Gisterenavond zijn op de website van de Dorpskwis de complete uitslagen en een analyse van deze eerste Lieropse Dorpskwis gepubliceerd. Vele Lieroppenaren hebben afgelopen weekend genoten van ‘weer’ een nieuw evenement in Lierop want de organisatie heeft al besloten om dit ook volgend jaar weer te organiseren. Zelfs Lieroppenaren die helaas te laat waren met aanmelden hebben zaterdagavond voor zichzelf een quiz in elkaar gezet en gespeeld. Ook zij wilden het kwisgevoel hebben. 

Afgelopen zaterdag om 16.30 was het dan eindelijk zover. Na veel reuring in de afgelopen maanden werd het dan eindelijk serieus. Vier uurtjes in moordend tempo door de vragen en opdrachten heen. Vele teams waren 100% voorbereid – dachten ze – maar toen het boek op tafel kwam was het vaak binnen no time een chaos. Wellicht dat dit volgend jaar anders is? De eerste opdrachten waren tegelijk gepland dus twee leden van het team moesten al vlug vertrekken, ook dat nog! De een moest zich melden bij de blokhut voor een uitdaging en de andere moest feestelijk gekleed bij de gymzaal zijn. Bij de gymzaal was men snel klaar. Effe met de voetjes van de grond een parcours afleggen en bij aankomst erachter komen dat je niet opgelet had wat er allemaal in de zaal te zien was. Bij de blokhut duurde het voor enkele deelnemers ook niet lang, na het ontknopen van de touwen bleven ze nog als laatste over, dus zij konden naar de basis aar kregen wel een puntje voor het aanwezig zijn. Herold Dat had er zin in en dat resulteerde in maar liefst 4 proeven. Na het knopen konden er nog 20 door voor het op een been staan op een paaltje. Pas tussen de 8e en 9e minuut vielen de laatsten hierbij van hun paaltje waarna de 10 laatste overgeblevenen naar een hangplek konden waar er 7 af moesten vallen om in de finale nog drie deelnemers over te houden. Met verbeten gezichten spanden ze zich in, maar na bijna 4 minuten hangen was ook hier de schifting een feit en bleven er nog drie over. Hebreu van Oijen, Tijs van Gastel en Niels van Lieshout werden door Herold uitgenodigd om een vuurtje te maken en daarmee een touwtje dat een halve meter hoger was gespannen door te branden. Niels bleef als laatste over.

Naast bovenstaande opdrachten moest er ook nog precies om 17.26 uur een foto gemaakt worden van de kerkklok en werd er gevraagd naar het deuntje dat het carillon iets voor 6 uur speelde. Het was een drukte van belang in het dorp want tussendoor fietsten ze ook nog door de Felicitestraat en Lijestraat om de huisnummers op te tellen en werden de witte strepen van de Lieropse zebrapaden geteld. Ook bij ’t Rendal was het druk want er moest daar een rebus ogelost worden. Een foto bij een Pacevlag is in Lierop nog wel te doen maar ook hier moest je weer de basis verlaten.

Als ’thuiswerk’ moesten er ook nog foto’s gemaakt worden van het met 5 personen uitbeelden van 4 Lieropse verenigingen en moest het schild van Lierop handmatig nagemaakt worden.

Al de tijd voor de opdrachten ging dus ten koste van het beantwoorden van de vragen. Iedereen was bekaf toen het boek om iets voor half negen dichtgeslagen en ingeleverd kon worden. Maar dan was er nog een feestavond. Daar wilde men ook niet ontbreken want het teamgevoel was in de voorbereiding en de uitvoering op deze zaterdag steeds hechter geworden. Daar moest op gefeest worden! Met de energieke coverband Millers Inc werd het een geweldig feest en een mooie afsluiting van deze eerste Lieropse Dorskwis.

Voor meer informatie over de uitslag en de analyse verwijzen wij graag naar de website van de Dorpskwis.

Zie ook enkele publicaties:
Eindhovens Dagblad   
Slaponline foto’s   
Siris foto’s
Siris interview Harrie van Horik  

….en filmpjes op slaponline over de afvalrace bij de blokhut  
Op zoek naar 10 afvallers bij het losmaken van de knopen    
Bijna 9 minuten op paaltjes staan voor de volgende ronde wordt bereikt   
Met tienen ‘hangen’ tot de laatste drie voor de finale bekend zijn      
Uitleg Herold Dat bij het vuur maken in de finale   
Na een kwartier ‘stoken’ is de winnaar van de afvalrace onder leiding van Herold Dat bekend: Niels van Lieshout   

Binnenkort komt er ook nog een aftermovie van Freek en Jip. We zijn zeer benieuwd!