De vraag van de inzender van de foto die gisteren op slaponline stond is opgelost. Dat kunnen we concluderen aan de hand van de reacties die hierover binnenkwamen. Dat het GEEN natuurverschijnsel was bleek bij zowat alle inzenders duidelijk. Wat het wel was bleek over het algemeen ook duidelijk… Lichtvervuiling van tuinderskassen. Hieronder wat reacties…

Via mail:

1. Helaas is dit geen natuurverschijnsel maar “Lichtvervuiling”. Deze geel/rode gloed wordt veroorzaakt door de lampen in de tuinderskassen in Someren / Heusden. Het lijkt dus heel mooi, maar dat is het eigenlijk niet.

2. Dit is geen echt natuurverschijnsel, maar de tuinbouwkasverlichting (Richting de Kanaaldijk-Noord in Someren) in combinatie met een wolkendek.

3. Dat zijn de kassen in Someren.

4. De oranje gloed is geen natuurverschijnsel, maar een weerkaatsing tegen een laag wolkendek van de verlichting van de tomatenkassen op Sluis 11 en in Heusden.

5. Dit is geen natuurverschijnsel maar (waarschijnlijk) het licht van de kassen in Venlo wat weerkaatst tegen de wolken.

6. Het is geen natuurverschijnsel maar “lichtvervuiling” door kader, in dit geval wáarschijnlijk Astense kassen. Hun verlichting weerkaatst tegen de bewolking en dat zien wij weer. Om dit te voorkomen is vaak in de vergunning bepaald dat een soort schermdoek moet worden toegepast. Met de gemeente Asten is er contact om na te gaan of aan de voorschriften wordt voldaan.

7. Is assimilatiebelichting van de kassen dat reflecteert tegen de wolken.

8. Dat is daar geen natuurverschijnsel – dat is het licht van kassen in Heusden.

9. Dit is geen natuurverschijnsel maar het kunstlicht van de kassen die weerkaatsen.

En via Facebook:

10. Misschien van de kassen in Asten of Someren?

11. Vrijwel zeker de “lichtvervuiling” van de tuinbouw.
Ik ben daar overigens niet boos over, we willen immers toch eten hè. Maar zo noem je dat nou eenmaal ‘lichtvervuiling’.