Het was in april 1980 een tijd dat de beruchte griep-pandemie ‘Spaanse griep’ ruim 60 jaar voorbij was en alleen ouderen dit nog wisten. Het is nu, 2020, de tijd dat we middenin weer zo’n soortgelijke gezondheidscrisis zitten die de wereld teistert en die de huidige wereldbevolking nog nooit live heeft meegemaakt. Hopenlijk duurt het weer meer dan 100 jaar voordat we weer zoiets meemaken.

Een verkorte versie van het Lieropse nieuws van april 1980 hebben we hieronder geplaatst…

Op 25 april trouwden Ineke Daniëls uit Lierop met Jan Jacobs uit Horst en op 18 april Ria van Lieshout met Ad van Heugten uit Asten. Op 2 mei trouwden Mieke van Westerlaken uit Schijndel met Antoon Maas.

Er was die maand ook EEN geboorte, n.l. Tim Joppe, zoontje van Leo en Marjo Joppe.

– Theo Maas begint zijn mijmeringen met (wij citeren): “Gelukkig heeft Lierop van Someren gewonnen. Ja, met voetballen. Het is zondagavond, dus dit is wel het meest aktuele Lieropse Nieuws van vandaag. Lierop-Someren 4-0. Ziezo, dat is dat. Ja, ik ben wel geen voetbalfan maar ben er wel blij mee. Vandaag was het voor mij ook mogelijk geweest om mij tussen het talrijke publiek te scharen, zonder dat de vraag gesteld werd, He, jij ook hier, wat is dat? Ja, zo is het me een keer vergaan. Nee, ik wordt bepaald niet gerekend tot de voetbalsupporters. Tot zo ver over het voetballen” en tot zover Theo Maas.

– Nirwana schrijft over het tuinfeest dat ook in 1980 wordt gehouden… “Na het succes van het afgelopen jaar waar zondagsmiddags de beide Gilden een gazonmaaiwedstrijd hielden, wat een grappig schouwspel bleek te zijn met een niet te versmaden positief financieel resultaat van f 200,-, wordt komend jaar gedacht aan een hobbymarkt op zondagmiddag. Men roept mensen op die materiaal hebben voor zo’n hobbymarkt.

– In verband met Lierop 825 wordt een grote fuchsiamarkt gehouden. De burgemeester noemt Lierop ‘De parel van Brabant’ en er wordt gemeld dat Lierop ouder is dan Amsterdam. Bovendien wordt er een Torenfonds opgericht.

– De Bosgalm meld dat Mien Hendrikx-Bennenbroek 12,5 jaar lid is. De voorzitter feliciteerde haar en hoopte dat ze nog lang lid mocht blijven.

– De fanfare meld dat dhr. van Kessel de toeschouwers toesprak tijdens het gezamenliijke concert door de vier korpsen in Sporthal De Postel. Tijdens de gehouden jaarvergadering werden M. vd Boomen en Th. Raymakers in het bestuur herkozen.

– Wim Hurkmans heeft weer een heel verslag namens de voetbalclub. “Tegen Mierlo-Hout wist Frits Hurkmans weer eens te scoren, maar ook Theo Hendrikx werd een maal gepasseerd. Tegen Dijkse Boys was het de scheidsrechter die Lierop in het pak deed. Na een voorsprong door Carel vd Boogaard liet hij na een half uur beide elftallen inrukken omdat de spelers hem opmerkingen lieten horen waar hij ‘eng’ van werd. In plaats van zijn boek open te trekken wou hij weg, terug naar zijn moeder. Na een kwartier had hij echter weer genoeg moed verzameld maar Lierop was door deze onderbreking helemaal van slag en verloor verder kansloos door o.a. een eigen doelpunt van Hans Verrijt. De wedstrijd tegen Eli werd gewonnen. Na 20 minuten scoorde Frits Hurkmans en na 1-1 door Eli was het Hans Verrijt die in de 2e helft wist te scoren via een kopbal. Toon vd Hurk kon later een zeker doelpunt met z’n knie voorkomen en Anton van Asten wierp zich met gevaar voor eigen lijf voor de schietgrage voeten van de ELI schutters. Het degradatiespook kan misschien nog worden afgewend.

– De belangengroep meld dat zich 15 gegadigden hebben opgegeven voor huurwoningen en dat de databank, opgesteld door H. vd Sanden, prima is ontvangen. Het is de bedoeling dat elke maand wordt gepubliceerd wat er de komende maand te doen is.

– Onder het kopje ‘Gymclub in oprichting’ worden dames opgeroepen om zich aan te melden om ’s woensdagsavonds de spieren een goede beurt te geven. Men kan zich aanmelden bij Toos Cortooms en Engelien Sleegers.

– Onder Gehoord, Gezien en Gelezen meld men dat in de nacht van 1e op 2e Paasdag boven Lierop een UFO is gezien. Boze tongen beweren dat het opgestane geesten zijn geweest uit het verleden, of te vroege bezoekers voor de aktiviteiten in het kader van Lierop 825. Bovendien wordt melding gemaakt van het uitbranden van een schuur op het Eindje en een woonhuis aan de Florastraat.

Uit: De Koepel april 1980.