Wie dichtbij huis wil genieten van een goede film kan op dinsdag 29 januari terecht in de bioscoop van de Ruchte. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Ernest Perochon. De muziek is gecomponeerd door Michel Legrand. Het verhaal van Les Gardiennes speelt zich af tussen 1914 en 1919 op een Franse boerderij. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en de mannen zijn naar het front vertrokken om tegen de Duitsers te vechten, terwijl de vrouwen op het platteland achterblijven. Noodgedwongen houden de vrouwen zich bezig met de taken die voorheen door de mannen werden uitgevoerd. Ze ploegen, zaaien en oogsten. Ondanks het gezwoeg en geploeter lijkt de tijd voor moeder Hortense en dochter Solange stil te staan.

In dit Franse plattelandsdrama blijft het oorlogsgeweld buiten beeld, vormen de mannen een bron van dreiging of seksuele drift en viert het feminisme hoogtij. De vrouwen komen niet alleen verbaal sterk uit de hoek, maar steken ook de armen uit de mouwen en verrichten fysiek zwaar werk als het nodig is.

Het verhaal speelt zich ruim honderd jaar geleden af, de thematiek is anno 2019 verrassend actueel.

Regisseur: Xavier Beauvois. Cast: Iris Bry, Nathalie Baye, Laura Smet, Cyril Descours e.a. Speelduur: 138 minuten. Jaar: 2017.

Entree: € 5,00
Aanvang: 20:00 uur
Locatie:  De Ruchte in Someren
Voor kaarten en informatie: www.deruchte.nl