De gemeente Someren heeft voor het jaar 2021 rijksmiddelen ontvangen om compensatie te verstrekken aan maatschappelijke organisaties die als gevolg van de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen.

Organisaties in de gemeente hebben nu een goed (financieel) beeld van de impact van de coronacrisis over het jaar 2021. Maatschappelijke organisaties worden daarom in de gelegenheid gesteld, om bij de gemeente, een aanvraag te doen voor compensatie.

Voorwaarden voor maatschappelijke organisaties
De maatschappelijke organisatie hoort bij de vitale sociale infrastructuur en is van wezenlijk belang voor de lokale leefbaarheid.

De organisatie is levensvatbaar qua inhoud en financieel, ook na de coronacrisis.

De organisatie maakt aantoonbaar gebruik van alle bestaande en nieuwe nationale of andere compensatieregelingen.

De organisatie blijft voldoen aan onderlinge verplichtingen zoals het betalen van de huur van ruimtes in bijvoorbeeld gemeenschapshuizen.

Leden blijven hun bijdragen/contributies betalen.

Er wordt voor de eerste nood een verantwoord deel van de vrij aanwendbare reserve gebruikt, als deze er is. Pas daarna kan eventueel aanspraak gemaakt worden op gemeentelijke financiële ondersteuning.

Procedure voor een maatschappelijke organisatie voor een verzoek om financiële ondersteuning
Breng in beeld welke (incidentele) financiële gevolgen de coronacrisis heeft gehad voor de exploitatie 2021 en de volgende jaren. Baseer dit op een gedegen inhoudelijke en financiële onderbouwing en houd rekening met de gemeentelijke voorwaarde.
Geef aan welke structurele wijzigingen van activiteiten u verwacht en welke organisatorische en financiële gevolgen dit eventueel heeft als alle beperkingen zijn opgeheven.
Beschrijf welke maatregelen u neemt om zowel de incidentele als de eventuele structurele nadelige gevolgen op te vangen.

Indienen verzoek
U dient uw verzoek, te documenteren met in ieder geval de jaarrekeningen 2020 en 2021 en de balansen en deze te sturen naar e-mail gemeente@someren.nl o.v.v. compensatie Covid 2021.

Vóór 1 mei kunt u een verzoek om compensatie indienen. Deze termijn loopt gelijk met het indienen van het verzoek om een gemeentelijk subsidie voor het jaar 2023.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum, tel. 0493-494888.

Bron: Siris