Van Harrie van der Sanden kregen we onderstaand bericht…

“Op 7 juni 1995 legde Ben van Bussel de eed af bij de arrondissements-rechtbank in Den Bosch. Samen met zes kandidaatnotarissen antwoordde hij: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”. En wel als BABS, dat staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Het was op die 7e juni een enorm regenachtige dag en als die regen symbool zou worden voor de vele huwelijken, die hij mocht gaan sluiten, dan was het geen vrolijk vooruitzicht. Sinds die eedaflegging volgden in de loop van de 27 daarop volgende jaren meer dan vierhonderd huwelijken, waaraan hij met de jonge echtparen veel positieve en vreugdevolle herinneringen heeft overgehouden. “Het is echt een verrijking voor mijn leven,” heeft Ben van Bussel het vaak genoemd.

Uit de kerkdorpen
In 1995 heeft de Gemeente Someren een vacature openstaan voor een trouwambtenaar. Voor deze functie werd een persoon gezocht uit een van de kerkdorpen Someren, Someren-Eind, Lierop en Someren-Heide. Gemeentesecretaris K. de Vos kwam uiteindelijk uit bij Ben van Bussel uit Lierop. In het dagelijkse leven directeur van de plaatselijke basisschool ‘’t Rendal’. Onderwijs gerelateerd dus, evenals zijn collega-BABSen Jan Swinkels (Paulusschool) en Henny Arendsen- v.d. Graft (Petrusschool). Aangestuurd door de afdeling Burgerzaken werden in die tijd zo’n honderdveertig huwelijken per jaar gesloten.

Bijzondere locaties
Hoe anders is dat in de huidige tijd en dan niet alleen vanwege de laatste twee coronajaren. Naast het kostenplaatje van een huwelijk op met name vrijdag en zaterdag, kan je (nu) warempel kosteloos op dinsdag trouwen. Veel huwelijken vinden niet meer op het gemeentehuis plaats, maar op een andere locatie, die door de gemeente moet zijn goedgekeurd volgens vastgelegde criteria. Dat kan thuis achter in de tuin zijn, maar ook in de protestantse kerk, een horecagelegenheid, een kampeerboerderij en ga zo maar door. De huidige huwelijken vinden voor 95% plaats op het gemeentehuis c.q. een andere locatie. Het kerkelijk huwelijk wordt veelal op een andere datum ingezegend.

Burgerlijk huwelijk
Het burgerlijke huwelijk heeft dus een enorme omslag in belang gemaakt. Het is het vrolijke maar ook serieuze begin van een belangrijke stap in het leven van de geliefden. Families zijn er in totaliteit bij betrokken, er worden vele geheimen gedeeld en alles wordt er aan gedaan om er een hele speciale en bijzondere dag van te maken. Wie op YouTube het filmverslag aangeeft onder de naam ‘Trouwen in de gemeente Someren’ kan daar BABS Ben van Bussel van begin tot eind vol in actie zien. Een memorabel professioneel vastgelegd verslag van een BABS in functie.

In kleine kring
Morgen, dinsdag 21 december 2021, neemt de gemeente Someren, vanwege de corona pandemie en de RIVM- maatregelen, in een besloten kring afscheid van een van de pioniers van de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand: Ben van Bussel uit Lierop.

De vroegere gemeentesecretaris Kobus de Vos, de bodes Jan van Eijk, Theo van Heugten en Els Schweren, alsmede collega BABS van destijds Henny Arendsen- v.d. Graft, de huidige BABSen en direct medewerkenden van Publiekszaken zullen richting hun gewaardeerde collega Ben van Bussel hun welgemeende dank uitbrengen voor zijn grote betrokkenheid en waardering voor zijn collegiale samenwerking en enthousiaste en gedreven inzet. Natuurlijk zal zeker stilgestaan worden bij diegenen die niet meer onder ons zijn, zoals de gewaardeerde collega’s Jan Swinkels (collega BABS), Ad Dekkers (hoofd Burgerzaken) en Louis van den Bosch (collega BABS).

Teken van sympathie en waardering
Een Chinees bruidje gaf aan Ben van Bussel een Chinees theepotje met een rode flos als teken van grote dank en als teken van voorspoed in het dagelijkse leven. Nu, bijna 27 jaar later, is die voorspoed gelukkig nog steeds aanwezig.

Voor zijn vele maatschappelijke en sociale verdiensten en zijn jarenlange inzet voor de samenleving heeft de heer Ben van Bussel een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Per 1 januari 2022 krijgt hij eervol ontslag.