Vanmiddag ontving Ferd Raaymakers tijdens zijn receptie in zaal van Oosterhout de titel van Gezondheidsambassadeur. Deze titel wordt hem door de GGD toegekend voor zijn jarenlange inzet voor het bevorderen van de gezondheid in de gemeente Someren. Zowel als huisarts als betrokken inwoner heeft Ferd veel mooie gezondheidsinitiatieven mogelijk gemaakt. Hoogtepunt was de actie ’40 dagen zonder alcohol’. De uitreiking vond plaats tijdens zijn afscheid als huisarts in bijzijn van het college van B&W, Rob Bovens van de landelijke stichting Positieve Leefstijl, familie, vrienden en vele dorpsgenoten.

De GGD vindt dat Ferd deze titel om vele redenen heeft verdiend. Als lid van de stuurgroep Lokaal gezondheidsbeleid in de gemeente Someren was hij in de jaren 90 al overtuigd van het belang van een gezonde leefstijl om ziektes te voorkomen. Ferd is ook als inwoner van Lierop actief. Hij heeft meerdere bijzondere acties in gang gezet zoals de oprichting van het Platform jeugd Lierop ’Opvoeden doen we samen’ in 2001 en voorloper voor het jeugdbeleid binnen de gemeente Someren. En de ouderen wist hij weer in beweging te krijgen door een stimuleringsactie toen de groepen ‘Meer bewegen voor ouderen’ leeg liepen.

Maar de mooiste actie op dit gebied is toch wel ’40 dagen zonder alcohol’ in 2009. In navolging van het tv-programma: ‘40 dagen zonder seks’ besloot hij om zelf de uitdaging aan te gaan om 40 dagen niet te drinken. Hij deed een oproep bij vrienden, patiënten en inwoners om mee te doen. Deze actie werd landelijk opgepikt door het Trimbos instituut en is onder de naam IkPas inmiddels landelijk al 10 jaar een groot succes.

Het lukt Ferd als geen ander om bruggen te bouwen tussen gemeente, organisaties en inwoners.

Als huisarts heeft hij zich hiermee de afgelopen 35 jaar absoluut in positieve zin onderscheiden van een gemiddelde huisarts maar daarnaast heeft hij zich ook al vele jaren geheel vrijwillig ingezet voor gezondheid en welzijn van de inwoners van Lierop, Someren en zelfs de rest van Nederland.

Ook GGD Brabant-Zuidoost kan al ruim 20 jaar een beroep op hem doen waardoor steeds nieuwe deuren worden geopend. Zij sprak daarvoor vanmiddag haar dank uit. Daarbij werd ook de belangengroep Lierop en de Dorpscoöperatie Lierop Leeft! geprezen voor hun bijdrage aan het bevorderen van de gezondheid en de sociale leefbaarheid van de gehele gemeente en Lierop in het bijzonder.

GGD Brabant-Zuidoost zet zich in om de gezondheid van inwoners te bevorderen. Hiervoor werkt zij samen met gemeenten, professionals, maar vooral burgers die weten wat er leeft binnen hun gemeente en hun dorpsgenoten weten te motiveren om te werken aan een gezonde leefstijl. Inwoners die zich op een bijzondere manier inzetten zijn zeer waardevol en worden daarom benoemd tot Gezondheidsambassadeur van de GGD.

Zie ook het interview dat Harrie van Horik namans Siris maakte met betrokkenen.