Tijdens een bijeenkomst op 5 november van de Stichting Vrienden van de Koepelkerk in de Vurherd stond het gebruik in de toekomst van onze koepelkerk centraal.

De bijeenkomst begon met een toelichting door het bestuur over de stand van zaken. Er zijn thans ruim 50 Vrienden die jaarlijks een donatie doen. Ook hebben ruim 70 Lieroppenaren zich aangemeld als Koepelplus lid. Zij doen jaarlijks een gift van minimaal € 50,- Gezien de goede verstandhouding met het parochiebestuur (thans locatieraad) is nooit actief actie gevoerd om méér Koepelplus deelnemers te werven.

Uit de financiële toelichting blijkt dat het vermogen jaarlijks met ruim € 20.000,- toeneemt. Bij het opgaan van de parochie Lierop in de Franciscus parochie is het kapitaal van de Lieropse parochie onder het beheer van het nieuwe parochiebestuur gekomen. Daarom heeft het bestuur van de Vrienden van de Koepelkerk besloten zeer terughoudend te zijn met het verlenen van bijdragen aan (onderhouds)projecten van onze kerk. Liever wordt gespaard voor de toekomst.

En over die toekomst werd door de aanwezigen volop gediscussieerd.

Te voorzien is dat binnen afzienbare tijd de kans groot is dat onze kerk door het parochiebestuur aan de eredienst wordt onttrokken. Willen we dan een gebouw dat op slot gaat?

De aanwezigen waren van mening het voor Lierop zeer belangrijk te vinden dat het gebouw een passende bestemming en gebruik blijft behouden. De mogelijkheden daarvoor moeten worden onderzocht. En om goed voorbereid te zijn op wat komen gaat is het van belang dat mensen in Lierop zich daarmee bezig gaan houden. Het vormen van een soort werkgroep  zou daarvoor nodig zijn.

Er worden al verschillende suggesties gedaan waar nadere informatie te halen is en voor toekomstige gebruiksmogelijkheden.

Als eerste stap zal het bestuur in overleg gaan met het parochiebestuur om van hen te vernemen welke denkbeelden daar bestaan over de toekomst van onze kerk.

P.s.: Omdat de Stichting Vrienden van de Koepelkerk een ANBI erkenning heeft zijn giften fiscaal aftrekbaar. Voor kleinere giften (zoals voor Koepelplus geldt een drempel tenzij wordt overeengekomen de gift 5 jaar lang te doen. Informatie en het formulier daarvoor vindt U op de site van de belastingdienst. U kunt het formulier ook krijgen bij W. Steenbakkers.

Overigens kunt U zich bij hem ook aanmelden als lid.

Lees ook het artikel van Ferd Raaymakers.