“Na de berichtgeving over de afsluiting van de Steemertseweg stuurden wij gisteren een brief aan het Eindhovens Dagblad. Die is vandaag (gedeeltelijk) afgedrukt. Het zou fijn zijn als jullie de inhoud ook bekend willen maken, zie onderstaand…

Lierop lijdt niet alleen nu onder doorgaand verkeer
Het Eindhovens Dagblad maakte gisteren melding van de problemen die inwoners van Lierop ondervinden door veel en vaak hard rijdend doorgaand verkeer, omdat de Steemertseweg vanwege werkzaamheden is afgesloten. Als iemand die klachten kan begrijpen, zijn wij het wel. Als bewoners van de Van Dongenstraat worden wij al vele, vele jaren dag in dag uit geplaagd door het doorgaand verkeer. En ook wij wonen in een zeer smalle straat, waar twee grotere voertuigen alleen langs elkaar kunnen als ze het trottoir gebruiken (wat dan ook dagelijks gebeurt). Bovendien staan de huizen hier dichter op de straat dan waar ook in Lierop. Het verkeer dendert op anderhalve meter aan de gevels voorbij, met alle overlast die daar bijhoort.

Helaas zijn er partijen in de gemeenteraad die daar tot dusver geen grote betrokkenheid bij voelden. Alle pogingen om structureel een andere oplossing te krijgen zijn op niets uitgelopen, het bleef bij niet nagekomen raadsbesluiten om het dorp verkeersluw te maken. In de politiek hoorden we: ‘een dorp zonder verkeer is een dood dorp’. Alsof verkeer dat alleen door het dorp heenrijdt een zegen is, in plaats van een enorme aantasting van de leefbaarheid. Lierop zou een veel aangenamer dorp worden als het niet door een drukke verkeersweg werd doorsneden.

Voor de goede orde: wij hebben er nooit voor gepleit het dorp ontoegankelijk te maken. We willen er alleen het verkeer weg hebben dat er niet hoeft te zijn, dat aan de ene kant het dorp inrijdt en aan de andere kant weer eruit. Tal van dorpen en kleine kernen in de omgeving zijn door allerlei ingrepen intussen al verlost van gelijksoortige overlast. Daar heeft men de zaak wél serieus genomen.

Het zou overigens goed zijn als door de tijdelijke verplaatsing van het probleem ook binnen de bevolking van Lierop zelf meer aandacht komt voor de ongewenste verkeersstroom. Vorig jaar januari concludeerde het Eindhovens Dagblad na een vergadering van het Dorpsoverleg  dat Lierop ‘eindelijk accepteert dat het een dorp met doorgaand verkeer is’.
Wie of wat met dit ‘Lierop’ werd bedoeld weten we niet. Wij zijn het in elk geval niet.

Johan Otten
Frank Verkroost