Dat kan binnenkort in Lierop en jouw helpende hand is meer dan welkom!

Marjan Groeneveld stuurde ons onderstaand bericht hierover…

‘In de tweede helft van juli (een beetje afhankelijk van het weer) willen we, zoals men dat vroeger deed, een korenmijt bouwen op het Gebergte in Lierop. We zoeken een paar enthousiastelingen die hierbij een handje zouden willen helpen. Er zal een deskundige aanwezig zijn dus je hoeft geen specifieke vaardigheden te hebben.

Op oude foto’s zijn ze nog te vinden. De korenmijt was vroeger in Brabant op de zandgronden bijna bij elke boerderij aanwezig. Destijds puur functioneel om het koren en de rogge buiten op te slaan om deze later te kunnen dorsen. Afgezien van hun praktische functie verfraaiden ze het landschap.

Vanwege hun schoonheid daarom het initiatief om deze zomer een korenmijt te bouwen in Lierop. Het Summers landschap heeft dit initiatief van de huidige bewoners van het Gebergte 6 (familie Ponten) omarmt en ondersteunt dit project zowel met advies, financieel als in de uitvoering.

Vlak bij de plek aan het Gebergte waar de korenmijt zal worden gebouwd is door loonbedrijf van Bussel speciaal voor dit doel een plak rogge ingezaaid.

Zoals gezegd zoeken we hulp van een paar dorpsgenoten bij het op schoven zetten van de rogge en bij het bouwen van de mijt. We maken daar natuurlijk samen een leuke en leerzame dag van.

Wil jij als vrijwilliger meehelpen of heb je eerst nog wat vragen bel dan even met

Marius Ponten (06 21 89 11 90) of Gerard Claassen (06 22 89 29 65)’.

Alvast heel hartelijk dank.

Headerfoto:
Een verzameling korenmijten op het gebergte in Lierop (geheel rechts op de foto).
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Zie ook onderstaande foto’s die we van Stichting Summers Landschap kregen.

Het bouwen van een korenmijt. Bron: www.thuisinbrabant.nl