen door een vriend (Henk van den Boomen), daarom DreamTree Vocals (*) op de tweede pagina. Ik heb e-mails rondgestuurd met afzender lagosmedia@kpnmail.nl (*) zonder dat mensen konden zien dat het van mij kwam, misschien dat sommigen het niet vertrouwden of aan spam dachten. Ik heb zelfs één officieel verzoek gehad om van de mailinglist gehaald te worden, ik zal hierna ook geen mails meer sturen naar een grotere groep mensen. Als je LagosMedia wilt volgen kun je "subscribe" doen op youtube! Toch ruim 600 hits, ik denk vooral omdat slaponline (*) de link op hun site zette, bijna 250 hits op de eerste dag.
Ik vond het leuk om het te maken, ik hoop dat jullie het leuk vinden om naar te luisteren en te kijken. Als ik positieve reacties krijg: ik heb nog wat meer liedjes geschreven en nog een paar ideeën dus dan komt er misschien nog meer’!
Jos de Haas, (geboren en getogen in Someren).
 


 

Dinsdag 26 februari 2013:
Theaterkoor Easy&Free brengt vanaf komend weekend haar nieuwe show: Waterproof. De voorbereidingen hiervoor hebben 2 jaar geduurd. De bezoeker kan een echt theaterstuk verwachten waarbij in deze show extra veel theater te verwachten is.
Het eerste theaterstuk dat Easy&Free opvoerde was Jesus Christ Superstar, wat in 2004 uitgevoerd werd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het koor. Vanwege het enorme succes, heeft het koor direct daarna besloten door te gaan als theaterkoor Easy&Free en heeft het al diverse, allen zeer succesvolle theaterstukken op de planken gezet in de afgelopen jaren; Queenmania (2005), Oh my God (2008) en Life in Colour (2011).
Waterproof is een theaterstuk dat door een aantal eigen leden, de nieuwe regisseur Bart Bluemink en dirigent Roel Verheggen tot stand is gekomen. Er is gekozen voor een leuke variatie aan muziekstukken, waarbij deze show een groot aantal zeer recente popsongs bevat. Dit is onder andere zo vanwege de verjonging van het Theaterkoor. Van de 50 leden die het theaterkoor telt, is ruim 1/3e momenteel namelijk onder de 30. Dit heeft er ook voor gezorgd dat het koor vorig jaar een nieuw logo en nieuwe website heeft geïntroduceerd, wat beter past bij het koor zoals het nu is.

Waterproof
Waterproof staat voor een cruise, die gewonnen wordt door Tedje. Ze mag samen met haar 5 vriendinnen direct op reis! Dat brengt natuurlijk veel hilariteit met zich mee. Zo blijft de bemanning van de cruise natuurlijk niet onopgemerkt bij deze 6 meiden.....
De zeelucht doet echter niet alleen bij hen, maar bij veel meer gasten van de cruise veel. De werkgroep heeft gezorgd voor een werkelijk schitterend decor, waardoor het een heel compleet plaatje is.

Muziek
Het koor heeft er bewust voor gekozen om de nummers zoveel mogelijk als compleet koor ten gehore te brengen, wat een sublieme klank geeft. De arrangeurs hebben een pittige, maar zeker leuke klus gehad om de nummers, wat van oorsprong veelal solistische nummers zijn, compleet te arrangeren voor het 6-stemmige koor en orkest.
De combinatie koor met de begeleidingsband, die bestaat uit een vaste club van 15 topmuzikanten uit Lierop, Someren en omgeving, levert een prachtig geluid op. Roel Verheggen is de dirigent van zowel het koor als de band.

Een paar nummers die tijdens Waterproof voorbij zullen komen: Alles is liefde (Blof), That man (Caro Emerald) en Love you more (Racoon).

Data en kaartverkoop
Theaterkoor Easy&Free vindt het geweldig als er veel mensen meevaren tijdens de voorstellingen op 1, 2, 3, 8, 9 en 10 maart. Ze vertrekken van cultureel centrum de Ruchte in Someren.
De vrijdagen en zaterdagen (1, 2, 8 en 9 maart) varen we uit om 20.15 uur.
Zondag 3 maart om 19.00 uur en zondag 10 maart om 14.30 uur.
Kaarten à € 15,- zijn te koop op de voorverkoopadressen Spar Verhoeven (Lierop), Fun8 (Someren) en online op www.easyandfree.nl.
2,8 en 9 maart zijn inmiddels uitverkocht.

Enthousiast na het zien van de show?
Na de uitvoeringen is het koor op zoek naar nieuwe leden (vooral mannen). Elke woensdagavond repeteert het koor in de Vurherd in Lierop. Neem gerust eens een kijkje op de geheel vernieuwde website van theaterkoor Easy&Free voor meer informatie.
 


 

Donderdag 14 februari 2013:
Wie dichtbij huis het theater wil bezoeken kan morgen, vrijdag 15 februari, terecht in de Ruchte waar illusionist Hans Kazàn met zijn nieuwe soloprogramma “4D Magic” op het podium zal staan.
Dit nieuwe intieme soloprogramma van Hans Kazàn zit boordevol visuele verrassingen. Vanaf het eerste moment word je meegevoerd in een wervelwind van verhalen, humor en vooral veel verbijsterende magie. Al meer dan een kwarteeuw staat Hans aan de top in de wonderlijke wereld van de illusie.Dat komt niet alleen doordat hij een gepassioneerde vakman en entertainer is maar zeker ook door zijn positieve persoonlijkheid. Tijdens deze voorstelling zal ook zijn zoon Steven acte de présence geven. Hans is uiteraard de hoofdpersoon op toneel, maar ook zijn zoon Steven neemt een behoorlijke aanwezig.

Na afloop van het programma 4D MAGIC is Hans Kazàn in de foyer van het theater aanwezig voor een kort informeel optreden. Hans gunt de geïnteresseerden tijdens deze persoonlijke ontmoeting een kijkje achter de schermen. Hij legt zelfs een van zijn magische experiment tot in detail uit! Een verbluffende act die je vervolgens met simpele middelen thuis kunt nadoen!
Kortom: Een onvergetelijke afsluiting van deze wonderlijke avond 4D Magic.

Voor meer info: www.hanskazan.nl.
Entree: € 16,00 (incl. pauzedrankje) - Aanvang: 20.30 uur
Informatie: S.C.C. De Ruchte, 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl, www.deruchte.nl
 


 

Maandag 4 februari 2013:
Bonte Avond 2013, voor het eerst in de historie van de Kaauw Voetjes in de Vurherd. De conclusie die we na afloop kunnen trekken is dat het een succes was maar ook dat je er op tijd moest zijn want het zat vrijdag maar vooral zaterdagavond propjevol en met stoelen schuiven is nu geen optie meer., de voorschriften worden streng nageleefd. Over beide avonden waren er nu zelfs meer bezoekers dan de laatste jaren. De reacties op het nivo van de avond waren wisselend. Mensen die van zang en entertainment (met daarin de humor verweven) houden, kwamen beter aan hun trekken dan mensen die puur voor de humor kwamen.
De avond werd geopend door een kort woordje van voorzitter Peter v.d. Eijnde en Prins Marcel. Om zoveel mogelijk mensen in de zaal te kunnen plaatsen zaten de Koepelbloazers deze keer op het grote podium. Ze zullen geen kou geleden hebben want veel ruimte hadden ze niet ern het was heet op het podium.
Al vele jaren staan er telkens weer andere ceremoniemeesters op het podium. Dit jaar was het de beurt aan Gerard van Beers en John Santegoeds die als Crew de artiesten aankondigden.
Traditioneel op de Bonte Avonden is het eerste optreden voor de Jeugd. Dit keer met Prinses Maartje als middelpunt. Haar hele gevolg stelde zich persoonlijk voor met de Gamba Style maar zij hadden er de Kaauw Voeten Stijl van gemaakt.
Hierna kwam het eerste optreden van Démarrage. Dit jaar waren ze met zessen en het is net of ze ieder jaar beter worden. Ze dansten op een nummer van de Lloyds: Dedication To My Ex, ook wel bekend van ‘de Jonge Helden van het vierde’.
De eerste kletser was Robert van Lamoen uit Someren in de creatie van Annie uit de Helmondse binnenstad. Hij heeft vele kampioenschappen gewonnen in het verleden, iets wat John Santgoeds de uitspraak deed ontlokken van: ‘Da’s al zo lang geleden, dan zal hij nou wel te betalen zijn’.
Annie deed als Helmonds ‘wijf’ vele familiegebeurtenissen uit de doeken. Ze had heel wat te stellen met haar man Harrie. Het was weliswaar een oude buut maar Helmondse Annie kreeg de lachers wel op haar hand. Altijd skôn dat Helmondse.
Na Robert van Lamoen mochten de Kaauw Beenkes hun kunstje op het grote podium laten zien. Na een volledige leegloop van de Kaauw Beenkes het afgelopen jaar hebben vier enthousiaste meiden de dansmariekes weer nieuw leven ingeblazen en ze deden dat geweldig. Niet alleen op het podium, want zij haalden en brachten ook alle artiesten van en naar het podium. Hadden we Annie uit Helmond al gehad, ook Boekel kwam aan de beurt en wel het Boekels Kwartierke, een weerzien na meer dan 10 jaar. Er bleek niet veel veranderd te zijn in die tijd. Jan van den Elzen is nog steeds de man waar het om draait. Het enige vernieuwende was dat hij de interactie met het publiek opzocht. Onderhoudend had zijn Top 10 van 1965 wel wat korter mogen zijn, dan waren ze misschien in een ‘goed Kwartierke’ klaar geweest zoals John Santegoeds vooraf opmerkte. Daar had hij achteraf misschien wel een beetje gelijk in?!
Zaniker Rob Schepers uit Helmond heeft ook al eens in Lierop in de ton gestaan. Hij wordt vaak verward met Rob Schepers uit Sterksel maar die verwarring is er niet als je de kwaliteit van beiden kunt vergelijken. Hij stond in de ton als EHBO’er en had volgens zeggen een superlelijke vrouw (Patricia) waarmee hij de vierdaagse bezocht. Wat sommige in de zaal betrof duurde zijn vierdaagse minimaal een dag te lang om de spanning erin te houden. Vrijdag ging ‘t ‘m overigens beter af dan zaterdags.

Na de pauze was het zaterdag een volledige Lieropse aangelegenheid. A Capella was de eerste en deed het weer voortreffelijk. Piet van Oosterhout en Frans van Hoof beten het spits af. Vervolgens was het Piet van Oosterhout die de zaal muisstil kreeg met ‘zijn’ lied over de Koepelkerk. Het was een lied met een boodschap. Mooi geschreven en gezongen! Hierna kwamen ook de andere artiesten van A Capella in beeld: Toon Hesius sr, Klaas van Nuland, Theo van Heugten, Jo Dat en Cees Verstappen.
Cees had een sportwagen gekocht en daar hadden zijn collega’s wel wat commentaar op. Een van de conslusies was dat de A67 geen snelweg meer is. Het staat er meer stil dan dat er gereden wordt. Vroeger was dat anders. De meerstemige liedjes kwamen goed tot hun recht. De groenste gemeente - dankzij Gert Klaassen, die volgens A Capella waarschijnlijk gesponsord wordt door de Lieropse tuinders die op het grote scherm allemaal voorbij kwamen – was ook een onderdeel van hun ‘act’. Natuurlijk kwam ook de favoriete Harley van Cees ‘oerend hard’ voorbij. Een goed optreden van de ‘jongens’ van A Capella.
Hierna volgde wellicht een van de beste acts die Démarrage ooit op de Bonte Avonden liet zien. Gegrimeerd als een soort spoken kwamen ze met spastische bewegingen van alle kanten uit de zaal in beeld. Deze spastische bewegingen bleven ze volhouden in hun dans op het podium. Een mooi kijkspel en een uniek staaltje van grime en dans.
Na de 5 meiden en één jongen van Démarrage was het de beurt aan SLAP. De acts van SLAP worden de laatste jaren met een minimaal aantal Slappers op het podium uitgevoerd. Zo ook nu. Alleen Jan van Gastel en Ad van Heugten stonden op het podium. Ze misten de roddels op slaponline en hadden besloten om daar ’s iets aan te doen. Zij waren met hun Slapparazzi Filmploeg bij hun collega slappers gaan filmen en willen volgend jaar eventueel verder in het Lieropse. In de films bleek wel dat Elk Huisje z’n Kruisje heeft. Ze waren bij ‘Vriend’ Peter en Dionie vd Eijnde (Peters paard had ge-smst); bij Huub en Marietje Hofland aan tafel (zidde gai wa) en in de keuken (fijn weekend ‘tot maandag’); Bij Henricushof waar Frans Verberne op de handicapparkeerplaats parkeerde (met handicap Gilles de la Tourette vloekend naar binnen); Bij Rien Verstappen die van de dokter ontlasting, urine en sperma moest meenemen (Ascha wist daar wel raad mee); bij Jan Willem Neervens en Yvonne waarbij Jan Willem op vliegenvangst was en bij de dokter waar Piet Raijmakers bij dokter Peter van Schalen tot de conclusie kwam dat hij met zijn kwalen een bouwbedrijf kon beginnen als hij ook nog cement in z’n zak zou hebben. René Maas had wat goed te maken bij zijn Ellis. Hij wilde het goed maken met een bos bloemen maar ze had geen vaas??? Ook Frank en Mieke Hurkmans werden bezocht in hun slaapkamer waar ze mijmerden over 25 jaar geleden. Huub van Lieshout overstemde zijn massagekamerradio tijdens het masseren met een lied van Gerard Joling totdat politieman Bart Megens aanbelde met de boodschap dat hij een melding gekregen had dat Gerard Joling verkracht werd. Of hij effe binnen mocht kijken? Het laatste bezoek was bij Toon en Jolanda Hesius. Hier bleek dat Toon veel ‘afhaaleten’ voorgeschoteld krijgt. Hij had wel ideeën om dat te verbeteren maar Jolanda pareerde hem gevat. Een slotlied sloot het met veel humor doorspekte optreden van SLAP af.
De Buurmannen van het Eindje zorgden op het einde van de avond voor de mededeling dat dit optreden ook het einde van de Buurmannen op de Bonte Avonden zou zijn. Ze stoppen ermee! Voordat dat echter het geval was konden we nog een keer genieten van hun bijzondere klasse al viel de saxofoonsolo van Sandra wat uit de'n toon. Zij heeft haar conclusies getrokken.

Het Eindje, dat over bijzondere kwaliteiten beschikt stelde Jan Driessen. Hij noemde ‘spontaan’ (vanaf papier) de vele prestaties van Het Eindje in het laatste jaar. Het Eindje is het begin van het einde werd gesteld en ook dat in 2012 Prins Eric Prins was waarmee het Eindje het hoogste percentage (30%) prinsen uit een buurt heeft; Ook werd het Eindje 1e in Optocht (zelfs 3 keer achter elkaar); 1e op het Liedjesfestival; waren er de Open dagen bij Thwan en Jacqueline van Gennip, was er Lierop Live met mee dan 1300 bezoekers; kon Inie Hesius 80 seconden gratis winkelen bij de Spar en is Prinses Maartje de jeugdprinses en verdiend prinses Margreth d'r kost op het Eindje….
Zo noemde Klaas van Nuland - net zo spontaan als Jan - de dingen die in Lierop zijn veranderd, zoals o.a. geen Zeskamp meer, vorig jaar geen pleintjesconcert, geen straatvoetval, voorlopig geen eerste asperges van de Kaauwe Grond, Tuin weg, Veld weg (wordt Kunstgras), Willy vd Elzen als voorzitter van de SV Lierop opgevolgd door slapper Jan Willem en overal glasvezel (behalve op 't Eindje).
Het geheel werd opgevuld door mooi gezongen liedjes ’met een lach en een traan’..... Over de veranderingen; over de kerk en het bisdom (rode wijn, kom laat ons vrolijk zijn); over de pastoor (herder Jan); over het gebrek aan gastvrijheid van o.a. de ontvangst van de Harley’s (Lierop was zaterdags van slag); over de toekomst van de jeugd enz.
Volgens de Buurmannen moet de kerk van Lierop centraal staan bij een eventuele fusie want Lierop is een ‘kerk’dorp en Someren niet. Een passend slotlied sloot het laatste optreden van de Buurmannen af. Hopelijk gaat hun wens dat de jeugd hen in de nabije toekomst over gaat nemen (de Bertjes??) in vervulling?
Na de Buurmannen volgde de afsluiting waarbij iedereen die iets met de organisatie te maken had naar voren gehaald werden. Mede dankzij hen was het weer een geslaagde Bonte Avond 2013. Bedankt.
 


 

Dinsdag 22 januari 2013:
Wie dichtbij huis het theater wil bezoeken kan a.s. vrijdag 25 januari terecht in de Ruchte waar de meiden van muziektheater LOS hun voorstelling FCKD brengen.
Vol zelfspot en muzikaliteit gooien de meiden van LOS; Femke, Charlotte, Kim en Dookje, alles in hun wereld ondersteboven, achterstevoren en sleuren ze iedereen mee op hun weg naar de waarheid.
Na een voltooide muziektheater-opleiding aan het ArtEZ conservatorium debuteerde LOS in 2010 met haar eerste avondvullende voorstelling ‘Lijf On Stage’ en werd de groep door VARA HumorTV uitgeroepen tot ‘Meest Veelbelovend Talent’.
Iedereen vertelt wel eens een leugentje om bestwil. De leugen is mooier dan de realiteit en is onmisbaar in de omgang met anderen. Wie altijd eerlijk is, maakt geen vrienden, dus wie kun je dan nog op zijn woord geloven? Iedereen weet toch dat we alles uit eigenbelang doen? Alsnog blijven we geloven: in liefde, in geluk en in Wikipedia. We houden elkaar en onszelf voor de gek. We zijn allemaal FCKD!
Aanvang: 20:30 uur - Kaartjes € 15,00 incl. pauzedrankje - Reserveren www.deruchte.nl 
 


 

Maandag 30 december 2012:
Wie dichtbij huis het theater wil bezoeken kan op vrijdag 11 januari terecht in de Ruchte waar Joris Linssen & Caramba met het muziektheater ‘Licht’ laat zien dat hij meer kan dan programma’s maken. Lees verder…

Licht
‘Licht’ is de derde avondvullende voorstelling van Joris Linssen & Caramba. In ‘Licht’ komen alle kleuren van de regenboog voorbij. Met de warme stem van Joris Linssen, gitarist Kees van den Hoogen die een gevoelige snaar weet te raken, Erik van Loo die zijn contrabas laat dansen en accordeonist Marcel van der Schot die ‘de sterren van de hemel’ speelt. Vier gevoelige mannen die bekend staan om hun loepzuivere samenzang en oneindig enthousiasme.
‘Licht’ is de derde avondvullende voorstelling van Joris Linssen & Caramba. De vier vrienden touren elk jaar drie maanden fulltime, langs de theaters met hun ijzersterke mix van akoestische muziek, Nederlandse teksten en meeslepende verhalen. In het theaterconcert ‘Licht’ worden vrolijke meezingers en stampende drankliederen afgewisseld met wonderschone ballades. Nederlandstalig met een Latin randje. Dit alles aaneengesmeed door de autobiografische verhalen van Joris, die zich kwetsbaarder toont dan ooit. In ‘Licht’ komen alle kleuren van de regenboog voorbij. Met de warme stem van Joris Linssen, gitarist Kees van den Hoogen die een gevoelige snaar weet te raken, Erik van Loo die zijn contrabas laat dansen en accordeonist Marcel van der Schot die ‘de sterren van de hemel’ speelt. Vier gevoelige mannen die bekend staan om hun loepzuivere samenzang en oneindig enthousiasme.

Mexico veroverd door Caramba!
Joris Linssen & Caramba toerden met groot succes door Mexico. De vier speelden in het Auditorio Bénito Juárez te Guadalajara voor een publiek van meer dan 20.000 mensen. De band werd hartstochtelijk toegejuicht en zette het stadion volledig op zijn kop, met in het Nederlands gezongen Mexicaanse evergreens van hun grote helden. Daarvoor imponeerde de groep al op de Plaza de los Fundadores, voor duizend uitgelaten Mexicanen. En eerder die week trad Caramba op tijdens het Festival José Alfredo Jiménez in Dolores Hidalgo en in Bar Tenampa aan de Plaza Garibaldi in Mexico-Stad.
Diverse kranten en radiostations berichtten over het bezoek van de groep. Ze werden geïnterviewd voor de Mexicaanse televisiezender Milenio TV. Tijdens hun tournee ontmoetten Joris en zijn vrienden hun grote held Armando Manzanero, voor wie ze zijn mooiste nummer in het Nederlands zongen. Ook bezochten ze het graf van hun idool José Alfredo Jiménez, alwaar ze een serenade zongen. De avonturen van Joris Linssen & Caramba worden gefilmd voor een roadmovie, die in september 2013 in première gaat. Regie is in handen van Wilfred Evers, cameraman is Maarten Schellekens en geluidsman Menno van den Berg. Met dit team maakt Joris ook de televisieprogramma's HELLO GOODBYE en Joris' Showroom.

Entree: € 17,50 (incl. pauzedrankje) - Aanvang: 20.30 uur
Informatie: S.C.C. De Ruchte, 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl  – www.deruchte.nl
 


 

Zaterdag 29 december 2012:
Nirwana blijft maar strooien met mooie namen dit seizoen. De eerste act die in 2013 op de planken van Nirwana zal staan is KENSINGTON. Volgens velen gaat 2013 hét jaar voor Kensington worden met een tour langs alle grote podia in Nederland en een prominente plek op Noorderslag. We zijn dan ook erg trots dat we deze mannen allereerst nog in Nirwana mogen ontvangen. In het voorprogramma staat Ohlsen uit Asten. De deuren openen om 20:00 uur, aanvang 21:00 uur. De entree bedraagt € 5,- voor onder de 18, € 6,- voor leden en € 7,- voor alle anderen.

Achtergrond informatie:
Kensington is een vierkoppige formatie in de simpele traditionele bezetting. Dat dit niet tot voorspelbare resultaten hoeft te leiden bewijst de band met een frisse, gelaagde en moderne sound. Op 11 mei verschijnt hun tweede album ‘Vultures’ op Universal Music.
Na een flinke reeks zomerfestivals brengt de band de herfst van 2011 door in Berlijn, waar het tweede album wordt geschreven en opgenomen. 'Vultures' is het resultaat van schrijfsessies op 3 continenten tijdens een bewogen jaar, waar persoonlijke situaties en bandsucces soms grote contrasten kenden. Het album is zonder twijfel het meest omvangrijke wat de vier ooit hebben ondernomen. De plaat wordt in Londen gemixt door niemand minder dan Cenzo Townshend, die met een imposant CV met daarop o.a. U2, Snow Patrol, Editors, Bloc Party en Kaiser Chiefs heeft bewezen bij de internationale top te horen. Kensington is de eerste Nederlandse band die met Townshend werkt. Het album wordt in New York gemasterd door Steve Fallone (The Strokes, TV On The Radio). Single 'We Are The Young' is de overtuigende kennismaking met de nieuwe, volwassen sound en belandt binnen no time op de playlist van 3FM. De daarop volgende singles 'Send Me Away' en 'No Way Out' worden eveneens snel omarmd waarmee er bijna geen dag voorbij gaat zonder een single van Kensington op de radio.
Debuutalbum 'Borders' (2010) brengt Kensington een succesvolle tocht langs de poppodia, media en festivals.. Zo zijn er hitsingles op 3FM, uitverkochte zalen (Paradiso, Tivoli, Rotown, 013) en buitenlandse avonturen in Indonesië, de Verenigde Staten, Frankrijk, België en Servië. Gigs met o.a. White Lies, Razorlight, My Chemical Romance en The Wombats bevestigen Kensington's snel groeiende live reputatie.
De band is driemaal genomineerd voor een 3FM Award, onderscheiden met KinkFM’s Festival Ambassadeur 2011-titel en winnaar van een 3voor12 Utrecht Song Van Het Jaar Award. Daarnaast zorgen optredens in De Wereld Draait Door, clips en specials op MTV/TMF, deelname aan Lingo(!) en vooral de 3FM Megahit ‘Let Go’ ervoor dat de band volop in de spotlights blijft staan. De pers blijft enthousiast: op Noorderslag 2011 noemt OOR Kensington ''een van de beste bands van Nederland'' en 3voor12 ziet een headlineshow in Rotown ''van internationale klasse''. ZIP Records uit San Fransisco bevestigt de internationale potentie door in oktober 2011 het debuutalbum 'Borders' uit te brengen in de VS en Canada.
Bij het eerste album werd er gewerkt met James Kenosha (Pulled Apart By Horses) en John Davis (U2, Arctic Monkeys). Het geheel werd opgenomen in Leeds in de studio van Nick ‘Peanut’' Baines, de toetsenist van de Kaiser Chiefs. De hoge lat die de band met 'Borders' voor zichzelf heeft gelegd daagde de band uit om bij het tweede album ambitieuzer dan ooit te werk te gaan.
Meer informatie:
www.kensingtonband.com  https://www.facebook.com/OhlsenOfficial  www.nirwana.nl
 


 

Maandag 31 december 2012:
We hoorden gisteren de discussie over de hoge kosten als je met de politie te maken krijgt.
Wat kost het bijvoorbeeld als je te hard rijdt of je rijbewijs is verlopen? Zo zijn er nog ’n hoop andere overtredingen die je behoorlijk geld kunnen gaan kosten. Het is de moeite waard hier alert op te zijn want we hebben de hand weten te leggen op de nieuwe prijslijst van het Centraal Justitieel Incassobureau en die liegt er niet om!!!
1. Geen geldig APK keuringsbewijs (€ 110); 2. Rijbewijs is verlopen (€ 110); 3. Het rijbewijs niet kunnen tonen (€ 150); 4. Het kentekenbewijs of rijbewijs of APK jeuringsbewijs niet kunnen tonen (€ 55); 5. Rijden zonder rijbewijs (€ 260); 6. Rijden zonder APK keuringsbewijs (€ 110); 7. Rijden terwijl het rijbewijs is ingenomen (€ 1500); 8. Rijden terwijl het keuringsbewijs is ingenomen na ondeugdelijk herstel (€ 100); 9. Onverzekerd rijden (€ 650); 10. Kentekenbewijs met foutieve gegevens (€ 220); 11. Ondeugdelijke kentekenplaten (€ 240); 12. Inhalen bij verbodsbord (€ 250); 13. Overschrijding doorgetrokken streep (€ 275); 14. Niet rechtshouden op de weg (€ 185,-); 15. Door rood licht rijden bij een verkeerslicht (€ 230); 16. Inhalen vlak voor of op een zebrapad (€ 325); 17. Rechts inhalen (€ 275); 18. Parkeren op een invalidenparkeerplaats (€ 200); 19. Op de vluchtstrook stilstaan (€ 200); 20. Over de vluchtstrook rijden (€ 320); 21. Geen gebruik maken van autogordels (€ 150); 22. Ondeugdelijke verlichting (€ 90); 23. Handheld bellen (€ 350); 24. Geen richting aangeven bij zijwaartse verplaatsingen van uw voertuig (€ 250,-).

En dan zijn er nog de snelheidsovertredingen:
Buiten de bebouwde kom: overschrijding bij 4 km/h (€ 19 - € 31); bij 5 km/h (€ 24 - € 37); bij 6 km/h (€ 27 - € 42); bij 7 km/h (€ 32 - € 49); bij 8 km/h (€ 36 - € 55); bij 9 km/h (€ 40 - € 61); bij 10 km/h (€ 46 - € 68); bij 11 km/h (€ 51 - € 75); bij 12 km/h (€ 57 - € 84); bij 13 km/h (€ 63 - € 91); bij 14 km/h (€ 69 - € 99); bij 15 km/h (€ 75 - € 108); bij 16 km/h (€ 82 - € 116); bij 17 km/h (€ 90 - € 126); bij 18 km/h (€ 97 - € 134); bij 19 km/h (€ 104 - € 144); bij 20 km/h (€ 111 - € 153); bij 21 km/h (€ 120 - € 164); bij 22 km/h (€ 128 - € 175); bij 23 km/h (€ 136 - € 184); bij 24 km/h (€ 145 - € 196); bij 25 km/h (€ 154 - € 207); bij 26 km/h (€ 164 - € 219); bij 27 km/h (€ 174 - € 231); bij 28 km/h (€ 183 - € 243); bij 29 km/h (€ 193 - € 255); bij 30 km/h (€ 204 - € 268); Bij overschrijding van 31 km/h en meer wordt het boetebedrag vastgesteld op basis van een individuele beslissing van het Openbaar Ministerie.

Binnen de bebouwde kom op (auto)wegen overschrijding bij 4 km/h (€ 16 - € 25); bij 5 km/h (€ 21 - € 30); bij 6 km/h (€ 25 - € 34); bij 7 km/h (€ 28 - € 40); bij 8 km/h (€ 33 - € 46); bij 9 km/h (€ 38 - € 51); bij 10 km/h (€ 43 - € 58); bij 11 km/h (€ 48 - € 64); bij 12 km/h (€ 54 - € 72); bij 13 km/h (€ 60 - € 78); bij 14 km/h (€ 64 - € 85); bij 15 km/h (€ 72 - € 93); bij 16 km/h (€ 78 - € 100); bij 17 km/h (€ 84 - € 109); bij 18 km/h (€ 91 - € 117); bij 19 km/h (€ 98 - € 126); bij 20 km/h (€ 105 - € 134); bij 21 km/h (€ 112 - € 144); bij 22 km/h (€ 121 enz.).
Deze bedragen zijn exclusief administratiekosten van € 12,50.
 


 

Dinsdag 25 december 2012:

Het driekoningenlied:

Wij zijn de drie koningen, al met ene ster,
Anne Maria Postiljon.
Wij komen uit het Oosten, wij komen van ver,
Anne Maria Postiljon

Van cher ami tot aan de knie,
Wij zijn drie koningskinderen.
Sa pater trok naar Vendelo,
Van cher ami.
 


 

Maandag 17 december 2012:
In Boomerheide in Lierop werd ook dit jaar weer gestreden om de wisseltrofee, de gulden ganzenveer. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd voor de 23e keer uitgezonden op Nederland 1. Dit jaar was de tekst geschreven door Adriaan van Dis
De gulden ganzenveer ging niet naar drie dicteenomaden, die buiten mededinging deelnamen aan het dictee: Bert Janssen uit Bussum (3 fouten, evenveel als de winnaar op tv, Edward Vanhove uit Vlaanderen), René Dijkgraaf uit Harderwijk (8 fouten) en Tom Vissers uit Oisterwijk (22 fouten).
Bij de lokale deelnemers werd Harrie Habets uit Asten met 14 fouten de winnaar. Ferd Raaijmakers overhandigde hem de gulden ganzenveer.
De top 5: 1. Bert Janssen (3 fouten), 2. Bert Dijkgraaf (8), 3. Harrie Haberts (14), 4. Annemie Urlings (17), 5. Tom Vissers (22).
De verdere uitslag: 6. Harrie van Horik, 7. Frans Cortooms, 8, Elly Slegers, 9. Theo Jeuckens, 10. Ferd Raaijmakers, 11. Petra Sijbers, 12. Reneé Berkers, 13. Loes Berkers.

De tekst van het dictee:
ZIJN WAAR WIJ NIET ZIJN
1. De dichter Charles Baudelaire die zonder kitschtrukendoos de schoonheid blasfemeerde door uit modder goud te destilleren *, vergeleek het leven met een ziekenhuis waarin iedere patiënt coûte que coûte een ander bed opeist. Zo wenst de een het behaaglijk comfort van een vredige twee-onder-een-kapwoningwijk, de ander de kick van een no-goarea.
2. Wij willen zijn, waar wij niet zijn. Scheepsarts-dichter Slauerhoff, die alle wereldzeeën bevoer, werd godbetert een gedweeë dorpsdokter en jeremieerde dat op plattelandse achterafplaatsjes never nooit een laag-bij-de-grondse boerenkop werd gesneld.
3. Ervan uitgaande dat in een a-priorikeus ook een verlies besloten zit, wik en weeg ik mij een ons. Wat wordt het? Een armeluisleven zoals monniken propageren of de verrukkelijke weelde van de nouveaux riches?
4. Een megasimpel ge-sms’te mededeling of een minutieus gekalligrafeerd epistel? Zie ik zelf oorgelabelde vaarzen in halfduistere ophokstallen staan, dan verlang ik stante pede naar ruziënde orang-oetangs** in een orchideeënrijk regenwoud.
5. Als ik spiksplinternieuwe suède molières of brogues moet inlopen, wil ik tegelijkertijd blootsvoets een mangrovebos in de afrotropische ecozone binnendringen. Spring-in-’t-veldleeuweriken in ruilverkavelde weiden doen mij verlangen naar de smaragdgroene valleien in Papoea waar een variëteit aan kasuarissen tussen de clangebieden weidt.
6. Deze strikt solitaire loopvogel met een basstem onder de drieëntwintig hertz*** wordt zelfs niet door oerwoudgeluidenervaren jagers gepercipieerd, laat staan door de sinds het indonesiseringsprogramma geëxcommuniceerde missionarissen.
7 Het extreme lokt meer dan het modale, de imperatief meer dan het ja en amen van de hofdignitaris. Dus liever hermelijn dan een livrei. Maar eenmaal geëquipeerd met een peniskoker, dan lokt de Volendammer broek. Na de Eiffeltoren de in- en intrieste metrobuis.
8. Zit ik voor een weids uitzicht mezelf te goed te doen aan de subtiel gearrangeerde amuses van een vijfgangendiner, dan wens ik me een patatje met uit de snackbar om de hoek. Deep down is het ik-besef tweeërlei: zowel burgemeester als swiebertje zijn.
 


 

Vrijdag 14 december 2012:
In het raadsprogramma 2010-2014 staat aangegeven dat de gemeenteraad van Someren ervoor kiest om te investeren in verenigingen en vrijwilligers in de maatschappelijke zorg.
Jeugdigen, ouderen, mensen met een beperking en mensen in een achterstandssituatie verdienen daarbij speciale aandacht.
Daarom heeft het college van de gemeente Someren besloten haar subsidiebeleid aan te passen. Er is een nieuwe subsidiebeleidsregel opgesteld, de beleidsregel Participatie bijzondere groepen en versterking verenigingen. Voor deze subsidie is jaarlijks € 86.500 beschikbaar.
Een aanvraag voor subsidie kan gedaan worden door een culturele, welzijns- of zorgorganisatie/-instelling of vereniging ,die activiteiten aanbiedt voor de inwoners van Someren. De activiteit richt zich op sport, jeugd en gezin, culturele activiteiten, zorg en welzijn, leefbaarheid en lokaal gezondheidsbeleid.
De subsidie moet bestemd zijn voor een activiteit/project dat niet behoort tot het reguliere takenpakket of aanbod van de vereniging/organisatie.
Het kan daarbij gaan om verschillende soorten activiteiten:
-éénmalige vernieuwende en/of experimentele activiteiten, (projecten met een looptijd van maximaal drie jaar);
-culturele activiteiten (o.a. optredens, uitvoeringen), welke niet behoren tot het reguliere activiteitenprogramma;
-muziekconcoursen.
Aan deze nieuwe subsidie zijn een aantal voorwaarden gesteld. Deze zijn opgenomen in de beleidsregel ‘Participatie bijzondere groepen en versterking verenigingen’.
De nieuwe beleidsregel treedt in werking per 1 januari 2013. Tegelijkertijd worden een aantal andere subsidievoorwaarden en beleidsregels ingetrokken, omdat ze in grote lijnen zijn opgenomen in de nieuwe beleidsregel:
-subsidievoorwaarden lokaal gezondheidsbeleid
-beleidsregel subsidiering verenigingsondersteuning, sportstimuleringsactiviteiten en bijzondere doelgroepen/individuen
-beleidsregel subsidiering tieneractiviteiten
-beleidsregel subsidiering evenementen en bijzondere activiteiten
-beleidsregel subsidiering deskundigheidsbevordering vrijwilligersorganisaties.
 


 

Maandag 3 december 2012:

Zaterdag 22 december vanaf 20.15 uur treedt showorkest BV de Vloer op in het cultureel centrum De Hofnar in Valkenswaard. Onder de titel “Met BV de Vloer het jaar uit” wordt een spetterende afsluiting van het jaar 2012 verzorgd. Medewerking wordt verleend door het Valkenswaard-se talent Evy Follon en de dansgroep Dance Experience. Bv de Vloer is in Valkenswaard bekend van het grootse optreden op het einde van het evenement “Samenloop voor Hoop” op zondag 3 juni 2012. Tevens speelde het orkest op zondag 16 september bij “Val Val D’rie” in de foyer van De Hofnar. Bv de Vloer is de voortzetting van de vroegere The Summer Music Band. In november 2011 is de nieuwe naam gepresenteerd in cultureel centrum De Ruchte in Someren. De nieuwe naam heeft nogal wat gespreksstof opgeleverd in het Somerense. Het heeft het orkest geen windeieren gelegd want in 2012 zijn er vele optredens geweest tijdens uiteenlopende festiviteiten en evenementen. Met name de regio Valkenswaard is in 2012 druk bezocht! BV de Vloer bestaat uit een 25 tal zeer enthousiaste muzikanten uit de hele regio Zuid Oost Brabant. Met name het combo is in 2012 totaal veranderd van personen en heeft een brede bezetting uit de regio. Onder de inspirerende leiding van de muzikaal leiders Jos de Haas en Remy Remery is een breed repertoire opgebouwd vanaf de sixties tot nu. Show en beweging zijn belangrijke toegevoegde elementen bij een optreden. Het swingt en beweegt van alle kanten, hetgeen tot stand is gebracht in samenwerking met een eigen choreograaf. Het brede repertoire zorgt ervoor dat de beentjes echt van de vloer komen. Het is dan ook een sta optreden in de Hofnar met praattafels en barkrukken. Het optreden is dus geen zittend concert maar een echte belevenis als uitgaansavond. Ga daarom spetterend het jaar uit met BV de Vloer, zangeres Evy Follon en dansgroep Dance Experience. Bestel uw kaartjes voor zaterdag 22 december vanaf 20.15 uur op www.hofnar.nl.  Wilt u meer over het orkest weten bezoek dan de webpagina www.bvdevloer.nl 
 


 

Woensdag 28 november 2012:
Wie dichtbij huis de in Lierop zeer bekende voormalige zanger van de Heideroosjes, Marco Roelofs, wil zien met zijn theatervoorstelling ‘Kaal’, kan op vrijdag 14 december terecht in OJC de Comeet
Ruim 23 jaar lang was Marco Roelofs zanger, gitarist en tekstschrijver van punkband Heideroosjes. Met dat gezelschap speelde hij bijna 1500 maal, van Japan tot de Verenigde Staten. De band verkocht honderdduizenden platen. Heideroosjes besloot dit jaar dat alle jongensdromen vervuld waren en Roelofs sloot die carrière af met een openhartig boek ‘KAAL’. Meteen gevolgd door een gloednieuwe theatertour met de gelijke titel. Het vormt de aftrap voor een nieuw bestaan als cabaretier en verhalenverteller.
Veilig verscholen achter het masker van de stoere rockartiest vergat Marco Roelofs één ding: volwassen worden. Dus belandde hij met terugwerkende kracht in de pubertijd toen hij de dertig al voorbij was. Terwijl hij tegelijkertijd ook al in een midlifecrisis raakte. ‘KAAL’ is een hilarische, maar op waarheid gebaseerde cabaretvoorstelling, over Marco’s grootste vijand… Marco zelf. Over seks met vage vrouwen, drugs en dakduiven, je pyjamabroek optrekken tot je oksels, het verschil tussen Obama en Osama, maar ook over diepe eenzaamheid. Absurde verhalen wisselt Marco moeiteloos af met een klein liedje. Lachwekkend en pijnlijk tegelijk. Maar bovenal; ‘KAAL’. Zonder masker, zonder kabaal, zonder hoofdhaar.
“Nee, ik ga geen uur keihard lawaai maken in het theater” lacht Roelofs. “Mijn voorstelling is een mengeling van persoonlijke verhalen en akoestische gitaarliedjes. Soms intiem en klein maar vooral ook met humor”. Er komt een breed scala aan onderwerpen voorbij volgens de zanger/gitarist. “Het is altijd druk in mijn hoofd en dat moet er ook weer uit. De onderwerpen variëren van de 10 geboden en sollicitaties tot kinderwagens en drugs”.
Toen zijn levenswerk Heideroosjes dreigde in te storten -omdat andere bandleden wel bouwden aan eigen levens naast de band-, toen viel Roelofs in een zwart gat. En vergreep hij zich aan alle dingen waar hij jarenlang tegen was geweest; drank, drugs en one-night-stands. “Het was geen fijne periode maar het heeft me rijker gemaakt” aldus de zanger. “Ik laat die strijd uiteraard ook aan bod komen in mijn theatervoorstelling maar zonder dat het een jammerklacht wordt. Want er mag over gelachen worden, en bovendien het gaat nu weer prima met me”.
Aanvang: 20:30 uur - OJC Comeet - Entree: € 12,00 (incl. pauzedrankje)
Informatie: S.C.C. De Ruchte, 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl, www.deruchte.nl
 


 

Maandag 19 november 2012:
Op zaterdag 24 november staat de, onlangs door lezers van State Magazine, uitgeroepen beste hiphopartiest van Nederland op het podium bij Nirwana: Fresku. Met zijn nieuwe album Maskerade in handen verovert hij het land. Nirwana mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. De deuren openen om 20:00 uur, aanvang 21:00 uur. De entree bedraagt € 7,- voor onder de 18, € 8,- voor leden en € 9,- voor alle anderen.

Achtergrond info:
Als kind wil hij zanger worden. Daarna droomt hij van carrières als boekenschrijver, tekenaar en acteur. Het moge duidelijk zijn: al op jonge leeftijd weet Roy Michael Reymound (Eindhoven, 26 oktober 1986) dat hij niets voelt voor een gewone kantoorbaan. Hij wil verhalen vertellen. Maar nooit ziet hij een dergelijke loopbaan als een reële toekomstmogelijkheid. Als hij op zijn veertiende begint te rappen, is dat dan ook voornamelijk voor de grap. Maar stukje bij beetje wordt hij steeds serieuzer, en op zijn twintigste vormt hij net Karimineel de groep Zwarte Schapen. Ondertussen maakt Fresku met enkele vrienden – onder meer regisseur Teemong – ook steeds vaker persiflerende filmpjes die hij op internet zet. En uiteindelijk volgt, eind 2008, op beide gebieden de doorbraak. Enerzijds wordt de meligheid van het typetje Gino Pietermaai door honderdduizenden mensen omarmd, anderzijds zetten de openhartige nummers Kees en Twijfel Fresku meteen op de kaart als een unieke, persoonlijke rapper.
Die combinatie van grappig en serieus, van knipoog en oprechtheid, kenmerkt zijn werk. Als in 2009 debuutalbum Fresku verschijnt, wordt dit onderstreept: de eerste single Ik ben hier gaat bijvoorbeeld over Fresku’s moeilijke jeugd en al zijn onzekerheden, terwijl de video Kutkop juist een humoristische, grofgebekte Fresku toont. Beide nummers hebben echter ook iets gemeen: ze slaan aan bij een groot publiek. In één klap behoort Fresku tot de top van de Nederlandse hiphop. Zelf omschrijft hij de tijd sinds zijn doorbraak als een ‘droomvlucht’. Want niet alleen wordt het debuut een succes, ook volgen er workshops, optredens bij De Wereld Draait Door en Lowlands, diverse State Awards, nominaties voor een 3voor12 Award en 3FM Awards, en misschien nog wel het belangrijkste: twee jaar lang geeft Fresku vrijwel onafgebroken shows in Nederland, België en zelfs Curaçao.
Intussen wordt steeds duidelijker dat hij meer is dan een rapper. Hij wil een verhaal vertellen, of dat nu is door middel van muziek, film, columns, seminars of workshops. Op alle gebieden wil Fresku zich ontwikkelen. Zo maakt hij eind 2011 zijn officiële debuut als acteur in de bioscoopfilm New Kids Nitro, terwijl de komische online sketches alsmaar aan populariteit en zeggingskracht winnen.
Muziek blijft voorlopig echter de hoofdmoot. Met Maskerade verschijnt Fresku’s tweede album. Een album dat niet in het teken staat van pure hiphop, maar om de verhalen die erop verteld worden. De gastenlijst is in dat opzicht veelzeggend: Fresku laat zich niet assisteren door collega-rappers, maar door artiesten uit allerlei genres. Izaline Calister levert bijvoorbeeld een bijdrage, een Antilliaanse zangeres die eerder al met Fresku’s vader muziek maakte. Eindhovenaar Theo Maassen is zo mogelijk een nog opvallendere naam op de gastenlijst van Maskerade. Deze cabaretier voelde zich zo aangesproken door de verhalen en de boodschappen van Fresku, dat hij graag een steentje wilde bijdragen. En ten slotte komen zanger Brace en vaste kompaan Teemong ook nog langs op Maskerde. Al met al levert het een verrassend, gevarieerd album op. Nu eens persoonlijk, dan weer cynisch of met een gek stemmetje, maar bovenal: altijd Fresku.
Meer informatie: www.fresku.com  – www.nirwana.nl
 


 

Maandag 22 oktober 2012:
Wie dichtbij huis het theater wil bezoeken kan op zaterdag 28 oktober terecht in de Ruchte voor de Ernst en Bobbie Theatershow ‘Doe je mee op zee show’.
Vanaf zondag 7 oktober is het nieuwste theaterprograma Doe je mee op zee show van het Haagse duo Ernst en Bobbie in alle theaters van Nederland te zien. In een groots opgezette tournee hebben de makers van Ernst, Bobbie en de rest (Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende) en Mojo Theater een uniek spektakel neergezet voor jong en oud.
Vergeet Holland’s Got Talent en The Voice; vanaf nu kunnen kinderen meespelen in de nieuwste show van Ernst en Bobbie. Ieder kind dat iets bijzonders kan (zingen, dansen, playbacken, goochelen of wat dan ook) wordt uitgedaagd om samen met Ernst en Bobbie op het toneel te staan en in een vol theater zijn unieke talent te tonen.
Kinderen kunnen een filmpje opsturen met datgene wat ze uitzonderlijk goed kunnen. Uit alle filmpjes wordt voor ieder optreden een winnaar geselecteerd. Op de site van Ernst en Bobbie komen alle filmpjes te staan van de kinderen die hebben opgetreden en kan op ze gestemd worden; degene met de meeste stemmen wordt de winnaar van het seizoen. Zie voor alle informatie: www.wenstbobbie.nl.

De talentenshow zit speels ingebed in het avontuur dat Ernst en Bobbie in de Doe je mee op zee show beleven. Door een ongelukkig toeval komen Ernst en Bobbie op een cruisschip “De Toet 4” terecht, de kapitein is verdwenen en Ernst en Bobbie gaan natuurlijk naar hem op zoek. En daarna gaat pas echt alles mis….

Erik en Gert-Jan weten als geen ander hoe zij in hun rol als Ernst en Bobbie het jonge publiek moeten bespelen. Maar ook de ouders en grootouders zullen voldoende aan hun trekken komen in deze gevarieerde show, waarin de succesnummers van de oude voorstellingen overeind blijven maar waarin eigentijdse media hun intreden doen. De zaal en de toeschouwers worden een onderdeel van de show waarbij het avontuur echt tot leven komt.

Al 14 jaar toeren Erik en Gert-Jan als Ernst en Bobbie door Nederland en trekken met hun wervelende kindershows vol muziek, avontuur en humor volle zalen. Ruim 1 miljoen Nederlanders bezochten ooit een voorstelling van het duo, dat zich steeds blijft vernieuwen.

Aanvang: 13.00 uur en 16.00 uur - Entree: € 15,- (incl. pauzedrankje)
Informatie: S.C.C. De Ruchte, 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl  – www.deruchte.nl
 


 

Zaterdag 13 oktober 2012:

Wie dichtbij huis het theater wil bezoeken kan op vrijdag 26 oktober terecht in De Ruchte voor de theatershow van Berthold Gunster en Tim Winkel: ‘Omdenken’.

Voor de pessimist is het glas half leeg, voor de optimist halfvol. Omdenken gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan? Op veler verzoek gaat Ja-maar vanaf september 2012 het land in met de grote Omdenken Theatershow!

Het programma is de ultieme mix van cabaret, lezing, theater en workshop. Leren en humor versterken elkaar. De Omdenkshow kan dan ook gezien worden als de trendsetter van ‘Het Nieuwe Theater’.

 

Geheim Het theaterprogramma is gebaseerd op de bestsellers van schrijver en theatermaker Berthold Gunster. Zijn programma’s worden wel omschreven als ‘het best bewaarde geheim van Nederland’. Omdenken wordt door velen gezien als dé filosofie van deze tijd: het biedt een nieuwe, ontregelende en vooral creatieve kijk op het leven.

 

Hilarisch Een avondvullende, onvergetelijke ervaring die de bezoekers in het hart en het hoofd raakt: herkenbaar, scherpzinnig en hilarisch. Een uniek optreden dat je meegemaakt moet hebben om erover mee te kunnen praten. De show wordt verzorgd door Berthold Gunster en acteur Tim Winkel

Dit seizoen zal ‘Ja-maar’ de Nederlandse theaters veroveren met een interactieve show over Omdenken. Een ultieme mix van cabaret, lezing, theater en workshop. Leren en humor versterken elkaar. De Omdenkshow kan dan ook gezien worden als de trendsetter van ‘Het Nieuwe Theater’ en wordt door velen gezien als dé filosofie van deze tijd: het biedt een nieuwe, ontregelende en vooral creatieve kijk op het leven. Een uniek optreden dat je meegemaakt moet hebben!

Beer op de weg? Give him a hug! Is het glas half leeg of is het halfvol. Omdenken gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan? Dit seizoen zal ‘Ja-maar’ de Nederlandse theaters veroveren met een interactieve show over Omdenken. Een ultieme mix van cabaret, lezing, theater en workshop. Leren en humor versterken elkaar. De Omdenkshow kan dan ook gezien worden als de trendsetter van ‘Het Nieuwe Theater’ en wordt door velen gezien als dé filosofie van deze tijd: het biedt een nieuwe, ontregelende en vooral creatieve kijk op het leven. Het programma is een avondvullende, onvergetelijke ervaring die de bezoekers in het hart en het hoofd raakt: herkenbaar, scherpzinnig en hilarisch. Een uniek optreden dat je meegemaakt moet hebben om erover mee te kunnen praten.

Voor meer info, zie: www.omdenken.nl of www.ja-maar.nl

Entree: € 19,50 (incl. pauzedrankje) - Aanvang: 20.30 uur.

Informatie: S.C.C. De Ruchte, 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl www.deruchte.nl

  


 

Dinsdag 9 oktober 2012:
A.s. vrijdag 12 oktober vind er een primeur plaats in Nirwana: The Nirwana Comedy Night. In samenwerking met Comedytrain Amsterdam zorgen twee comedianten voor een stand-up show. En we hebben niet zomaar twee comedianten. Naast Eric van Meurs zal Thijs van Domburg voor een schitterende avond zorgen. De avond zal worden afgesloten met een heuse vinyl party door dj Ton. De entree bedraagt € 10,- in de voorverkoop en € 12,50 aan de dagkassa. De deuren openen om 20:00 uur en aanvang is om 21:00 uur.

Achtergrond informatie:
Thijs van Domburg trad al af en toe op tijdens zijn studie Nederlands, maar zijn carriere begon pas echt toen hij deelnam aan het Groninger Studenten Cabaret Festival, waar hij de jury- en publieksprijs in de wacht sleepte. Niet veel later sloot hij zich aan bij Comedytrain. Na de finale van Cameretten en zijn eigen special bij de VARA (Comedytrain Presenteert...) was het tijd voor een avondvullende voorstelling. Op 2 november 2011 ging hij in première met Van Nare Mensen en de Dingen die Kapot Gaan, en sindsdien is het cabaret een genre rijker: science-fiction cabaret. In 2012 werd hij genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor Nederlandse cabaretiers met een groot toekomstperspectief.
Tussen de optredens door schrijft Thijs voor Dit was het Nieuws, en is hij zeer regelmatig te horen in het cabaret van het radioprogramma Spijkers met Koppen. Ook is hij columnist en recensent van Officieel Playstation Magazine. En niet te vergeten ook stripmaker, sinds de 'comic' 2017 in de winkels ligt.

René van Meurs (1985) volgt een economische studie als hij in 2006 zonder enige ervaring meedoet aan het Griffioen Cabaret Festival, waar hij de publieksprijs wint. Van oktober 2006 tot en met maart 2008 speelt hij bij improvisatiecollectief Op Sterk Water, het collectief wat furore maakte bij o.a. Lowlands en 3FM. Hij leert er de fijne kneepjes van het improvisatievak, maar flirt ondertussen met zijn nieuwe liefde; stand-up comedy. Als hij in juni 2007 auditie doet bij Comedytrain, wordt hij daar direct aangenomen. Als goed getraind improvisator houdt hij zich verrassend makkelijk staande op het Toomlerpodium en ontwikkelt zich met zijn frisse stijl en adembenemend tempo tot een publieksfavoriet. In augustus 2009 maakte hij met Comedytrain de oversteek naar Schotland. Daar speelde hij met het Amsterdam Underground Comedy Collective tijdens het Edinburgh Fringe Festival de hele maand in het Engels. Hij speelde onder andere op het Amsterdam Comedy Festival in de Melkweg, speelde twee dubbelprogramma’s met Theo Maassen en stond meermaals op Lowlands. Ook schrijft hij o.a. voor het satirische nieuwsprogramma Dit was het Nieuws (RTL4), HumorTV (VARA) en Barend&Wijnand (3FM). Ook werd schrijfwerk van zijn hand al eens gepubliceerd in NRC.next.
 


 

Dinsdag 9 oktober 2012:
Op zaterdag 13 oktober wordt de jaarlijkse “Rabobank-Cyclocross” in Lierop verreden. De organisatie is daarbij opnieuw in vertrouwde handen van Toer- en supportersclub “Solo”. De cyclocross is dit jaar opnieuw de eerste wedstrijd van het seizoen voor het zuiden van ons land. In de twaalfde uitgave van deze omvangrijke veldritdag opent de jongste categorie van de KNWU-jeugd om half tien ‘s morgens het wedstrijdprogramma. Vervolgens komen ook de zes overige jeugdcategorieën aan het vertrek. Aan het vertrek komen dan ook de plaatselijke jeugdrenners Daphne Saas, Joe ten Bokum, Danny van Lierop, Youri en Martijn Meeuws en Luca Vreeswijk. Voor de voorzitter van T.S.C. Solo oud-renner René Manders was het een duidelijke zaak dat het accent op zaterdag 13 oktober bij de jeugd zou komen te liggen: “We zien gestaag het aantal KNWU-licentiehouders in de gemeente Someren groeien. Ook de talenten in de seniorencategorieën kunnen zich in eigen omgeving tonen.”

Vrouwenwedstrijd hoofdmoot
Na de jeugd is het om half één de beurt aan de nieuwelingen. Sander Thaens vormt hier in deze categorie de plaatselijke inbreng. Voor deze wedstrijd hebben zich tot dusver de meeste renners aangemeld. Drie kwartier later komen de amateurs en sportklasserenners in actie. De elite en beloften gaan om twee uur van start. Daarbij veel Belgische inschrijvingen. Omdat het wedstrijdprogramma een record aantal categorieën telt starten de junioren, met plaatselijk favoriet Yorick Verberne, twee minuten later dan de elite en beloften op hetzelfde parkoers. Om kwart over drie wordt startgelegenheid geboden aan de vrouwen. De Vlierdense Sanne van Paassen won de openingsveldrit in Las Vegas. Dit winterseizoen doet ze een gooi naar de wereldtitel in het Amerikaanse Louisville begin februari. De cyclocross in haar eigen regio past precies in haar voorbereidingen. De plaatselijke favorieten Lana Verberne en Evy Kuijpers behoren hier tot de podiumkandidaten. De Neerkantse Yara Kastelijn en de winnares van vorig jaar Annefleur Kalvenhaar doen eveneens een poging om een podiumplaats te veroveren.

Motorcrosscircuit uniek cyclocrossparkoers.
Evenals voorgaande jaren wordt er gebruik gemaakt van het motorcrosscircuit van de MAC Lierop aan het Kerkenhuis. De voorzitter van “Solo” is zeer te spreken over de medewerking van de plaatselijke motorclub: “Ook dit jaar leverden we voor de jaarlijkse Grand Prix een groot aantal vrijwilligers. Daarom mogen we kosteloos van de faciliteiten van de MAC Lierop gebruik maken.” Voor de cyclocrossers is het een gevarieerd parkoers, waar vooral het rulle zand en het veelvuldig draaien en keren het extra zwaar maakt. Op het terrein is er een tent geplaatst waarin de permanence gevestigd is. Het wedstrijdcommentaar tijdens de wedstrijden wordt verzorgd door “thuisspeaker” Rien van Horik en Mierlonaar Peter van Hoek. Als trouwe hoofdsponsor fungeert de Rabobank Peelland Zuid. De toegang is gratis.
 


 

Maandag 8 oktober 2012:
Van Inge van Bommel kregen we onderstaand bericht….
Bij deze wil ik jullie even laten weten, dat de pupillen F1 van korfbalvereniging KSV Lierop afgelopen zaterdag herfstkampioen zijn geworden!
Op deze regenachtige zaterdagochtend (het was nog droog toen de wedstrijd begon…) speelden we een belangrijke wedstrijd tegen SVSH. Als we deze wedstrijd zouden winnen of gelijk spelen, dan mochten we onszelf “Herfstkampioen” noemen. Voor dat de wedstrijd begon, speelden we eerst het spel pionnenroof. Dit spel werd ruimschoots door KSV gewonnen en dat betekende in ieder geval spellenkampioen.
Toen begon de wedstrijd en we kregen heel veel kansen. Helaas wilde de bal er niet in. Af en toe werd er te lang gewacht met gooien, waardoor degene die vrij stond de bal niet kreeg. Maar omdat we goed tussen sprongen, hadden we veel balbezit en net voor rust scoorde Vera met een mooi afstandschot de 1 – 0. In de rust namen we 12 strafworpen en Vera, Maartje, Irene en Saske scoorden allemaal een keer. Uitslag 4 – 0!
De tweede helft begon en we hadden afgesproken dat we sneller zouden overgooien en dat gebeurde meteen. Lotte scoorde zowel de 2 – 0 als de 3 – 0 en hiermee was het kampioenschap een feit. De regen kwam inmiddels steeds harder uit de lucht vallen, maar dat maakte de speelsters niet uit. Sylvia floot af en de kinderchampagne kon ontkurkt worden. Super gedaan meiden. Met een medaille in de mond op de foto en natuurlijk ook nog met z’n allen voor het grote spandoek! Na de douche kregen de meiden nog een oorkonde en het zakje chips in de kantine kon natuurlijk niet achterblijven. Supporters bedankt en Maartje, Saske, Irene, Vera en Lotte nogmaals gefeliciteerd. Kei goed gedaan. Nu op naar de zaal!
 


 

Vrijdag 28 september 2012:
Het werd Brons! Gisteren is de uitslag binnengekomen voor de competitie ‘Groenste Gemeente van Nederland’. Deze groencompetitie wordt georganiseerd door de Stichting Entente Florale.
Begin juli kwam een vakjury de gemeente Someren beoordelen op haar natuurschoon.
In het rapport werd in de beknopte samenvatting van de jury Lierop diverse keren positief beschreven, zo lazen we.…
‘De jury is onder de indruk van de wijze waarop het toeristische potentieel van het dorp Lierop en het buitengebied wordt ingezet bij de reconstructie van het landschap.
Het bestuur van Entente Florale Nederland kent op aanbeveling van de jury de gemeente Someren voor de kern Lierop Brons toe in de categorie ‘dorpen en kleine steden’.
Het bestuur van Entente Florale Nederland kent, op aanbeveling van de jury, de gemeente Someren voor de kern Lierop tevens een Certificaat Bijzondere Waardering toe voor Communicatie en Patricipatie op grond van daadwerkelijke inzet van vrijwilligers bij het onderhoud.’.

In het rapport lazen we verder…:
Lierop is een schitterend typisch Brabants dorp aan de 'Lije' (= waterloop) omringd door oude cultuurlandschappen en prachtige landschapselementen. Vlakbij liggen uitgestrekte natuurgebieden zoals de Strabrechtse Heide en het grootste ven van Nederland, het Beuven. Lierop kent een rijke geschiedenis en is cultuurhistorisch waardevol met een prachtige neogotische koepelkerk, een beschermd dorpsgezicht, onderduikerkamp en een zonnetempel.

De totale beknopte samenvatting van de bevindingen van de jury zag er als volgt uit:
‘De gemeente maakt het buitengebied tot een toeristische trekpleisteren doet dat door de bezoekers actief te betrekken bij de omvorming van het agrarische landschap.Het uitgangspunt van de gemeente is de opvangcapaciteit en biodiversiteit in kwaliteit en kwantiteit stevig op te schroeven, dit is echter strijdig met het inkrimpen van het budget voor groenbeheer door bezuinigingen. De jury heeft veel waardering door de wijze waarop de grootschalige omvorming van het buitengebied wordt gedragen door plaatselijke ondernemers en vrijwilligers. De gemeente staat aan de vooravond van een uiterst ingrijpende transformatie van het platteland. Om het landschap tussentijds leefbaar te houden, vergt de inpassing van nieuwe gebruiksvormen alle aandacht. De inspanningen voor duurzaamheid en milieuverbetering dienen te worden uitgebouwd. Daarbij staat de gemeente voor de taak om eigen beleid te voeren en de regierol bekend te maken, gericht op het samengaan van toerisme en landelijk wonen. De bewoners zijn betrokken bij plantsoenrenovaties en bij het beheer van groenstroken.
De jury is onder de indruk van de wijze waarop het toeristische potentieel van het dorp Lierop en het buitengebied wordt ingezet bij de reconstructie van het landschap.
Het bestuur van Entente Florale Nederland kent op aanbeveling van de jury de gemeente Someren voor de kern Lierop Brons toe in de categorie ‘dorpen en kleine steden’.
Het bestuur van Entente Florale Nederland kent, op aanbeveling van de jury, de gemeente Someren voor de kern Lierop tevens een Certificaat Bijzondere Waardering toe voor Communicatie en Patricipatie op grond van daadwerkelijke inzet van vrijwilligers bij het onderhoud’.
 


 

Dinsdag 10 juli 2012:
Frans van Veghel uit de Van Dijkstraat is benieuwd wie ‘zijn’ merel heeft geringd….
Enkele maanden geleden sloot ik vriendschap met een merelman, zo’n mooie zwarte met een gele oogring. Ik moest er wel wat voor doen; ze komen niet zomaar uit zichzelf op de koffie.
Nee, ik moest hem uitnodigen, maar waarmee? Het werd de meelworm, een hapje dat hij moeilijk kan weerstaan. Ik lokte hem steeds dichterbij, en met het nodige geduld lukte dat heel goed. Zo leerde hij me kennen, stap voor stap, centimeter voor centimeter. Als er een vreemde op bezoek kwam, kon je dat meteen aan mijn merelvriend zien, want die vertrouwde hij niet. Iedere dag kreeg hij z’n portie. Daar raakte hij zo aan gewend dat hij dikwijls al op me zat te wachten en door het raam keek of ik wel thuis was.
De afstand tussen hem en mij verkleinde met de dag, tot het niet meer dan tien centimeter was. Nou, dan mag je onderhand wel van een echte vriend spreken. Ondertussen vond hij ook een vrouwtje. Dat maakte een degelijk nest, hij beperkte zich tot toekijken. Na ongeveer een week kwam het eerste ei, waarna er drie dagen op rij nog een volgde. Na twee dagen broeden, had de vrouw het wel gezien. Ik weet niet waarom, maar ze hield er mee op. Maar na een week begon het hele verhaal weer van vooraf aan: het vrouwtje ging nestelen, nu pal boven mijn keukendeur, het mannetje keek toe.
Ik had tijd genoeg om er een camera bij in de buurt te plaatsen. Telkens als zij met nestmateriaal kwam aanvliegen, zette ik de recorder aan en nam alles op; ik had mijn spullen zo ingesteld dat ik tezelfdertijd op mijn tv kon zien wat er gebeurde. Ook nu was het weer even wachten voordat het eerste ei kwam, daarna opnieuw elke dag een ei tot het er vier waren.
Terwijl de vrouw de eieren uitbroedde, liet de man zijn mooie zang horen. Ik heb er van genoten en verhoogde de aanvoer van meelwormen, want er moesten nu zes jonge bekjes worden gevuld. Pond na pond werd richting nest vervoerd. De jonge merels groeiden als kool en na zo’n twee weken vlogen ze uit.
Er werd nog nagevoerd, her en der in de bosjes. Maar gauw genoeg begon het vrouwtje voor de derde keer eieren te leggen. Om precies te kunnen zien wat er in het nest gebeurde bevestigde ik nu precies erboven een endoscoop, een camera in een flexibel slangetje, er wel voor zorgend dat de vogels daar geen last van hadden. Nu kon ik vanaf de eerste rang zien hoe het voeren van de jongen in zijn werk ging. En dat was bijzonder interessant. Het vrouwtje kwam met wel tien meelwormen in haar bek naar het nest, de een kreeg een bek vol, de ander de rest en dan ging ze aan het verdelen; wie te veel had werd ervan verlost, tot ieder zijn rechtvaardig deel had.
Inmiddels heeft ook de merelvrouw vriendschap met mij gesloten, wel heel voorzichtig. Het is een fijn gevoel, zo’n vogelvriendschap. Iedere dag zitten ze op me te wachten, soms zijn ze zelfs heel ongeduldig en komen de keuken en ook wel de kamer in. Ze zitten overal op en vliegen door het huis.
De afgelopen dagen was ik wat ongerust, want ik miste de man. Waar kon-ie gebleven zijn? Aangereden dooreen auto, gepakt door een sperwer misschien? Ik wist het niet. De vrouw moest het nu alleen doen, en omdat ik met haar meevoelde, gaf ik haar steeds een dubbele portie meelwormen. Maar vandaag gebeurde er een wonder, zo ervoer ik het tenminste. Waar ik echt niet meer op had gerekend, gebeurde toch: de merelman was terug! Ik herkende hem meteen aan het lichte plekje op zijn linkerpoot bij de middelste teen.
En wat mij nog extra verraste: hij had zomaar ineens een ringetje om… Iemand moet mijn weinig mensenschuwe merelvriend dus hebben gevangen om hem van dat ringetje te voorzien. Wie dat geweest is en waarom het is gebeurd weet ik niet, maar ik ben ervan overtuigd dat het een vogelvriend is geweest. Hij heeft de merel immer weer vrijgelaten. Gelukkig maar, want die is nu herenigd met zijn gezin en druk in de weer met het voeren van zijn jongen. Iedereen blij dus, en bij dezen dank ik de onbekende vogelvriend, die vast en zeker ook uit Lierop komt…
 


 

Maandag 9 juli 2012:
Met de Tour de France als het grote voorbeeld worden van 22 tot en met 27 juli de Wielerstimuleringsdagen Mierlo-Lierop gehouden. Aan dit internationale wielerspektakel nemen ruim honderd jeugdige renners deel, die begeleid worden door ervaren en actieve wielrenners.
Het gezelschap wordt in een van de zeven categorieën ingedeeld en verblijft die dagen in groepsaccommodatie ‘Brabantbos’ aan de Kerkenhuis in Lierop. Vanuit deze riante accommodatie worden alle wedstrijden gecoördineerd en vormt het een ideale dependance.
De Wielerstimuleringsdagen, die in en om Lierop-Mierlo-Helmond verreden worden, bestaan uit de vaste wieleronderdelen een proloog, criteria, individuele tijdrit, baanwedstrijden en een klassieker. Ook de ontspanningsavonden en clinics maken verder deel uit van het vaste wielerprogramma.
Tijdens dit wielerevenement worden er ploegen geformeerd van ongeveer gelijke sterkte. Elke ploeg heeft een ploegleid(st)er en krijgt de naam van een bekende renner uit de Tour de France. Elke dag wordt een onderdeel van het wielrennen naar voren geschoven. Na de onderlinge kennismaking op zondag 22 juli volgt maandag 23 juli het echte werk.
Voorafgaand aan de proloog in Lierop (Groenstraat-Berkeind en Vaarsehoefweg) is maandag om negen uur de presentatie van de ploegen. ’s Avonds om kwart over zes volgt er nog een individuele tijdrit over het parcours Gebergte, Winkelstraat, Broekkant en Kerkenhuis te Lierop.
De baanwedstrijden worden dinsdag gehouden vanaf half twee op de Wielerbaan RTC Buitenlust aan de Nemerlaerhof in Helmond. Woensdag zijn de renners te gast in Mierlo voor een criterium met als start- en finishplaats de Marktstraat. Het parcours wordt verder gevormd door de straten Vesperstraat en Bisschop van Mierlostraat. Ook de Kersenwijk in Mierlo is tijdens het criterium voor het verkeer afgesloten.
Veel spektakel wordt er verwacht van de renners in de Klassieker ‘John Knoops, passion for bikes’, die donderdagmiddag om half twee verreden wordt met als start- en finishplaats het Brabantbos aan het Kerkenhuis in Lierop. Een echte klassieker met volgwagens e.d. door het centrum en het landelijke gebied van Lierop rijdt.
Veel belangstelling gaat ook uit naar het recreatieve gedeelte van de Wielerstimuleringsdagen 2012. Naast het fietsen neemt ook het ploegenspel een belangrijke plaats in. Met dit onderdeel wil de organisatie de onderlinge samenwerking extra onder de aandacht te brengen van het aanstormende wielertalent. Een boeiend dagprogramma zijn de clinics, waar gerenommeerde renners en/of ploegleiders of mecaniciens, die over het wielervak komen vertellen.
De Wielerstimuleringsdagen worden op vrijdagmorgen 27 juli om elf uur afgesloten, waarbij in elke categorie de ereprijzen worden overhandigd. Bovendien ontvangt elke deelnemer een leuke herinnering.
 


 

Zondag 20 mei 2012:
Onder grote belangstelling heeft notaris J. v. Alphen uit Helmond als beschermheer van het gilde O.L. Vrouw van Zeven Weeën uit Lierop zondag de nieuwe schutsbomen van de beide Lieropse familiegilden symbolisch in gebruik genomen. Nadat hij een lint doorgenipt had was de toegang tot het mooie omrasterd plekje, achter het Mariakapelletje op Achterbroek, waar de drie schutsbomen boven de bosrijke omgeving uittorende, mogelijk geworden.
Dit was de aanhef, in de Helmondse Courant van 22 mei 1962, dat verslag deed van wat de beide Lieropse gilden - de trots van het landelijke en stille dorp, dat toch langzamerhand in het jachtige leven gaat opgenomen worden – door samenwerking tot stand hebben gebracht. Menig vrije zaterdag hebben Lieropse gildebroeders, jong en oud met groot enthousiasme, samengewerkt om de mooiste en beste schutsbomen van de Kring te krijgen. Bij deze opening waren aanwezig: vele gildebroeders uit de Kring Peelland onder wie het voltallige krinbestuur, mevrouw Starrenburg koniging Sint Jorisgilde Someren en notaris Keulen, beschermheer van het gilde St. Antonius Abt, de beheerders van de beide gildehuizen Marinus van Ooosterhout, Willie Manders en vele Lieroppenaren.

Nu 50 jaar later: is de samenwerking tussen de gildebroeders en intussen ook gildezusters van beide gilden, nog steeds zo goed als toen en mischien zelfs nog wel beter. Dit alle hebben we te danken aan de bestuurders uit die jaren. Maar door hun voorbeeld is het schietterrein van drie schutsbomen uitgegroeid naar een koningsboom, vijf schutsbomen, twee kruisboogbomenen, jeu de boulesbaan en een mooi schutsgebouw.
Zo werd in het midden der zeventiger jaren van de vorige eeuw “weer” door vrijwilliger uit oude stenen en planken de eerste schuilkeet, zoals deze door de schutters met trots werd genoemd, gebouwd. Een twintigtal jaren later was deze schuilkeet door houtrot en boktor zo erg aangetast dat ze aan vervanging toe was. Er werd een werkgroep van vier gildebroeders aangesteld om dit probleem op te lossen. De oplossing werd hen op een presenteerblad aangeboden. Een broer van een gildebroeder die in Asten woonde wilde afstand doen van een kleine bungalow, op voorwaarde dat de Lieropse gilden het gebouwtje zelf zouden slopen en afvoeren. Deze buitenkans wilde de gildebroeders niet missen. De bungalow werd vakkundig afgebroken ennaar Lierop gebracht. Nadat de benodigde sloop- en bouwvergunningen door de gemeente zonder slag of stoot werden verstrekt kon men aan de slag. Er verscheen er een prachtige bungalow zoals het Helmondsdagblad 25 augustus 1994 schreef: “Lieropse gilden schuilen in een bungalow”. De twee schttersgildenin Lierop bouwen zaterdar een feestje. En bouwen kunnen ze. Dat hebben ze wel bewezen toen ze in eendrachtige samenwerking een nieuwe schuilhut hebben opgetrokken op hun schietterrein De Roovere in de Herselse bossen. Maar dit was nog niet genoeg, door een overheids- maatregeling tegen de loodvervuiling moesten er aan de zes schietbomen kogelvangers aangebracht worden. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om het gehele schietterrein onder handen te nemen. Met vereende krachten hebben de gildebroeders de schietbomen vernieuwd de verplichte kogelvangers gemonteerd, twee nieuwe schietbomen geplaatst voor het schieten met een kruisboog, de oude koningsboom gerestaureerd en als monument op het terrein geplaaatst. In 2000 werd het geheel hernieuwde schietterrein heropend door het onthullen van een, door bronsgieter Ton van Schalen geschonken, plaquette door twee schutters van het eerste uur Wout Donkers en Sjef van de Ven.
Met medewerking van de gemeente is vanaf 2007de oude koningsboom weer in gebruik bij de jaarlijkse strijd om een nieuwe koning.
Herhaalde kans om nog aan te melden voor het feestelijke jubileum van 50 jaar schietterrein 'De Roovere'
Het jubileum wordt gevierd op 28 mei 2012, vanaf 13.30 uur op schietterrein de en wordt, gezien het programma dat de beheersgroep heeft samengesteld, een leuke ontspannende dag.
 


 

Zondag 20 mei 2012:

 ‘Muzikaal in beweging’. Zo kunnen de vier muziekgezelschappen uit De Peel hun optredens het best blijven herinneren. Zondagmiddag 6 mei had veel overeenkomsten met een muziekcarrousel, waarin een grote verscheidenheid aan muziekwerken was opgeslagen. Opera, volksliederen, populaire en klassieke werken werden uitgevoerd door Gemengdkoor De Veengalm uit Neerkant, Seniorenharmonie Helmond en tenslotte De Koepelzangers en mannenkoor A Capella beiden uit Lierop. Het geheel stond onder algemene leiding van de jubilerende dirigent Marion van Eijk, die een heel speciaal kroonjaar te vieren had. Een leuke geste was het om deze dag in de vorm van een miniconcert te houden, waarin ook een belangrijke eigen inbreng van de gasten werd verwacht.Na het welkomstwoordje van ladyspeaker en entertainer Lia Stoop begon de carrousel te draaien. Beurtelings presenteerden de culturele verenigingen zich op een ludieke wijze aan de genodigden. Veel waardering oogstten de verenigingen met het eigen programma, waarin een centrale rol was weggelegd voor de gefêteerde.In de finale werd het lied ‘Ik ben zo blij…” door de zangers gedragen gezongen en door de musici met veel trompetgeschal begeleid. Een dankwoord door ladyspeaker Lia en onder een aangeklede borrel werden de ervaringen van deze exclusieve muziekmiddag ‘Muzikaal in beweging’ uitgewisseld.

 


 

Dinsdag 15 mei 2012:
A.s. zaterdag, 19 mei, viert de Slagwerkgroep St. Willibrordus haar 50-jarig jubileum.
Vanwege dat jubileum wordt aan de Slagwerkgroep een receptie aangeboden, en wel van 19.00 tot 21.00 uur in zaal Nellie van Oosterhout. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Aansluitend wordt een feestavond gehouden, waarvoor ook de oud-leden zijn uitgenodigd. Mogelijk zijn we daarbij oud-leden vergeten, gelieve dan dit bericht als uitnodiging te beschouwen.
’s Zondags gaat de Slagwerkgroep bij een van de leden ontbijten. Aansluitend gaat de groep genieten van optredens tijdens Drummerie 2012, bij Drumstation in Eindhoven.

Geschiedenis.
Door het toenmalig bestuur werd geopperd dat een drumband een welkome aanvulling zou zijn voor de fanfare, mede om de blazers “op adem” te kunnen laten komen tijdens straatoptredens. Leden werden aangetrokken en o.l.v. Martien van Horik werden (letterlijk) de eerste stappen gezet. Repeteren gebeurde in de Lijestraat bij Martien voor de deur. Pas later werden de repetities gehouden in de meisjesblokhut, de huidige locatie van Nirwana. Zeker in de eerste jaren bestond het repertoire vooral uit marsen.
In de loop der jaren is het repertoire aanzienlijk veranderd. Dit is ook te zien aan het instrumentarium: in principe kan alles waar d.m.v tikken geluid uit kan komen geschikt om te bespelen: van bezemstelen naar oliedrums tot remtrommels.

Jeugdopleiding.
Door de vereniging wordt veel tijd en inspanning geleverd voor de jeugdopleiding. Van jeugdleden wordt verwacht dat zij in het bezit zijn van het B-diploma alvorens zij kunnen instromen in de Slagwerkgroep. Momenteel zijn ca. 20 jongens in opleiding (meisjes zijn zeker welkom, maar het wil maar niet lukken om die ook daadwerkelijk bij de groep te krijgen).

De huidige groep.
De slagwerkgroep bestaat uit een twintigtal leden, in leeftijd variërend van ca. 15 jaar tot begin vijftig. Wekelijks wordt o.l.v. John Klaus gerepeteerd in de Vurherd. Er wordt geprobeerd om jaarlijks een interessant programma samen te stellen, met in het ene jaar bv. deelname aan enkele festivals, uitvoeringen waar door onze eigen arrangeur geschreven werken uitgevoerd kunnen worden. Een van de grootste successen was de deelname aan de Kampioenswedstrijden in Dronten in 2009. Tijdens deze wedstrijden werd door de Slagwerkgroep het Kampioenschap behaald in de 1e Divisie, met het hoogste puntentotaal van alle deelnemende verenigingen.
Om de onderlinge band te versterken beschikt de Slagwerkgroep over een “spaarkas” waaruit ieder jaar een feestmiddag en -avond georganiseerd kan worden. De activiteiten wisselen per jaar maar bestaan bv. uit kratjes stapelen, jeu-de-boulen (op een minibaan), darten op een vrij in een boom hangend bord, of boerengolf.
 


 

Zaterdag 12 mei 2012:
Doe mee met de Dag van de Amateurkunst in Someren en Lierop!
De gemeenschapshuizen uit de gemeente Someren en Rick (Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie) hebben de handen ineen geslagen om op zondag 3 juni 2012 een Dag van de Amateurkunst te organiseren.
De gemeenschapshuizen De Vurherd, De Smelen, De Weijers, De Einder en jongerencentrum De Comeet zetten die dag hun deuren open voor de lokale amateurkunstenaars. Harmonieën, fanfares, koren, toneelverenigingen, dansgroepen, boetseer- en schilderclubs enz. enz. mogen meedoen. Ook iedereen die zich individueel met kunst bezighoudt in de hobbysfeer. Schrijvers, schilders, beeldhouwers, singer-songwriters en filmmakers.
Wij zijn op zoek naar gepassioneerde verenigingen en enthousiaste individuele amateurkunstenaars om een mooi en veelzijdig programma te maken. Oud of jong maakt niet uit. De dag van de Amateurkunst is er voor iedereen!
Alle deelnemende groepen kunnen optreden, een workshop geven of zichzelf op een andere manier presenteren. Een mooie kans om tijdens deze bijzondere en bruisende dag aan ledenwerving te doen. Dit kan in het dichtstbijzijnde gemeenschapshuis maar misschien vind je het leuk om ook eens op andere plek op te treden.
Deelnemende verenigingen, amateurkunstenaars en publiek kunnen op zondag 3 juni tijdens de Dag van de Amateurkunst gebruikmaken van een speciale culturele dienstregeling. Er rijden de hele dag bussen om je van de ene naar de andere plek te brengen. Het evenement begint om 13:00 uur en eindigt om 17:00 uur.
Wil je meedoen? Geef je vereniging of jezelf op via devurherd@gmail.com  of d.spanjers@ricknet.nl of loop binnen bij een gemeenschapshuis bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Je kunt je opgeven tot vrijdag 18 mei 2012. Lees verder…

De Dag van de Amateurkunst geeft kleur aan de gemeente Someren. We willen graag het begin maken van een traditie.
Wat is de Week van de Amateurkunst?
Van 2 t/m 9 juni 2012 vindt de Week van de Amateurkunst (WAK) weer plaats door heel Nederland. De WAK is voor iedereen die in zijn vrije tijd actief met kunst bezig is én voor iedereen die daarvan wil genieten!
In Nederland zijn maar liefst 8 miljoen mensen in hun vrije tijd actief bezig met kunst. Om dat zichtbaar te maken heeft Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst, het initiatief genomen om de landelijke Week van de Amateurkunst te organiseren. Ontmoet je passie! Met deze slogan trekt de WAK in 2012 het land in.
Want als er één ding is dat amateurkunstenaars gemeen hebben, is het wel de enorme passie voor hun kunstvorm. De Week van de Amateurkunst is hét moment om anderen te laten genieten van die passie. En wie weet is dat zo aanstekelijk dat het bij hen een verborgen passie aanwakkert... Amateurkunstenaars raken op hun beurt tijdens de WAK ook geïnspireerd door ontmoetingen met de passie van andere kunstenaars.
Vragen n.a.v. dit bericht mail d.spanjers@ricknet.nl 

 


 

Dinsdag 8 mei 2012:
Zaterdag 12 mei staat alweer de bandafsluiter van een fantastisch Nirwanaseizoen op de planken. We hebben hiervoor niemand minder dan Drive Like Maria weten te boeken. Op het Tuinfeest hebben wij al van ze kunnen genieten, maar bij Nirwana binnen beloofd het nog beter te zijn. Met hun nieuwe album zullen zij menig festival afgaan, maar eerst komen ze dat album uitproberen bij Nirwana. Zorg dus dat je daarbij bent! De deuren openen om 20:00 uur. De entree bedraagt € 3,- voor onder de 18, € 5,- voor leden en € 6,- voor alle anderen.
Meer informatie: http://www.drivelikemaria.com/  - www.nirwana.nl 

Drive Like Maria is een Belgisch-Nederlandse stoner-rockband. De muziek is hard als staal, strak als een lekker kontje en even verrassend als een eerste kus en kent raakvlakken met: Led
Zeppelin, Queens Of The Stone Age, Neil Young, Foo Fighters, en nog veel meer.

De doorbraak kwam tijdens de Global Battle of the Bands in 2005. Na het winnen van de Nederlandse versie van dit evenement, eindigde de band als tweede tijdens de internationale finale in Mexico. Niet veel later kreeg Drive Like Maria een platencontract bij PIAS.
In 2009 verscheen het debuutalbum van de band, dat Elmwood werd genoemd naar de buurt in Dallas waar John Congleton (bekend van o.a. Black Mountain, The Roots) de plaat produceerde en mixte. In de nummers Sure Enough en Die a Little More zingt ook de Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian mee.
De eerste single van het album, getiteld "I'm on a train", kwam uit in maart 2009 en bereikte de vijfde plaats in de "Kink 40".
Drive Like Maria bestaat uit Bjorn Awouters (drums/zang), Nitzan Hoffmann (gitaar) en Robin van Saaze (bas). Tijdens live-optredens wordt de band aangevuld met Guido Elshof op drums.
 


 

Zaterdag 5 mei 2012:
Wie tegenwoordig een kijkje wil nemen in een kerkgebouw, komt doorgaans bedrogen uit. De meeste kerkbesturen zijn er uit veiligheidsoverwegingen er noodgedwongen toe overgegaan hun deuren te sluiten en ze alleen te openen als er vieringen plaatsvinden. In Lierop wordt er al vanaf eind jaren tachtig van de vorige eeuw hierop een uitzondering gemaakt. Om belangstellenden kans te geven het uitzonderlijk en gave interieur van de koepelkerk te bekijken, worden de deuren van deze Lieropse kerk, iedere woensdag- en zaterdagmiddag, van 16 mei tot en met 12 september, van half twee tot vijf uur opengesteld. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u graag meer willen vertellen over het kerkgebouw en haar architect Carl Weber. Een groepsbezoek kan ook; belt u daarvoor het nummer 0492-331215.

Historie
Lierop een eenvoudig, agrarisch dorp beschikt over een juweeltje op het gebied van kerkelkelijke geschiedenis. De parochiekerk van de Heilige Naam Jezus, beter bekent als de Koepelkerk van Lierop, blinkt niet alleen uit als bouwwerk, maar vooral door haast uniek te noemen gaafheid van haar in het eind negentiende en begin twintigste eeuw tot stand gekomen interieur.
Waar vrijwel geen pastoor of kerkbestuur in de twintigste eeuw aan kon weerstaan aan de menselijke aandrift tot vernieuwing, bleef de kerk van Lierop onaangetast. Zoals de katholieke gelovigen hun Rijk Roomse Leven rond 1900 beleefden, precies zo valt het in Lierop nog te aanschouwen. De verbondenheid van een familieverband, de heiligen tegelijk verheven en als begrijpende vrienden aangenaam dichtbij; die sfeer creëerden architect en kunstateliers,
In de Koepelkerk, een Rijksmonument, staan de oorspronkelijke heiligen nog op hen sokkel, ze zijn niet vervangen door gestroomlijnde exemplaren die een latere tijdgeest representeerden. De muren zijn niet over gekalkt, maar hebben het warme, gepolychromeerde oranje – bruin gehouden, met versieringen in geel, blauw, groen, rood en zwart. Steen voor steen zijn de kleuren indertijd aangebracht.
De veranderde – moderne - inzichten in het aanpassen van de katholieke erediensten in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw zijn gelukkig aan het interieur van dit markante gebouw voor bij gegaan. “De tijd heeft hier inderdaad stilgestaan”.
 


 

Maandag 23 april 2012:
In Nirwana wordt geen Koninginnedag maar een Koninginneweekend gevierd! Met het optreden van Kraantje Pappie op zaterdag 28 april en de jaarlijkse 90's Party op zondag 29 april (koninginnenacht) belooft het een spetterend weekend te worden, zeker voor diegene die twee avonden naar Nirwana komen… De entree voor Kraantje Pappie bedraagt € 6,- voor onder de 18, € 8,- voor leden en € 9,- voor alle anderen. De 90’s Party met DJ NineTies is voor iedereen gratis toegankelijk. Op beide avonden openen de deuren om 20:00 uur. Waar is Kraan? In Nirwana, dus zorg dat je er bij bent!

Achtergrondinformatie Kraantje Pappie:
En toen was er...Crane. Kraantje Pappie, wonend in en werkend vanuit Groningen, is sinds een aantal jaren hard bezig zichzelf omhoog te takelen naar het hoogste platform van rappend Nederland. In 2008 zette hij de eerste stap omhoog met de release van zijn Clubvoer Mixtape (inclusief uitverkochte releaseparty in Simplon). In het jaar daarop bracht hij (inmiddels getekend bij Noah’s Ark) de Bouliama EP uit met wederom een uitverkochte releaseparty. In 2010 gaf Crane een previewparty van zijn nieuwe plaat, die inmiddels traditiegetrouw uitverkocht was. Wie zijn ijzersterke en superstrakke live-shows heeft gezien, snapt waarom. Vergezeld door DJ Friss en Fiddox zijn moshpits eerder regel dan uitzondering en Kraantje's humoristische, platte maar zeer scherpe teksten krijgen live een extra dimensie. Na zeer lovend ontvangen optredens op Lowlands 2011 (door 3voor12 bekroond met een 8), even succesvolle shows op de UITmarkt van Amsterdam en Nijmegen, en een zeer goed ontvangen clubtour met zijn labelbaas Jiggy Djé, was het tijd voor de volgende stap in zijn weg naar de top.
Zijn debuutplaat ‘Crane’ (geproduceerd door het wereldberoemde producerstrio Noisia) voerde als pre-order de lijst van bestverkochte albums op Bol.com en iTunes aan en kwam op nummer 8 binnen in de album Top 100. De plaat is juichend door de pers ontvangen:
muziekblad Oor schreef: “Crane is een geweldig album en geeft Nederlandse hiphop nieuw elan”; Playboy vindt dat “Crane rock als een beest”; en Matthijs van Nieuwkerk zei tijdens de aankondiging bij De Wereld Draait Door: “Volgens onze muziekredactrice Hanna Vink
ben jij een van de grote beloftes voor 2012. Men is enthousiast, ook Giel is enthousiast, je bent een belofte zoals dat heet.” De eerste single van het album Waar is Kraan laat zien dat de rapper overal is: de clip wordt in Nederland en België de hele dag gedraaid en ook van de
radio is Kraantje niet weg te slaan. Wil je Kraan deze zomer zien op een van de vele festivals waar hij dit jaar staat? Neem dan je valhelm mee want Kraantje Pappie blaast de shows op!
Meer informatie: - www.kraantjepappie.nl  - www.nirwana.nl

 


 

Maandag 12 maart 2012:
Zaterdag 17 maart a.s. is het weer tijd voor gitaren in Nirwana. Na wat dance avonden in het begin van het jaar, staan zaterdag als vanouds twee fantastische rockbands op de planken. Candybar Planet heeft na het stoppen in 2002 en de eenmalige reünie bij de opening van de Effenaar in 2005 de instrumenten weer opgepakt en zal bewijzen wat wij al die jaren hebben gemist. De zaal wordt opgeward door Prinz Klaus uit Bakel, deelnemer aan de Clash of the Coverbands.
De entree bedraagt € 3,- voor onder de 18, € 5,- voor leden en € 6,- voor alle anderen. De deuren openen om 20:00 uur.

Achtergrond informatie:
Candybar Planet
De band werd opgericht in 1994 door een aantal vrijwilligers uit de Effenaar. Gedurende hun bestaan hebben ze veel in het Nederlandse clubcircuit opgetreden met onder andere hun stadgenoten Peter Pan Speedrock en 7 Zuma 7 . Enkele hoogtepunten in hun bestaan waren optredens op Dynamo Open Air Eindhoven in 1996, Dynamo Open Air in Tsjechië in 1999, en de Eindhoven Rockcity-tour door Nederland en Duitsland. Candybar Planet heeft twee cd's gemaakt: 32 Bitch met producer Pieter Kloos en de 10" Untitled met Erik Brinksma.
Na het het uiteenvallen van Candybar Planet in 2002 speelt Richard Plukker o.a. basgitaar bij saxofonist Bertus Borgers. Tijdens de opening van de nieuwe Effenaar in 2005 gaf Candybar Planet een eenmalig reünie-optreden.

Prinz Klaus
Met een explosie van muzikale energie op het podium van 013 in Tilburg, verzekerde de Bakelse band Prinz Klauz zich 15 januari jongstleden van een plek in de Benelux finales van de Clash of the Coverbands. Jaarlijks wordt via deze bandwedstrijd de beste en de meest populaire coverband van de Benelux gekozen.
Prinz Klauz is opgebouwd rondom zanger John Klaus en opgericht in 2011. De muzikanten, afkomstig uit Bakel, Deurne, Someren en Asten hebben een verschillende muzikale achtergrond wat een stevige maar toegankelijke set oplevert. De band spreekt met hun power rock een breder publiek aan dan ze in eerste instantie zelf hadden verwacht. Een bekend geluid van bands zoals Volbeat, Pearl Jam, Foo Fighters en Scorpions, is gecombineerde met een zogenaamde underground sound. Denk daarbij aan bands als Godsmack, Shinedown en Peter Pan Speedrock.
De mannen waren in eerste instantie helemaal niet zo in de Clash of the coverbands geïnteresseerd. De reden van de inschrijving was om aan elkaar te wennen, om uit te vinden wat de band in z’n mars had. Want de deelname aan de eerste ronde was nog maar hun tweede optreden samen. Die zoektocht resulteerde verrassend genoeg in een overwinning. Maar wat de bandleden zelf vooral blij maakte was de energie die ze samen produceerde. Die zeldzame eigenschap sloeg over op het publiek.
In 2011 wist Prinz Klauz ook muzikaal zichzelf steeds meer te vinden. Voorlopig hoogtepunt was dus de finale Zuid Nederland van de Clash. De TV camera’s in de grote zaal van 013, registreerde hoe het publiek tot op de tweede ring los ging. Ook de vakjury was lovend; “geen typische coverband maar een eigen sound, ontzettend strak met veel entertainment. Genieten”. Op 10 maart starten in Hilversum de finalerondes en Prinz Klauz is erbij, samen overigens met een band uit Asten, Up Yours. Prinz Klauz is vastbesloten het kunstje te herhalen. Lukt dat, dan wacht de “Grand Finale de Benelux”.

Meer info:
www.candybarplanet.nl
http://nl-nl.facebook.com/people/Prinz-Klauz/100002475145621
www.nirwana.nl


 

Zondag 18 december 2011:

Prettige Kerstdagen en alles Loco? Dat is de vraag die centraal zal staan in Nirwana op 26 december. Want op Tweede Kerstdag zullen onze vrienden van de Loco Loco Discoshow er weer eens voor zorgen dat de kerstkilo's er vliegensvlug afgaan. Met hun onvergetelijke spelletjes en perfecte timing wordt het een feest om 'U' tegen te zeggen. Met DJ Thijs voor en na de show moet dat weer een topavond worden in Nirwana! De deuren openen om 16:00 uur. De entree bedraagt € 4,- voor onder de 18, € 6,- voor leden en € 7,- voor alle anderen.

 

Achtergrond informatie:
De heren van de Loco Loco Discoshow gaan verder waar andere Dj’s stoppen, want wat moet een Dj met korfbalbekers en bladblazers?
De gebroeders Feniel graaien in hun eindeloze platenbakken om het publiek als een flipperbal heen en weer te schieten tussen Disco, New Wave en Rock. Maar ook verrassende feestplaatjes, vette partypoepers van nu en dansplaten van de jaren ’90 komen veelvuldig voorbij.

 

Onder leiding van Mc Stevie Starlight presenteren ze tussen de muziek door in hoog tempo nutteloze maar vermakelijke interactieve spelletjes, waaronder de inmiddels wereldberoemde 'Sambaballen wedstrijd' en 'The allround dancing championships'. Het publiek kan bij deze en andere wedstrijden ouderwetse sportprijzen winnen of zo’n handgeslagen Loco Loco gouden medaille.

Deze mannen zijn al jaren de ongekroonde koningen van het onbezonnen dansfeest dankzij optredens op de Zwarte Cross, Pinkpop, Lowlands, Paaspop, 4daagse feesten Nijmegen,Terschellings Oerol en tal van grote bedrijfsevenementen. Bij elk optreden wordt het repertoire aangepast aan het publiek dat op de dansvloer staat. De loco’s schakelen moeiteloos tussen ouderwets niet hip en moderne vette shit. De voetjes gaan gegarandeerd van de vloer! Kortom, alles Loco?

 

Meer informatie:

www.locoloco.nl

www.nirwana.nl

 


 

Dinsdag 13 december 2011:
De jaarwisseling komt er aan en daarmee ook de tijd dat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Daarom zijn Politie Brabant Zuid-Oost, Halt Oost-Brabant en de gemeenten in deze regio de jaarlijkse vuurwerkcampagne begonnen. Die loopt tot 15 januari.
Vuurwerk mag alleen worden verkocht op 29, 30 en 31 december. Het mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Buiten die tijden dus niet.
De politie en de gemeentelijke BOA's treden direct op tegen mensen die dan toch vuurwerk afsteken of teveel vuurwerk bij zich hebben. De toegestane hoeveelheid is tien kilo.
Van jongeren tot 12 jaar wordt het vuurwerk in beslag genomen en ze krijgen een reprimande. Van jongeren tussen 12 en 18 jaar wordt het vuurwerk in beslag genomen, er wordt een mini-proces-verbaal uitgeschreven en ze krijgen een 'Rode Kaart' waarmee ze worden doorgestuurd naar Halt Oost-Brabant. Die zorgt vervolgens voor een passende (werk)straf en/of een voorlichtingsbijeenkomst. Als de betrapte jongeren die uitvoeren, hoeven ze geen boete te betalen. Van volwassenen wordt het vuurwerk in beslag genomen en ze krijgen een proces-verbaal.
Tijdens de vuurwerkcampagne van vorig jaar stuurde Politie Brabant Zuid-Oost in totaal 68 jongeren tussen 12 en 18 jaar door naar Halt Oost-Brabant. Voor de gemeenten Deurne, Asten en Someren ging het om totaal vijf jongeren.
Het afsteken van (illegaal) vuurwerk is niet zonder risico's. In de periode van 24 december 2010 tot en met 3 januari 2011 zijn naar schatting 710 slachtoffers van vuurwerkongevallen behandeld op de Eerste Hulp van een ziekenhuis. Dat is een daling van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat klinkt mooi, maar de verwondingen lijken wel erger te worden: 17% van de mensen die zich op de Eerste Hulp melden werd uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen. Dat is meer dan het voorgaande jaar. Rond de jaarwisseling waren landelijk helaas ook twee dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van het experimenteren met zelf gemaakte vuurwerkbommen.
Meer informatie over vuurwerk is terug te vinden via een speciale banner op de website van Politie Brabant Zuid-Oost (www.politie.nl/brabant-zuid-oost)  en op de website van Halt Oost-Brabant (www.haltoostbrabant.nl) .

Vragen en weetjes over vuurwerk:
Iemand steekt op 31 december om 12.00 uur een strijker af. Mag dat?
Een strijker is verboden vuurwerk. Die mag dus nooit worden afgestoken, ook niet op de dagen dat legaal vuurwerk afgestoken mag worden.
Een jongen van 17 jaar steekt op 30 december een rotje af en heeft in zijn fietstas nog ongeveer 13 kilo vuurwerk dat hij zojuist gekocht heeft. Mag dat?
Een rotje is toegestaan vuurwerk. Maar voor het afsteken buiten de toegestane tijd en het bij zich hebben van meer dan 10 kilo toegestaan vuurwerk krijgt hij toch een mini-proces-verbaal en wordt hij doorgestuurd naar HALT Oost-Brabant. Ook wordt het vuurwerk in beslag genomen.
Een man van 25 jaar loopt op 12 december op straat met 6 kilo toegestaan vuurwerk dat hij over had van vorig jaar. Mag dat?
Het gaat om toegestaan vuurwerk dat onder de grens van 10 kilo zit. Maar omdat het nog te vroeg is om vuurwerk te vervoeren, wordt het vuurwerk in beslag genomen. Ook krijgt de man een proces-verbaal.
 


 

Vrijdag 2 december 2011:
André Hazes en Bob Marley op één avond in Nirwana, dat moet je meemaken! Jah6 brengt een combinatie van het levenslied en reggae op de planken. Met deze combinatie gaan de voetjes val de vloer terwijl je snoeihard de tranentrekkers meezingt. De mannen van Second One uit Someren-Eind zullen de avond voorverwarmen. Al met al de beste ingrediënten voor een memorabele avond. De deuren openen om 20:00 uur, aanvang om 21:00 uur. De entree bedraagt € 4,- voor onder de 18, € 6,- voor leden en € 7,- voor alle anderen.

Achtergrond informatie:
Het JAH6 concept - het levenslied met een reggaebeat - werd uitgebreid getest op de Zwarte Cross in de zomer van 2010. Boeren die met bier smeten en 'grootsteedse aapjeskijkers op excursie op het platteland' gingen hand in hand, arm in arm de polonaise dansen op het festivalterrein. Eenzelfde tafereeltje werd zichtbaar op het deftige Eurosonicfestival in Groningen in januari van dit jaar, waar de complete Hollandse muziekindustrie na een avondje rotbandjes uit het buitenland kijken eindelijk vond waar het hart al jaren om smeekte: muziek die je kunt meezingen, meehuilen, meedrinken, meedansen, meevoelen. Echte muziek dus. In de hemel zitten Marley en Hazes aan 'n tafeltje goedkeurend naar beneden te kijken. De een aan de wiet, de ander aan z'n onafscheidelijke biertje met een lekker knakworstje erbij. Beneden op aard, in het koude Grun' volgden de Nederlandse bobo's het goede voorbeeld en legden de godganse stad droog. JAH6, lieve mensen, JAH6 werd the talk of the town. Reggae met een traan. Kan het beter?
Herman Havertong - Zang
Pieter Both - Zang & Percussie
Rudi de Graaff - Percussie
Twan van Gerven - Gitaar
Bas van den Biggelaar - Toetsen
Patrick Kuschel - Basgitaar
Cyril Directie – Drums

Meer informatie:
http://jah6.nl
http://www.secondone.nl
www.nirwana.nl
 


 

Zaterdag 26 november 2011:
Op 8 februari organiseert de Gitaarkamer twee unieke evenementen in Lierop en Someren. Op deze dag vinden twee unieke, muzikale evenementen voor de regio plaats!
LANDMARC the Guitar Project is een project onder aanvoering van Marc Mommaas, een Nederlandse tenor saxofonist / componist die al jarenlang in New York, USA woont en werkt. Uniek aan zijn nieuwste project zijn de composities en bezetting; de band wordt gevormd door twee gitaristen, een drummer en een saxofonist. De muziek is speciaal geschreven voor deze samenstelling. De gitaarpartijen komen voor rekening van Vic Juris en Nate Radley. De drummer is Tony Moreno.
Alle leden van de band geven deze ‘s middags een masterclass bij de Gitaarkamer in Lierop. De nadruk bij deze masterclass ligt op improvisatietechnieken en op het laatste werk van Marc Mommaas, genaamd LANDMARC the Guitar Project.
Tijdens het eerste deel van de masterclass gaan we aan de slag met de muziek van LANDMARC. De band geeft uitleg over de composities en uitvoering en demonstreert improvisatietechnieken.
In het tweede deel van de masterclass wordt een jazz standard behandeld die de hele jazz geschiedenis aan ons vertelt, namelijk All the Things You Are van Jerome Kern. De deelnemersgroep wordt dan gesplitst; de gitaristen gaan werken met Juris en Radley en de blazers en drummers (en eventuele andere instrumentalisten) met Mommaas en Moreno.
De masterclass is bedoeld voor iedere muzikant met interesse in jazz en improvisatie. Het maakt niet uit welke instrument je speelt, maar zeker voor gitaristen, blazers en drummers is deze masterclass absoluut een must.
De muzikanten behoren tot de absolute top van New York, de jazz hoofdstad van de wereld. Zij hebben allevier in Amerika, Europa en andere continenten gespeeld in verschillende bezettingen. Het is zeer bijzonder dat zij naar Lierop komen om een masterclass te geven.
Deze masterclass zal iedere muzikant, ongeacht diens niveau en stijl, techniekverbetering en inspiratie opleveren . Alleen hun verhalen zijn al de moeite waard.
De masterclass is van 14.00 tot 17.00 uur. Deelname aan de masterclass bedraagt € 25,00.
Dus wil je je muzikale horizon verbreden en deze middag samen spelen met topmuzikanten uit de New Yorkse Jazz scene, aarzel dan niet en meldt je aan via gitaarkamer@live.nl.
In de avond geeft de band een concert in Theater de Ruchte in Someren. Deze avond staat in het teken van Marc Mommaas LANDMARC the Guitar project. Dit bijzondere concert begint om 20.30 uur. Het is een goede graadmeter van het niveau van de jazz scene in New York.
Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via gitaarkamer@live.nl.
De entreeprijs is € 17,00.

Meer informatie over LANDMARC the Guitar Project en alle muzikanten is te vinden op
www.mommaas.com

Recencies LANDMARC
"LANDMARC is a masterpiece...and Mommaas is the man to watch out for"
Rating ****1/2
~Dick Hovenga, Jazz Magazine NL & www.writteninmusic.com

"LANDMARC is a breakout recording for Mommaas and Radley."
~Thomas Conrad, All About Jazz NYC Paper (2010)

This is why Landmarc succeeds: Mommaas makes the difficult seem easy.
–Steve Greenlee, Jazztime (2010)

“….just one more fact in Mommaas’ resume that builds to the conclusion that he is one of the current generation’s leading musicians”
~By Bill Donaldson (JazzImprov 2006)

Achtergrondinformatie:

Marc Mommaas
Marc Mommaas (1969) komt uit een artistiek gezin. Zijn moeder is een opera zangeres / pianist en zijn vader een bekende schilder in de Nederlandse kunstwereld. Tijdens zijn studie in Amsterdam combineerde Marc zijn muzikale ontwikkeling met een universitaire opleiding (Master in Comm. Science / Business). Zijn muzikale prestaties werden bekroond met twee Nederlandse subsidies (Stichting Podium Kunsten, Prins Bernard Fonds Anjer Fondsen) in 1997. Hij verhuisde van Nederland naar New York City, USA.

Eenmaal in New York ontving Marc een beurs aan de Manhattan School of Music, waar hij zijn Master in Jazz performance behaalde. Na zijn afstuderen ontving hij de William H. Borden Award, toegekend aan slechts één leerling geselecteerd uit de examenklas voor zijn uitstekende prestaties.

Marc maakte zijn debuut als bandleider in 1999 met de plaat “Global Motion Trio” met Nikolaj Hess (piano) en John Hebert (bas). In 2001 werd de veelgeprezen drummer Tony Moreno bij de groep gehaald.

Na een uitgebreide tour in Europa, waaronder een 5-daagse hit op de Pompoen in Amsterdam, keerde de band terug naar NYC en nam Global Motion op, wat werd uitgebracht door Sunnyside Records in 2003. De plaat kreeg veel lof van de critici in Downbeat, Jazztimes, Jazzimprov, All About Jazz en tal van online platforms.

De plaat werd opgevolgd door een andere goed ontvangen Sunnyside opname, getiteld Balance (2006), een lang verwachte duo opname met pianist en goede vriend Nikolaj Hess.

In 2005 startte Marc een gitaar project getiteld LANDMARC, samen met Tony Moreno, Nate Radley, Vic Juris en Rez Abbasi. Dit werd gevolgd door een zeer goed ontvangen album "Landmarc The Guitar Project" in 2010 door Sunnyside records.

Tony Moreno
De in New York gevestigde drummer Tony Moreno is een van de meest gewilde drummers van de Verenigde Staten . De lijst van muzikanten met wie hij werkte is indrukwekend, zo speelde hij onder andere met Bill Frisell, Elvin Jones, Dave Liebman, Phillip Catherine, Sam Rivers, Chris Potter en nog vele anderen en heft meer dan 300 opnames op zijn naam staan.
Tony toert over de hele wereld en geeft les aan de New York University Jazz Program. Hij geeft ook les aan City College of New York en geeft vele drum clinics in Frankrijk, Canada, Spanje, Duitsland, Denemarken en de VS.

Nate Radley
Nate Radley wordt omschreven als een componist en een briljante gitarist uit de New York scene. Hij is te horen in verscheidene samenwerkingsprojecten en als sideman in diverse bands, tourt wereldwijd. Nate werkt samen met onder andere de bands Bad Touch, Akiko Pavolka's House of Illusion, de Alan Ferber Nonet en vele anderen. Zijn meest recente releases zijn onder andere "Like a Magic Kiss" van Bad Touch, "Winter Fruits" met de Loren Stillman Kwartet voor Pirouette Records, "Evolution" van Jon Gordon voor Artistshare Label en "Landmarc" van Marc Mommaas voor Sunnyside Records. Nate heeft opgetreden in de Verenigde Staten, Canada en Europa en speelde op jazzfestivals zoals het North Sea Jazz Festival, het Montreal Jazz Festival en Atlanta Jazz Festival.

Nate studeerde jazz-gitaar en -compositie aan New England Conservatory in Boston, MA, waar hij een Master's ontving in Music. Hij studeerde af met John Abercrombie, Bob Brookmeyer, Jerry Bergonz, en George Russell. Hij heeft ook een bachelor's degree in de sociologie van de Universiteit van Chicago. Nate heeft meer dan tien jaar ervaring in lesgeven en is momenteel docent jazz-gitaar, muziektheorie en jazz ensembles aan het Centrum voor voorbereidende studies in Muziek aan Queens College en privé-gitaar lessen op de Bloomingdale School of Music. Daarnaast Nate heeft clinics gegeven op middelbare scholen en universiteiten in de Verenigde Staten.

Vic Juris
Vic Juris, geboren in Jersey City, is een legende, hij heeft over de hele wereld gespeeld, van de USA tot aan Japan, Australie en Europa
Geïnspireerd door rock and roll legende Chuck Berry, begon Vic Juris op zijn tiende met gitaarspelen. Hij speelde al snel in rock en R & B bands. Maar de jonge rocker ontdekte dat zijn smaak al snel veranderde. In zijn late tienerjaren ontdekte hij jazz en klassieke muziek. Vanaf dat moment raakte hij verslaafd aan jazz.

Vic bouwde een carriere op door te spelen met Dizzy Gillespie, Phil Woods, Jimmy Smith, Sarah Vaughan, Chico Hamilton, Dave Liebman, Richie Cole, Mel Torme, Eddie Jefferson en Nancy Wilson. Vanaf het begin van zijn carriere stond hij altijd open voor nieuwe muzikale ervaringen wat leidde tot het spelen van verschillende stijlen zoals bebop, blues en swing.

In het midden van de jaren tachtig speelde Juris samen met de buitengewoon getalenteerde gitarist Bireli Lagrène tijdens een engagement op “Fat Tuesday”, een jazzclub in New York City. Juris en Lagrène, een jonge zigeuner wiens energieke stijl herinnert aan die van de legendarische gitarist Django Reinhardt, speelden daarna regelmatig samen. Hun populaire voorstellingen stonden bekend om de intensiteit doordat de twee mannen elkaar telkens uitdaagden nieuwe hoogten te bereiken. Van het een kwam het ander. Juris en Lagrène tourden door Europa samen. Ze namen Bireli Lagrène Live with Vic Juris op voor het Duitse label Jazzpoint.

Juris toerde in Europa met altsaxofonist Richie Cole, pianist en componist Michel Legrand en dan weer als onderdeel van een gitaar trio met Bireli Lagrène en Engelsman John Etheridge. Juris vond een warm welkom in Europa, waar het publiek zijn jazz spel hoog waardeerde. Europese promotors waren er snel bij om hem te boeken, alle vertrouwen in dat hij een menigte zou weten te trekken.

Hoewel hij veel in Europa was, speelde hij ook nog regelmatig in de USA. Met Larry Coryell trad hij op op festivals en Jazz Clubs in het heel Amerika. Hij tourde met Gary Peacock als duo in het hele Europese jazz circuit. Juris is lid van de David Liebman groep sinds 1991. Deze band heeft 10 cd's opgenomen en speelde in heel Europa, Japan, Israël en de USA in de jaren 1990 en is still going strong. Hij was een lid van de Gary Peacock Quartet en muzikaal directeur van de Charles Mingus Guitar Quintet. Juris gaf optredens op J.V.C. George Wein's Festival, in duetten met John Abercrombie en Russell Malone. Hij speelt ook met o.a. Jeremy Steig, James Moody en Charlie Mariano

Vic Juris is ook een ’s werelds meest toonaangevende jazz docenten. Hij schreef twee boeken gepubliceerd door Mel Bay, "Vic Juris Inside/Outside: Originele Play-Along Modern Jazz Guitar Solos" en "Modern Chords: Advanced Harmonie voor Guitar". Beide boeken staan hoog aangeschreven bij de up and coming gitaristen. Momenteel doceert hij aan de New School for Social Research, Rutgers University en de Lehigh University, en verzorgt masterclasses in de USA en Europa.
 


 

Maandag 14 november 2011:
Gebarentaal bij de zusters Trappistinnen die in stilte leefden; hoe pak je je leven op als je uittreedt uit het klooster; Hoe leerde je de biecht afnemen en hoe strikt was de gelofte van armoede?
Ziehier enkele thema’s van de zeventien korte films over de geschiedenis van het kloosterleven in Brabant, die hun première beleven op zondag 20 november in het Jan van Besouwhuis in Goirle.
Stichting Verhalis maakte zeventien persoonlijke levensverhalen waarin kloosterlingen uit onder andere Breda, Tilburg en Eindhoven anekdotes uit hun geschiedenis vertellen.
De Lieropse cineaste Chris Cortooms, ook werkzaam bij SIRIS-tv, heeft twee documentaires gemaakt met als titel:
- Groenten: Leven in armoede is typerend voor de zusters Clarissen. In de film vertelt zuster Angeluccia Vos over de groenten die groenteboeren hen uit liefdadigheid schonken. Duur 2.5 minuut.
- Roepingenboer: Wat is een roepingenboer en waarom is dit beroep verdwenen? Kinderen vragen pater Frans Wijnen hier het fijne van. Duur 5.5 minuut.
De verhalen die de laatste tijd over het kloosterleven verteld worden, zijn geen verhalen om vrolijk van te worden. Steeds meer verhalen over seksueel misbruik en machtsmisbruik worden boven water gehaald. Ook in de nieuwe serie films met kloosterverhalen die Stichting Verhalis heeft gemaakt komt dit aan de orde. Er zijn echter ook nog andere levensverhalen van kloosterlingen te vertellen. Verhalen over hoe het was om in een klooster te leven, over rituelen en gebruiken, over 'bijzondere vriendschappen' en gebarentaal. Over het drama van het uittreden of over de ’Roepingenboer‘, die bij scholen langs ging om ’zieltjes te winnen’. De films zijn gemaakt tijdens de documentaireworkshop van Stichting Verhalis, waarin acht beginnende filmmakers de kans kregen om onder begeleiding van ervaren documentairemakers, Carine van Vugt en Jeroen Neus, ieder twee films te maken. De films zijn tot stand gekomen met steun van de provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, KNR-PIN, Zusters Carmelitessen uit Oirschot en Lumineus.
 


 

Dinsdag 1 november 2011:

EVENT THE SUMMER MUSIC BAND ZATERDAG 26 NOVEMBER 2011
Summer Music werd "the Summer Music Band" en is enkele jaren van het Ruchte podium af geweest. Het jaarlijkse Event stofte weg achter het harde werken voor een nieuw repertoire en het scheppen van een fantastisch showelement. In 2011 is het Event helemaal terug met een geweldig nieuwe verrassende avond met een schitterende lichtshow.
Zaterdag 26 november 2011 gaan om 20.00 uur de deuren open waarna om 20.30 uur de remmen helemaal losgaan. De titel van de avond luidt:

" The Summer Music Band en ? "

Extra te gast zijn zanger Roel Verheggen (dirigent Easy and Free en Con Amore), zangeres Pauline van Deursen samen met de dansgroepen Dance Experience (Maria van Gastel) en Djèz (Wanda van Houts).
In 1993 werd Summer Music opgericht en in die 18 jaren heeft het repertoire diverse vernieuwende ontwikkelingen doorgemaakt. Onder leiding van Remy Remery is samen met choreografe Maria van Gastel toegewerkt naar een geweldig nieuw showelement. De hechte onderlinge band en het plezier dat de orkestleden beleven straalt af van het podium en slaat over op het publiek. De muziek die het maakt is een breed repertoire dat te bekijken is op www.summermusic.nl . Dat de voeten loskomen van de vloer staat voorop. Niet alleen de muzikanten willen plezier hebben in het maken van vrolijke muziek, zij willen voornamelijk dat juist hun publiek er een geweldige avond aan beleeft.
Het orkest treedt jaarlijks 10 tot 15 keer op zowel in binnen- als buitenland. Hoogtepunt in het jaar 2011 was ongetwijfeld de Pinksterreis naar het Schwarzwald in het zuiden van Duitsland. Het Duitse publiek is concertmatige muziek gewend maar waren totaal verrast door de enorme snelheid in de show, de enorme ritmische beweeglijkheid en het grote enthousiasme. Bij het grootste optreden op 1e Pinksterdag slaagde het orkest erin om een volle feesttent helemaal op zijn kop te zetten. In nadien verschenen krantenartikelen werd vol lof gesproken over de muzikale prestaties van het orkest.
Nu is de tijd rijp om in cultureel centrum De Ruchte het vernieuwde The Summer Music Band te presenteren. Het ? Wij verklappen niet wat het is, dat moet u echt met eigen ogen komen zien. Laat u verrassen door tijdig kaarten te reserveren via onze vernieuwde web site www.summermusic.nl
Zowel tijdens de voorverkoop als aan de kassa kosten de kaartjes € 10,00 per stuk. Het zijn allemaal staanplaatsen aan statafels. Dit waarborgt de sfeer die The Summer Music Band bij de optredens wil bereiken.
Reserveren zitplaatsen op het balkon kan alleen via b.bussel5@upcmail.nl
Zaterdag 26 november 2011 bent u van harte welkom bij "The Summer Music Band en ?", aanvang 20.30 uur in cultureel centrum De Ruchte Someren.
Reserveren kaarten zaal beneden via www.summermusic.nl

Tevens via voorverkoop in Lierop vanaf 1 november a.s. bij Ben van Bussel, Hemelaar 10 (na 18.00 uur). Verder in Someren bij Fun 8 in de Postelstraat en bij Eric Driessen, Nachtegaallaan 25.
 


 

Vrijdag 7 oktober 2011:
Op zaterdag 15 oktober wordt in Lierop de Rabobank-Cyclocross verreden. De organisatie is in van handen van Toer- en supportersclub Solo. Door verschuivingen op de veldritkalender vormt de cyclocross dit jaar de eerste wedstrijd van het seizoen voor het zuiden van ons land. In de elfde uitgave van deze omvangrijke veldritdag opent de jongste categorie van de KNWU-jeugd om 9.30 uur het wedstrijdprogramma. Vervolgens komen ook de zes overige jeugdcategorieën aan het vertrek.
Omdat de plaatselijke jeugdrenners lid zijn van wielervereniging Buitenlust dreigde een kampweekend van de jeugdafdeling van de Helmondse regiovereniging roet in het eten te gooien. “Er is een creatieve oplossing gevonden. Omdat de cyclocross nu een onderdeel is geworden van het kampweekend en er een touringcar wordt ingezet om de rennertjes vanuit Elsendorp naar Lierop en weer terug te vervoeren kunnen ze toch starten voor eigen publiek,” legt Solo-voorzitter René Manders uit. Aan het vertrek komen dan ook de plaatselijke jeugdrenners Daphne Saas, Youri Meeuws, Jip Muhar, Luca Vreeswijk, Martijn Meeuws en Nick ten Bokum. Voor oud-renner René Manders was het een duidelijke zaak dat het accent op zaterdag 15 oktober bij de jeugd zou komen te liggen: “We zien nog steeds het aantal KNWU-licentiehouders in de gemeente Someren groeien. Ook de talenten in de seniorencategorieën tonen zich. Na de jeugd is het om 12.30 uur de beurt aan de nieuwelingen. Het trio Yorick Verberne, Dani Lemmen en Brian Saas vormt de plaatselijke inbreng. Voor deze wedstrijd hebben zich tot dusver de meeste renners aangemeld.
Drie kwartier later komen de masters in actie. De amateurs gaan 14.00 uur van start.
Om 14.45 uur wordt startgelegenheid geboden aan de vrouwen. Plaatselijk favorieten Lana Verberne en Evy Kuijpers behoren hier tot de podiumkandidaten. Uit de regio doet de Neerkantse Yara Kastelijn een poging om een podiumplaats te veroveren.
Door de overstap van de lokale veldrijder Douwe Verberne naar de beloften is er voor het eerst sinds jaren ook weer een wedstrijd voor elite en beloften in het programma opgenomen. De hoofdwedstrijd start om 15.30 uur. De meeste zegekansen gaan hier naar het Limburgse wielertalent Mike Teunissen. De Rabo-veldrijder veroverde begin dit jaar nog zilver tijdens de wereldkampioenschappen bij de beloften in het Duitse Sankt-Wendel. “Omdat we geen startgelden betalen ontbreken de echte toppers. Bikeshop Lierop maakt het mogelijk om de zilveren medaillewinnaar uit IJsselstein naar Lierop te halen,” licht voorzitter Manders toe.
Omdat het wedstrijdprogramma een recordaantal categorieën telt starten de junioren (met de regionale favoriet Robbie van Bakel uit Deurne) twee minuten later dan de elite en beloften op hetzelfde parkoers.
Evenals voorgaande jaren wordt er gebruik gemaakt van het motorcrosscircuit van MAC Lierop aan het Kerkenhuis. De voorzitter van Solo is zeer te spreken over de medewerking van de plaatselijke motorclub: “In voorgaande jaren leverden we telkens voor de jaarlijkse Grand Prix een groot aantal vrijwilligers. Dit jaar vond de motorcross jammer genoeg geen doorgang. Toch mogen we kosteloos van de faciliteiten van de MAC Lierop gebruik maken.”
Voor de cyclocrossers is het een gevarieerd parkoers, waar vooral het rulle zand en het veelvuldig draaien en keren het extra zwaar maakt. “De ouders van de plaatselijke renners zijn de parkoersbouwers, die er mede voor zorgen dat het een selectief parkoers wordt.”
Op het terrein is er een tent geplaatst waarin de permanence gevestigd is. Het wedstrijdcommentaar tijdens de wedstrijden wordt verzorgd door thuisspeaker Rien van Horik en Mierlonaar Peter van Hoek. Als hoofdsponsor fungeert de Rabobank Peelland Zuid. De toegang is gratis.
 


 

Maandag 3 oktober 2011:
Op zondag 16 oktober organiseert het popkoor Stage Fright een bijzonder concert in de Lieropse koepelkerk. Met dit concert wordt het nieuwste project van Stichting Ontwikkelings Samenwerking Meerlo-Wanssum ondersteund, en is het eerste in een reeks " Droomconcerten" die uit zullen monden in een 500-koppig megakoor, dat op zal treden tijdens het SOS Wereldfestival 2012 in Horst aan de Maas.
Naast Stage Fright (Lierop) leveren Jointoo (Horst aan de Maas) en "The Millbrook Collective" (bestaande uit Noord-Limburgse professionele zangers) hun muzikale bijdrage. Ook de jongerengroep "Stage Fright-Light", die in projectvorm speciaal voor dit concert bij elkaar zijn gekomen, zal enkele nummers ten gehore brengen.
Het programma draait rondom het project van Papa Steven, een Indiase welzijnswerker, die met zeer weinig middelen erin slaagt om de jeugd van de straten te houden en ze een opleiding te geven.
De uit te voeren muziek is voor het grootste deel 20e eeuws, maar er worden ook enkele stukken uit de Barok en de Romantiek ten gehore gebracht. Tijdens het concert treedt ook dansgroep Demarrage op. Steven Gerrits zal op het orgel een kort concert verzorgen, en de koren worden begeleid door een groep djembé-percussionisten van Vierlingsbeek tot Nijmegen. Kortom, een afwisselend en boeiend concert dat u niet wilt missen.

Schoolbus project
De "Droomconcerten" staan in het teken van het schoolbusproject van Pappa Steven in India, die in SOS Meerlo-Wanssum een partner vindt om zijn toekomstdroom te verwezenlijken.
Met deze mobiele school bezoeken de leerkrachten van zijn organisatie krottenwijken en grote bouwputten waar veel arme bouwvakfamilies met kinderen wonen. Straatkinderen en de arbeiderskinderen krijgen in deze bus onderwijs. "Het is de bedoeling dat we via deze methode de ouders en kinderen kunnen overtuigen dat ze beter naar een reguliere school kunnen gaan", aldus Pappa Steven.
Meer informatie over dit project is te vinden op http://www.hallohorstaandemaas.nl/wilde-ganzen0steunt-sos-schoolbusproject.

Mannenkoor-project
Bijzonder is dat u (mits u een man bent) ook kunt deelnemen aan het concert. Stage Fright geeft namelijk alle heren die interesse hebben in het zingen in een groep de unieke gelegenheid om een tweetal popsongs in te studeren, en ze vervolgens tijdens het Droomconcert samen met de heren van Stage Fright en Jointoo uit te voeren. De partijen worden thuis met een oefen-CD en 's ochtends voor het concert ingestudeerd.
Voor meer informatie over het mannenkoor-project kijkt u op www.stage-fright.nl
Het concert is op 16 oktober en begint om 16.00u. De entree bedraagt € 5,-, kinderen gratis.
 


 

Maandag 3 oktober 2011:
Met de start van een ‘Buurtzorg Plus’-team (waaronder verschillende Lieroppenaren) in Someren heeft thuiszorgorganisatie Buurtzorg opnieuw een succesvol innovatief project in de thuiszorg gelanceerd. Terwijl de thuiszorg zwaar onder druk staat door dreigende bezuinigingen en kostenoverschrijdingen, heeft Buurtzorg een nieuwe manier gevonden om de sector beter te maken.
‘Buurtzorg Plus’ is een toevoeging aan het bestaande zorgaanbod van Buurtzorg. De organisatie heeft momenteel 380 thuiszorgteams werkzaam in het hele land. Buurtzorg wordt alom erkend als de meest innovatieve thuiszorgorganisatie van Nederland, vooral omdat het door haar werkwijze een eind maakt aan de bureaucratie in de zorg, de kostenoverschrijdingen en een hoge tevredenheidscore telt bij zowel werknemers als patiënten. Bijna alle politieke partijen noemen Buurtzorg vaak als voorbeeld van hoe de zorg in de toekomst zou moeten functioneren. In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte wordt Buurtzorg expliciet genoemd.
Afgelopen maandag 26 september 2011 is in Someren Buurtzorg Plus-team gestart, een toevoeging aan het reguliere zorgaanbod van de thuiszorgorganisatie. Bij Buurtzorg Plus werken gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten nauw samen met de wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Zij brengen in kaart wat het functioneren van thuiswonende cliënten belemmert en bedenken oplossingen op maat. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingen in huis en het bieden van hele praktische oefentherapie waardoor hun conditie vooruitgaat, ze beter kunnen functioneren en langer en veiliger thuis kunnen blijven wonen. Buurtzorg Someren gaat samenwerken met fysiotherapeute Ellen Raessens uit Asten werkzaam bij de Campanula en ergotherapeute Rosalie Schaap, werkzaam in de gehele regio.
De keuze om Ellen Raessens te benaderen was, omdat ze de opleiding als geriatrisch fysiotherapeut al gevolgd heeft en aan al onze voorwaarden kan voldoen. Natuurlijk zijn er in eerste instantie ook enkele fysiotherapeuten uit Someren benaderd, maar zij konden niet geheel voldoen aan de door ons gestelde voorwaarden.
Onderzoek toont aan dat deze werkwijze zeer positieve gevolgen heeft. Cliënten worden zelfstandiger, mantelzorgers voelen zich ondersteund, de zorg is beter op elkaar afgestemd en het werk van de wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden wordt minder zwaar. De verwachting is dat de kosten zullen dalen, omdat veel cliënten uiteindelijk minder zorg nodig zullen hebben.
Door deze samenwerking heeft Buurtzorg veel beter inzicht gekregen in de toegevoegde waarde van fysiotherapeuten en ergotherapeuten, die verder gespecialiseerd zijn in de ouderenzorg in de thuissituatie. Nu al blijkt dat een kwart van de patiënten die cliënt zijn bij een Buurtzorg Plus team wordt doorverwezen naar deze disciplines en daar positieve effecten van ondervindt.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Buurtzorg Someren 06-12745040.
 


 

Zaterdag 3 september 2011:
Wie dichtbij huis het theater wil bezoeken kan op zaterdag 17 september terecht in de Ruchte. Het seizoen gaat van start met een spetterende voorstelling van De Jazz Academy uit Someren.
De Jazz Academy bestaat uit een 20-tal enthousiaste leden, allen lid van Muziekvereniging Somerens Lust. In september 2001 werd de voorloper van de Jazz Academy, bigband Somerens Lust opgericht. De motivatie achter deze oprichting was op de eerste plaats het spelen van een ‘ander soort muziek’, op een ontspannen, maar zeker ook professionele manier. Op de tweede plaats was ook de gezelligheid van het ‘maken van muziek als vrienden onder elkaar’ een belangrijke reden. De Jazz Academy staat al sinds haar bestaan onder leiding van dirigent Koen Wijnen. is hij trompettist bij Muziekvereniging Somerens Lust.

Jazztory
Wat is jazz en hoe is dit muziekgenre ontstaan? Wat zijn de essentiële kenmerken van jazz? Welke stijlen herbergt de jazz? Hoe vinden we jazz in de hedendaagse muziek terug? Tijdens een muzikale bloemlezing in De Ruchte nemen The Jazz Academy en Theo Lokin u mee op zoek naar antwoorden. Middels aansprekende live voorbeelden presenteren zij de History of the Jazz-story in woord en muziek: The Jazztory; Educatie en entertainment in één voorstelling.
Niet alleen voor de liefhebber van Jazz muziek, maar voor iedere muziekliefhebber belooft The Jazztory een memorabele avond te worden met The Jazz Acadamy uit Someren in de absolute hoofdrol! Mis het niet want dit bijzondere project wordt maar eenmalig uitgevoerd!

Jazz Academy
Zoals de naam al doet vermoeden: de Jazz Academy is een leerschool voor muzikanten uit het harmonieorkest om in aanraking te komen met jazz muziek. Maar inmiddels heeft de Jazz Academy haar naam gevestigd in Someren en omgeving. Tijdens de derde editie van Rabo Music Unlimited in oktober 2010 vervulde de Jazz Academy een grote rol in dit muziekgebeuren. Met onder andere een Elvis medley en het lied ‘give me some money too’, gezongen door vaste zangers Cieleke Hendriks nam men het publiek mee in een verrassende bigband stijl.

Entree: € 12,50 (incl. pauzedrankje)
Aanvang: 20.30 uur

Informatie en kaartverkoop: kaarten zijn te bestellen via www.deruchte.nl  of bij S.C.C. De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren, tel. 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl
 


 

Vrijdag 10 juni 2011:
Jos Huijbers en Lidy van de Ven zijn weer in het nieuws, nu met hun kersen. Wie Mierlo binnenrijdt vanuit Lierop, ontkomt er niet aan. Overal word je herinnerd aan het kersenverleden van dit dorp: een spreeuw met kersen in zijn bek als carnavalslogo, verlichte kersen ter decoratie in het centrum en de met kersenkistjes bedrukte opleggers van veilingvereniging ‘De Kersenboom’. Wie verder het dorpsleven induikt, ontdekt tal van verenigingen met aan kersen gerelateerde namen, zoals: ‘de Kersenpitten’, ‘de Spruwwejagers’, ‘Bloesem’, ‘de Kersenlanders’, de jaarlijkse wielerwedstrijd: de Kersenronde, het muziekfestival ‘Pitpop’ enz.
De generatie die de kersentijd nog bewust heeft meegemaakt, kan uitgebreid verhalen over de toentertijd georganiseerde kersenfeesten met duizenden bezoekers en speciale gasten als Rudy Carrell en Doris. De kersenteelt in Mierlo leek heel lang vergane glorie, maar daar gaat nu verandering in komen! In 2009 en 2010 is er namelijk door Jos Huijbers een nieuwe kersenboomgaard aangeplant, die dit jaar zijn vruchten gaat afwerpen. ‘Wij hopen hiermee weer een stukje oude nostalgie en beleving terug te brengen in ons dorp,’ zegt Jos Huijbers. Zijn boomgaard telt inmiddels zo’n 1750 bomen en is gelegen aan een doorgaande weg bij het binnenkomen van het dorp. ‘Natuurlijk is in onze boomgaard ook het oude ras ‘Mierlose Zwarte’ te vinden, zij het geteeld op de nieuwe manier: geënt op een langzaam groeiende onderstam. Omdat dit ras een vrij kleine, kwetsbare kers geeft, die onovertroffen is voor de ‘kirzestreuf’ (kersenpannenkoek), maar niet de meest ideale kers voor gewone consumptie, hebben we ook verschillende andere rassen geplant. Dit ook om te zorgen voor een spreiding van de oogst en een goede bestuiving van de bomen. Zo hopen wij minimaal acht weken verse kersen te kunnen plukken.’
De nieuwe boomgaard heeft de naam: ‘d’n Kersengaerd Huijbers’ gekregen. Op dit moment hangen de bomen van het ras ‘Burlat’ bomvol met kersen. Afgelopen maandag werd het eerste kistje kersen symbolisch aangeboden aan de directeur en het personeel van Veilingvereniging ‘De Kersenboom’. Dit is weer een mijlpaal in de geschiedenis van Mierlo, daar er al een halve eeuw geen kers meer te zien is geweest op deze veiling.
 


 

Maandag 9 mei 2011:
Vroeger waren ze 'kind aan huis' en inmiddels hebben ze heel Nederland al jaren in hun greep. We zijn dan ook trots dat de mannen van BZB weer een plekje in hun overvolle agenda hebben gevonden om op zaterdag 14 mei te vlammen op het podium van Nirwana. De deuren openen om 20:00 uur. De entree bedraagt in de voorverkoop € 10,- en aan de dagkassa € 12,50. Wees er snel bij, want vol is vol!
BZB presenteert in mei 2011 wederom een nieuwe Unplugged Tour. Deze Tour is voor het eerst zonder Robert in de gelederen. Niemand minder dan Clemens van de Ven komt de Unplugged Shows van BZB versterken. Deze rasmuzikant heeft de hele wereld al gezien en heeft in Nederland o.a. opgetreden tijdens Oerol en het North Sea Jazz Festival.
Er zijn een flink aantal nummers van de nieuwe cd 'Bart' bewerkt en geschikt gemaakt voor het akoestische feest. Evenals in vorige tournees resulteert dit in een aantal zeer verrassende versies, waarbij maar weinig muziekstijlen gespaard zullen blijven.
Dit is alweer het zesde jaar dat BZB zonder stekkers verschillende kroegen in verroering gaat brengen. En dit zal live ruimschoots worden gevierd! Door de combinatie van de zeer uiteenlopende muziekstijlen gebracht met een aanstekelijk enthousiasme, is het bijwonen van een Unplugged Show een aanbeveling voor iedere muziek- , feest- dan wel sfeerliefhebber.
BZB is vooral bekend vanwege hun imposante tournees langs zo wat alle vaderlandse podia en festivals: Lowlands, Pinkpop en Parkpop, BZB kwam, zag en overwon! Dat de band daarnaast unplugged actief is, is voor velen nog steeds een verrassing. Deze akoestische kunsten hebben ook geleid tot succesvolle theatershows die nu weer op de agenda staan. Eveneens hebben thans een tweetal Unplugged cd's het levenslicht gezien.
Voor de duidelijkheid: een unplugged concert is een concert waarbij zo goed als géén elektrisch versterkt instrumentarium wordt gebruikt en waarbij de welluidende klanken dus louter en alleen via een akoestische wijze worden voortgebracht. Zij die de band van de reguliere elektrische shows kennen, kunnen tijdens deze unplugged-sessies het feest van de verdraaide herkenning vieren. Voor diegene die nog nooit hebben kunnen proeven van de elektrische hoofdschotel is dit bij uitstek een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met de milde versie van dit muzikale gerecht.
Meer informatie:
www.bzb.nl
www.nirwana.nl
 


 

Maandag 9 mei 2011:
8 mei 2011 voordracht Ferd Raijmakers in Ommel…
Goeie morgen alle mensen hier aanwezig op deze mooie 8 mei 2011 Moederdag en dus een reden te meer om hier samen te komen op de plek waar de moeder der moeders “Maria” vereerd wordt, ..in Ommel. Ik ben blij dat ik hier vandaag tot jullie mag spreken.
Wij zijn uit Lierop weer om 5 uur vertrokken en het was heerlijk onderweg de zon kwam op en de vogels floten. En het is fijn om met zoveel mensen samen deze tocht te maken. Ik heb bij een eerdere gelegenheid wel eens verteld hoe het gekomen is dat de bedevaart naar Ommel een vast punt is geworden in mijn agenda. In een ver verleden ging ik een keer met Noud van Mill onze lokale bakker mee om te ervaren hoe het is om deze tocht te maken. We waren toen weer op tijd terug om om half negen aan te sluiten bij onze sportclub TUF –trim u fit-. Ik merkte dat ik na de wandeling naar Ommel ook weer geestelijk fit was omdat de predikant zo inspirerend had gesproken aan de hand van alledaagse dingen die hij meemaakte. Zelf maak ik ook weleens wat mee. Zo stond ik vanmorgen voor de spiegel om me te scheren en het viel me op dat ik twee verschillende ogen had. Rondom mijn linker oog zaten bijna geen rimpels en wallen en rondom mijn re oog wel. Ik zal jullie uitleggen hoe dat komt. Op donderdagavond liep ik met Mieke door het station van Utrecht en we werden daarbij aangesproken door Simon een Israëlische jongeman die redelijk Nederlands sprak. Hij wilde een demonstratie geven van schoonheidsproducten die vervaardigd waren uit materialen die in en rond de Dode zee te vinden waren. Zijn vriendin Magdalena nam vervolgens de linker ogen van mij en Mieke onderhanden door eerst een Dode zeekleilaag aan te brengen en vervolgens een balsem van Dode zeezout .
De ons voorgehouden spiegel loog niet en ons linker oog oogde 10 jaar jonger. Omdat het bijna Moederdag was konden deze twee aardige mensen ons een bijzonder aanbod doen en we konden de gebruikte materialen kopen niet voor 600 euro zoals de gangbare prijs was maar voor 300 euro.
Dan waren we beiden gedurende 2 jaar verzekerd van rimpelloze ogen zonder wallen. Ik zei tegen Simon en Magdalena dat ik vond dat die rimpels en wallen beter pasten bij een man van mijn leeftijd en wat ik nog belangrijker vond zo zei ik tegen hen was dat niet het uiterlijk maar het innerlijk van de mens belangrijk is. Met andere woorden je beoordeelt iemand om hoe hij of zij is en niet om hoe zij of hij er uit ziet. Ik hoor jullie denken als dat wondermiddel 10 euro had gekost had deze zuinige Nederlander het wel gekocht want ijdel zijn we toch allemaal wel min of meer. Iets anders dat me overkwam is het volgende. Een paar weken geleden was ik aanwezig bij een avond in de Brouwerij in Asten waar Kader Abdollah het woord voerde, de schrijver van het boeken week geschenk van dit jaar. Kader is een vluchteling uit Iran die zich snel heeft aangepast of te wel die snel geïntegreerd is in Nederland. Hij schrijft machtig mooie boeken zoals o.a Het Huis bij de Moskee. Toen ik dat gelezen had snapte ik veel beter wat er in de Moslimwereld speelt en met name begreep ik toen pas goed hoe de ouderwetse ayatollahs aan de macht zijn gekomen en hoe zij een godsdienst van verplichtingen en verboden willen handhaven door steeds met een streng vingertje te wijzen en niet door de ander de hand toe te steken zoals je bij een humane religie zou verwachten. Kader Abdolah heeft een nieuwe vertaling gemaakt van de Koran en als je die leest dan zie je dat daar heel mooie en heel waardevolle dingen in staan beschreven. Zoals dat overigens het geval is bij alle heilige boeken van alle wereldgodsdiensten. We zien dan dat de boodschap van al die godsdiensten hetzelfde is. Naastenliefde, respect en vrede zijn de kernwoorden. Ik vroeg hem of hij een keer In Lierop wilde deelnemen aan een bijeenkomst in onze mooie koepelkerk samen met Huub Oosterhuis. Zij zouden dan o.a. spreken over de functie van het geloof in deze tijd. En daarnaast vroeg ik hem hoe hij religie in de 21 ste eeuw zag. “Wat toevallig zei hij dat je mij daar naar vraagt want ik kwam gisteravond thuis en ik was heel onrustig. Dat komt natuurlijk omdat ik bijna elke avond in het land lezingen houd en signeersessies geef en omdat ik zo druk bezig ben geweest met schrijven. Nu gisterenavond was ik zo onrustig en ik liep langs mijn boekenkast en pakte daar de bijbel en begon te lezen in het evangelie volgens Johannes en ……. Er kwam ineens een geweldige rust over mij heen.” “Ik dacht met die bijbel daar moet ik iets mee en ook met jouw vraag wat is de betekenis van godsdienst in deze tijd.” Kader Abdolah een man die van oorsprong moslim is en die rust en inspiratie vindt in het lezen van de bijbel.
Zoiets geeft mogelijkheden om Christenen en moslims maar ook niet gelovigen te laten zien welke overeenkomsten er zijn in hun kijk op het leven. Dan gaan we dus niet steeds kijken naar de verschillen. Laten we afleren met het strenge vingertje te wijzen en leren om elkaar de hand toe steken. Laten we elkaar en onze kinderen en kleinkinderen voorhouden wat de belangrijke dingen in het leven zijn. De godsdiensten hebben via de prachtige verhalen daar een mooi instrument aan ons gegeven om te leren waar het in het leven om gaat; ER SAMEN IETS MOOIS VAN MAKEN MET RESPECT VOOR ELKAAR EN ZONDER ONS EIGEN GELUK ALS HET ENIGE ZALIGMAKENDE TE ZIEN.
Vandaag is het 8 mei en het is 26 jaar geleden dat de 8 mei beweging is opgericht door progressieve katholieken uit die tijd. In dat Jaar bezochte paus Johannes Paulus de tweede ons land en kardinaal Simonis verbood toen aan Tine Halkes het woord te voeren namens deze progressieve katholieken.
Omdat ze niet mochten spreken met de paus -ook hun paus- begon de 8 mei beweging als een soort protest tegen de gevestigde kerk van Rome elk jaar op 8 mei bij elkaar te komen. Jammer genoeg heeft de kerk toen niet die goed bedoelde kritiek te harte genomen en aan vernieuwing gewerkt.
Nu zijn wij op 8 mei hier bij elkaar 26 jaar later om samen iets moois te vieren. Er is veel gebeurd intussen en de achteruitgang van de populariteit van de katholieke kerk is een stroomversnelling geraakt. Steeds meer mensen zeggen het geloof vaarwel en steeds minder priesters zijn er om voor te gaan in vieringen als deze. Daardoor worden steeds meer kerken gesloten en worden zoals in de Zeilberg betrokken katholieken in een moeilijk parket gebracht doordat ze niet meer van hun kerk gebruik kunnen maken. In deze tijd lijkt het onafwendbaar dat de bezieling die in die geloofsgemeen- schappen is dood zal bloeien. Den Bosch kan dat tij niet keren omdat ze krampachtig vasthouden aan een geloof van een dreigend streng vingertje i.p.v. het geloof met een uitgestoken hand.
Om te voorkomen dat we in Lierop straks te laat zijn als we een Herder/pastoor krijgen toegewezen die niet op onze golflengte zit of erger nog als het bisdom zou besluiten dat onze koepelkerk op slot moet, ben ik in september 2009 begonnen met het schrijven van fakkels . De achterliggende gedachte is dat je straks wel tegen die maatregelen van het bisdom kunt zijn maar dat het beter is om vooraf te beschrijven wat je zelf vindt over hoe het geloof gestalte moet krijgen in deze tijd. Als wij samen daar achter staan dan kunnen we een vuist maken om dat op die manier geregeld te krijgen. Ik ben in het schrijven van de fakkel voorgegaan. Het is de bedoeling om de fakkel steeds weer door te geven aan een ander in het dorp om zo het vuurtje aan de gang te houden en ook om er zo achter te komen hoeveel mensen zich actief willen inzetten voor “ons geloof”. In mijn fakkel beschreef ik wat voor mij vroeger het geloof betekende maar ook wat het voor mij in deze tijd betekent. Intussen hebben ongeveer 20 mensen een fakkel geschreven en we gaan door hiermee. De liturgische gebedsdiensten die nu bij afwezigheid van Jan Zwirs worden gehouden zijn zeer inspirerend en het zou fijn zijn als meer mensen eens kwamen kijken hoe het daar toegaat. Vanzelfsprekend zijn de missen van Jan ook een bron van troost en bemoediging en zo is hij een goede gids op ons levenspad. Een voll(er)e kerk is een blijk van waardering voor zijn werk in onze gemeenschap en daarbuiten. Er is nog verbetering te krijgen door meer eigentijdse, beter begrijpelijke en meer invoelbare liturgische teksten te gebruiken. Als je deel uitmaakt van een geloofsgemeenschap waarin je jezelf herkent dan ben je ook eerder geneigd je daarvoor in te zetten. Dit vraagt wel om een stuk zelfreflectie over het geloof; hoe kijk ik daar tegenaan en wat kan het voor mij betekenen en andersom wat kan ik voor het geloof betekenen? In die gevallen zijn doop en andere sacramenten iets wat meer is dan alleen het feest erom heen. Die kerk ben jezelf samen met geestverwanten met dezelfde idealen. In mijn beroep als arts maar ook als mens zie ik veel ongeluk en eenzaamheid en ik zie dat we afgeleerd lijken te hebben om op een goede manier met elkaar om te gaan. Luisteren en proberen te begrijpen is niet meer vanzelfsprekend. Het individuele geluk is belangrijker dan het gezamenlijke aan het worden en het materiële is belangrijker dan het geestelijke zo lijkt het. En dit wordt natuurlijk wel gevoed door de media en heel de maatschappij lijkt daarvan doordrenkt. Ik geloof zeker dat religie een functie heeft in deze tijd en dat dan dat geloof de idealen die alle religies gemeenschappelijk hebben zal uitdragen en voorleren thuis, op scholen, bij sportverenigingen, op werkplekken in kerken , in moskees en in synagogen. Oecumene is de boodschap en tegelijkertijd het doel maar dan breder dan de eigenlijke betekenis van het woord oecumene n.l. het samengaan van christelijke kerken alleen, want ook mensen van andere godsdiensten en humanisten kunnen zich aangetrokken voelen. Dan kunnen we met alle mensen samen doorgaan om bijeen te komen rond de thema’s Liefde en Naastenliefde en vervolgens deze idealen uitdragen aan ieder die het horen kan zeker in een tijd dat dat zo hard nodig is.
Niet met de strenge vermanende vinger maar met de uitgestoken hand die steunt en helpt in moeilijke momenten.
 


 

Vrijdag 22 april 2011:
Waar Nirwana Tuinfeest in Lierop in andere jaren altijd vijf bands op de vrijdag heeft staan willen ze de bezoeker dit jaar iets extra’s geven door middel van het boeken van een extra band.
Dit betekent dat er op vrijdag 12 augustus zes bands op zullen treden tijdens Nirwana Tuinfeest. Dit betekent dan ook dat het veld op de vrijdag een stuk eerder open gaat en er dus nog langer genoten kan worden van Nirwana Tuinfeest 2011.
Met gepaste trots kan Nirwana het Belgische Channel Zero en het Amerikaanse Fishbone toevoegen aan het programma van vrijdag 12 augustus en daarmee is het gehele programma voor Nirwana Tuinfeest 2011 compleet.

Channel Zero is sinds ruim een jaar weer helemaal terug. Nadat ze begin jaren negentg begonnen met hun debuutalbum ging het heel snel met Channel Zero. Ze mochten in het voorprogramma spelen van onder andere Life of Agony, Biohazard en Napalm Death en hun fanclub groeide met de minuut. Nadat er nog enkele albums volgden besloten ze echter op hun hoogtepunt in 1997 te stoppen. Maar begin 2010 begon het te kriebelen en stonden 6 dagen lang in een uitverkocht AB in Brussel. Vervolgens werden Graspop en Rock Werchter in de zomer plat gespeeld en deze zomer mogen ze Nirwana Tuinfeest plat spelen. Succes gegarandeerd.

Fishbone heeft de reputatie één van de beste live acts te zijn die ooit op aarde rondliep. Wie wil weten waar de Red Hot Chili Peppers en Living Color hun mosterd haalden moet deze afsluiter van de eerste dag van Nirwana Tuinfeest zeker meemaken. Fishbone bestaat al meer dan 30 jaar en varieerde van echte ska, via de funk naar de punk en weer terug. Fishbone laat zich nog steeds niet typeren als een doorsneebandje en zal er voor zorgen dat iedereen met een goed gevoel afscheid kan nemen van de eerste dag van het tuinfeest.

Het programma:
Vrijdag 12 augustus
Veld open: 16.00 uur

16.00 - 16.45 uur: Winnaar Eurosjopper
17.15 - 18.00 uur: Vanderbuyst
18.30 - 19.30 uur: Drive Like Maria
20.00 - 21.00 uur: Channel Zero (B)
21.30 - 22.30 uur: Triggerfinger (B)
23.00 - 00.00 uur: Fishbone (USA)

Zaterdag 13 augustus
Veld open: 12.30 uur

13.00 - 13.30 uur: The Wembleys
14.00 - 14.45 uur: The Vibrotones
15.15 - 16.15 uur: Dazzled Kid
16.45 - 17.45 uur: Go Back to the Zoo
18.15 - 19.15 uur: Peter Pan Speedrock
19.45 - 20.45 uur: Suicidal Tendencies (USA)
21.15 - 22.15 uur: The Answer (IER)
22.45 - 00.00 uur: Baskerville

Zondag 14 augustus
Veld open: 14.00 uur

14.30 - 15.15 uur: Jah 6 (André Hazes)
15.45 - 16.30 uur: Kings of the bongo (VEN / Manu Chao)
17.00 - 17.45 uur: Stereophonies (UK / Stereophonics)
18.15 - 19.00 uur: Badness (UK / Madness)
19.30 - 20.15 uur: Muscle MuseuM (IT / Muse)
20.45 - 21.30 uur: Black Thunder Ladies (D / AC/DC)
22.00 - 22.45 uur: Jilted Generation (UK / The Prodigy)
 


 

Donderdag 21 april 2011:
Muziek en bezinning: dat zijn de pijlers waarop de serie Koepelkerkconcerten in Lierop rust. Morgen, op Goede Vrijdag, 22 april, komen ze samen in een concert met als thema ‘Lijden en vertroosting’. Het concert wordt muzikaal verzorgd door barokorkest ‘Ensemble Duodecima’ onder leiding van Jacqueline Wezenberg-Nijenhuis met de solisten Ginette Kals en Berry Verlijsdonk.
Het lijden en de vertroosting komen aan de orde in enkele prachtige werken uit de muziekgeschiedenis. Bijvoorbeeld ‘Erbarme Dich’ uit de Mattheuspassie van J.S. Bach, ‘Comfort Ye’ uit de Messiah van Händel en het Sancta Mater uit Haydn’s Stabat Mater. Daarnaast worden uitgevoerd de Canon in D van Pachelbel, Nimrod uit de Enigma-variaties van Edgar Elgar en twee delen van een triosonate van de componist Joseph B. de Boismortier.
In de muziekstukken wordt het meditatieve afgewisseld met weeklagen over het grote lijden van Christus en de mensheid, maar ook met troost, met perspectief. Pater Piet Schellens gaat daar in een overweging nader op in. Momenten van samenzang versterken de betrokkenheid van uitvoerenden en bezoekers. Jannie van Leeuwen-Soethout bespeelt daarbij het orgel.
Ensemble Duodecima is opgericht in 2004 door enkele enthousiaste strijkers. De naam ‘Duodecima’ geeft aan dat het ensemble oorspronkelijk uit 12 leden bestond. Hoewel het aantal leden inmiddels is toegenomen, bleef de oorspronkelijke naam gehandhaafd. Het ensemble speelt voornamelijk muziek uit de Barok en treedt veelal op in kleine kerken of in de kapel van een klooster of verzorgingshuis. Het wordt regelmatig gevraagd door koren voor samenwerkingsverbanden en nam onder meer enkele malen deel aan een Purcell-project.
Sopraan Ginette Kals, opgegroeid in Beek en Donk, speelde vele jaren als fluitiste in de Koninklijke Harmonie O&U en later in de Helmondse OrkestVereniging/het Symfonieorkest Helmond-Venray. Pas relatief laat ontdekte zij haar passie voor de vocale muziek. Sinds enkele jaren ligt de focus helemaal op het zingen en treedt zij regelmatig op met haar vaste pianiste en als gastsolist bij koren en orkesten.
Berry Verlijsdonk, tenor, ontdekte zijn liefde voor het zingen toen hij op 19-jarige leeftijd lid werd van het Stedelijk Helmonds Concertkoor. Daarna stapte hij over naar het Helmonds Vocaal Ensemble. Beperkten zijn muzikale activiteiten zich aanvankelijk tot de koorzang – wat hij nog steeds met veel plezier doet - , later werden ook zijn solistische kwaliteiten ontdekt. Sindsdien treedt hij regelmatig op als solist met zijn vaste pianist of bij koren.
Het concert begint zoals gebruikelijk om acht uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis, met de mogelijkheid na afloop een vrijwillige bijdrage te geven.
 


 

Zondag 17 april 2011:
Met de toevoeging van The Answer, Peter Pan Speedrock, Dazzled Kid, The Wembleys en de verschuivingen van Suicidal Tendencies en Drive Like Maria is het programma van Nirwana Tuinfeest bijna compleet. De laatste grote naam voor de vrijdag hopen we op korte termijn bekend te kunnen maken.

Vrijdag 12 augustus 2011 zal de winnaar van het Eurosjopper Festival de eer hebben om Nirwana Tuinfeest te mogen openen. Het Eurosjopper Festival vind plaats op zaterdag 19 juni 2011 en dan zal dus ook de opener bekend worden. Vervolgens is het de beurt aan de mannen van Vanderbuyst om de festivalweide verder op te warmen voor de rest van de avond. Een koud kunstje voor deze doorgewinterde rockers. Drive Like Maria is de derde band deze avond en is dus verplaatst van de zaterdag naar de vrijdag. De afsluiter van deze rockavond zijn onze al eerder bevestigde zuiderburen van Triggerfinger. Om deze avond helemaal compleet te maken zijn we druk bezig om een mooie naam binnen te halen. We hopen deze op korte termijn bekend te kunnen maken.

Zaterdag 13 augustus 2011 zullen The Wembleys de tweede dag van Nirwana Tuinfeest openen. Deze Twentse rock(st)ers zullen er voor zorgen dat de bezoekers meteen wakker zijn en met volle energie kunnen genieten van de rest van de dag. Vervolgens is het de beurt aan The Vibrotones om te laten horen waarom zij in de jaren ’90 zo populair waren in de regio en ver daarbuiten. Een nieuwe naam in het zaterdagprogramma is Dazzled Kid. Tjeerd Bomhof heeft als Voicst-frontman al veel optredens gehad en heeft er afgelopen jaar voor gekozen om zelf eens te experimenteren met zijn muzikale talent. Dit heeft geresulteerd in een kneiter van een album en hierdoor mag hij samen met zijn nieuwe band de open plek die Drive Like Maria heeft achter gelaten invullen. Na de hits van Dazzled Kid zullen de hits van Go Back To The Zoo de festivalweide in geslingerd worden. Met deze Dazzled Kid en Go Back To The Zoo hebben we ook meteen 2 bands op de zaterdagmiddag staan die ook op Pinkpop staan. Het belooft dus een mooie middag te worden. Voor de zaterdagavond hebben we onze Eindhovense vrienden van Peter Pan Speedrock kunnen strikken. Na het overweldigende optreden van enkele weken geleden in Nirwana waarin ze hun nieuwe CD gepresenteerd hebben, hebben ze ons beloofd om er een speciale show van te maken op het Tuinfeest. Na het muziekgeweld van Peter Pan Speedrock zullen de Amerikanen van Suicidal Tendencies proberen om met hun hardcore-punk hier een schepje bovenop te doen. Door verschillende omstandigheden zijn zij verplaatst van de vrijdag naar de zaterdag, maar dit zal de energie niet minder door je aderen laten stromen. Ook The Answer is een nieuwe toevoeging aan het zaterdagprogramma. Deze Ieren zitten op hetzelfde label als AC/DC en daarmee weet je meteen in welke hoek ze zitten: strakke rock. Ze worden gezien als het Ierse antwoord op Wolfmother en zullen bewijzen waarom zij een grote toekomst wordt voorspeld. De afsluiter van de tweede dag is de electro sensatie Baskerville. Zij zullen er voor zorgen dat de voetjes van de vloer gaan en dat iedereen met een voldaan gevoel afscheid kan nemen van deze geweldige tweede festivaldag.

Zondag 14 augustus 2011 is van oudsher de familiedag en ook dit jaar is deze dag weer gereserveerd voor de beste tributebands uit binnen- en buitenland. Met tributes van André Hazes, Madness, Manu Chao, Stereophonics, Muse, AC/DC en The Prodigy is er een gevarieerd programma en voor ieder wat wils. Traditiegetrouw is de entree deze gehele dag voor iedereen gratis.

Entreeprijzen
Vrijdag 12 Augustus:
VVK: 30 euro
Dagkassa: 35 euro

Zaterdag 13 Augustus:
VVK: 30 euro
Dagkassa: 35 euro

Zondag 14 Augustus:
Gratis entree!

Combi-ticket (12 & 13 augustus):
VVK: 50 euro
Dagkassa: 60 euro

Camping (12 t/m 15 augustus):
VVK: 10 euro

Kaarten kunnen online gekocht worden via de website www.nirwanatuinfeest.nl. Ook voor meer informatie kan men op deze website terecht.

Vrijdag 12 augustus 2011
17.15 - 18.00 hour: Winnaar Eurosjopper
18.30 - 19.30 hour: Vanderbuyst
20.00 - 21.00 hour: Drive Like Maria
21.30 - 22.30 hour:
23.00 - 00.00 hour: Triggerfinger (B)

Zaterdag 13 augustus 2011
13.00 - 13.30 hour: The Wembleys
14.00 - 14.45 hour: The Vibrotones
15.15 - 16.15 hour: Dazzled Kid
16.45 - 17.45 hour: Go back to the zoo
18.15 - 19.15 hour: Peter Pan Speedrock
19.45 - 20.45 hour: Suicidal Tendencies (USA)
21.15 - 22.15 hour: The Answer (IER)
22.45 - 00.00 hour: Baskerville

Zondag 14 augustus 2011 Tribute dag (volgorde kan nog wijzigen):
14.30 - 15.15 hour: Jah 6 (Andre Hazes)
15.45 - 16.30 hour: Kings of the bongo (VEN / Manu Chao)
17.00 - 17.45 hour: Stereophonies (UK / Stereophonics)
18.15 - 19.00 hour: Badness (UK / Madness)
19.30 - 20.15 hour: Muscle MuseuM (IT / Muse)
20.45 - 21.30 hour: Black Thunder Ladies (D / AC/DC)
22.00 - 22.45 hour: Jilted Generation (UK / The Prodigy)
 


 

Zaterdag 2 april 2011:
Zullen we in Lierop glasvezelnetwerk krijgen? Als het aan de gemeenten Someren en Asten ligt wel, want zij zijn voor. Naast interessante TV-diensten en zeer snel internet biedt een glasvezelnetwerk ook mogelijkheden om diensten te ontwikkelen op het terrein van beveiliging en bewaking, zorg op afstand, onderwijs en het zogenaamde hosten van ICT-diensten door bedrijven. Een dergelijk netwerk kan, naast de al bestaande netwerken van KPN en UPC, voorzien in de huidige en toekomstige behoeften van inwoners, bedrijven en instellingen in de gemeenten Someren en Asten. De wetgever heeft vastgelegd dat de gemeenten iedere initiatiefnemer die daarom vraagt een vergunning moeten verlenen om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. De gemeenten kunnen daar overigens wel voorwaarden aan verbinden. De gemeenten Someren en Asten staan in beginsel positief tegenover iedere initiatiefnemer die aanbiedt om, naast de bestaande netwerken, een glasvezelnetwerk te willen uitrollen. De uiteindelijke keuze voor een van deze netwerken is aan de inwoners, instellingen en bedrijven.

De firma Reggefiber heeft de gemeenten Someren en Asten laten weten de mogelijkheden te onderzoeken om een glasvezelnetwerk aan te leggen in beide gemeenten. In de regio zijn ook andere initiatieven ontplooid om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen maar vooralsnog niet in de gemeenten Someren en Asten.
Voordat het zover is onderzoekt de firma Reggefiber tot aan de zomervakantie de belangstelling bij de inwoners van Someren en Asten. Voorlopig zullen alleen de inwoners van de dorpskernen worden benaderd. Als de vraag groot genoeg is dan wordt na de vakantieperiode gestart met de aanleg van het netwerk. Het aansluiten van de buitengebieden is zeer duur en is daarom (nog) niet meegenomen in de huidige plannen van Reggefiber. De gemeenten hebben aangedrongen om een plan uit te werken deze gebieden later toch aan te kunnen sluiten.
Als voorbereiding op de mogelijke aanleg van het glasvezelnetwerk na de zomervakantie zijn de beide gemeenten en Reggefiber in gesprek over het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst. Op de achtergrond praten de gemeenten ook nog met mogelijke andere initiatiefnemers. Daarbij zullen de gemeenten Someren en Asten erop aandringen dat ook de buitengebieden op termijn worden aangesloten. Al deze onderwerpen zullen in de samenwerkingsovereenkomst nader worden uitgewerkt.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Geert Hoeben van de gemeente Someren, telefoonnummer 0493-494888, of met Jan-Willem van der Mark van de gemeente Asten, telefoonnummer 0493-671212.
 


 

Vrijdag 18 maart 2011:
Nieuwe namen Nirwana Tuinfeest 2011 bekend!
Zo net na de carnaval is het weer tijd om wat nieuwe namen voor het Nirwana Tuinfeest 2011 bekend te maken.
Op vrijdag 12 augustus zullen naast Suicidal Tendencies ook Vanderbuyst en Triggerfinger hun kunsten laten zien! De winnaar van het Eurosjopper festival mag zoals elk jaar de vrijdag openen en dus het Nirwana Tuinfeest 2011 openen!
Mannen met stretchbroeken en lange wapperende manen verenigt u en aanschouw de rock ’n roll show van Vanderbuyst. Dit is ouderwetse hardrock met belachelijk veel gitaar. Verrezen uit het al even onvolprezen Powervice rockt dit trio de ballen uit je strakke broek. Denk Thin Lizzy en Whitesnake en ook Saxon want met die rockers touren onze Tilburgse vrienden als voorprogramma Europa door. Spijkerjasjes met patches, het mag weer en een Dutch Hard Rock Assault voor je kanis kan je krijgen. Old-skooler dan dit gaat het niet worden. Vanderbuyst is over de top op de toppen van hun kunnen. Nog even en de wereld ligt aan hun hardrockvoeten.
Triggerfinger is vlijmscherpe rock'n'roll, een band die het recht heeft verworven om menige rockclichés te mogen aanmeten op het podium. Benen gespreid op de versterker op het podium en afvuren die riffs, daar draait het om bij deze band. Deze danig meedeinende rootsrock verwijst soms naar Queens Of The Stone Age, dan weer naar de Paladins op adrenaline. Met Ruben Block (ex-Sin Alley, ex-Angelico) aan de gitaar en ook nog Mario Goossens achter de drums. Deze laatste mocht het eerder al doen bij Noordkaap en Hooverphonic. Kortom een ideale afsluiter voor de eerste dag van Nirwana Tuinfeest 2011.

Waar op zaterdag 13 augustus Go Back To The Zoo al bevestigd was komen daar The Vibrotones, Drive Like Maria en Baskerville nog bij! Hiermee is de zaterdag voor de helft gevuld en zullen er nog enkele mooie namen toegevoegd worden!
Vanaf midden jaren '90 was deze band wellicht het best bewaarde geheim van Nederland met een naar sex en drank hunkerende mix van blues, billy en surf. Na een stilte van ruim 8 jaar is het trio weer herenigd maar het recept van The Vibrotones is ongewijzigd en nog altijd effectief.
Het is even stil geweest rondom Drive Like Maria, maar ondertussen broedde dit rock-trio op een nieuw album. Het optreden op Nirwana Tuinfeest is één van hun eerste festivaloptredens waarbij ze voor het eerst de nieuwe nummers gaan spelen. Hard, strak en verrassend! En na het spectaculaire optreden 2 jaar geleden op het tuinfeest is dit niets te veel gezegd.
Lowlands ging plat, Sziget ging plat en Nirwana Tuinfeest moet er ook aangeloven. De Haarlemse electro sensatie Baskerville gaat de vullingen uit je tanden blazen. Denk Daft Punk feat. Justice en Gorillaz. Met (ex-)leden van Relax, Heist en The Sheer zal de afsluiter van de zaterdag een spetterende show worden!

Zondag 14 augustus is weer de jaarlijkse tribute-dag op het Nirwana Tuinfeest. Met het boeken van Jah6 (André Hazes), Kings of the Bongo (Manu Chau), Badness (Madness), Muscle MuseuM (Muse), Stereophonies (Stereophonics), Black Thunder Ladies (AC/DC) en Jilted Generation (The Prodigy) is de zondag helemaal gevuld!!

Deze 7 bands zullen er voor zorgen dat er voor iedereen wat wils is van een traan en een lach tot rock en van punk/rave naar ska!!

Deze dag zal de entree gratis zijn!

Programma en tijdschema tot nu toe:
Vrijdag 12 augustus 2011
17.15 - 18.00: Winnaar Eurosjopper
18.30 - 19.30: Vanderbuyst
20.00 - 21.00: n.n.b.
21.30 - 22.30: Sudicidal Tendecies(usa)
23.00 - 00.00: Triggerfinger(B)

Zaterdag 13 augustus 2011
13.00 - 13.30: n.n.b.
14.00 - 14.45: The Vibrotones
15.15 - 16.15: Drive like maria
16.45 - 17.45: Go back to the zoo
18.15 - 19.15: n.n.b.
19.45 - 20.45: n.n.b.
21.15 - 22.15: n.n.b.
22.45 - 00.00: Baskerville

Zondag 14 augustus 2011 Tribute dag (volgorde kan nog wijzigen):
14.30 - 15.15: Jah 6 (Andre Hazes)
15.45 - 16.30: Kings of the bongo (Ven / Manu Chao)
17.00 - 17.45: Stereophonies (UK / Stereophonics)
18.15 - 19.00: Badness (UK / Madness)
19.30 - 20.15: Muscle MuseuM (It / Muse)
20.45 - 21.30: Black Thunder Ladies (D / AC/DC)
22.00 - 22.45: Jilted Generation (UK / The Prodigy)

(programma onder voorbehoud)

De start van de voorverkoop en voorverkoopprijzen zijn nog niet bekend. Wanneer dit wel het geval is, zal dit zo snel mogelijk bekend worden gemaakt!

Voor meer informatie:
www.nirwanatuinfeest.nl
 


 

Woensdag 16 maart 2011:
A.s. zondag 20 maart wordt de dertigste uitgave van de klassieker met start en finish in Lierop de Meeùs Race verreden. Latere Tourrenners als Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel stonden hier aan het begin van hun succesvolle wielerloopbaan. Het bestuur van Toer- en Supportersclub Solo, in samenwerking met de Stichting Wielerpromotie Peelland, heeft ook dit jaar de organisatie op zich genomen van de Meeùs Race.
Voorzitter René Manders: ”Opnieuw hebben we gekozen om de wedstrijd in het prille voorjaar te laten verrijden om wat meer strijd te krijgen.“
In deze uitgave zijn negen gemeenten in Zuidoost Brabant en Limburg in de route opgenomen.
“We hebben telkens weer de volledige medewerking van deze gemeenten. Daarom kunnen we de renners een attractieve route voorschotelen.”
De route voert de 180 beloften nu via Lierop, Someren, Maarheeze, Sterksel, Heeze, Lierop, Mierlo, Helmond, Bakel, Deurne, Griendtsveen, Helenaveen, Neerkant, Heusden, Asten, Someren naar Lierop. De renners hebben er dan zo´n 100 kilometer opzitten. Vervolgens rijden de renners nog drie lussen in en rond Lierop. Het doorgaande verkeer in Lierop wordt zoveel mogelijk om het dorp heen geleid. Na 162 kilometer koers is bekend wie zich als opvolger van Maurits Lammertink mag laten huldigen. De start is om 13.30 uur op de Groenebeemdweg in Lierop en de finish wordt rond 17.15 uur op de Steemertseweg verwacht. “Omdat het de eerste wedstrijd is in het kader van de KNWU-beloftencompetitie is de animo groot,” vertelt de oud-renner.

Opnieuw staat de wedstrijd open voor licentiehouders jonger dan 23 jaar. Maar liefst dertig landelijke topteams komen daags voor de eerste lentedag naar Lierop. Na een jaar afwezigheid keren ook de continentale teams weer terug. De voorzitter van de organiserende vereniging is blij dat deze opwaardering er is. “Jonge talentvolle renners kunnen zich op deze manier testen met leeftijdgenoten zonder dat oudere wielrenners de dienst uitmaken. We zijn ook verheugd dat alle voor de beloftencompetie ingeschreven ploegen kunnen deelnemen. ” Rucanor-Line Lloyd wordt vertegenwoordigd door o.a. Bram Nolten en Erwin Broers. Voor het team van Jo Piels zijn het Maurits Lammertink (de winnaar van vorig jaar) en de Drent Bert-Jan Lindeman die voorin verwacht worden. Het team van De Rijke rekent op Rune van der Meijden en Bob Schoonbroodt. Bij Metec zijn Elmar Reinders en Peter-Jan Polling zegekandidaten. Het Limburgse Parkhotel Rooding heeft Yannick Janssen en Maurice de Bekker opgesteld. De regionale inbreng wordt gevormd door team Babydump-Lemmens met ondermeer Ritchie Motké en Robbert de Greef. Ook komen er diverse kanshebbers uit de deelnemende clubteams.

In wielerminnend Lierop gaat de belangstelling op zondag 20 maart eerder op de dag uit naar de omloop voor junior-vrouwen en nieuwelingen-meisjes. Deze krijgen 60 kilometer voorgeschoteld. Zij rijden viermaal de plaatselijke omloop. “Omdat we in Lierop in Evy Kuijpers een talentvolle wielrenster hebben is het ditmaal haar categorie die we laten vertrekken. We hebben namelijk als doelstelling om de plaatselijke wielrenners startgelegenheid te bieden,” licht Manders toe. Er komen bijna honderd meisjes in de leeftijd van 14 tot 18 jaar aan de start.De regio wordt vertegenwoordigd door Veerle Goossens (winnares in 2009), Femke Kastelijn, Kim van Bakel, Pauliena Rooijakkers, Jaimy Thaens. Ook een drietal fietsende dochters van oud-winnaars komen aan de start. Femke Geeris, Ashlyn van Baarle en Rebecca Talen treden in de voetsporen van hun vaders Harrie Geeris (driemaal op rij winnaar), Mario van Baarle en John Talen.

De start vindt plaats om 10.00 uur op de Groenebeemdweg, terwijl rond 11.40 uur de finish verwacht wordt.
 


 

Donderdag 10 maart 2011:
Op 9 april 2011 zal in Hotel Centraal te Someren een Benefiet(s) concert plaats vinden waarbij de opbrengsten uit de kaarverkoop geheel ten goede komen aan Artsen Zonder Grenzen. Dit evenement wordt georganiseerd door een groep enthousiaste wielerfanaten onder de naam “Benefietsclub van Zummere en nie baang”.
Zij starten op 28 augustus in Italië aan een etappekoers van 8 dagen die zal eindigen op 4 september op de Cauberg in Valkenburg. Om deel te kunnen nemen aan deze tourtocht moeten alle deelnemende teams een sponsorbedrag binnenhalen van minimaal 15.000 Euro. De totale opbrengst vorig jaar was 1,1 miljoen Euro.
Om een zo groot mogelijk bedrag binnen te halen organiseren zij op zaterdag 9 april een benefietconcert. Alle deelnemende artiesten verlenen geheel belangeloos hun medewerking aan dit muzikale festijn.

De volgende artiesten zullen deze avond op het podium staan:
Die Lui, voorheen o.a. Huup Holland Huup, Lubbe en de Familie Knor. Nu spelen zijn Nederlandstalige covers van Blof, de Dijk, IOS, The Scene en Jurk. De bekende nummers van deze bands komen langs maar ook de iets minder bekende en zeker niet minder mooi worden ten gehore gebracht.
Verder zal ook No Sisters het podium betreden. Deze twee dames, nichtjes van elkaar, zingen de meest uiteenlopende covers. Ze komen uit Lierop uit een muzikale familie waar entertainment hoog in het vaandel staat (www.nosisters.eu

Up Yours uit Asten is een coverband die de laatste jaren flink aan de weg timmert en intussen een zeer goede naam heeft opgebouwd. In januari stonden ze nog op het podium van Nirwana Lierop, de poptempel bij uitstek. (www.upyoursmusic.nl

Vegas 68 uit Someren en omstreken heeft geen introductie meer nodig. De voor deze muziek relatief jonge gasten brengen Rock & Roll op authentieke wijze. Enthousiasme en plezier straalt van het podium en de tijden van weleer worden weer even werkelijkheid (www.vegas68.nl)
De organisatie is er trots op om een echte finalist van de Clash of the Coverbands 2010 in huis te hebben kunnen halen. Sinds 1991 speelt Shotgun Shadow het dak eraf bij cafés, zalen en festivals in heel Nederland en Belgie met een eigen mix van Rock ’n Roll, Countryrock, 70’s en Rhythm & Blues. Met respect voor de roots tot terug in de 50’s en alles wat daarna komt (www.shotgunshadow.nl

De Wibra’s zijn in de regio en ver daarbuiten geen onbekende meer. Ze brengen muziek uit vervlogen tijden. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Nederlands werk . Geheel nieuw aan het programma zijn Duitse Schlagers, Palingsound en terug naar de jaren 70 blok. De Wibra’s brengen dit met de inmiddels bekende danspasjes en een vleugje humor (www.wibras.nl

De laatste artiesten die zullen optreden zijn Bert & Ernie. Na hun laatste optreden in 2008 is het een tijdje rustige geweest rond hun Disko Sjo. Hiervoor reisden ze stad en land af en hebben menig feestje en horecagelegenheid omgetoverd tot een dampende feestmassa. Speciaal voor deze avond en het goede doel zijn ze terug met hun Bert & Ernie Disko Sjo.

Al met al een gevarieerd muzikaal programma wat men zeker niet mag missen en daarbij wordt het goede doel er ook nog mee gesteund.
Kaarten in de voorverkoop kosten 7,50 euro en de dagkassa is 9 Euro. Voorverkoopadressen en meer info is te vinden op www.benefietsclubzummere.nl . Dit alles vindt plaats op zaterdag 9 april in Hotel Centraal, Wilhelminaplein 3 te Someren. Aanvang is 19.30 uur

Voor meer informatie:
Ton de Groot
0493-493496567/06-28172624

Huub van Lieshout
huubvanlieshout@chello.nl
0492-331429/06-22785953

www.tourforlife.nl
www.artsenzondergrenzen.nl
 


 

Woensdag 2 maart 2011:
Op maandag 7 maart is het weer zover: Rattlesnake Shake komt Nirwana vereren met een spetterende carnavalsshow! Geen onbekende meer voor Nirwana, maar een graag gezien optreden. Rattlesnake Shake zal doen waar ze het beste in zijn. Keihard rocken en kiezen voor gevarieerde en originele invalshoeken. Humor, spelvreugde en energie zijn belangrijke kenmerken van deze muzikale slangenmensen. Het dak zal kraken maar niet bezwijken en het publiek zal met een overgrote glimlach huiswaarts gaan. De deuren openen om 15:00 uur en de aanvang is 16:00 uur. De entree bedraagt €2,50 voor onder de 18, €4,50 voor leden en €5,50 voor alle anderen.

Achtergrond informatie
Al meer dan 20 jaar houdt Rattlesnake Shake een ongekende live reputatie hoog. De balans tussen heftig en hitgevoelig is al jaren een schot in de roos en de in Oss gerijpte mannen weten telkens van elk optreden weer een waar spektakel te maken. Dat de heren inmiddels aan hun tweede jeugd zijn begonnen is dit jaar duidelijk geworden. Uit 1600 bands werd Rattlesnake Shake door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot populairste coverband van Nederland. Een titel die met eer gedragen zal worden.

Met het winnen van de Dommelsch Clash of the Coverbands public's favourite award zetten de heren dan ook een grote kroon op hun toch al lange erelijst. Met een nieuwe rockshow die zijn weerga niet kent trekken de beroepsfeestvierders momenteel door het land. De stijl laat zich het beste omschrijven als 'Cock Rock', rock met ballen dus! De set is opgebouwd rond een mix van pop/rockklassiekers, allen met de nodige jus overgoten en gemanipuleerd zodat ze het label Rattlesnake Shake kunnen dragen.

Meer informatie:
www.nirwana.nl
www.rattlesnakeshake.nl
 


 

Maandag 21 februari 2011:
Ruim twee jaar geleden heeft het Stichtingsbestuur Jeugdwerk Lierop een eerste conceptplan opgesteld m.b.t. het opknappen/renoveren en indien mogelijk uitbreiden van de blokhut aan het Piet Cortoomswegske. Zij beschrijven de stand van zaken…
De noodzaak voor deze opknapbeurt was zowel bij de gebruikers als bij de gemeente Someren al enkele jaren duidelijk:
- - Het gebouw is toe aan het nodige groot onderhoud (o.a. kap van rondhout aangetast met boktor, ongeïsoleerd en bedekt met asbesthoudende platen).
- - Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van het huidige gebruik door het ontberen
van een slaapruimte.
- - Het gebouw tocht van alle kanten en is in de winter niet warm te stoken.
Deze conceptplannen zijn besproken met de gemeente Someren en getoetst aan de eisen vanuit het bestemmingsplan, welstand, brandveiligheid e.d.

Nadat het conceptplan concreet werd is door een bouwadviesbureau het plan uitgewerkt en zijn de statische berekeningen verzorgd. In dit plan zijn naast het nodige groot onderhoud meteen enkele wensen vanuit het huidige gebruik meegenomen:
- - Een slaapzolder
- - Geïsoleerd dakbeschot
- - Verbeterde indeling
Na goedkeur door de gemeente Someren zijn de bouwplannen aangeboden aan een drietal aannemers om een goede aanbieding te krijgen.

Naast deze technische bouwplannen zijn we als bestuur op zoek gegaan naar financieringsmogelijkheden voor deze bouwplannen. De gemeente Someren heeft zich hierin zeer ruimhartig opgesteld en heeft een subsidie toegekend die de helft van de bouwkosten dekt.
Daarnaast zijn we samen met Welzijnswerk Someren (ONIS) op zoek gegaan naar aanvullende fondsen en die hebben we gevonden; Het Skanfonds en het VSBfonds hebben gezamenlijk een bedrag van €35.000,- aan subsidie toegekend.
Hierdoor is het plan voor ons ook financieel een haalbare kaart geworden, waardoor we de plannen volledig kunnen uitvoeren. We hebben nog enkele subsidie-aanvragen voor afronding en voor de inrichting lopen maar hiervan is de uitkomst op dit moment nog ongewis.

Direct na de Carnaval (9 maart) gaat de aannemer aan de slag, zelf zijn we dan al enkele weken druk in de weer met opruimen, slopen etc. Gedurende de gehele bouwperiode zullen we, in overleg met de aannemer, een aantal passende werkzaamheden zelf verzorgen, denk hierbij aan opruimen, grondwerk, schilderwerk, aftimmerwerkzaamheden, aanpassen bestrating, inrichting etc.
Om al deze werkzaamheden goed ingevuld te krijgen zullen we met enige regelmaat een beroep doen op onze scouts, explorers en de ouders van de bevers en de welpen.
We hopen voor 1 juni de bouw afgerond te hebben zodat gedurende de zomerperiode (voor ons de drukste verhuurperiode) iedereen weer gebruik kan maken van de vernieuwde blokhut.
 


 

Vrijdag 18 februari 20011:
De subsidiebeschikking voor het IDOP is binnen! De provincie stelt € 750.000,- ter beschikking voor de Lieropse plannen en de gemeente zal zorgen voor co-financiering om projecten ook daadwerkelijk mogelijk te maken.
We hebben twee jaar de tijd om de plannen te realiseren en dat vliegt natuurlijk zo voorbij. Gelukkig hebben de werkgroepen al veel voorbereidend werk verricht.

WERKGROEP VERKEER
Op 31 januari hebben 6 werkgroepleden met wethouder Hanssen en enkele ambtenaren de mogelijkheden en onmogelijkheden rond het verkeer in Lierop besproken. Wethouder Hanssen sprak duidelijk uit dat het de gemeente menens is om de verkeersproblematiek in en rond Lierop aan te pakken.
Omdat snelle ingrepen tot grote problemen kunnen leiden, is het idee ontstaan om aanpassingen gefaseerd door te voeren en steeds de gevolgen ervan te evalueren. Het volgende stappenplan zou kunnen leiden tot het verkeersarm maken van onze dorpskern en aansluitende straten:
- De doorsteek via de Vleutlaan zal niet eerder dan over vijf jaar gerealiseerd kunnen worden (als er al geld voor vrij kan worden gemaakt). De gemeente wil daar niet op wachten en wil na de realisatie van de rotondes bij de Kanaaldijk en de Acaciaweg direct starten met:
- De wegen die naar Lierop leiden (Somerenseweg en Slievenstraat) 60 km-wegen maken.
- Vrachtwagenverbod over de Laan ten Boomen en richting Hersel.
- Aanpassing kruising bij het Jagershuis zodat vrachtwagens er echt niet door kunnen.
- Een kruispunt maken met een aansluiting naar de nieuwe Gildewijk in Lierop, waar de straat anders wordt ingericht (woonfunctie) en vanwaar de 30 km-zone gaat gelden (kom).
- De 60 km-zone doortrekken tot aan Hersel, inclusief verkeersremmende maatregelen zoals bv. Drempels.

WERKGROEP RECREATIE, TOERISME & WERK
Folder: Afgelopen maand is er een start gemaakt met de recreatieve folder. Op dit moment wordt geïnventariseerd wat daarin zou moeten komen (bv. informatie over de Heide, de Koepelkerk, fiets- en wandelroutes, maar ook bedrijven op het gebied van recreatie & toerisme). Hiervoor worden enkele ondernemers benaderd die een bijdrage willen leveren aan deze folder. Per slot van rekening zal een folder niet alleen Lierop in het algemeen beter op de kaart zetten, maar ook haar recreatieve ondernemingen.

Bedrijfsverzamelgebouw: Er hebben zich 15 geïnteresseerde ondernemers gemeld. Zij hebben een vragenlijst ingevuld, waarmee de werkgroep hun wensen in kaart kan brengen. De gemeente is nu aan het kijken welke bedrijven in aanmerking komen voor deelname aan het bedrijfsverzamelgebouw. Daarbij wordt o.a. gekeken naar benodigde vierkante meters, milieubelasting en verkeersbewegingen.

De volgende stap is het wijzigen van het bestemmingsplan. Er moet aangegeven worden hoe de bebouwing er uit gaat zien, welke activiteiten er plaats gaan vinden en natuurlijk hoe het gebouw ingepast wordt in de omgeving. Het College van B&W heeft in ieder geval aangegeven mee te willen werken aan de realisering van een bedrijfsverzamelgebouw voor kleine en startende Lieropse ondernemers, dus dat is een hoopvol begin!

Als u ook graag mee wilt denken in één van de werkgroepen, meldt u zich dan aan via dorpsplanlierop@yahoo.com.

Als u meer wilt lezen over de werkgroepactiviteiten, kijk dan op www.lierop.info
 


 

Zaterdag 29 januari 2010:
Een groep enthousiaste wielerfanaten uit Someren en Lierop klimmen op de fiets voor ”Artsen Zonder Grenzen”. Onder de gelegenheidsnaam “BeneFietsclub van Zummere en nie baang” nemen Berry Hurkmans, Peter van de Laar, René Manders, Erwin van der Wilt, Erik Camp, Ton de Groot, Ivo Hofland, Jeffrey van der Wallen, Henk Winkelman en Michel van Neerven deel aan de Tour For Life 2011. De begeleiders Richard Lommen en Bart Thijs completeren de ploeg.
De stichting EMO Foundation organiseert evenementen voor goede doelen en organiseert de Tour For Life in opdracht en ter ondersteuning van Artsen Zonder Grenzen. In deze monstertocht zullen naar verwachting het maximaal aantal van 50 ploegen starten. Een ploeg mag max. uit 9 renners en 2 begeleiders bestaan.
De afspraak is dat iedere ploeg naast het inschrijfgeld minimaal 15.000 Euro aan sponsorgeld mee moet brengen. Dit sponsorgeld komt uiteraard geheel ten goede aan Artsen Zonder Grenzen. In 2010 werd ruim 1,1 miljoen euro! bij elkaar gefietst.
Artsen Zonder Grenzen biedt wereldwijd medische noodhulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. (Samen met medewerkers uit betreffende landen, geven artsen, verpleegkundigen, laboranten en psychologen steun aan de lokale bevolking).
Met de opbrengst kan Artsen Zonder Grenzen duizenden mensen helpen. Er is bijvoorbeeld slechts 25 euro nodig om twee ondervoede kinderen weer op de been te krijgen. En met het minimaal totale sponsorbedrag van 15.000 euro kunnen hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen met uitgebreide rampenbehandelingskits aan meer dan 3.500 slachtoffers direct medische noodhulp verlenen.
28 Augustus 2011 zal het startschot in het Noord Italiaanse bergdorp Bardonecchia vallen, om vervolgens na 8 loodzware etappes op 4 September te finishen op de Cauberg in Valkenburg. Ca. 1.300 Km en 19.000 hoogtemeters zijn dan overwonnen, dwars door de Franse Alpen, de Jura, de Vogezen en de Belgische Ardennen.
Graag willen wij onze bijdrage leveren aan het slagen van dit evenement. We zullen op 28 Augustus a.s. 100% gemotiveerd en goed voorbereid aan de start staan om onze fysieke bijdrage te leveren. We hopen hierbij op uw financiële en morele steun.
Geïnteresseerd geraakt?
Kijk voor meer informatie op de website www.tourforlife.nl of www.benefietsclubzummere.nl

Draagt ook u ons initiatief en Artsen Zonder Grenzen een warm hart toe?
Sponsor dan onze ploeg! Sponsor uw bijdrage via de website www.tourforlife.nl  en sponsor de “BeneFietsclub van Zummere en nie baang”. Alle sponsorbijdragen komen rechtstreeks bij Artsen Zonder Grenzen terecht. (Geen internet? Benader een van bovengenoemde personen of sponsor via bankrek.nr. 17.80.02.828 t.n.v. “Wielercomite Someren” o.v.v. uw naam en Tour For Life 2011).
 


 

Vrijdag 28 januari 2011:
Vorige week heeft u kunnen lezen dat de Provincie budget beschikbaar heeft gesteld voor de realisatie van het Lieropse iDOP (Integraal Dorpsontwikkelingsplan) en dat er dus diverse projecten kunnen worden gestart om Lierop een mooier, gezelliger en leefbaarder dorp te maken.
U kunt regelmatig een update over deze projecten verwachten op Slaponline, op www.lierop.info  en in de Koepel.
Vorige maand hebben we de werkgroepen Zorg, Groene Dorpskern en Verkeer aan u voorgesteld. Deze maand kunt u lezen over de andere twee werkgroepen.

De werkgroep Recreatie, Toerisme & Werk is een creatieve club mensen die het potentieel van Lierop op recreatief en toeristisch gebied wil versterken. De werkgroep wordt gecoördineerd door Gerard Claassen en houdt zich bezig met de volgende zaken:
-Aanleg van enkele recreatieve fietspaden, in overleg met de gemeente en Staatsbosbeheer
-Ontwikkeling van thematische en cultuurhistorische wandelroutes
-Betere beschikbaarheid toeristische informatie, o.a. door een folderrek bij de Spar (dit staat er inmiddels!) en centrale plaatsing van een informatiebord met wandel- en fietsroutes
-Ontwikkeling van een recreatief-toeristische folder over Lierop, met informatie over o.a. de heide, de kerk, horeca- en overnachtingsmogelijkheden en wandel- en fietsroutes
-Een overzicht van en voor alle Lieropse ondernemers en hun activiteiten
-Bedrijfsverzamelgebouw voor ondernemers in Lierop. Mogelijke locatie hiervoor is de kruising Hogeweg/De Wertstraat. Tot 23 januari hebben alle Lieropse ondernemers die interesse hebben, een vragenlijst in kunnen vullen. Belangrijke afweging hierbij is o.a. het aantal verkeersbewegingen dat een bedrijf met zich mee brengt. Als een bedrijfsverzamelgebouw inderdaad wenselijk blijkt, dan gaat de werkgroep in overleg met de gemeente om te bespreken hoe dit er gaat komen.

De werkgroep Sociale Voorzieningen wordt gecoördineerd door Gonnie van Bussel. De werkgroep richt zich op een integraal voorzieningennet voor ouderen en jongeren, waarbinnen organisaties elkaar onderling versterken. Dit betekent meer samenhang tussen de verschillende gebouwen en organisaties (‘t Rendal, Spring, Vurherd, Henricushof, @Jumpin, Pippeloentje) en tussen de functies van die gebouwen (onderwijs, bibliotheek, creatieve vorming, sport, opvang).

De werkgroep is de behoeften van iedereen aan het inventariseren, zodat alle wensen samen kunnen komen. Er zijn veel belanghebbenden dus dit is een bijzondere uitdaging. Het betekent intensief samen nadenken over een brede visie. Het kan ook betekenen dat er aanpassingen aan gebouwen gedaan zullen worden. Als het de effectiviteit van de sociale voorzieningen in Lierop ten goede komt, staat de werkgroep overal voor open.

Oproep!
De sociale voorzieningen in Lierop hebben betrekking op u. De werkgroep heeft grote behoefte aan input van de gebruikers van die voorzieningen zelf. Heeft u kinderen, vindt u creatieve vorming belangrijk of sport u in Lierop? Deel uw ideeën met de werkgroep en neem contact op met Gonnie van Bussel via dorpsplanlierop@yahoo.com.

Rest mij alleen nog u uit te nodigen voor het dorpsgesprek met de Gemeente op woensdag 2 februari om 20.00 in de Vurherd. Hier zal een korte presentatie gegeven worden van alle iDOP-projecten. Wij zijn benieuwd wat u ervan vindt! Komt u langs?

Hartelijke groet,

Manon Vogel
Communicatie-coördinator iDOP Lierop
 


 

Donderdag 13 januari 2011:
Wie dicht bij huis het theater wil bezoeken kan op zaterdag 22 januari terecht in De Ruchte voor ‘De Nachclub'. Het is het nieuwe programma dat meesterverteller Fred Delfgaauw en cabaretier Sjaak Bral hebben gemaakt. Opnieuw verkennen ze de grenzen van toneel en cabaret tot het uiterste.
Op pad in een nachtclub. Immers, achter iedere lach gaat een wereld verscholen waarin de keiharde realiteit toe slaat. Op het snijvlak tussen ontwapenende humor en magisch realisme ontstaat een prachtige voorstelling van twee theatergiganten: Fred Delfgaauw en Sjaak Bral.
Meesterverteller Fred Delfgaauw maakt al 25 jaar schitterende voorstellingen en wordt geroemd om zijn prachtige ontroerende theaterstukken. Cabaretier Sjaak Bral `banjert vrolijk door de porseleinkast van de kleinkunst' (Het Parool). Zijn publiek verlaat de zaal buiten adem van het lachen. Met hun voorstelling `Koffiehuis de Ooievaar' namen zij het voortouw om twee volstrekt verschillende theaterdisciplines te versmelten tot een nieuwe vorm van theater: Cabadrama. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven.

De broers Branie en Depri hebben het koffiehuis verlaten. Ze gaan samen op pad en raken verzeild in een nachtclub. Niets is wat het lijkt en lijkt wat het is. De gloriedagen van het variété herleven. Evenals de noodzaak om te lachen. De wonderbaarlijke magie tussen cabaretier Sjaak Bral en theatermaker Fred Delfgaauw krijgt nog eenmaal een vervolg. Na `De Nachclub' is er geen weg terug...
De combinatie van theatermaker Fred Delfgaauw en cabaretier Sjaak Bral wordt alom geroemd door pers, publiek en programmeurs. De nominatie voor de Toneelpublieksprijs 2008 was een verdiende kroon op hun samenwerking. Maar aan alle mooie dingen komt een eind. Na vier succesvolle theaterseizoenen gaan zij ieder weer hun eigen weg.
Daarom sluit de Nachclub hier zijn deuren voorgoed. De belangstelling bij de vorige serie optredens (met 'Koffiehuis de Ooievaar') was overweldigend. Wij raden u dan ook ten zeerste aan om uw kaarten tijdig te reserveren voor deze unieke avond; de allerlaatste kans om Sjaak en Fred samen aan het werk te zien.

Meer informatie: www.delfgaauw.nl  www.sjaakbral.nl 
Entree: E 19,00 (incl. pauzedrankje)
Aanvang: 20.30 uur
Informatie en kaartverkoop: kaarten zijn te bestellen via www.deruchte.nl  of bij S.C.C. De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren, tel. 0493 - 44 11 44, info@deruchte.nl

 


 

Woensdag 5 januari 2011:
Wie dichtbij huis het theater wil bezoeken kan a.s. vrijdag 14 januari terecht in de Ruchte waar Onno Innemee de try-outvoorstelling ‘Het is hier een gekkenhuis’ opvoert.
Vorig seizoen verraste Onno Innemee met het in het leven roepen van de one-man-cabaretklucht. De pers was lovend en het publiek omarmde deze boeiende en grappige theatervorm. Dit seizoen speelt Onno ‘Het is hier een gekkenhuis!’. Een vlucht uit het Koekoeknest. Onno komt terecht in een psychiatrisch ziekenhuis.

Via internet is Onno verliefd geworden op een verpleegster van een psychiatrisch ziekenhuis. Om binnen te komen in deze gesloten inrichting bedenkt hij een plan, maar hij werkt zichzelf steeds verder in de nesten. Met het verrassende decor en de verschillende typetjes, allen gespeeld door Onno, ontstaan steeds dwaze en komische situaties. Met behulp van fantastisch geluid en goed acteerwerk, ga je je afvragen of Onno het écht klaarspeelt in zijn eentje of dat je zelf klaar bent voor het gekkenhuis. Je wordt continu voor de gek gehouden, niets is wat het lijkt en je zult je afvragen: Wie is er nou gek, de gek of de toeschouwer? De humor wint het overduidelijk.
Meer informatie: www.onnoinnemee.nl

Actie
Als u nu een kaartje koopt voor de voorstelling van Onno Innemee, dan kunt u op vertoon van dit entreebewijs een extra kaartje kopen voor maar € 2,50. Dit kaartje is alleen te verkrijgen aan de theaterkassa van de Ruchte te Someren. Reeds gekochte kaarten kunnen niet worden omgeruild tegen kortingskaarten. Het is wel mogelijk om voor ieder reeds gekocht kaartje alsnog één extra kaartje à € 2,50 te kopen bij de theaterkassa van de Ruchte.

Entree: E 15,00 (incl. pauzedrankje)
Aanvang: 20.30 uur

Informatie en kaartverkoop: kaarten zijn te bestellen via www.deruchte.nl  of bij S.C.C. De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren, tel. 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl
 


 

Vrijdag 12 november 2010:

 


Op zaterdag 20 november wordt de jaarlijkse “Rabobank-Cyclocross” in Lierop verreden. In tiende uitgave van deze veldritdag opent de jongste categorie van de KNWU-jeugd om half tien ‘s morgens het wedstrijdprogramma. Vervolgens komen ook de zes overige jeugdcategorieën aan het vertrek. Aan de start komen ook de plaatselijke jeugdrenners Youri en Martijn Meeuws, Dani Lemmen, Kevin en Roy van Diepen, Steve en Nick ten Bokum, Luca Vreeswijk, Sander Thaens en Brian en Daphne Saas. Voor René Manders, de voorzitter van de organiserende Toer- en Supportersclub “Solo”, was het een duidelijke zaak dat het accent op zaterdag 20 november bij de jeugd zou komen te liggen: “We zien dit jaar een flinke toename van KNWU-licentiehouders in de gemeente Someren.” Na de jeugd is het om half één de beurt aan de masters. Drie kwartier later komen de amateurs in actie. Hiervoor hebben zich tot dusver de meeste renners aangemeld. De nieuwelingen gaan om twee uur van start. Yorick Verberne is hier de plaatselijke favoriet. Om kwart vóór drie wordt startgelegenheid geboden aan de junioren. Plaatselijk favoriet Douwe Verberne (al vier overwinningen) behoort tot de kanshebbers voor de overwinning. Ook Sander Schuurmans houdt de plaatselijke eer hoog. De hoofdmoot wordt voor het eerst gevormd door de wedstrijd voor vrouwen. De plaatselijke inbreng komt van Lana Verberne (3 zeges dit seizoen) en Evy Kuijpers. Beiden veroverden dit seizoen in hun categorie al de regiotitel van Zuid-Nederland en stonden begin dit jaar op het podium tijdens het NK. “Redenen genoeg om dit jaar met de wedstrijd voor vrouwen af te sluiten. In deze categorie hebben we lokale zegekandidaten en het deelnemersveld bij de elite is vaak kleiner, ” licht de oud-renner toe. De hoofdwedstrijd start om half vier.
Motorcrosscircuit uniek cyclocrossparkoers.
Evenals voorgaande jaren wordt er gebruik gemaakt van het motorcrosscircuit van de MAC Lierop aan het Kerkenhuis. De voorzitter van het organiserende “Solo” is zeer te spreken over de medewerking van de plaatselijke motorclub: “Omdat we voor de jaarlijkse Grand Prix een groot aantal vrijwilligers leveren mogen we kosteloos van de faciliteiten van de MAC Lierop gebruik maken.” Voor de cyclocrossers is het een gevarieerd parkoers, waar vooral het rulle zand en het veelvuldig draaien en keren het extra zwaar maakt. “De ouders van de plaatselijke renners zijn de parkoersbouwers, die er mede voor zorgen dat het een selectief parkoers wordt.” Op het terrein is er een tent geplaatst waarin de permanence gevestigd is. Als trouwe hoofdsponsor fungeert de Rabobank Peelland Zuid. De toegang is gratis.

 


 

Dinsdag 9 november 2010:
Wie dicht bij huis het theater wil bezoeken kan a.s. zaterdag 13 november terecht in de Ruchte waar zanger Tim Akkerman op zal treden. Akkerman was jarenlang de leadzanger van de band Di-rect.

Na meer dan duizend optredens, een kast vol prijzen en vier succesvolle albums kondigde Tim Akkerman begin 2009 aan te stoppen met Di-rect. Sinds die tijd werkt Tim aan een solocarrière waarbij traditionele en vooral ook heel persoonlijke liedjes centraal staan. "Ik wil graag een mix maken van Bruce Springsteen, Simon & Garfunkel, Nick Drake en Jason Mraz. Op mijn album zie ik een mix van songs met puur zang en akoestische gitaar en daarnaast nummers met een uitgebreider instrumentarium." Zijn compleet vernieuwde geluid, met Tim zelf op de akoestische gitaar en aangevuld met diverse gastmuzikanten, zorgt in een intieme setting voor een uniek optreden. Begin 2011 komt deze succesvolle artiest met zijn nieuwe solo-album.

Meer informatie: www.timakkerman.nl  - Entree: € 18.00 (incl. pauzedrankje) - Aanvang: 20.30 uur. Informatie en kaartverkoop: kaarten zijn te bestellen via www.deruchte.nl of bij S.C.C. De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren, tel. 0493 – 44 11 44.

Tim Akkerman (30) begint na zijn vertrek uit Di-rect ‘helemaal opnieuw' maar ziet daarin slechts voordelen. Met een vers gerekruteerde band vol jonge muzikanten gaat hij voor het eerst onder zijn eigen naam de theaters in. Hij kan niet wachten, meldt hij monter. "Ik wil me opnieuw voorstellen aan het publiek. Dit is wie ik ben. Vroeg me af: was het wel slim mijn schepen achter me te verbranden? Maar ik heb nooit getwijfeld of ik op de juiste weg was. En voelt alles zo goed dat ik amper kan wachten weer op het podium te staan." Dus spelen Akkerman en zijn vier muzikanten een kennismakingsronde in muziekvorm. Met in de hoofdrollen: Akkermans zelf geschreven, nieuwe nummers én de liedjes die hem vormden tot de singer-songwriter die hij nu is.


 

Zaterdag 6 november 2010:
Wie dicht bij huis het theater wil bezoeken kan op vrijdag 12 november terecht in De Ruchte waar cabaretière Karin Bruers optreedt met de try-out voorstelling ‘We komen er wel’.
Waar je naartoe gaat weet je niet, maar waar je geweest bent dat is bekend. Als het merendeel van je bestemmingen de moeite waard blijkt te zijn, dan is het goed. Anders moet het roer nu om! Karin geeft in haar vierde cabaretvoorstelling een ferme duw in de goede richting. Wellicht net dat zetje dat u nodig hebt om vervolgens uw leven rigoureus te herschikken.
Uw dichtgeslibde hersenen worden zorgvuldig gedotterd, het calvinistische fundament onder uw ingeslapen ideeën wordt pneumatisch verpulverd en gemaakte levenskeuzes worden tegen een niets ontziend licht gehouden. `We komen er wel!' is een gevaarlijke voorstelling; een voorstelling voor waaghalzen en durfals; een cabaretesk consult bij een harde heelmeester! Dat u er altijd naast heeft gezeten is niet leuk om te horen, maar als we er allemaal om kunnen lachen heeft het toch enige zin gehad.
Meer informatie: www.karinbruers.nl  - Entree: € 17,00 (incl. pauzedrankje) - Aanvang: 20.30 uur.
Informatie en kaartverkoop: kaarten zijn te bestellen via www.deruchte.nl  of bij S.C.C. De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren, tel. 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl.
Karin Bruers begon in Nederland als actrice en was in die hoedanigheid te zien in ‘Het Benkske’ (Omroep Brabant). Twee achtereenvolgende jaren speelde ze op ‘De Parade’. Sinds 1999 is zij als stand-up comedian verbonden aan de Comedy Train (Amsterdam) en Bonjour Micro (Vlaams stand-up collectief).
Karin heeft een groot politiek en maatschappelijk engagement. Ze zet zich met enige regelmaat in voor ideële doelen die haar sympathie hebben. Haar werk is nimmer strijdig met haar denkbeelden. Hieronder valt ook haar project ‘de 1000-benkskes’. Een project om de sociale verkilling in wijken tegen te gaan.


 

Dinsdag 2 november 2010:
In Nederland kennen we de term 'powerpop' maar nauwelijks. Daar gaat met de release van Mijn Meisje Vindt Me Leuk Zoals Ik Ben van het Zwolse kwartet Want Want verandering in komen. Het door voormalig Skik-frontman Daniel Lohues geproduceerde debuut van de band rond Fokko Mellema rockt, is tegelijkertijd poppy en staat bol van oh zo herkenbare, maar steevast originele teksten. Op 6 november laten ze dit zien en horen op de planken van Nirwana. In het voorprogramma staat Last Suggestion. De entree bedraagt € 2,- voor onder de 18, € 4,- voor leden en € 5,- voor alle anderen. Aanvang 21:00 uur.

Achtergrond informatie Want Want
"Ik had vroeger niet zo heel veel cd's", aldus Mellema. "Ik luisterde naar Weezer en naar Fountains of Wayne. Die invloeden hoor je terug in mijn liedjes die ik met Want Want maak." Mellema was eerder de schrijvende kracht achter punkrockers Jeremy's, maar was tegelijkertijd ook al in diverse bezettingen als Want Want bezig. Anno 2010 is Want Want een goed op elkaar ingespeeld viertal, dat naast Mellema op zang en gitaar bestaat uit Adrian de Lange op drums, Jasper la Faille op bas en Bob Boeve op toetsen. 3FM heeft Want Want inmiddels al opgepikt en de band tot eerste Serious Talent van 2010 gebombardeerd. Single Heleen is dan ook al veelvuldig te horen geweest op de zender en is inmiddels uitgegroeid tot culthitje. "De muziek van Want Want is niet zo serieus als die van andere Nederlandstalige bands. Popmuziek is wat mij betreft vooral heel leuk", zo meent Mellema. Waar de al genoemde bands als bijvoorbeeld Weezer grossieren in liedjes waarin de zanger het steeds net niet treft in het leven, doet Want Want dat ook, met een zelfde knipoog. "Al zijn onze liedjes niet geschreven met het uitgangspunt humoristisch te zijn. Maar ze relativeren de beschreven situaties wel. Als ik het zelf niet had geschreven, zou ik er waarschijnlijk ook wel om kunnen lachen."
Daniel Lohues begreep goed wat Mellema met zijn liedjes wilde bereiken en heeft Mijn Meisje Vindt Me Leuk Zoals Ik Ben geproduceerd. De cirkel is rond. "Onder de weinige cd's die ik luisterde, zat ook zijn werk met Skik. Ik vond, en vind het nog steeds, helemaal te gek. Mijn Want Want demo was via via terecht gekomen bij Lohues' manager en hij heeft 'm aan Daniel laten horen. Dat een jeugdheld van mij enthousiast was, betekende heel veel. Hij wist in alle liedjes de essentie te vinden en daar naartoe te werken. Heel inspirerend. Met Jeremy's maakten we punkrock vanuit het idee dat punkrock nu eenmaal erg leuk was. Nu ben ik meer volwassen en wil ik ook wel wat meer in mijn liedjes kwijt kunnen. Muzikaal kom je dan al snel op 'powerpop' uit en tekstueel op het Nederlands, omdat ik me zo beter kan verwoorden. Ik had bij de Engelstalige liedjes die ik schreef vaak het idee dat ik de kern net niet wist te raken, omdat Engels niet mijn moedertaal is."
Want Want gaat na de release van Mijn Meisje Vindt Me Leuk Zoals Ik Ben uitgebreid op tournee. "In Jeremy's kon ik me nog een beetje op de achtergrond bewegen als gitarist. Nu ben ik zelf het gezicht van de band", aldus Mellema. "Ik ben enorm gegroeid in die rol en heb enorm veel zin om dit jaar de podia en festivals plat te spelen. Live klinkt het allemaal nog even wat meer rafelig dan op het album en zijn we echt een vlammende machine geworden. Ik vind eigenlijk maar een ding jammer en dat is dat je als zanger aan de microfoon vastgeplakt bent. Het liefst stuiter ik het hele optreden enthousiast in de rondte."

Meer informatie:
www.wantwant.nl
http://lastsuggestion08.hyves.nl
www.nirwana.nl


 

Zondag 31 oktober 2010:
Wie dichtbij een avondje theater wil bezoeken kan a.s. woensdag 3 november in de Ruchte een humoristisch drama over borstkanker bezoeken. De voorstelling ‘Ontboezemingen’ wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting DAS Vrouwen.
'Ontboezemingen' is het verhaal van vijf vrouwen. Ze kennen elkaar niet, ze hebben elkaar zelfs nog nooit ontmoet. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze hebben allen borstkanker. Ieder van hen gaat op haar eigen manier de strijd aan met de ziekte, en met zichzelf. Wat doet het met je als je lijf en je vrouwelijkheid wordt aangetast? Hoe reageert je familie, je kind, je partner? Al deze vragen worden beantwoord in 'Ontboezemingen'. Een muzikale voorstelling met een humoristische ondertoon en absurdistische wendingen. Een voorstelling over lijden en het leven. Over overlijden en overleven. Het leven is leuk! Of niet soms? Over ziek zijn, geloof, seks, relaties, vakanties, borsten, pruiken en appeltaart.

Waargebeurde ervaringen
Voor veel mensen is borstkanker een beladen onderwerp. Jaarlijks worden er in ons land bijna 13.000 vrouwen geconfronteerd met de diagnose borstkanker. Hierdoor is het de meest voorkomende vorm van kanker. De toneelproductie 'Ontboezemingen' is gebaseerd op waargebeurde ervaringen van borstkankerpatiënten.
Spelers: Dominique van Vliet, Aukje van Ginneken, Diana Dobbelman, Adrienne Kleiweg en Leyla Çimen. Regie: Johan Verheij.
Meer informatie: www.ontboezemingen.eu

Inleiding om 19.30 uur
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een speciale inleiding gehouden, aanvangstijd 19.30 uur. Tijdens deze inleiding zullen creatief producent Joris van de Sande en regisseur Johan Verheij op boeiende wijze uiteenzetten hoe deze voorstelling tot stand is gekomen.

Informatiemarkt
Tevens kunt u deze avond een speciale informatiemarkt bezoeken, voor en na de voorstelling is deze geopend. Georganiseerd door Stichting DAS Vrouwen.

Het programmeren van de voorstelling en het organiseren van de informatiemarkt is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Dokter Eynatten Fonds in Someren, het Van der Loo Fonds in Asten, het Wit Gele Kruis Fonds Asten en de gemeentes Asten, Someren en Deurne.
www.dasvrouwen.nl 

Entree: € 10.00 (incl. pauzedrankje)
Aanvang Ontboezemingen: 20.30 uur Inleiding:19.30 uur
Informatiemarkt (deze is vrij toegankelijk): 19.00 uur

Informatie en kaartverkoop: kaarten zijn te bestellen via www.deruchte.nl  of bij S.C.C. De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren, tel. 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl


Donderdag 28 oktober 2010:
Prachtige zang door mannenkoor De Nachtegaal en een kennismaking met achtergronden van de oosters-orthodoxe liturgie. Dat is kort samengevat de inhoud van het koepelkerkconcert op vrijdag 5 november in de kerk van Lierop.
De koepelkerkconcerten zijn bedoeld om een bijzondere muzikale ervaring te koppelen aan spirituele verdieping. De oosters-orthodoxe liturgische gezangen lenen zich daar uitstekend voor. Voor de orthodoxe gelovige zijn het verklankte gebeden van goddelijke oorsprong die specifiek thuishoren in liturgische vieringen, waar ze worden vertolkt in de landstaal. In Lierop wordt dat ondervangen door een toelichting door de Somerense dominee Eline van Iperen.

Verschillende van de gezangen zijn trouwens ook welbekend uit de katholieke liturgie, zoals het Kyrië (Gospodi), Gloria (Té Bé), Sanctus (Sfiat) en Onze Vader (Otche Nasch).
Mannenkoor De Nachtegaal uit Someren zingt onder leiding van Karel Velings gezangen uit de Slavische ritus. Velings nam acht jaar geleden de leiding van het koor over van Harrie Swinkels, die indertijd dit speciale repertoire verzamelde. Het koor heeft deze muziek voor het koepelkerkconcert weer met veel liefde ter hand genomen. De werken met hun grote dynamische verschillen en de eigen sfeer liggen het koor bijzonder goed.
De Nachtegaal voert niet alleen de kerkelijke gezangen uit, maar ook een blok met gecomponeerde werken in dezelfde traditie. Onder meer een Ave Maria van Leos Janacek, een Boheems kerstlied uit de vijftiende eeuw en een Slowaakse goedenachtwens.
De Nachtegaal kwam in 1945 voort uit het koor van de jonge boerenstand. Het telt 56 leden en vervult een belangrijke plaats in het culturele leven van de gemeente. Er wordt veel gedaan om de kwaliteit op peil te houden, bijvoorbeeld door deelname aan festivals en concoursen. Contacten met gerenommeerde componisten als wijlen Henk Badings en Anton Maessen waren voor De Nachtegaal van grote waarde, evenals de contacten met de Duitse componist Wolfgang Lüderitz.
Zoals gebruikelijk is in het concert ruimte gereserveerd voor samenzang, met orgelbegeleiding door Jannie van Leeuwen - Soethout. Ook het visuele aspect krijgt weer aandacht, in de vorm van filmbeelden van orthodoxe kerken in Rusland. Met camera’s wordt het koor tijdens het concert extra in beeld gebracht.
Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, met de mogelijkheid om bij het verlaten van de kerk een vrijwillige bijdrage te geven.

 


 

Dinsdag 26 oktober 2010:
Van november tot april kunnen jongeren tussen 12 en 16 jaar deelnemen aan een filmwedstrijd. Deze wordt georganiseerd door de gezamenlijke Somerense dorps- en wijkraden.
Dorps- en wijkraden zijn vaak een ver van mijn bed show voor jongeren. Met onderwerpen als zorg, groenvoorzieningen, woningbouw, veiligheid zijn jongeren vaak (nog) niet bezig. Ook de manier waarop de dorps- en wijkraden werken, zoals veel vergaderen, spreekt ze niet erg aan.
Om jongeren toch meer te betrekken bij hun eigen dorp of wijk, is het idee ontstaan om een filmwedstrijd te organiseren. De opdracht is om een filmpje te maken over een onderwerp dat met de eigen wijk of het dorp én met jongeren te maken heeft. Dat kan een filmpje zijn van een leuke bestaande activiteit, zoals een festival of ontmoetingsplek. Maar het kan ook een filmpje zijn van iets dat aangepakt zou moeten worden zoals een gevaarlijke verkeerssituatie of het gebrek aan vervoersmogelijkheden. Daarnaast kan het onderwerp ook een idee of wens zijn, zoals betere en/of meer sportmogelijkheden, een jeugdsoos, enzovoorts. Alle ideeën zijn welkom zolang ze maar betrekking hebben op de leefwereld van jongeren.
Er wordt gefilmd met een eigen camera of mobieltje. In maart wordt er een “masterclass monteren” georganiseerd. Het ruwe filmmateriaal kan dan afgemonteerd worden. Het filmpje mag uiteindelijk zo’n 10 minuten duren.

Op 15 april worden de filmpjes in jongerencentrum de Comeet in Someren vertoond tijdens een feestelijke bijeenkomst. De 2 beste inzendingen worden dan beloond met elk een prijs van €250,-.
Iedere jongere van 12 tot en met 16 jaar uit de gemeente Someren kan zich opgeven voor de filmwedstrijd. Dit kan alleen, met een groep of zelfs met je sportteam of dansclub. De filmwedstrijd kan ook gebruikt worden als maatschappelijke stageplek (zie www.masplek.nl).
Opgeven voor de wedstrijd kan tot 25 december via filmderby@gmail.com. Na opgave wordt er zo snel mogelijk contact opgenomen.

De wedstrijd is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van WoCom en het Coöperatiefonds van de Rabobank.

Doe mee aan de filmwedstrijd en laat zien wat er zo mooi is aan jouw wijk of dorp óf laat juist zien wat er moet veranderen om jouw wijk of dorp nog beter te maken! Heb je het beste idee, en heb je dat verpakt in een leuk filmpje, dan krijg je de prijs van €250,- om dat idee uit te voeren. Dus geef je snel op via filmderby@gmail.com!

 


 

Donderdag 21 oktober 2010:
Def P komt weer naar Nirwana. Dit keer niet met zijn Osdorp Posse, maar met zijn nieuwe project, genaamd Def P & The Howling Coyotes. De Amsterdamse rapper Def P en de Zwolse rock 'n roll band The Howling Coyotes brengen samen rap 'n roll: een als een sneltrein lopende combinatie. Macronizm zal er voor zorgen dat de zaal al vroeg op stoom is. De entree bedraagt € 4,- voor iedereen onder de 18, € 6,- voor leden en € 7,- voor alle anderen. Aanvang 21:00 uur.

Achtergrondinformatie Macronizm:
Een crossover van stijlen, waarin alles mag en kan. Hiphop, rock, jazz en funk zijn de basisingrediënten voor de soep die bij voorkeur gloeiend heet opgediend én gegeten wordt. Macronizm koestert originaliteit, arbeidersmentaliteit en ouderwets Brabantse gezelligheid.
In samenwerking met andere rappers, producers en dj’s, bouwt Macronizm sinds 2000 aan een stevig live-cv. Na enkele demo’s en EP’s volgt in 2007 het debuutalbum Alternaïef , met gastbijdragen van o.a. Marco Roelofs (Heideroosjes), Def P. en Seda (Osdorp Posse). Zanger/liedjesschrijver Spinvis zegt als jurylid van Ongekend Talent in hetzelfde jaar over de single 1 Weg: “Loopt als een trein. Klinkt als een klok en staat als een huis.” Daarnaast maakt Stuurbaard Bakkebaard een remix van het nummer Confrontatie. In 2009 wordt Macronizm uitgenodigd om deel te nemen aan Poetracks, waarbij hij evenals een zestal andere muzikanten het gedicht ‘Jongeling (2)’ van Remco Campert bewerkt tot een nummer.Dit nummer verschijnt begin 2010 op Alter Ego, het tweede album van Macronizm.
De Eindhovense zevenmansformatie musiceert live in twee bezettingen: Macro en DJ Native op beats, en ditzelfde duo ondersteund door een complete liveband. Beide staan garant voor een energieke liveshow waarin de muzikale grenzen worden opgezocht.
De beatshow was door de jaren heen regelmatig te zien als voorprogramma van pioniers Osdorp Posse.
Met de liveband was Macronizm te zien en te horen in het nachtprogramma van Giel Beelen op 3FM, was in 2007 onderdeel van het landelijk rondreizende muziekcircus Popronde en speelde in menig popzaal en op verschillende festivals.

Meer informatie:
www.nirwana.nl
http://defpenhowlincoyotes.hyves.nl
www.macronizm.nl/wp

 


 

Woensdag 23 september 2010:

Wie lekker dichtbij het theater wil bezoeken kan natuurlijk terecht in De Ruchte waar op zaterdag 2 oktober Jan Akkerman optreedt met zijn soloprogramma ‘Alone Together’.
In 2005 kreeg Jan Akkerman - na 40 jaar van hard werken - eindelijk een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. De jury noemde hem ’s werelds beste gitarist ooit. ‘Met een eigen stijl, iemand die met zijn vingers boeiende verhalen vertelt’. Jan Akkerman wordt nog steeds beschouwd als de invloedrijkste gitarist die Nederland heeft voortgebracht. Wereldfaam verwierf hij toen hij door het Engelse tijdschrift Music Maker werd uitgeroepen tot ‘beste gitarist van de wereld’. In de Nike-commercial "Write the future" voor het WK 2010 is een compositie van Jan Akkerman te horen. De track 'Hocus Pocus' is tijdens zijn Focus periode geschreven. Zie filmpje……
Hij werd geboren op Kerstavond 1946 in de Amsterdamse Jordaan. Als peuter pingelde hij al op zijn speelgoedpianootje en op zijn vijfde kreeg hij een, zoals dat in de Amsterdamse volksmond heette, trekkast. Tot zijn tiende bleef hij zijn accordeon trouw, hoewel hij tussentijds de trotse bezitter werd van een gitaar. Hij kreeg privélessen van Gerard Gest, die al gauw merkte met een natuurtalent te maken te hebben. Dat blijkt vooral uit zijn weerzin tegen muziektheorie en solfège. Gespééld moet er worden!
En dit keer solo, helemaal alleen is Jan ook in staat om een mooie show neer te zetten. Zoals hij zo vaak doet in het buitenland op diverse gitaarfestivals. Op zijn prachtige Patrick James Eggle en Lowden zal hij eigen interpretaties spelen van bestaande stukken. Heel uniek is deze keer dat hij ook zijn luit zal meenemen en stukken speelt van John Dowland. Kom genieten van deze innemende oude rot!
Meer informatie: www.janakkerman.nl
Entree: E 17.00 (incl. pauzedrankje)
Aanvang: 20.30 uur
Informatie en kaartverkoop: kaarten zijn te bestellen via www.deruchte.nl  of bij S.C.C. De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren, tel. 0493 – 44 11 44, info@deruchte.nl

 


 

Woensdag 22 september 2010:
Van Marcel Meijer kregen we het onderstaande bericht door….
Het afgelopen weekend vond de tweede “Nacht Zonder Dak” in Someren plaats. Een groep van 60 huttenbouwers nam deel aan het programma met als centrale thema 'het ervaren van het leven zonder dak boven je hoofd'.
Naast de ervaring bij deelnemers heeft de nacht ook nog een mooie bijdrage opgeleverd voor het werk van TEAR.nl in Bolivia. Dat het bedrag van ruim € 3200,- goed besteed zal worden, is bij aanwezigen zeker goed overgekomen.

Op zaterdagmiddag werden hutten uit sloopafval gebouwd; deuren, karton, plastic en pallets waren de hoofdingrediënten. Na een passende maaltijd volgde een “Leerlandschap”, om te ervaren wat samenwerking en eigen kracht kunnen brengen. Samen klimmen, teamwork en communicatie op leuke wijze werden enthousiast opgepikt.

Een videopresentatie vanuit de stichting “Tear” schetste een duidelijk beeld dat er veel speelt in Bolivia, niet alleen daklozen, maar ook drugs, drank en lijm zijn middelen die het leven daar mooier laten lijken dan de kille werkelijkheid. Een optreden van de bands “The Band” uit Elsendorp en “Obvious” uit Someren sloot de avond in stijl af.

“Sloot de avond af”, nee, voor aanwezigen begon toen hun kille nacht, 4ºC buiten, bij een vuurkorf, waar de houtvoorraad sneller slonk als te verwachten. Momenten van stilte, seconden die voorbij kropen. Dat was mijn ervaring. In Bolivia dagelijks voor grote groepen, voor ons een nacht als ervaring. Een groot deel van de groep sliep wel wat in hun hutten, waar de omstandigheden ook primitief bleven.

Someren begon weer te leven, zondag, met een warming up, ontbijt en een “Rockdienst”, waarbij op passende wijze door dominee Vijko Top het verhaal uit Bolivia, met nummers van Robbie Williams samengevoegd werden tot een actuele versie van het verhaal van de verloren zoon. Toegestroomde bezoekers konden aansluitend de hutten bekijken die de nacht ongeschonden doorgekomen waren.

Meer zien en weten: kijk op Google of www.siris.nl , trefwoord “Nacht zonder Dak”.

 


 

Dinsdag 14 september 2010:

Van de organisatie van de 2e Nacht zonder Dak kregen we de onderstaande herinnering:

Zoals wellicht bekend begint a.s. zaterdag de 2e Nacht Zonder Dak. Wij zijn er zeer trots dat 10 jonge Lieroppers zich hebben aangemeld voor deze sponsoractie. En deze jongemannen hebben uw steun nodig.  

Wij, als organisatie, hebben ze inmiddels de laatste weersvoorspelling gegeven......

Weersverwachting. Zoals de sites nu (zondag 12-9) schrijven is het NZD weekend veel beter dan het afgelopen weekend. Totaal 2mm regen en 16°C overdag en 8°C ’s nachts. En een heel stuk beter dan in La Paz, de hoofdstad van Bolivia, waar de zaterdag-nacht zelfs sneeuw te verwachten is.

 

......en als kledingadvies gegeven:

Neem zeker een extra warme jas of trui en een regenjas mee, het zou jammer zijn als jullie liggen te shaken van de kou en je het avondprogramma mist. Om verder op te warmen werkt drank niet en ook de terrasverwarming kunnen we helaas niet monteren. 

 

...en bijgepraat over het programma.

Zaterdag 18 september

16.00 Ontvangst en inboeken op het Speelheuvelplein Someren, start bouw hutten.

18.30 Lichte Boliviaanse Barbecue.

19.30 Leer jezelf kennen met Grensverleggend Touwwerk.

21.00 Een live verhaal uit Bolivia met aansluitend openlucht optredens van The Band, Elsendorp, Obvious? uit Someren en the Laicas uit Elsendorp.

Zondag 19 september

08.00 Wake up, Rise and Shine

09.30 Daklozen Warming-up

10.30 Open Air Jeugd Muziek Dienst mmv The Band en Obvious?

12.00 Afbreken, opruimen en sluiten

 

Wat kunt u nog doen voor deze dappere jongemannen? 

1. Bezoek. Wij en jullie zullen het zeker waarderen als jullie ouders, vrienden en/of oma's en opa's meekomen om eens te zien hoe je als dakloze het Speelheuvelplein gaat overleven. Met name de zaterdagavond en de Open Air dienst lenen zich goed hiervoor.

2. Speel de gulle sponsor. Zorg als ouders, buren, goede vrienden, ooms en tantes, verre neven en nichten en opa's en oma's ervoor dat u ze wilt sponsoren om de nacht zonder dak te overleven. Het geld gaat 1 op 1 naar Bolivia naar dakloze leeftijdsgenoten.

Namens de NZD-organisatie,

Marcel Meijer

PS kijk voor meer info op www.nachtzonderdak.nl

 


 

Donderdag 9 september 2010:
Op zondag 19 september organiseert Menclub Lierop-Someren alweer de grote oefenmarathon. Zowel deelnemers als toeschouwers kunnen genieten van indrukwekkende dressuur- en vaardigheidsproeven en een drietal trajecten, waarvan het laatste bestaat uit spannende hindernissen. Als afsluiter trotseren menner en aanspanning een spectaculaire waterhindernis!

Onderdelen marathon
De marathon start om 09.30 uur met een dressuurproef. Tijdens deze proef is het de bedoeling dat de menner het span zo goed en vloeiend mogelijk een aantal figuren laat rijden en dat deze zorgt voor een soepele overgang tussen de verschillende gangen; stap, draf en galop.
Om 10.00 uur begint de vaardigheidsproef waarbij de gehoorzaamheid van het span en de stuurkunsten van de menner worden getest. De menner moet binnen een zo kort mogelijke tijd tussen een aantal poorten door. Deze poorten bestaan uit twee plastic kegels waarop een klein balletje is geplaatst. Wanneer de ballen van de poort af worden gereden levert dit strafpunten op.
Het laatste onderdeel van de marathon start om 10.30 uur; het rijden van drie trajecten. De menners leggen per traject een bepaalde afstand af, hiervoor hebben ze echter maar beperkt de tijd en dus moeten ze zelf de snelheid waarmee gereden wordt in de gaten houden. Tijdens het derde en laatste traject nemen menner en aanspanning 6 hindernissen waarvan de laatste een waterhindernis is. De hindernissen zijn, door de enorme snelheid waarmee ze genomen worden en de onderlinge competitie, een boeiend schouwspel voor de toeschouwer die van spanning houdt.
Een echte aanrader dus voor eens een ander dagje uit!

Menclub Lierop-Someren
Menclub Lierop-Someren is een regionale vereniging die de aangespannen paardensport beoefent. De vereniging heeft 80 leden en organiseert een groot aantal wedstrijden en marathons.
De oefenmarathon van zondag 19 september telt mee voor het clubkampioenschap.

 


 

Woensdag 8 september 2010:
Het seizoen van Nirwana wordt zaterdag 11 september weer geopend. Na het succes van Nirwana Tuinfeest van dit jaar mogen Malle Pietje and The Bimbos samen met The Wrong Jeremies er voor zorgen dat heel muziekliefhebbend Lierop en omstreken weten dat het seizoen geopend is. De deuren openen om 20:00, aanvang 21:00 uur. De entree bedraagt € 3,- voor iedereen onder de 18, € 5,- voor leden en € 6,- voor alle anderen.

Achtergrond informatie:
MALLE PIETJE AND THE BIMBOS
Om het seizoen van Nirwana op een waardige manier te openen hebben we de heilige mobiele 3 eenheid ‘Malle Pietje and The Bimbos' geprogrammeerd. Zoals ze zelf al zeggen, kunnen ze ‘Keihard Beuken’, dus dat mogen ze even komen laten zien aan de Meervensedijk in Lierop.
Tienerhoeren J-ass en K-ass zullen hun heilige snaarinstrument flink laten galmen, terwijl Malle Pietje als bezeten door de duivel op mijn trommels ramt.
De nieuwe singel 'Stof in de wind' is net uit, en het nieuwe album is kei en kei en kei kei en kei kei kei kei goed.
Niet voor heilige boontjes dus, maar voor aanhangers van het geloof der moshpits een walhalla vol gescheur, geram, gerag en gebeuk.

THE WRONG JEREMIES
Geen gitaaracrobatiek op de vierkante centimeter of schema’s uit het boekje. Wat je daarentegen kunt verwachten zijn mechanische gitaararbeid, gevolgd door afwezige refreinen. 3voor12 vat samen: “The Wrong Jeremies zijn niet vies van hard werk, humor en pakkende ideeën”.

Meer informatie:
www.myspace.com/mallepietjeandthebimbos
www.thewrongjeremies.nl/home.htm
www.nirwana.nl

 


 

Vrijdag 3 september 2010:
Van Gerhard Hurkmans en Sjan Verberne kregen we onderstaand bericht:
Voor de grote vakantie zijn we gestart met een lessenserie van 10 lessen. Deze lessen werden gegeven in de Vurherd in Lierop op de vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur.
Deze ontspannende lessen zijn een prima begin, om na een intensieve werkweek, ontspannen het weekend in te gaan.
De lessen worden gegeven aan een kleine groep mensen van maximaal 15 personen.

Energiek Bewegen:
Door bewuste lichaamsbeweging ga je de algehele balans en ontwikkeling van het lichaam verbeteren. Ik combineer o.a. yoga, stretching. Makka-ho oefeningen, do-in, meridiaanstrekkingen en qi gong, om zo een optimale spanning – ontspanning te creëren. Ook een stuk basismassage behoort tot de lesstof.
De lessen zijn bedoeld voor mensen tussen de 20 en 70 jaar. Ook mensen met lichamelijke klachten (zoals o.a. spierpijnen, rug- en gewrichtspijnen, stijfheid, coördinatieproblemen, en mensen met geestelijke klachten (zoals o.a. stress, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijnen e.d.) zijn van harte welkom. De oefeningen zijn genezend en balanceren het lichaam uit, waardoor de energie weer gaat stromen en we weer energiek gaan bewegen.

Globale opzet van een les:
-we beginnen de lessen altijd met ademhalingsoefeningen
-daarna wordt er een deel van een qi-gong vorm aangeleerd
-we gaan verder met meridiaanstrekkingen, zodat alles in het lichaam gerekt en gestrekt wordt. De energie kan dan optimaal gaan stromen. Hier worden ook de yoga oefeningen voor gebruikt.
-De afsluiting kan zijn een meditatie, visualisatie, een ademhalingstechniek enz.

De lessen worden verzorgd door een docent bewegingsonderwijs, die daarnaast ook Shiatsu therapeut is en voedingsadviezen geeft volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde.

U kunt altijd vrijblijvend een les mee komen doen.
Een nieuwe lessenreeks begint weer op vrijdag 10 september

Een lessenserie van 10 lessen kost 50 euro
Een losse les kost 7 euro

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
-Gerhard Hurkmans, telefoon: 06 4 169 196 5
Als ik niet thuis ben, kunt u de voicemail inspreken. U wordt dan zo snel mogelijk terug gebeld.
-Sjan Verberne, Slutelakker 56 in Lierop, telefoon: 0492-331881

De lessen worden ook gegeven op maandag van 13.45 – 14.45 uur in de “Weijers”. Dit is een zaaltje op de kruising van de Terhofstadlaan en de Avennelaan.
Bij voldoende aanmeldingen kan ook daar een tweede groep gestart worden. Deze is dan van 15.00 – 16.00 uur.

 


 

Dinsdag 17 augustus 2010:
Met een sterk vergrootte Lieropse inbreng zal zaterdag 18 september a.s. de 2e ‘Nacht Zonder Dak’ gehouden worden.
Mensen met interesse krijgen een kans om een nacht door te brengen in een zelfgebouwde hut van hout, plastic en karton aan het Speelheuvelplein in Someren. Door hieraan mee te doen kun je een glimp opvangen van wat veel jongeren elke nacht moeten meemaken: buiten overnachten, koude tenen en vroeg wakker. Er zijn zoveel jongeren voor wie het leven zonder dak boven hun hoofd geen keuze is, maar noodzaak: straatkinderen.
Het is de bedoeling dat jongeren van 12 tot 65 jaar die meedoen aan de Nacht Zonder Dak Someren zich laten sponsoren door familie en vrienden. Met de opbrengst steunen zij projecten van Tear (www.tear.nl) voor straatkinderen in Bolivia. Tear zorgt ervoor dat het opgehaalde sponsorgeld goed besteed wordt, zodat jongeren in Nederland leeftijdgenoten dáár een toekomst bieden.
De organisatie is in handen van PKN Asten Someren. Het evenement vindt plaats op het grasveld voor de protestantse kerk aan het Speelheuvelplein in Someren. Zaterdag 18 september 2010 om 16.00 uur begint het programma met de bouw van het daklozendorp. Hoogtepunten uit het programma zijn de optredens van de livebands “ Obvious” uit Someren en “The Band” uit Elsendorp, een BBQ en een presentatie van Tear over hun projecten in de wereld en in het bijzonder voor de vrouwen in Bolivia. Zondag om 10.30 uur begint een inspirerend samenzijn in de buitenlucht in het daklozendorp. De livebands verzorgen weer de muzikale ondersteuning. Rond 13.00 uur eindigt het programma en kan de stap naar de Wereld met Dak gemaakt worden.
Dankzij de bijdragen en inzet van sponsoren, bedrijven en vrijwilligers, en in het bijzonder ook door de deelname van wethouder Theo Maas uit Someren, hebben wij de kans het programma dit jaar groots op te zetten.
U bent van harte welkom om te komen kijken, te luisteren en te sponsoren. De kinderen vinden het hartstikke leuk als u hun onderkomens komt bekijken. Op zaterdagavond bent u vanaf de klok van negen uur van harte welkom. Dan is ook het optreden van de bands gepland. U kunt met uw sponsorbijdrage terecht bij de opgestelde sponsorbus of bij organisatie van de NZD te herkennen aan de ontspannen blik.
Interesse om het weekend mee te doen, of wil je meer informatie over deze actie, kijk dan op
www.nachtzonderdak.nl/someren
Foto's van 2009 zijn te vinden op http://nachtzonderdak.hyves.nl/
En bellen kan natuurlijk ook....
PKNAS Nacht Zonder Dak Team
Marie Jose Spieringhs (0493-440012)
Marcel Meijer (0492-332000)

 


 

Zondag 27 juni 2010:

Op zaterdag 3 en zondag 4 juli (het weekend van de Kennedymars) wordt rondom schietterrein De Roovere de tweede editie van het Animal Hunter handboogschiettoernooi “Black Hawk 100” gehouden. Een uniek gebeuren in de handboogwereld, dat alleen nog maar in Lierop is vertoond. Het getal 100 duidt op 100 verschillende 3D-doelen, waarop geschoten kan worden. Twee dagen lang zullen handboogschutters van heinde en verre (zelfs uit het buitenland) met pijl en boog strijden om de eer/prijzen door te schieten op de vijftig namaak-dieren, die in de Herselse bossen langs het “pijlvriendelijk” parcours zijn opgesteld.

’s Zaterdags om 10.30 uur stipt zullen de eerste schutters op pad gaan naar hun doelen. De laatste pijl wordt om 18.30 uur geschoten. Diezelfde zaterdag wordt ’s avonds om 20.00 uur gestreden om de eretitel koning. Met geweer wordt beurtelings geschoten op een houten vogel die op de schutsboom geplaatst is, zoals we dat ook kennen van het gildewezen. Wie het laatste stukje hout naar beneden haalt mag de titel “Koning Black Hawk” dragen. Vorig jaar viel deze eer tot grote verrassing van iedereen aan de nu titelverdediger Dorus van Heugten. Niet alleen handboogschutters, maar ook bezoekers en andere belangstellenden mogen hieraan deelnemen, mits ze zich kunnen legitimeren.

Direct na dit spektakel wordt in een speciaal voor dit gebeuren ingerichte feesttent een gezellig samenzijn georganiseerd, dat overigens ook weer voor iedereen toegankelijk is. Hier kan men onder feestelijke stemming terecht voor een natje en droogje (o.a. barbecue). Een gezellige semi-akoestische live-band zal voor de muzikale omlijsting zorgen. Vanaf 24.00 uur kan men de wandelaars van de Kennedy-mars aan de Herselseweg aanmoedigen. Een mooie gelegenheid bij uitstek voor ieder, die de Kennedymars-avond c.q. nacht eens op een andere locatie en wijze wil beleven.

’s Zondags moeten de handboogschutters echter weer vroeg uit de veren, want om 9.30 uur moeten zij weer paraat staan om de tweede dag in te gaan. Rond 17.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Organisatie van dit toernooi ligt in handen van het “Team Black Hawk” (een samenwerkingsverband van leden uit de vier Somerense en Lieropse handboogverenigingen) en de twee Lieropse Gildes Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën en Sint Antonius Abt.

Mocht het Nederlands elftal die avond de WK-kwartfinalewedstrijd spelen, dan worden hiervoor ook voorzieningen getroffen.

Voor de kenners en andere belangstellenden, die willen weten in welke klassen er wordt geschoten: Compound Unlimited, Compound Blank, Freestyle Bare Bow (String en Face walking), Bowhunter traditional, (voorgenoemd alle pijlen toegestaan) en Longbow Traditional (alleen houtpijlen met natuurveren). Deelnemende categorieën zijn: heren, dames, jeugd en aspiranten.

 


 

Zondag 13 juni 2010:

Bart van de Wiel neemt afscheid van ’t Rendal. Hoewel de einddatum van zijn afscheid ligt op 1 oktober 2010 wordt er al op donderdag 15 juli 2010 afscheid genomen van hem. Zoals de laatste jaren op ’t Rendal de gewoonte is zal de feestelijke afscheidsdag een cultuur educatief tintje hebben met een gezamenlijke voorstelling in de middaguren. Tussen de middag zullen alle kinderen en leerkrachten getrakteerd worden op iets lekkers. Van 19.00 tot 20.30 uur zal er een receptie plaatsvinden in de aula van de school waarvoor iedereen van harte uitgenodigd is. Na de receptie zal er nog een gezellige avond in besloten kring plaatsvinden.

 

Op 1 januari 1972 verscheen in het onderwijsvakblad “Het katholiek schoolblad” een personeelsadvertentie waarin sollicitanten werden gevraagd voor de betrekking van onderwijzer aan de R.K. Jongensschool in Lierop.

Op 6 januari 1972 dateerde Bart van de Wiel zijn brief welke gericht was aan de voorzitter van het schoolbestuur. Hij was op dat moment in militaire dienst, gelegerd in Oirschot. Omdat op 19 januari 1972 zijn periode van minimale dienstplicht ontstond, kwam de mogelijkheid d.m.v. een zgn. rekest met vervroegd klein verlof te gaan. Het Lieropse schoolbestuur verzocht per brief van 24 januari 1972 zijne excellentie de minister van defensie L.M. v.d.Wiel klein verlof te verlenen. Als reden werd opgegeven de vrees te hebben per 1 maart 1972 te blijven zitten met een onvervulde vacature. Nadat dit verlof in 1e instantie werd afgewezen kwam per verrassing uiteindelijk toch de goedkeuring. Op 1 maart 1972 kon Bart zijn 1e benoemingsakte ondertekenen in een tijdelijk dienstverband tot 1 augustus 1972. Een dienstverband dat in Lierop nu eindigt op 1 oktober 2010, na ruim 38 jaren. Inclusief de militaire diensttijd is er dan een dienstverband van 40 jaren.

Bart van de Wiel groeide op in Eindhoven. Geboren in 1948 bezocht hij er de H.Hartschool en ging vervolgens naar de St. Aloysiusschool voor ULO. De akte van bekwaamheid als volledig bevoegd onderwijzer werd in 1970 behaald aan de Pedagogische Academie aan de Edenstraat in Eindhoven.  Hij had, zo schreef hij in zijn sollicitatiebrief, met name belangstelling opgepakt voor dramatische expressie, rekenen, natuurkunde, tekenen en handenarbeid. Hiermee kwam hij in de belangstelling te staan voor de jongensschool in Lierop. Hij is in Lierop niet meer weggegaan en heeft alle bestuurlijke en schaalvergrotende ontwikkelingen meegemaakt. De jongensschool werd op 17-08-1973 de gemengde basisschool die bij het betrekken van het nieuwe gebouw in 1980 de naam ‘t Rendal kreeg. Op 1 augustus 1995 ging het schoolbestuur St. Willibord op in de Onderwijsstichting Groot Someren( OGS) waarna op 1 augustus 2000 de stichting PRODAS ontstond.

Bart van de Wiel doorliep vele klassen, later groepen. Van meester van de Wiel werd het meester Bart en met name de hogere groepen hebben veel baat gehad bij zijn resultaatgerichte aanpak. Geen aanpak met allerlei tierelantijnen maar recht op het doel af. Helder en duidelijk, de leerlingen wisten wat ze aan hem hadden en van hem konden verwachten. Van 1 augustus 1988 tot 1 augustus 2004 was Bart tevens werkzaam als adjunct directeur, hetgeen een gevoel van verantwoordelijkheid aangeeft voor het totale schoolgebeuren. De laatste jaren gaf Bart met name les aan groep 7.

 


 

Dinsdag 11 mei 2010:

 

 

Metal- en rockfans kunnen weer opgelucht ademhalen, want Lierop Rockcity presenteert in het weekend van 20-21-22 augustus voor de 35e keer Nirwana’s Tuinfeest. Nu de band Moke is toegevoegd is het programma helemaal rond.

De organisatie is er weer in geslaagd om verschillende toppers uit binnen- en buitenland naar Lierop te halen; o.a. de hardcorebands Sepultura (Bra), Sick of it all (USA), ill Nino (USA) en Monster Magnet (USA). Maar ook Nederlandse bands zoals Destine en Bertolf geven acte de présence.
Wat men zeker niet mag missen is de horrorshow van Gwar (USA), op zaterdag vroeg in de avond. Verder zullen Gotcha All-Stars en de Mad Caddies hun opwachting maken op het Nirwana tuinfeest 2010.
Het driedaagse festival wordt natuurlijk afgesloten met de traditionele familiemiddag. Dit jaar zullen zeven tributebands hun opwachting maken in de gezelligste tuin van Brabant; die zeven zijn Def Americans (Johnny Cash), The Fillers (The Killers), The Four Fighters (The Foo Fighters), Broot (Herman Brood),The Super Unknown (Soundgarden), Kings of Lyon (Kings of Leon) en Coldplace (Coldplay).
Een combiticket kost in de voorverkoop € 50, aan de dagkassa € 60.
Voorverkoopadressen zijn onder meer: Nirwana Lierop, ’t Jagershuis Lierop, Videoland Asten en Entertainmentclub De Meer Someren.
Online tickets bestellen kan via  https://nirwana.timoco.eu/shop/
   Lees verder…

 

Het programma ziet er zo uit:
Vrijdag 20 augustus:
Voorverkoop € 30, dagkassa € 35.
Veld open: 17.00 uur.
17.00-18.00 uur Winnaar Eurosjopper 2010
18.30-19.30 uur Sepultura (Bra)
20.00-21.00 uur Il Nino (USA)
21.30-22.30 uur Sick of it All (USA)
23.00-00.00 uur Monster Magnet (USA)

Zaterdag 21 augustus:
Voorverkoop € 30, dagkassa € 35.
Veld open: 12.30 uur.
13.00-13.30 uur Dee Dee York
14.00-14.45 uur Destine
15.15-16.15 uur Bertolf
16.45-17.45 uur The Slackers
18.15-19.15 uur Gwar (USA)
19.45-20.45 uur Gotcha All-Stars
21.15-22.15 uur Moke
22.45-00.00 uur Mad Caddies

Zondag 22 augustus:
Familiemiddag tributedag.
Veld open 14.00 uur. Toegang gratis.
14.30-15.15 uur Def Americans (Johnny Cash)
15.45-16.30 uur Broot (Herman Brood)
17.00-17.30 uur The Super Unknown (Soundgarden)
18.00-18.45 uur Kings of Lyon (GB) (Kings of Leon)
19.15-20.00 uur The Fillers (GB) (The Killers)
20.30-21.15 uur The Four Fighters (GB) (The Foo Fighters)
21.45-22.45 uur Coldplace (GB)(Coldplay)

 


 

Zaterdag 8 mei 2010:
Tijdens de eerste raadsvergadering na de verkiezingen liet de Lieropse Lijst zich goed horen. De gemeenteraad van Someren debatteerde tijdens deze raadsvergadering ondermeer over het coalitieprogramma. Inzet was het te maken tot raadsprogramma. Daarvoor was wel de instemming nodig van alle raadsleden. Maar doordat de hele oppositie tegenstemde, bleef de gewenste unanimiteit achterwege. Het coalitieprogramma is volgens fractieleider Annette Wilde van de Lieropse Lijst te eenzijdig, het bevat te veel vage wensen en het ontbreekt aan een concrete en financiële onderbouwing. Ook is het volgens Wilde onevenwichtig. “Onze vrees is bewaarheid geworden: het thema cultuur ontbreekt volledig en dit jaar moet er nota bene een nieuwe cultuurnota komen. Het is ook vaag, want wat is bijvoorbeeld een positief programma voor jongeren met problemen?”, sprak Wilde.
Arnold Verhofstad van Leefbaar Someren zei dat het programma veel overeenkomsten had met wat zijn partij wil. Wel had hij er grote moeite mee dat de financiële onderbouwing geheel ontbrak. “We blijven de coalitie kritisch volgen”, aldus Verhofstad. Ook de VVD kon het programma niet steunen vanwege het ontbreken van de financiële onderbouwing. Leon van de Moosdijk: “Meer met minder, heet het. Prima, maar de wijze waarop dat wordt nagestreefd kunnen wij niet steunen. Zo is ondanks de ervaringen van de afgelopen jaren klakkeloos de roep om minder ambtenaren opgenomen.”
Wethouder Hanssen zei dat het een programma op hoofdlijnen is dat nog verder uitgewerkt moet worden. “Daar moet u ons en de mensen in de organisatie de tijd voor geven”, sprak Hanssen. De opmerking van Wilde dat met het ontbreken van de financiën de essentie van het programma ontbreekt, pareerde Hanssen met te zeggen dat juist de richting de essentie vormt en dat die er wel in staat. Het niet opnemen van financiën was volgens Hanssen een bewuste keuze. “We hebben bijvoorbeeld de exacte bezuinigingen van het Rijk nog niet in beeld. We willen eerst alle benodigde informatie netjes uitwerken en daar vervolgens de financiën aan koppelen.”

Projecten
In het coalitieprogramma zijn ondermeer de volgende projecten opgenomen: realiseren van het fietspad Loovebaan, van de aanleg verlengde Loovebaan en van de rotonde bij de Acaciaweg. Ook wil de coalitie meer mogelijkheden voor bedrijfsverzamelgebouwen. In 2011 moet voor SV Someren een kunstgrasveld worden aangelegd. Bij andere verenigingen wordt geïnformeerd of daar ook belangstelling is voor een kunstgrasveld. Verder streeft de coalitie onder andere naar adequate accommodaties voor alle jeugdverenigingen en wil het het doelgroepenbeleid herijken met als uitgangspunt dat voor elke burger dezelfde rechten en plichten gelden. De gezonde financiële positie moet worden vastgehouden waarbij de lasten voor de burger laag blijven in vergelijking met andere gemeenten.

Toerisme en recreatie
In de beleidsvisie Toerisme & Recreatie staat de groei van de toeristische sector in Someren centraal. Meest in het oog springende doel is de stijging van het aantal dagbezoekers van 150.000 nu tot maarliefst 600.000 in 2020. Het aantal overnachtingen moet in dat jaar gegroeid zijn naar 153.000 per jaar bij het huidige logiesaanbod. Bij realisatie van alle op dit moment bekende initiatieven moeten dat er minimaal 350.000 zijn. Het aandeel van de toeristische werkgelegenheid in de lokale werkgelegenheid moet verdubbeld zijn tot zeven procent van de fulltime arbeidsplaatsen. Dat komt neer op 416 fulltime arbeidsplaatsen. Het aantal bedrijven in de sector moet in 2020 met 49 nieuwe vestigingen zijn toegenomen tot 154.
Voor de dagrecreatie richt de gemeente Someren zich op de eigen bewoners, de mensen en bedrijven uit de regio en de gasten van bedrijven in de regio. Voor verblijfsrecreatie vormen 50-plussers en gezinnen met jonge kinderen de doelgroep.
Heihorsten moet de belangrijkste peiler worden van de toeristische sector in Someren. In het gebied is tegen 2020 een grootschalige dagactiviteit gekomen. Wat voor activiteit dit is, wordt niet beschreven in het beleid.

Realistisch
De Lieropse Lijst vroeg zich bij monde van Wim Steenbakkers af of de visie wel realistisch is. “Kunnen wij als eenvoudige plattelandsgemeente wel onderscheidend genoeg zijn om de visie re realiseren?” Ook de promotie van de toeristische sector is volgens hem een probleem. “In SRE-verband is al gebleken dat bedrijven die taak niet op zich willen nemen”, aldus Steenbakkers die verder zei het idee te hebben dat de horeca onvoldoende achter de visie staat. Volgens Johan van den Boer vervullen ondernemers een sleutelrol bij het uitvoeren van de visie. “Ze zullen meer en beter moeten samenwerken. Ze zijn nu geen concurrenten maar collega’s. Wat de pr betreft: dat zullen de ondernemers moeten doen.”
Wethouder Hanssen is van mening dat de gestelde doelen weliswaar ambitieus zijn, maar haalbaar. Hij gaf verder aan dat de eenheid onder ondernemers hem zorgen baart.

 


 

Zondag 25 april 2010:
Op 1 mei staat Chris LeMay op de planken bij Nirwana. Chris heeft zich op de kaart gezet via X-factor, TMF Kweekvijver en 3FM Serious Talent, maar is nu volledig zijn eigen weg ingeslagen. Chris wordt - zowel op het album als live - ondersteund door een jonge, enthousiaste band bestaande uit: Len van de Laak (keyboards), Kris-Kros Tiemens (bas),
Rocheteau Mahuwallan (drums), Maarten Moerland (gitaar) en Maarten Harry de Boer (gitaar). Vooral live staat het als een huis. De combinatie van de krachtige stem van Chris en de bezieling, het speelplezier en het talent van dit stel jonge honden bij elkaar levert een superstrakke en overtuigende show op. De entree bedraagt € 2,- voor onder de 18, € 4,- voor leden en € 5,- voor alle anderen. De deuren openen om 20:00 uur.

Achtergrond informatie:
Red Alert, het debuutalbum van nieuwkomer Chris LeMay, is een melodieuze mix van alternatieve pop met een rafelig randje en internationale allure. Met zijn warme, soulvolle stem grijpt LeMay je direct bij de strot, of het nu met een gevoelige ballad is of een stevige track. Deze gave leverde hem een telefoontje op van producer Gordon Groothedde (o.a. Krezip en Intwine), die hem aanbood zijn debuutalbum te produceren.
De twee werkten voor het eerst samen toen Gordon Chris in 2008 vroeg om ‘A Million Ways’ in te zingen, nadat hij hem in 2006 had horen en zien optreden in X-Factor. De single ontstond tijdens de cursus ‘plaat produceren’ die Gordon gaf in het radioprogramma van 3FM dj Bart Arends. Met zijn vertolking sleepte Chris direct een platencontract bij EMI in de wacht. Ook werd hij geselecteerd voor TMF Kweekvijver en 3FM Serious Talent. Vervolgens doken Chris en Gordon de studio in om aan Red Alert te werken, met het doel een ambitieuze plaat te maken. Chris: “Ik wilde geen veilige popliedjes of geijkte hits op het album, maar juist de rand opzoeken. Ik wilde mezelf ook zeker niet beperken tot een stijl. Het moet blijven boeien.” En dus bevat Red Alert alternatieve rock, melancholieke ballads en dansbare popliedjes. Naast een paar composities van internationale songwriters, bevat het album voornamelijk songs die Chris samen schreef met o.a. Marinus de Goederen (a balladeer), Sander Rozeboom (IOS) en Jaap van Warmenhoven (Hit Me TV. Momenteel schrijf ik al veel songs samen met mijn eigen band.”
Chris begon met zingen tijdens een bijbaan als schoonmaker in een slachthal. In deze ietwat lugubere omgeving had hij alle tijd en ruimte om voluit te zingen en zijn stem te ontwikkelen. In de kroeg van zijn ouders gaf hij uiteindelijk zijn allereerste optreden. “Ik was toen twintig en zong een akoestische cover van een nummer dat door Gordon geschreven en geproduceerd was. Dat ik jaren later door hem ben ontdekt is een mooi gegeven om bij stil te staan.”
Chris is als zanger voornamelijk geïnspireerd door oude soulhelden als Otis Redding en Donny Hathaway. “Ik hou van die vrije manier van timing. Otis Redding zingt met zoveel bezieling en enthousiasme, daar krijg je energie van. Maar ook de timing van Donny Hathaway vind ik geniaal.” Ook bezielde rockzangers als Eddie Vedder (Pearl Jam) en Caleb Followil (Kings of Leon) zijn een groot voorbeeld voor hem.
‘Think About That’ is de eerste officiële single van het album. Het titelnummer ‘Red Alert’ zal dit voorjaar worden gebruikt ter ondersteuning van een commercial van Save The Children, een organisatie die zich inzet voor verbetering van de leefsituatie van kinderen, o.a. door het bouwen van scholen. Chris: “Gezien mijn achtergrond als PABO-student, wilde ik graag iets doen met een goed doel dat zich richt op onderwijs. De samenwerking met Save The Children was dus een logische stap. Zij bouwen scholen in o.a. Oeganda, en ik heb met mijn eigen ogen kunnen zien hoe het er daar aan toe gaat.
Met het uitkomen van Red Alert ligt de toekomst open voor Chris: “Ik ben een echte dromer en leef mijn dromen ook na, ook al is het leven als muzikant onzeker. Het gevoel dat je één bent met de muziek en het publiek, dat euforische gevoel, daar doe ik het allemaal voor.”

Meer informatie:
www.nirwana.nl
www.chrislemay.com/nl

 


 

Woensdag 14 april 2010:
Zaterdag 17 april is het weer zover. Voor het derde jaar op een rij komt Aux Raus er voor zorgen dat Nirwana op haar grondvesten zal trillen. Het beloofd weer een echte stoempavond te worden. De dj zal er voor zorgen dat iedereen in de stemming is, voor een optreden waar alle bezoekers aan mee kunnen doen. De entree bedraagt €4,- voor onder de 18, €6,- voor leden en €7,- voor alle anderen. De deuren openen om 20:00 uur.

Achtergrond informatie:
2004 - 2006
Dankzij de inspanning van hun manager Ruud van der Peijl doen zanger Bastiaan Bosma en gitarist Luuk Bouwman, twee voormalige studenten van kunstacademie St. Joost in Breda, samen met hun drumcomputer veel optreedervaring op tijdens de Rauwavonden van DJ Joost van Bellen. Aux Raus speelt met veel vaart en humor een mengeling van gabber, techno en punk. Live vallen vooral de wilde capriolen op van zanger Bosma waarbij regelmatig podiumonderdelen en drankglazen sneuvelen. Meestal loopt dat goed af, al zijn er wel eens confrontaties met beveiligingsmensen. In november 2004 wordt het nummer Fall geselecteerd voor een van de gratis compilaties voor abonnees van het muziekblad FRET. De band maakt opnamen in de Mexicaanse studio van Carlos Amorales, tevens labelbaas van Nuevos Ricos. Aux Raus doet ook twee tournees door Mexico.

2007 - 2008
In januari 2007 staat Aux Raus tweemaal op het podium tijdens Noorderslag, zowel voor een eigen show als eentje samen met bevriende band Malle Pietje and the Bimbos. Het debuutalbum This Is How This Works wint de 3VOOR12 Award 2007. Aux Raus speelt regelmatig in het buitenland. Zo reist het duo midden september 2007 mee als onderdeel van het programma Dutch Punch, een festival met Nederlandse muziek, film en videokunst in de Russische steden St. Petersburg, Moskou en Pskov. Een maand later is de CMJ Music Marathon te New York aan de beurt. Aux Raus wint een Essent Award, wat onder meer in januari 2008 opnieuw een plek oplevert op Noorderslag in Groningen. Onder de naam DAMN! staat Aux Raus samen met enkele andere Nederlandse groepen op 12 maart 2008 in de Karma Lounge tijdens het festival SXSW in Austin, Texas. In december maakt het duo deel uit van de Berlijnse editie van de Amsterdamse clubavond Rauw in club Scala, een presentatie van het Muziek Centrum Nederland onder de noemer Plastic Dreams.

2009
Het eerste optreden van Aux Raus in 2009 is op 9 januari in Parijs samen met Alec Empire en T.raumschmiere. Het duo speelt dit jaar ook meerdere keren in Brussel, twee keer in februari en een keer in april. Bosma en Luuk Bouwman tekenen bij Top Notch. Het is voor het eerst dat dit label een act contracteert die geen hiphop speelt. Voor Tralatitions, de eerste single van het album The Brick Is In The Air (augustus), wordt een videoclip geschoten in Austin, Texas. Het nummer Fall wordt in Latijns-Amerika gebruikt in een reclamespotje voor mobiele telefoons. Eind april/begin mei staan twee shows in Hongarije op het programma. Een Mexicaanse tournee moet in mei worden afgelast vanwege de Mexicaanse griep. Wel reist Aus Raus begin juni voor optredens naar Colombia.

Meer informatie: www.auxraus.com  www.nirwana.nl
 


 

Vrijdag 9 april 2010:
Een van de leden van vriendenclub de Krum, Stefan Adriaans zond ons onderstaand bericht.
Aan de Heesakkerweg te Asten organiseert Vriendenclub de Krum op 16, 17 en 18 April
voor de elfde keer de Motorische Demo-Dagen.
De Motorische Demo-Dagen is een evenement waar veel hobbyisten elkaar treffen om samen deze dagen te vertoeven op een show met oude tractoren zoals; Lanz Bulldog, Deutz, Vierzon, Hanomag en vele andere modellen, aangevuld met verschillende stationaire motoren.
Voor deze regio uniek in zijn soort; het is namelijk de enigste Tractorshow van Zuidoost Brabant.

Het is een genot al dat materieel werkend te zien, waar oude tractoren met ploegen, eggen en wat dan niet meer over het demonstratieterrein voeren. Zo kunnen we ook het boomslepen; de tractoren worden op de proef gesteld door zware boomstammen te verslepen.
Om tussen al dat geweld zelf ook eens in beweging te komen bestaat de mogelijkheid met de aanwezige sleep te Zandsurfen. Bij de waterrem worden de tractoren flink aan de tand gevoeld. Het geleverde vermogen wordt nauwkeurig tot de laatste PK afgelezen.
Om de actie compleet te maken, is het ons een groot genoegen u dit jaar te kunnen verwelkomen met een heus Tractorpulling terrein. Wees er bij een waag ook eens ‘n poging.
Er zijn verder antieke Woonwagens te bezichtigen daterend van midden jaren twintig tot rond de zestiger jaren. Het is de bedoeling dit jaar weer Tarwe te dorsen.
De machine wordt aangedreven door een Lanz stoomlocomobiel onder leiding van Machinist Jan Renders uit Veldhoven-Zeelst. Door een steelpan met eieren te braden in de Houtgestookte machine worden de magen tussentijds rijkelijk gevuld.
Ambachtelijk met de hand gemaakte klompen; de heer van Aarle uit Aarle-Rixtel toont de bewerkelijke aspecten van dit beroep.
Bij oldtimers zijn onderdelen steeds moeilijker te verkrijgen; de Marktkramen of wel Onderdelenmarkt
met misschien wel dat zeldzame onderdeel mag dus uiteraard niet ontbreken.
Voor tentoongesteld miniatuur e.d. bieden wij u een overdekte standplaats.
Een club met legervoertuigen zal tijdens deze dagen te gast zijn op ons evenement.
Wederom brengen de Motorische Demo-Dagen uitgebreide randactiviteiten met zich mee, waaronder verschillende Live Bands.
De aftrap begint vrijdagavond waar de hoofdact Rowwen Hèze Tribute Band “Bestel Mè” van verleden jaar de revue zal passeren.
Zaterdagavond ontvangen we de klapper van het weekeind, met de OER Hollandse Rock & lol band AC DIXI !!!!.
De Live bands zijn vrijdag en zaterdag vanaf 20.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers.
Tijden herleven op zondagmiddag met een mix van Rockin' Country Roll een live optreden van de Countryrockband “Shotgun Shadow”.
Het gehele assemblee der muziek maakt het weekeind compleet met DJ Peerke van Drive-in show Fiësta.
Voor kinderen is er voldoende vermaak met diversen speeltoestellen, zandbak, luchtkussen en Historische Kermisattracties waaronder: een Mallemolen en een grote Zweef.
Er is een Clown die allerlei trucs uithaalt en is er de mogelijkheid om geschminkt te worden.
Direct aan het showterrein is voor de deelnemers is een Kampeerterrein aanwezig.
Voor de Woonwagens is een apart terrein gereserveerd.
De entree inclusief 1 consumptie is EUR 5.-
Kinderen onder de 12 jaar krijgen gratis toegang.
Dit alles zal plaatsvinden op 16, 17 en 18 April op het showterrein aan de Heesakkerweg te Asten.
Het showterrein is op beide dagen geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Voor inlichtingen over dit evenement kunt u contact opnemen via onderstaande gegevens.
Geïnteresseerde deelnemers met Oldtimers of Marktkramen kunnen zich hier aanmelden.
Inschrijfformulieren zijn ook via de site de Downloaden.
06-53 25 18 08 b.g.g. 0492-33 16 61 (na 16.30 uur) e-mail info@vcdekrum.nl

Volg de laatste ontwikkelingen rond de voorbereidingen aan de Motorische Demo-Dagen via www.vcdekrum.nl

Allemaal tot ziens op 16, 17 en 18 April 2010.

Met Vriendelijke groet,
Namens Vriendenclub de Krum
Stefan Adriaans

 


 

Woensdag 31 maart 2010:
Energiek bewegen, wie wil dit niet? Van Sjan Verberne, Slutelakker 56, telefoon: 0492-331881 kregen wij het onderstaande bericht hierover.
Bij voldoende deelname zullen lessen in energiek bewegen ook in de Vurherd gegeven worden. Een kennismakingsles wordt gegeven op vrijdag 9 april van 19.00 tot 20.00 uur.
De eventueel toekomstige lessen kunnen gegeven worden op vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur en maandag van 18.45 tot 19.45 uur; dit in overleg met de deelnemers.
De lessen worden gegeven aan een kleine groep mensen van maximaal 15 personen.
Voor meer informatie kunt je terecht bij Gerhard Hurkmans, telefoon 0492-549118. Als hij niet thuis is, kun je het antwoordapparaat inspreken. Je wordt dan zo snel mogelijk terug gebeld.
Door bewuste lichaamsbeweging ga je de algehele balans en ontwikkeling van het lichaam verbeteren. Yoga, stretching. Makka-ho oefeningen, do-in, meridiaanstrekkingen en iq gong worden gecombineerd, om zo een optimale spanning–ontspanning te creëren. Ook een stuk basismassage behoort tot de leerstof.
De lessen zijn bedoeld voor mensen tussen de 20 en 70 jaar. Ook mensen met lichamelijke klachten (zoals o.a. spierpijnen, rug- en gewrichtspijnen, stijfheid, coördinatieproblemen en mensen met geestelijke klachten (zoals o.a stress, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijnen e.d.) zijn van harte welkom. De oefeningen zijn genezend en balanceren het lichaam uit, waardoor de energie weer gaat stromen en we weer energiek gaan bewegen.
Globale opzet van de les:
- De lessen beginnen altijd met ademhalingsoefeningen, daarna wordt er een deel van een qi-gong vorm aangeleerd, vervolgens meridiaanstrekkingen, zodat alles in het lichaam gerekt en gestrekt wordt. De energie kan dan optimaal gaan stromen. Hier worden ook de yoga oefeningen voor gebruikt. De afsluiting kan zijn een meditatie, visualisatie, een ademhalingstechniek enz.
De lessen worden verzorgd door een docent bewegingsonderwijs, die daarnaast ook Shiatsu therapeut is en voedingsadviezen geeft volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde.

 


 

Woensdag 24 maart 2010:
Het vijfentwintigste Koepelkerkconcert was een feestelijke aangelegenheid met lokale koren. Voor de eerstvolgende aflevering na het jubileum heeft de muzikaal-spirituele reeks een nieuw hoogtepunt in petto. Op Goede Vrijdag, 2 april, komt een compleet symfonieorkest naar de sfeervolle parochiekerk met haar authentieke laat-negentiende eeuwse interieur.
Het Goede-Vrijdagconcert is bij uitstek een gelegenheid waar het muzikale en het spirituele elkaar aanvullen en versterken. De organisatie prijst zich gelukkig met de medewerking van het symfonieorkest Helmond-Venray. Dit gezelschap onder leiding van Jacco Nefs ontstond in 2004 door een samenvoeging van de Helmondse Orkestvereniging en het symfonieorkest van de Orkestvereniging Venray.
Het koepelkerkconcert begint om acht uur en duurt circa vijf kwartier. Voorzitter Jan van Gestel spreekt een welkomstwoord, pastoor Jan Zwirs het slotwoord. Jannie van Leeuwen-Soethout bespeelt het orgel. De toegang is gratis, desgewenst kan bij het verlaten van de kerk een vrijwillige bijdrage worden gegeven.
Zo’n zestig musici geven acte de présence onder de befaamde Lieropse koepel. Hoofdmoot van hun programma vormt de Onvoltooide Symfonie van Franz Schubert. Het is een bijzonder werk van deze componist, waarover veel musicologen zich het hoofd hebben gebogen. Want waarom schreef Schubert maar twee delen, in plaats van de gebruikelijke vier, en produceerde hij daarna nog honderden andere composities? Brak de componist bewust met de tradities, omdat hij in twee delen had gezegd wat hij wilde zeggen? Of, meer waarschijnlijk, is er iets mis gegaan met de partituur, die tientallen jaren in de kast bleef liggen voor het tot een uitvoering kwam? Hoe dan ook valt er te genieten van prachtige symfonische muziek door een van de grote meesters in het genre.
De delen van de Onvoltooide van Schubert worden in Lierop gespeeld aan het begin en het einde van het programma en aangevuld met werken van Pärt en Grieg. Arvo Pärt, geboren in 1935 in Estland, ontwikkelde een heel eigen, meditatief idioom. "Ik heb ontdekt dat het genoeg is wanneer een enkele noot prachtig gespeeld wordt”, verklaarde hij ooit. “Deze ene noot, of een geruisloze maatslag, of een moment van stilte, troost me.” Daarom bouwt hij zijn composities, hoofdzakelijk werken op religieuze teksten, met weinig elementen. Het symfonieorkest Helmond-Venray speelt van Pärt het werk Silouans Song, met als ondertitel ‘Mijn ziel ziet reikhalzend uit naar de Heer’.
Het orkest besluit met Aases Dood uit de bekende Peer Gynt Suite van de Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907). In de suite keert de hoofdpersoon na omzwervingen door heel de wereld terug naar Noorwegen om zijn oude moeder te begeleiden bij haar dood. Grieg componeerde daarbij verstilde, aangrijpende muziek.
Pater Piet Schellens voorziet dit ‘meditatief concert rond het kruis’ van twee overwegingen. Hij staat stil bij wat er op Goede Vrijdag gebeurde en bij het thema ‘zij zullen opzien naar het kruis’. Zoals gebruikelijk wordt de betrokkenheid van de bezoekers bij het programma versterkt door samenzang. Het orkest verleent daaraan medewerking; de dirigent heeft er zelfs speciaal een arrangement gemaakt.

 


 

Dinsdag 16 maart 2010:
Op zondag 21 maart wordt de 29e uitgave van de klassieker met start en finish in Lierop de “Meeùs Race” verreden. Latere Tourrenners als Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel stonden hier aan het begin van hun succesvolle wielerloopbaan. Het bestuur van de fusieclub Toer- en Supportersclub “Solo”, in samenwerking met de stichting Wielerpromotie Peelland, heeft ook dit jaar de organisatie op zich genomen van de “Meeùs Race”. Voorzitter René Manders: ” Opnieuw hebben we gekozen om de wedstrijd in het prille voorjaar te laten verrijden om wat meer strijd te krijgen.“ In deze uitgave zijn zeven gemeenten in Zuidoost Brabant in de route opgenomen. “We hebben telkens weer de volledige medewerking van deze gemeenten. Daarom kunnen we de renners een attractieve route voorschotelen.” De route voert de 150 beloften nu via Lierop, Someren, Maarheeze, Sterksel, Heeze, Lierop, Mierlo, Helmond, Bakel, Deurne, Griendtsveen, Helenaveen, Neerkant, Heusden, Asten, Someren naar Lierop. De renners hebben er dan zo´n 100 kilometer opzitten. Vervolgens rijden de renners nog vier lussen in en rond Lierop. Het doorgaande verkeer in Lierop wordt zoveel mogelijk om het dorp heen geleid. Na bijna 160 kilometer koers is bekend wie zich als opvolger van Mark Goos mag laten huldigen. De start is om 13.30 uur op de Groenebeemdweg in Lierop en de finish wordt rond 17.15 uur op de Steemertseweg verwacht. “Omdat het de eerste wedstrijd is in het kader van de KNWU-beloftencompetitie is de animo groot,” vertelt de oud-winnaar van de vroegere klassieker de “Omloop van het Zuiden”.

NATIONALE TOP BELOFTEN AAN DE START.
Opnieuw staat de wedstrijd open voor licentiehouders jonger dan 23 jaar. Maar liefst 25 landelijke topteams komen op de eerste lentedag naar Lierop. De voorzitter van de organiserende vereniging is blij dat de animo zo groot is. “Jonge talentvolle renners kunnen zich op deze manier testen met leeftijdgenoten zonder dat oudere wielrenners de dienst uitmaken. We zijn ook verheugd dat alle voor de beloftencompetie ingeschreven ploegen kunnen deelnemen. ” Alle LSE´s met beloften in hun midden komen aan de start. Line Loyd wordt vertegenwoordigd door o.a. Nick Nieuwdorp en Patrick Ruckert . “De Jonge Renner” rekent op Bram Nolten en Henk Wildeman. Bij het Metec Cycling Team zijn Umberto Atzori en Martin van Plateringen zegekandidaten. Het Limburgse Parkhotel Rooding heeft Tom Dumoulin en Maurice de Bekker opgesteld. De regionale inbreng wordt gevormd door de beloftenselecties van Het Snelle Wiel, TML-Dommelstreek en de het nieuwe Babydump Lemmens-team. Dit laatste team heeft o.a. Paul Dekkers en Thijs Droogmans ingeschreven. Marcel Kamsma en de Zeeuw Brian van Goethem zijn de kopmannen bij TML-Dommelstreek. Jeff Vermeulen (Ahoy) behoort tot de kanshebbers als het tot een massasprint zou komen. Opvallend ook het aantal zonen en kleinzonen van oud-renners die aan de start verschijnen.

VOOR DE EERSTE MAAL OMLOOP VOOR VROUWEN
In wielerminnend Lierop gaat de belangstelling op zondag 21 maart eerder op de dag uit naar de omloop voor vrouwen. Deze krijgen 78 kilometer voorgeschoteld. Zij rijden zesmaal de plaatselijke omloop. “Omdat we in Lierop in Dyonne Dekkers een talentvolle wielrenster hebben komt deze categorie voor het eerst ook aan de start. We hebben namelijk als doelstelling om de plaatselijke wielrenners startgelegenheid te bieden,” licht Manders toe. Er komt een recordaantal dameswielrensters aan de start. Tot de favorieten behoren de Zweedse Emma Johansson (winnares van de Omloop het Nieuwsblad), Roxanne Knetemann en oud-wereldkampioene Suzanne de Goede. De regio wordt ondermeer vertegenwoordigd door Nadine Liebe, Gina van de Berkmortel en de zussen Eefje en Noortje Tabak. Er hebben zich flink wat buitenlandse deelneemsters (25% van het deelnemersveld) aangemeld uit België, Noorwegen, Zweden, Groot-Brittanië en Polen. De start vindt plaats om 10.00 uur op de Groenebeemdweg, terwijl rond 12.00 uur de finish verwacht wordt.

 


 

Donderdag 11 maart 2010:
Burgemeester en wethouders van Someren maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan ”Lierop”, op grond van de gemeentelijke inspraakverordening voor een ieder ter inzage ligt. Aanleiding De Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat bestemmingsplannen elke tien jaar herzien moeten worden. Naast deze wettelijke verplichting, bestond de wens om de bouw- en gebruiksregels aan te passen aan het actuele ruimtelijk beleid. Plangebied Het bestemmingsplan beslaat de bebouwde kom van de kern Lierop. Aan de noordkant sluit het plangebied aan op de A67. De woonbebouwing aan de Lijestraat is de westelijke grens van het plangebied. De Slutelakker en de Otterdijkseweg vormen de oostelijk grens, met uitzondering van de woning op het perceel Heesvenstraat 22. De zuidelijk plangrens wordt bepaald door de Groenstraat (alleen de even nummers) en de Kromvenweg (inclusief percelen met de huisnummers 4,6 en 8).
Inhoud Het bestemmingsplan is conserverend van aard, dat wil zeggen niet gericht op het mogelijk maken van grote ontwikkelingen. De percelen en bebouwing hebben een bestemming gekregen overeenkomstig het huidige gebruik. Op enkele onderdelen zijn de bouwmogelijkheden verruimd, bijvoorbeeld ten aanzien van de bouwhoogte en oppervlakte van aanbouwen en bijgebouwen. Ook is een ontheffings- bevoegdheid opgenomen voor het toestaan van mantelzorg. Systematiek De gemeente moet gebruik maken van landelijke standaarden bij het opstellen van bestemmingsplannen. Hierdoor wijkt de naamgeving van bestemmingen af van hetgeen in het verleden gebruikelijk was. Ook wordt tegenwoordig niet meer gesproken van een bestemmingsplankaart en voorschriften maar van een verbeelding en regels. Reacties U kunt het voorontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken met ingang van 11 maart 2010 gedurende 6 weken inzien in het gemeentehuis te Someren, Wilhelminaplein 1, bij het loket van het team vergunningen. Het loket is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Voor het inzien van het plan buiten de openingstijden kan een afspraak worden gemaakt. Het plan is tevens te raadplegen via de gemeentelijke website www.someren.nl. Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging wordt inspraak verleend aan ingezetenen en belanghebbenden. Schriftelijke inspraakreacties kunnen worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 290, 5710 AG Someren. Degenen die mondeling een reactie willen geven kunnen binnen de bovengenoemde termijn contact opnemen met afdeling VROM, tel. 0493-494888.

 


 

Zaterdag 6 maart 2010:
Zaterdag 13 Maart is het weer tijd voor vrolijke en dansbare muziek in Nirwana. De mannen van The Madd gaan hier voor zorgen. The Madd bestaat uit vier olijke vrienden uit Rotterdam. Violen, toeters, bellen en een berg inzet waar een paard de hik van krijgt, het gigantische ego van Dave von Raven, kosten nog moeite worden gespaard om een fantastische beatpoppersshow neer te zetten op de planken van het podium van Nirwana. De zaal zal opgewarmd worden door de Helmondse band Hangover Sunday. Be there!! De deuren openen om 20:00 uur, aanvang is om 21:00 uur. De entree bedraagt € 3,- voor onder de 18, € 5,- voor leden en € 6,- voor alle anderen.

Achtergrond informatie The Madd
In 2006 laat The Madd voor het eerst van zich horen met de EP "The Madd Are Left Behind", die wordt gepresenteerd in een uitverkocht Rotown (in de volksmond Rot in the Town). Het onverwachte succes leidt tot enthousiasme bij het publiek en de band zelf en dus wordt eind 2006 begonnen aan de opnames voor een heuse langspeelplaat in de Wisseloord Studio's. Dit resulteerde in het debuut-album "Ongeneeslijk Beat" dat verscheen in oktober 2007 op het onvolprezen Excelsior Recordings. Het album werd bijzonder goed ontvangen door de Nederlandse muziekpers en popparzzi en zo volgde, in een nauwe samenwerking met Rock 'n Roll Highschool, een reeks van optredens door het hele land.

Zo werd 2008 een druk jaar voor de beatpoppers uit Rotterdam; ze speelden in de welbekende clubs en gingen mee als vast voorprogramma van Spinvis. Behalve de kleine en middelgrote festivals, werden ook de grotere festivals zoals Oerol, de Zwarte Cross en Noorderslag aangedaan en boeken ze veel succes met hun niet-alledaagse doch frisse geluid en ongedwongen Rotterdamse tongue-in-cheek humor avant la lettre (om maar even internationaal te praten). In de hectiek van de zomermaanden nam The Madd ook nog even snel de Franstalige single ,,.."Je Suis Parti" op, die op MTV en TMF meer dan voldoende airplay kreeg en zelfs een respectabele tweede plaats behaalde in de MTV Brand New Chart. In een mum van tijd was Frans weer verplicht in het vakkenpakket van de VMBO. Ook Giel Beelen merkte The Madd op, waarna ze meerdere keren te gast waren in zijn ochtendprogram. Begin 2009 komt de video "Jump Now!" uit die wederom veel te horen en te zien was op de Nederlandse muziekzenders.

De laatste maanden werkten "je boys" van The Madd samen met de Amsterdamse rapper Dio (bekend van hits als "Tijdmachine" en "Aye"). Met dit circus deden ze dit seizoen festivals als Oerol, Metropolis, Valtifest en Lowlands aan en waren ze onlangs al te zien bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Het resultaat van de combinatie van hiphop en powerpop is te horen op de nieuwe Top Notch/Excelsior single van Dio & The Madd, "Baby", die je vast al een paar keer voorbij hebt zien komen op TMF of MTV.

Nu is het tijd voor de eerste single "Good Evening Girl" van The Madd "Are Pretty Quick". The Madd Are Pretty Quick is het resultaat van maandenlange inspanningen van vier olijke vrienden uit Rotterdam. Violen, toeters, bellen en een berg inzet waar een paard de hik van krijgt; het gigantische ego van Dave von Raven; alles, maar dan ook werkelijk ALLES is de studio ingepropt om het succes van "Ongeneeslijk Beat" te evenaren of zelfs te overtreffen. Gevolg: een kleurrijk stripboek met niet minder dan vijftien melodieuze powerpopsongs, waarbij de term uitstekelbaars geheel niet zou misstaan

Achtergrond informatie Hangover Sunday
Een combi van poppy tunes, warme zanglijnen en een eigen smoel móet haast wel lekker zijn. Hangover Sunday zorgt voor die lekkernij. Made in Helmond, scherp, fris en met een missie: smakelijke liedjes maken die menig oor doen verlangen naar meer.
Met de debuutsingle ‘Fire’ uit 2008 leverden de Hangovers meteen al zo’n nummer af dat in je kop blijft hangen en de stempel ‘catchy as hell’ verdient. En dan hebben ze die opvallende videoclips nog. Het klopt, het smaakt en het medicijn tegen bad feelings dat Hangover Sunday heet werkt nog ook. Poplandje Nederland heeft er weer een pakkende vlam bij.

Meer informatie:
www.themadd.com
www.hangoversunday.nl
www.nirwana.nl

 


 

Woensdag 24 februari 2010:
De aanslag gemeentelijke belastingen 2010 gecombineerd met de WOZ-beschikking wordt deze week door de gemeente Someren verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld op het aanslagbiljet. Het gaat om een gecombineerde aanslag voor de onroerende-zaakbelastingen, de rioolheffing en de hondenbelasting. Bij het aanslagbiljet treft u een bijsluiter aan.
U dient het aanslagbiljet te bewaren. De WOZ-waarde die vermeld staat op het aanslagbiljet heeft u nodig voor de aangifte inkomstenbelasting van de Belastingdienst over 2010.

Op het aanslagbiljet kunt u de volgende belastingen aantreffen:
• Onroerende zaakbelastingen (OZB);
• Rioolheffing;
• Hondenbelasting.
De OZB wordt uitgedrukt in een percentage van de WOZ-waarde.
De percentages voor 2010 zijn door de gemeenteraad als volgt vastgesteld:
Eigenaar woning 0,0809 %
Eigenaar niet-woning 0,1134 %
Gebruiker niet-woning 0,1068 %

Met de rioolheffing worden de kosten verhaald, die de gemeente maakt voor de uitvoering van de zorgplichten voor afvalwater en voor hemel- en grondwater. Belastingplichtig voor de rioolheffing is de eigenaar van een perceel dat aangesloten is op de gemeentelijke riolering. Hiervoor is aansluiting via het buizenstelsel niet noodzakelijk. Er is ook sprake van een aansluiting wanneer regenwater afgevoerd wordt via gemeentelijke sloten of gemeentegrond. Voor objecten zoals losstaande garageboxen met een vloeroppervlak kleiner dan 40 m2, is een “kwart” tarief vastgesteld. In de tariefstelling van de nieuwe rioolheffing wordt onderscheid gemaakt tussen woningen en niet-woningen. Of er sprake is van een woning of niet-woning wordt op dezelfde manier bepaald als bij de OZB.

De tarieven voor de rioolheffing bedragen in 2010 per perceel voor:
Woningen € 98,69
Niet-woningen € 148,03
Kwart-tarief € 24,67

Hondenbelasting
De tarieven hondenbelasting zijn voor 2010:
De eerste hond € 40,56
Elke volgende hond € 61,56
Kennel € 112,32

In 2010 is de waarde van uw onroerende zaak opnieuw bepaald. De waarde is vastgesteld naar de waardepeildatum 1 januari 2009 en geldt voor het belastingjaar 2010. Door de kredietcrisis zijn vanaf september 2008 de prijsontwikkelingen gestagneerd. Ten opzichte van 1 januari 2008 is er op de waardepeildatum 1 januari 2009 in Someren voor bepaalde categorieën woningen een lichte daling waarneembaar. Landelijk stijgt de waarde tussen de waardepeildata 1 januari 2008 en 1 januari 2009 gemiddeld 0,4%.

Naar verwachting zullen de WOZ-waarden naar waardepeildatum 1 januari 2010 die begin 2011 worden vastgesteld voor woningen lager uitkomen dan de WOZ-waarden die in 2010 worden vastgesteld. De daling van de prijzen op de woningmarkt komt dus pas begin 2011 in de WOZ-waarden tot uitdrukking.

U kunt het taxatieverslag raadplegen/downloaden op onze website www.someren.nl. Op het aanslagbiljet staat hoe u dient in te loggen. Burgers loggen in met DigiD en bedrijven met aanslagnummer en aanslagbedrag. Als u nog geen inlogcode voor DigiD heeft, kunt u deze aanvragen. Hoe u dit moet doen, staat op onze site vermeld. Uitgebreide informatie over DigiD vindt u op de site www.digid.nl.

Wanneer u het niet eens bent met de WOZ-beschikking of één of meerdere aanslagen, kunt u binnen zes weken na dagtekening van het aanslag/beschikkingsbiljet schriftelijk bezwaar maken. U kunt uw bezwaarschrift zenden aan:

De heffingsambtenaar van de gemeente Someren
Postbus 290
5710 AG Someren

Het is niet mogelijk om bezwaar te maken door het versturen van een e-mail.
De gemeente wijst u erop dat het indienen van een bezwaarschrift, de verplichting tot betaling niet opschort.

Bij de bezwaarafhandeling geldt er binnen bepaalde grenzen een ‘wettelijk vermoeden’ omtrent de juistheid van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt door de gemeente verlaagd als uit onderzoek blijkt dat de waardeverlaging de wettelijke marge overschrijdt.

WOZ-Waarde Waardeverlaging minimaal
Lager dan € 200.000 5% van WOZ-waarde
€ 200.000 tot € 500.000 4% van de WOZ-waarde (minimaal € 10.000)
€ 500.000 tot € 1.000.000 3% van WOZ-waarde (minimaal € 20.000)
Vanaf € 1.000.000 2% van WOZ-waarde (minimaal € 30.000 en maximaal € 100.000)

Als u reeds gebruik maakt van automatische incasso, wordt het belastingbedrag voor 2010 in acht maandelijkse termijnen van het door u opgegeven bank- of girorekeningnummer afgeschreven op de volgende vervaldata: 31 maart, 30 april, 31 mei, 30 juni, 31 juli, 31 augustus, 30 september en 31 oktober 2010.

Als u de gemeente niet heeft gemachtigd tot automatische incasso, dan treft u bij het aanslagbiljet twee acceptgiro’s aan, voor twee betaaltermijnen. Op de eerste vervaldag 31 maart 2010 moet de helft van de aanslag betaald zijn. Het restant moet zijn voldaan op de tweede vervaldag 30 juni 2010. U kunt het gehele bedrag van de aanslag ook ineens betalen.

Meer informatie treft u aan in de “Bijsluiter WOZ en gemeentelijke belastingen 2010” Ook op www.someren.nl treft u meer informatie aan.
U kunt tijdens kantooruren bellen met de medewerkers belastingen, tel. 0493-494888. Voor een bezoek kunt u terecht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Op maandag 1 maart vanaf 13.00 tot 20.00 uur en op vrijdag 5 maart vanaf 9.00 tot 16.00 uur is er een taxateur aanwezig om uw vragen over de WOZ-waarde te beantwoorden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

 


 

Zondag 21 februari 2010:
Op 27 februari is het zover, Elle Bandita komt naar Lierop. Elle Bandita is een magere rockchick die de ballen uit haar broek schreeuwt, haar gitaar mishandelt en menige zaal uitgebrand achterlaat. Haar explosieve stijl heeft humor, hakt erin en is hot. Het voorprogramma zal verzorgt worden door Soulburn. En Stadium Power Rock, dat is waar de heren van Soulburn goed in zijn! Denk Alter Bridge, denk Nickelback, denk Iron Maiden. Denk aan een superstrakke show met vette riffs, solo's, een dijk van een stem en je hebt een beetje een idee wat je zaterdag 27 februari te wachten staat! De entree bedraagt € 3,50 voor onder de 18, € 5,50 voor leden en € 6,50 voor alle anderen. De deuren openen om 20:00 uur.
Achtergrond informatie:
Elle Bandita heet eigenlijk Ryanne van Dorst, is 21 jaar, en woont in Maassluis. Maar dat is de saaie werkelijkheid. Steeds meer mensen kennen haar als het losgeslagen podiumbeest dat met een flinke dosis electro de punk in haar eentje nieuw leven inblaast. Een jaartje is ze bezig en langzaam maar zeker stijgt ze boven de underground uit, zoals onlangs op Noorderslag. Kortom, het gaat lekker. ‘Zon sexy figuur als ik op het podium, gitaartje erbij, leuke liedjes; ja dat moet wel hard gaan!, zegt Ryanne gekscherend. ‘Ik zou het echt niet weten. Ik maak ook maar gewoon muziek, ik vind mezelf niet slechter of beter dan welke andere muzikant. Ik doe wel een soort karikatuur van mezelf, maar alles wat ik zeg en wat ik doe, dat meen ik. Het is niet zo dat ik interessant ga doen. Ik doe wel gek, maar niet gemaakt. Gewoon gek, omdat het zo voelt. Op het podium zit ik echt lekker in mn vel. Dat is echt waar ik voor geboren ben. Zo voelt dat.
Meer informatie: www.ellebandita.com  - www.soulburnofficial.com  - www.nirwana.nl

 


 

Zaterdag 20 februari 2010:
Wie ‘lekker dichtbij, in onze ‘eigen gemeente’ het theater wil bezoeken kan terecht in De Ruchte waar op 7 maart een Peruaanse middag plaats vindt. Deze middag wordt georganiseerd door de Stichting SEPAP in samenwerking met de Werkgroep Bijzondere Activiteiten van De Ruchte.
De afkorting SEPAP staat voor Sembrando Esperanza en Los Pueblos de la Amazonia Peruana, wat in het Nederlands betekent ‘het zaaien van hoop in de dorpen van de Peruaanse Amazone’.

Stichting SEPAP is momenteel werkzaam in Iquitos, de grootste junglestad van Peru. Daar heeft zij een voedselhulpprogramma opgestart. Zo’n 25 kinderen uit de allerarmste gezinnen krijgen voedzame maaltijden aangeboden. Ook wordt, i.s.m. het Rode Kruis, medische zorg verleend aan deze kinderen.
Deze hulpverlening vindt op dit moment plaats in een gehuurde ruimte bij mensen thuis. Dit is verre van ideaal. Met het oog op eventuele uitbreidingen van hun programma, wil de stichting in 2010 een houten lokaal gaan bouwen dat beter geschikt is als lokatie voor hun voedsel- en medische hulpverleningsprogramma’s. Voor de realisatie van hun plannen hebben zij van de gemeente een stuk grond gekregen.
Eind 2008 heeft SEPAP 40 gezinnen aangesloten op de waterleiding, daarbij geholpen door de bewoners van de wijk en het plaatselijke waterleidingbedrijf.
Sinds 4 jaar houdt SEPAP een ‘chocolatada’ waarbij zo’n 200 kinderen met kerst warme chocolademelk, kerstbrood en een klein presentje krijgen.
Het uiteindelijke doel van de stichting is de oprichting van een educatief centrum waar kansarme kinderen basisonderwijs, voortgezet onderwijs en vakgerichte opleidingen, b.v. een opleiding tot bakker, timmerman, monteur, junglegids enz. kunnen volgen. Zo wordt aan deze kinderen een kans gegeven om een menswaardig bestaan op te bouwen. Tijdens de opleidingen zullen de sociale en natuurlijke aspecten van hun leefomgeving niet uit het oog worden verloren.
Stichting SEPAP bestaat uit twee takken. De tak in Peru zorgt voor de uitvoering van de plannen. De Nederlandse tak draagt zorg voor het vergaren van de daarvoor benodigde financiële middelen.
Daartoe wordt dus ook deze Peruaanse middag gehouden. Bovendien kunnen mensen op deze manier kennis maken met de Peruaanse cultuur. Zo zal er muziek zijn verzorgd door het folklore trio ‘Cantamigo’. Er zullen optredens zijn van de dansgroep ‘Sentimiento Peruano’. Er zijn prachtige handgemaakte sieraden te koop, gemaakt door de moeders van de kinderen die in het hulpprogramma zijn opgenomen en ter versterking van de innerlijke mens zijn er heerlijke Peruaanse hapjes te koop.
Kinderen kunnen zich vermaken in de knutselhoek en grabbelen in een grabbelton en er is een stand waar meer informatie over de activiteiten van de stichting te verkrijgen is.
Ook vindt er een veiling plaats van schilderijen gemaakt door de kinderen van teken- en schildercursus ’t Kinderpalet. Zij hebben zich laten inspireren door o.a. de Peruaanse klederdracht. Deze schilderijen zullen per opbod verkocht gaan worden.
De middag duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur. De entree is € 5,00. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar € 2,50. Voor kinderen tot 6 jaar is de toegang gratis. Kaartjes zijn te verkrijgen in de voorverkoop bij de balie van S.C.C. De Ruchte en op 7 maart aan de kassa.
Meer informatie over Stichting SEPAP is te vinden op www.sembrandoesperanza.org. Giften zijn welkom en kunnen gestort worden op rabobanknummer 1084.81.611.
De opbrengst van de middag komt volledig ten goede aan de stichting SEPAP.
Tot ziens op 7 maart.

 

 

 

 


Archief

 
LEES VERDER BERICHTEN