De jaarlijkse controle hondenbelasting gaat binnenkort weer van start. Het uitvoeren van de controle gebeurt door het bedrijf Legitiem namens de Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB), waarbij de gemeente Someren is aangesloten.

Waarom controleren wij?
In de gemeente Someren zijn houders van honden verplicht om hondenbelasting te be-talen. Volgens de Verordening hondenbelasting gelden er enkele vrijstellingen, zoals het houden van een hond buiten de bebouwde kom. De Verordening is te raadplegen via www.bs-ob.nl/verordeningen-2020/. Het aantal honden dat u houdt, bepaalt de hoogte van de aanslag. Het heffen en innen van de hondenbelasting wordt verzorgd door BSOB.

Hoe controleren wij?
Er wordt binnen de bebouwde kom huis-aan-huis gecontroleerd op het houden van honden. De controleur belt bij u aan, om te controleren of u één/meerdere hond(en) houdt welke nog niet opgenomen is/zijn in de hondenbelasting. Als de controleur bij u aanbelt, kan hij zich legitimeren als medewerker van het bedrijf Legitiem. In verband met het coronavirus houdt hij zich aan de nodige maatregelen (mondkapje, handschoenen, handgel, 1,5 meter afstand).

Is uw hond (intussen) al aangemeld?
Als u tijdens de controle thuis bent, en uw hond(en) staa(t)(n) al bij BSOB geregistreerd, dan hoeft u niets te doen. U ontvangt van BSOB dan automatisch een aanslag honden-belasting. Mocht u tijdens de controle niet thuis zijn, dan doet de controleur een brief bij u door  de brievenbus. Als hieruit blijkt dat hij de aanwezigheid van één/meerdere ongeregi-streerde hond(en) vermoedt, dan verzoeken wij u om even contact op te nemen met BSOB. Dit kan via het contactformulier op www.bs-ob.nl, of via het Klantcontactcentrum.

Uw hond is nog niet aangemeld. Hoe doet u aangifte?
Het heeft de voorkeur om dit via het digitale loket van BSOB te doen, zie hiervoor de website www.bs-ob.nl.
Als u niet in de gelegenheid bent om de aanmelding via internet te doen, dan kunt u bij BSOB een aanmeldingsformulier aanvragen.

Wat als ik een ongeregistreerde hond heb, maar geen aangifte doe?
Als u geen aangifte doet, dan leidt dit tot naheffing van de hondenbelasting, verhoogd met een boete.

Wat zijn de belastingtarieven voor 2020? De belasting bedraagt voor het hele jaar:
€   61,00 voor de eerste hond;
€   91,00 voor elke volgende hond;
€ 162,00 voor een kennel, welke geregistreerd staat bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met het Klantcontactcentrum van BSOB via het contactformulier, of via telefoonnummer 088-551 00 00. Zij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Bron: Website Gemeente Someren