Beste inwoners,

Elke dag schrik ik van het oplopend aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Ik schrik van de situatie in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en de geluiden over de drukte bij de GGD. Helaas grijpt ook in Someren het coronavirus meer dan ooit om zich heen. Nog niet eerder waren er zo veel zieke mensen, waarvan sommigen zeer ernstig.  Het is duidelijk dat er nog veel nodig is om dit virus onder controle te krijgen. Het risico op besmetting neemt toe en we moeten het tij keren.

We zien gelukkig steeds meer mensen die zelf verantwoordelijkheid nemen. Mensen die begrijpen dat het niet alleen gaat om het naleven van de maatregelen. Mensen die inzien dat we met elkaar zo min mogelijk risico moeten lopen. Mensen die zich niet de vraag stellen of iets mag, maar die zich afvragen `moeten we dit wel willen?` Ik hoop dat we precies die houding in onszelf kunnen vinden, in het belang van ons allemaal.

Wat hadden we gehoopt dat de vierde golf achterwege zou blijven. Dat we dankzij alle inspanningen het leven weer konden oppakken, zoals we dat graag willen. Helaas legt het coronavirus ook deze herfst weer een grauwe sluier over ons leven. En dat in een tijd waarin de herfstmist op veel dagen al een sluier over onze dorpen en weilanden legt. De wereld wordt kleiner en onze persoonlijke leefwereld in veel opzichten ook. We kunnen niet overal meer gewoon naartoe en we moeten onszelf en vooral ook elkaar weer beschermen. Het is helaas niet anders.

Misschien gaat het nog lange tijd duren, de tijd zal het leren. Zeker is dat we alleen samen kunnen zorgen dat er zo min mogelijk mensen ernstig ziek worden en we zo min mogelijk mensen onderweg verliezen aan de gevolgen van corona. Alleen samen kunnen we zorgen dat de zorg niet nog meer overbelast raakt dan ze nu al is. Ook zorgverleners zijn onze familieleden, vrienden, buren en medemens. Alleen samen kunnen we zorgen dat mensen niet in angst moeten leven, omdat een operatie of behandeling opnieuw wordt uitgesteld.

Laat elkaar niet in de steek. Soms vraagt het leven van ons om het belang van gezamenlijkheid voor te laten gaan op het persoonlijk belang. Misschien is dit wel zo’n moment. Kijk eens diep in je hart en bedenk wat je kunt doen om mee te helpen deze crisis te overwinnen. Niemand heeft voor deze situatie gekozen, maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen om uit deze situatie te komen.We weten niet hoe lang we hier nog in te gaan hebben, maar we doen het samen. We balen er samen van, we schelden er samen op, we praten er samen over, we delen het verdriet, maar we verliezen elkaar niet uit het oog. We spannen ons extra in om kleur te geven aan ons leven en aan dat van anderen, want dat hebben we keihard nodig. Blijf creatief in de gezellige tijd die eraan komt met de Sint, Kerstmis en Oud & Nieuw in het verschiet. Verras elkaar met een open houding en geef ruimte aan elkaars mening. Respecteer de besluiten die worden genomen en de mensen die erop toezien dat we ons aan de besluiten houden. Ook zij hebben hier niet voor gekozen. Ze ondersteunen ons om het samen voor elkaar te krijgen. Blijf het goede zien en doen en blijf genieten binnen de mogelijkheden die er zijn.

Ook onze winkeliers en horecaondernemers hebben het zwaar. Koop en geniet lokaal, ook dat is in het belang van ons allemaal.

We leven in een land waar vrijheid een groot goed is en ieders mening telt. Toch roep ik iedereen op om voor deze uitzonderlijke situatie de eigen mening, angst, onzekerheid, frustratie of principes opzij te zetten. Laat je alsjeblieft vaccineren. Voor jezelf, maar vooral voor je ouders, grootouders, familie, vrienden, buren, zorgmedewerkers en de mensen die zich vanwege een kwetsbare gezondheid niet kunnen beschermen of laten vaccineren.

Houd aandacht, houd moed. Blijf gezond!
In het belang van ons allemaal.

Dilia Blok
Burgemeester