Drie jaar geleden werd de Tour Der Ongeschoren Benen Classic voor de eerste maal verreden, toen nog in twee etappes van Rotterdam naar Aijen met een tussenstop in Tilburg, de woonplaats van Guus Meeuwis. Die bedacht de opvallende benaming in navolging van opmerkelijke koersnamen bij onze zuiderburen: de Retrokoers van de Verzopen Talenten, de Lichtkoers in Reet, de Grote Prijs van het Half Varken en de Kassei van Zondereigen. Vorig jaar verklaarde hij in het ED de ludieke naam van het evenement. “Ik houd namelijk niet zo van het scheermes over mijn benen.” De Brabantse zanger staat niet bekend als een trainingsbeest maar is wel een groot inspirator van de toertocht. Zijn Team Groots omschreef hij in de vorige editie als een ongeschoren, ongetrainde en onverschrokken wielerploeg. Hoofdorganisator Mark van Horik (als tourmanager werkzaam voor Meeuwis) ziet het evenement jaarlijks groeien. Startlocatie Lierop is het thuishonk van de voormalige coureur en dat hopen we zo te houden, ondanks de avances van Eindhoven om dit evenement te mogen organiseren. Door zijn organisatie- en boekingskantoor ‘Buro van Horik’ beschikt hij over vele contacten in de muziekscene. Ook begeleidt hij in de Na-tourcriteria voor Cycling Service de wielertoppers uit de Tour de France. Die twee werkzaamheden zorgen ervoor dat het deelnemersveld ook dit jaar weer verder uitgebreid kon worden.

De renners tekenden gisteren allemaal weer netjes de deelnemerslijst op het podium waar Rien van Horik en Kees Maas selectief een praatje maakten met menig BN’er. Van Frank Lammers tot Jan Willem Roy, van Eric Beukink tot Peter Winnen, van Puck Moonen tot Leo Alkemade, van de gebroeders van Katwijk tot Blaudzun enz. enz. Natuurlijk mocht Rene Froger na zijn aanwezigheid vorig jaar ook nu niet ontbreken. Als een van de laatste ondertekenaars kwam Guus Meeuwis met zijn band op het podium. Of hij nog plannen had vroeg Cees Maas aan Guus… ‘uitfietsen’ was zijn kort maar krachtige antwoord. Ook Rob Scheepers was er maar niet met een wieleroutfit. Hij had teveel last van z’n knie. Zijn bijdrage dit jaar was het besturen van een van de volgauto’s. Hij wist zeker dat hij binnen zou komen.

Naast de BN’ers deden ook weer vele vrienden van de orgnisatie mee. Totaal bestond het peloton uit maar liefst 152 renners.

Vorig jaar was zij er voor de eerste keer bij, onze burgemeester Dilia Blok. Niet alleen om iedereen via het podium welkom te heten maar ze ging ook weer, net als vorig jaar, mee in een van de volgauto’s.

Met dank aan Mark van Horik en zijn mede-organisatoren Frans, Doretti, Sylvia, Huub en vele andere vrijwilligers. Samen hebben zij het mogelijk gemaakt om dit evenement tot een succes te maken. Het was weer fantastisch!

Zie de foto’s die in Lierop zijn gemaakt door onze slaponlinefotograaf Peter.
Zie ook de foto’s die door de vrijwilligers zijn gemaakt die in Landgraaf de aankomst verzorgden.

INTERVIEWS: