Jan van den Heuvel stuurde ons als secretaris van cluster Lierop – het regionale verband van amateurvoetbalclubs (“De Waarde(n)volle Club”) waarin ook de collega voetbalclubs van Asten en Someren – het bericht over de themabijeenkomst die eind van deze maand de (groeiende) rol van criminelen in het Brabantse amateurvoetbal gaat bespreken. Dit naar aanleiding van onderzoek door de Taskforce Brabant Zeeland in opdracht van de KNVB.

De actualiteit, ernst en omvang van het probleem maakt dat het regionale verband van amateurvoetbalclubs (“De Waarde(n)volle Club”) dit onderwerp in breder verband willen bespreken. Centrale vraag is daarbij: hoe kunnen zij elkaar versterken en ondersteunen op dit onderwerp?

Regionaal KNVB vertegenwoordiger Riny van Deursen: “Hoe houden we een te gulle suikeroom buiten de deur ”.

Het afgelopen jaar zijn er in de, landelijke en regionale, media veel berichten voorbij gekomen over dit onderwerp. Criminelen weten steeds beter de weg te vinden naar amateurclubs. Een recent onderzoek van de Taskforce Criminaliteitsbestrijding Brabant Zeeland liet zien dat bij, ten minste, tien amateursclubs in Brabant en Zeeland criminelen een rol spelen. Het gaat om witwassen, drugshandel of het zwart betalen van spelers.

De KNVB en de Taskforce criminaliteitsbestrijding Brabant en Zeeland zijn bezig met het ontwikkelen van handvatten voor clubs over hoe om te gaan met deze problematiek. Daarnaast presenteert de Taskforce, naar verwachting, eind deze maand nieuwe cijfers en onderzoeken over dit onderwerp.

De themabijeenkomst wordt georganiseerd bij voetbalclub S.V. ONDO in Heusden. Voorzitter Daniël van Schijndel: “Je ziet steeds meer amateursportverenigingen die worstelen met vraagstukken op dit gebied. We willen als regio onszelf proactief opstellen, en willen met de KNVB en de Taskforce van gedachten wisselen over dit onderwerp. Het is belangrijk dat we daarbij als verenigingen elkaar goed weten te vinden. Samen staan we sterker”.

Foto: Stockvault