Op zaterdag 25 juni verschijnt voorafgaand aan de start van de tweede etappe van de UCI-meerdaagse Acht van Bladel bij Nirwana aan de Meervensedijk het wielerboek de “Pedaalridders van de Peel”. De broers, oud-Lieroppenaren Rien en Bart van Horik, zijn de afgelopen twee jaar druk bezig geweest met de verwezenlijking van hun wielerdroom: een wielerboek schrijven over de regionale wielergeschiedenis.

Rien is bij de wielerfans vooral bekend door zijn wielerpresentaties. Nadat hij in 2020 stopte met zijn baan in het onderwijs om zich volledig op zijn presentaties te kunnen richten, heeft de Coronacrisis ervoor gezorgd dat dit tot een minimum beperkt bleef. Die vrije tijd besteedde de wielerpresentator aan het onderzoek en het schrijven van de teksten voor het boek. Zijn broer Bart was in de jaren zeventig en tachtig een verdienstelijk amateurwielrenner en verzorgde de vormgeving.

Het boekwerk beschrijft de rijke wielerhistorie van bijna vijftig dorpen en steden in de Brabantse en Limburgse Peel vanaf het begin van de vorige eeuw. Dat gebied behelst de driehoek Weert-Helmond-Venray.
Het boek telt 252 pagina’s en is geïllustreerd met bijna 700 (vaak unieke) foto’s.

Uiteraard is er een hoofdstuk gewijd aan het “Wielernest Lierop.” Met o.a. aandacht voor de wielerwedstrijden van de Lieropsche Wielerclub in het begin van de vorige eeuw, de successen in de jaren zestig van Leo van Schalen en Henk van Seggelen, de Toer dur Lierup en de rol van het wielergezin van Horik in de lokale wielergeschiedenis, de deelname van Douwe Verberne aan het WK cyclocross, de overwinning van Heinz van der Schouw in de Dr Pepper Race voor eigen publiek en de nationale titel voor Evy Kuijpers.

Op de openingspagina van de website www.rienvanhorikcycling.nl is de mogelijkheid te vinden om het boek te bestellen. Na de bestelling is het ook mogelijk het wielerboek op zaterdag 25 juni tussen 11.00 en 15.00 uur af te halen in een stand bij Nirwana aan de Meervensedijk.

Vanaf 1 juli is het ook te koop bij Bikeservice Lierop aan de Laan ten Boomen 1.

(Foto: In 1980 werden tijdens Lierup Vruuger grasbaanwedstrijden verreden zoals die in het begin van de vorige eeuw ook in Lierop plaats vonden.)