Van 8 t/m 12 februari vindt de Militaire oefening BASIC Strike op en rondom voormalig vliegbasis De Peel plaats. In week 6 worden zogenoemde Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) opgeleid op het gebied van grond-lucht samenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen; de zogenaamde Close Air Support (CAS) procedures. Het trainen van de grondeenheden zal overdag gebeuren met trainingsvliegtuigen.

Door middel van CAS leveren militaire gevechtsvliegtuigen vuursteun op korte afstand aan eigen troepen die in benarde situaties zitten. Het goed in de praktijk opleiden van Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) is noodzakelijk, omdat CAS een grote mate van coördinatie tussen vliegtuigen in de lucht en de militairen op de grond vergt. In bedreigende situaties, zoals we tijdens missies in het buitenland hebben meegemaakt, gaat dit levens redden. De praktijkdagen van CAS-opleidingen worden dit jaar net als voorgaande jaren enkele malen op en rondom de Peel gehouden. Vervolg training gebeuren in de regel in het noorden van het land.

Defensie bereidt militaire trainingen zorgvuldig voor. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat trainingen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Wanneer er overlast of hinder wordt ervaren, kan men dit melden via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen is meer informatie over vliegbewegingen en trainingen te vinden.