Laden Evenementen

Van Stefan Adriaans kregen we onderstaand bericht…

“Na een winter met nauwelijks motorcross wedstrijden geeft MAC Lierop in samenwerking met Motocrossplanet.nl vandaag de definitieve aftrap van het motorcross seizoen voor 2023.

Het legendarische circuit “De Herselse Bossen” vormt het decor van de Dutch MX Season Opener met een ijzersterk deelnemersveld.
Deze Warm Up wedstrijd is voor zowel de Grand Prix, EMX en ONK-rijders 85-125-250-500cc een perfecte gelegenheid om nog wat extra wedstrijdritme op te doen voordat hun competitie begint, de Lieropse seizoenopener vindt namelijk plaats een week voor de eerste Grand Prix in Argentinië en twee weken voor de start van de Dutch Masters of Motocross in Harfsen.

Er zijn in Brabant nauwelijks tot geen wedstrijden meer waarbij we de Nederlandse top crossers aan het werk kunnen zien. Door deze wedstrijd is dit wel het geval. Het beloven spannende wedstrijden te worden, want bij de Dutch MX Season Opener mogen we een grote hoeveelheid sterke namen ontvangen. Het animo voor deze wedstrijd is zeer groot, er staan sterke delegaties achter de starthekken in Lierop.

85cc klasse
De 85cc klasse heeft komend seizoen weer een druk wedstrijdschema te verwerken, waarvoor er totaal tien wedstrijden op het programma staan. De Belgische rijder Jarne Bervoets werd afgelopen jaar ONK kampioen bij de 85cc en zal zijn laatste seizoen in deze klasse gaan rijden. De 13-jarige crosser komt dit jaar als privé-rijder aan de start en zal daarmee niet meer uitkomen voor het DVS Junior Racing-KTM. Naast de ONK titel kan Bervoets terugkijken op een geslaagd seizoen want hij pakte het brons tijdens het WK Jeugd in Finland. Voor komende seizoen zijn de WK Jeugd en de EMX85 het belangrijkste. Daarnaast zal er worden gereden in de ADAC Junior Cup 85cc en probeert hij wanneer de kalender het toelaat ook nog een paar wedstrijden van de KNMV Dutch Masters of
Motocross mee te pakken. Maar dit komend weekend opent hij zijn seizoen officieel in Lierop.

MAC Lierop lid Dean Gregoire uit Geldrop werd afgelopen jaar tweede in de eindstand van het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen. Afgelopen jaar verlengde hij trots zijn contract t/m 2025 bij KTM Motorsport en komende seizoenen 2023/2024 zal de 12-jarige crosser uitkomen in het Europees Kampioenschap 85cc en het FIM wereldkampioenschap. Verder zal hij actief zijn in de ADAC MX Masters, KNMV Dutch Masters of Motocross en het Franse kampioenschap. Onder leiding van Dietmar Lacher, de manager van het KTM Junior programma werkte hij afgelopen maanden zijn trainingen af om zich volledig op het komende seizoen voor de bereiden. Het absolute startpunt staat voor hem gepland op zijn thuiscircuit tijdens de season opener in Lierop.


Dex van den Broek uit Deurne ‘ook een van de MAC Lierop leden’ eindigde afgelopen jaar op de derde plaats in het ONK kampioenschap en werkt voor de komende periode een druk programma af. Zo komt hij aan start bij het Europees kampioenschap (EMX), ADAC Meisterschaft, Dutch Masters of Motorcross, ONK kampioenschap, het Junior Wereldkampioenschap. Maar op 5 maart a.s. rijd hij zijn eerste wedstrijd in het Brabantse Lierop.

Dames klasse
We hebben in Nederland een sterke groep Nederlandse dames en die geven we graag de kans om alvast wat wedstrijdritme op te doen voor de start van hun wereldkampioenschap! Daarom zullen in de 125cc klasse ook een selectie dames uit de WMX competitie aansluiten om aan de wedstrijden deel te nemen.

Grote Nederlandse namen bij de damesklasse in Lierop
Hier zullen o.a. Shana van der Vlist, Lotte van Drunen, Jenitty van der Beek, Lynn Valk (vice wereldkampioene) en Danee Gelissen aan de start komen. Daarnaast zal ook meervoudig Frans Kampioen, Amandine Verstappen, het zware zand van Lierop gaan trotseren.

Duitse Larissa Papenmeier aan de start bij de damesklasse
De Duitse Larissa Papenmeier ziet Lierop als de perfecte voorbereiding op de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap, welke in het weekend van 25 en 26 maart verreden gaat worden in Sardinië. Het gaat dus interessant zijn hoe zij zich samen met de Nederlandse vrouwen staande gaat houden tussen het mannen geweld!

125cc
Ook de 125cc klasse krijgt steeds meer kleur met deelname van wereldkampioen 85cc, Gyan Doensen en zijn trainingsmaat binnen de Nederlandse KNMV selectie, Jayson van Drunen (ADAC Youngster 85 Kampioen).

250cc
Jago Geerts present in het Lieropse zand
De MX2 klasse zal in Lierop zeker voor vuurwerk gaan zorgen met namen als Vice wereldkampioen Jago Geerts (Monster Energy Yamaha Factory MX2) Dutch Masters en EMX250 kampioen Rick Elzinga en zijn teammaat Thibault Benistant. Hutten Metaal Yamaha team rijders Ivano van Erp, Andrea Bonacorsi. En Karlis Alberts Reisulis en de Brit Joel Rizzi uit het Riley Racing Yamaha team.

De MX2 klasse is sowieso al een ijzersterke samenstelling in Lierop en door de komst van BT Racing Husqvarna met de Nederlandse crosser Kay Karssemakers uit Boxtel, die onlangs is opgenomen in het team en vorig jaar veel mooie dingen liet zien in het wereldkampioenschap MX2 om samen met Maxime Grau en Wesley Dieudonne een stevig team te gaan vormen!
In deze klasse zal Romano Aspers sinds lange tijd weer een wedstrijd op Nederlandse bodem rijden. Aspers maakte vorig jaar een mooie stijgende lijn door in de Dutch Masters of Motocross maar raakte betrokken bij een scooter ongeluk waardoor hij lang uitgeschakeld was. Nu zit hij terug op de motor en is zich momenteel in Spanje aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen.

Een team dat dit jaar op jacht gaat naar succes in het EMX250 Kampioenschap is het SB Racing KTM team. Vorig jaar wisten ze met Yago Martinez een manche te winnen in Frankrijk en mochten daar plaats nemen op het podium. Dit jaar komen ze aan de start met Jens Walvoort, Nico Greutmann en het Spaanse talent Francisco Garcia. Het team dat gevestigd is in Eindhoven zal er in Lierop alles aan doen om het seizoen sterk te beginnen!

Kay de Wolf en Roan vd Moosdijk van start in Lierop
De organisatie is enorm blij dat de twee Nederlandse toppers Kay de Wolf en Roan van de Moosdijk het deelnemersveld voor de Dutch MX Season Opener in de MX2 klasse komen versterken. Beide rijders komen uit de streek van Lierop en rijden samen voor het Nestaan Husqvarna Factory MX2 team. Voor beiden is dit een belangrijk jaar waarin ze hoge ogen willen gooien in het wereldkampioenschap MX2.

Jong talent Cas Valk in Lierop
Met trots vermelden we dat Cas Valk als jonge ambitieuze rijder bij de sterke MX2 klasse aan de start staat. De Fantic Maddii Factory-rijder wist vorig jaar EMX125 kampioen te worden en werd derde in het wereldkampioenschap. Dit jaar maakt hij de overstap naar de MX2 klasse en we verwelkomen hem dan ook graag in Lierop.

500cc
Calvin Vlaanderen bij Lieropse seizoenopener
Ook Calvin Vlaanderen van Gebben van Venrooy Yamaha Racing zal aan de start verschijnen. De regerend Dutch Masters kampioen en Grand Prix winnaar in Sardinië behoort tot de beste zandrijders ter wereld en we zien hem dan ook graag op een van de zwaarste zandcircuits.

Romain Febvre komt naar Lierop
In de 500 klasse mogen we EX wereldkampioen MX1 en MXGP Grand Prix winnaar, Romain Febvre van het Kawasaki Racing team verwelkomen, die samen met zijn teammaat Mitch Evans in Lierop aanwezig zal zijn om de laatste voorbereidingswedstrijd op de start van het wereldkampioenschap te treffen. Febvre streed in 2021 met Jeffrey Herlings om de wereldtitel MXGP maar werd toen uiteindelijk net tweede. Na een zware beenblessure in 2022 kwam hij sterk terug en wist de allerlaatste manche in Turkije te winnen. Na een goede wintervoorbereiding staat Febvre er momenteel goed voor en we zien hem dan ook graag in actie in Lierop!

Mitch Evans reed de afgelopen drie seizoenen voor het HRC Honda team naast Tim Gajser en maakt nu de overstap naar Kawasaki. Om zijn voorbereiding op de eerste Grand Prix compleet te maken, pakt hij de wedstrijd in Lierop nog mee waarin hij tal van rijders treft die hij een week later ook in Argentinië op het circuit zal tegenkomen.

Harri Kullas, Adam Sterry, Davy Pootjes en Micha Boy de Waal hebben hun deelname aan het evenement toegezegd en kunnen zeker hoge ogen gaan gooien! Maar ook de snelle Belg Brent Van Doninck van JM Racing Honda gaat zijn eerste race op deze seizoenopener aanvangen, evenals voormalig Grand Prix winnaar en regerend ADAC Masters Kampioen, Max Nagl.
Daarnaast zullen ook de Duitsers Stefan Ekerold, Henry Jacobi en de Nederlanders Marcel Conijn, Twan van Essen en Kjell Verbruggen in Lierop aan de start komen!
Maar ook in de 500 klasse komt Yamaha naar Lierop met Fransman Benoit Paturel (Baets Yamaha), Alvin Ostlund en Hardi Roosiorg (JWR Honda team)

Een rijder waar rekening mee moet gehouden worden is Sven van der Mierden van het JHMX GasGas team. Van der Mierden werd in 2022 vierde in de Dutch Masters of Motocross en Open Nederlands Kampioen 500. Met zijn soepele rijstijl kan hij wel eens hoge ogen gooien in Lierop.

Pauls Jonass op Season Opener
De Letse motorcrosser Pauls Jonass was in 2017 de eerste rijder uit zijn land die het MX2 Wereldkampioenschap won. In zijn thuisland Letland werd hij al snel een dominante aanwezigheid in elke klasse waaraan hij deelnam. In 2019 stapte hij over naar de hoogste MXGP klasse. In het daaropvolgende seizoen sloeg een blessure voor de Husqvarna rijder al vroegtijdig toe, welke voor dat jaar exit kampioenschap betekende. Nadat hij in januari 2021 had getekend voor het Standing Construct GASGAS Factory Racing Team, wierp Jonass samenwerking met de Nederlander Brian Bogers onmiddellijk vruchten af met een overwinning op de MXGP van Rusland.

Brian Bogers bevestigd deelname in Lierop
Brian Bogers behaalde afgelopen jaar bij Standing Construct Husqvarna Factory Racing de zesde plaats in het MXGP wereldkampioenschap. Begin dit jaar stapte hij over naar een ander team waar dit jaar samen met Pauls Jonass uitkomt voor Standing Construct Honda. Begin februari reed hij het Spaanse kampioenschap en in maart staat hij voorafgaand aan het begin van het WK kampioenschap in Lierop aan de start.
Bogers is een jongen uit de streek van Lierop en is in de laatste jaren uitgegroeid tot een absolute topper in het wereldkampioenschap MXGP. Vorig jaar wist hij zesde te worden in de eindstand en wist de loodzware Grand Prix van Lommel te winnen. Naast Bogers staat Pauls Jonass, die weer terug is aan de zijde van Marc de Reuver. Samen wisten ze in het verleden de wereldtitel in de MX2 klasse te pakken en zijn nu weer terug samen om er dit jaar een goed seizoen van te maken in de MXGP klasse.
Beide rijders komen uit voor het Standing Construct Honda MXGP team, wat in de Grand Prix paddock één van de meest professionele teams is. Kortom het is fantastisch dat ze aan de start komen op 5 maart en dat ze de strijd met o.a. Romain Febvre, Mitch Evans, Brent van Doninck, Henry Jacobi en de zandhazen uit Nederland met Sven van der Mierden, Micha Boy de Waal en Freek van der Vlist aan gaan.

Jorge Prado is erbij in Lierop
De Spaanse rijder Jorge Prado, die op slechts 14-jarige leeftijd tot Europees kampioen 125cc werd gekroond, behoort nu tot de grote rijders binnen het wereldkampioenschap. In 2016 maakte hij zijn WK debuut en in respectievelijk 2018 en 2019 behaalde hij tot tweemaal toe de MX2 wereldtitel. In 2020 maakte hij zijn overstap naar de hoogste MXGP klasse. Afgelopen jaar eindigde hij als derde in het kampioenschap. Voor komend seizoen heeft Prado alle pijlen gericht op een MXGP wereldtitel, maar vooraleer het zover is komt hij eerst naar Lierop om bij de seizoenopener van start te gaan.

Electrocross na groot succes terug in Lierop
Afgelopen jaar klonk er op Circuit de Herselse bossen ook al een beetje toekomstmuziek rondom de nieuwste ontwikkelingen in de motorcross, want KTM Nederland haalde de modernste E-Mini’s of wel elektrische crossmotoren naar Lierop. Na het succes zal deze positieve lijn tijdens de Dutch MX Season Opener wedstrijden worden voortgezet en zal KTM Nederland opnieuw demonstraties verzorgen voor kinderen van 5 tot 10 jaar (afhankelijk van lengte/gewicht) die graag eens op een motor stappen. Tussen 11.00 uur tot 15.00 worden zij hier door een professionele gecertificeerde trainer ontvangen om op een speciaal daarvoor geprepareerd circuit met E-mini bikes hun testrondjes te maken. Deelnemers aan deze nieuwste motorsport generatie krijgen instructies om de
beginselen van het crossen op de juiste wijze aan te leren. Gratis aanmelden kan ter plaatsen bij de trainers van KTM, waar voor kleding, helm en laarzen wordt gezorgd. Kortom, ouders zijn met hun kinderen van harte uitgenodigd om van deze gelegenheid gebruik te maken, waarmede we als motorsport vereniging graag bijdragen aan het elektrificeren van de motorsport.

Programma
In Lierop staan de klasse 85cc, 125cc, 250cc en 500cc achter het starthek. De trainingen starten om 09.00 uur en de wedstrijden rond 11.00 uur. In de aanloop naar de Dutch MX Season Opener vind u via onze website alle informatie over deze wedstrijd.

Camping/Rennerspark Circuit Lierop
De Camping/Rennerspark is zaterdag 4 maart vanaf 16.00 uur tot 21.00 uur geopend.

Entree Circuit de Herselse bossen
Toegangsprijzen voor volwassenen vanaf 18 jaar bedragen € 25,00-. Jongeren van 13 t/m 17 jaar betalen € 12,50. Voor kinderen t/m 12 jaar is het evenement vrij toegankelijk. De kaarten zijn aan de dagkassa verkrijgbaar.

Idee achter Dutch MX Season Opener
We hebben in Nederland, met name in onze regio, veel top crossers welke actief zijn in de GP’s. Maar naast de Dutch Masters of Motocross en de Nederlandse MXGP zijn er nauwelijks wedstrijden in Nederland waar deze toppers in actie kunnen zien en dat is erg jammer.
Maar omdat 5 maart nog volledig vrij was op de motorsport kalender hebben we het idee in het leven geroepen om een Warm Up wedstrijd te organiseren om voor de Grand Prix, EMX en ONK-rijders. Een interessante wedstrijd voor de rijders om nog wat extra wedstrijdritme op te doen voordat hun echte competitie begint.

MAC Lierop is er samen met Arno van de Brink van Motocrossplanet helemaal klaar voor om er een hele mooie seizoenopener van te maken!

Voor meer informatie over de Dutch MX Season Opener in Lierop kunt u kijken op op de website van MAC Lierop.
We houden u op de hoogte via www.maclierop.nl en www.motocrossplanet.nl.

Kortom, we zien u graag in Lierop op zondag 5 maart a.s. op circuit “De Herselse Bossen bij de allereerste Dutch MX Season Opener”.

 

Share This Story, Choose Your Platform!