“Gij Koning, nee hè!”, was de niet al te enthousiaste reactie van Rob’s zoon Douwe toen hij enthousiast naar huis belde. Hij is duidelijk niet van het Gilde. Zijn vrouw Marjan was wel enthousiast en toog na het telefoontje van Rob meteen naar Lierop waar ze de festiviteiten, die allen op bescheiden manier op het schietterrein plaatsvonden, nog mee kon maken.

Schietterrein ’t Roovere zag er gisteren, bij prachtig weer, bijzonder fraai en gezellig uit met voldoende zitjes om zo aangenaam en op gepaste afstand van elkaar te bekijken wie de vogel er dit jaar af zou schieten. Voor de statistieken van het gilde bleek dit bij het 91e schot van Rob van Seggelen te zijn en voor de informeel aanwezige gokschut was 13.13 de juist geraden tijd van Willem Hurkmans. Hoofdman Jos van Lieshout gaf bij zijn openingswoord duidelijk aan dat verwacht werd dat alle aanwezigen zich aan de coronaregels zouden houden en dat men elkaar best aan kon spreken als dat onverhoopt eens niet het geval zou zijn.

De vogel werd zoals vanouds gemaakt door Frits van Lieshout die de opdracht had gekregen om de (corona)vogel niet te sterk te maken. Minimaal 60 en max plm 100 schoten. Vorige keer kreeg de houten vogel nog 204 kogels te verduren voordat hij viel! Frits schoot zelf ook mee en had volgens zeggen een chip in de vogel geplaatst maar was vergeten de afstandsbediening mee te nemen dus helaas voor hem geen Koning Frits dit jaar.

Er hadden zich bij deze editie van het koningsschieten 10 schutters opgegeven. Het openingsschot was van pastoor Jan die volgens hem bij het ontbijt bij van Oosterhout naast de latere koning – Rob – had gezeten en dat was volgens hem niet de eerste keer dus wie de volgende keren koning wil worden?! De nieuwe ‘Koning Rob’ was bijzonder blij met zijn nieuwe Koningschap. Het is volgens hem “toch wel heel anders als je koning bent” en hij kan het weten want hij was al Koning in de periode 1996-1998.

Zustervereniging Gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën, met in hun midden Koning Gerard Geutjens, was natuurlijk ook aanwezig en zij gaven nog een mooie vendelgroet aan de nieuwe Koning.

Al met al was het, ondanks de aanpassingen, een geslaagde editie van het Koningschieten. Het leek wel wat op de Borreltuin bij Nirwana met als grootste verschil dat er gisteren op ‘t Roovere geen live muziek was en het publiek wat kleurrijker was.

Zie ook de foto’s in onze slapgalerij, de interviews van Harrie van Horik namens Siris en en het filmpje hieronder.