“Geef vrijheid door”. Aan deze woorden heeft Lierop in de Koepelkerk en bij het Frank Doucette monument op een respectvolle wijze invulling gegeven bij de aanvang van de start “75 jaar Bevrijding van het zuiden”.

De plechtigheden zijn door vele bijzondere genodigden en door de allerjongsten uit onze samenleving bijgewoond. Onder hen naaste familieleden van de bewoners en de stille werkers van het onderduikerskamp Dennenlust, vertegenwoordiging van het gemeentebestuur Someren, koor- en muziekgezelschappen, buurtvereniging van de Frank Doucettestraat, dorpsgenoten en belangstellenden.

Respect en verbondenheid
‘Met uw komst naar deze herdenkingsplechtigheid toont u uw respect en verbondenheid met allen, die waar ook ter wereld vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid’, aldus Ben en Michiel van Bussel en Harrie van der Sanden namens het organiserend Lierop 825. ‘Vrede… een kostbaar bezit, dat wij moeten koesteren onder het genot van ‘Geef vrijheid door’.

Vandaag, 5-7 september en op andere momenten wordt de driekwart eeuw vrijheid in de komende perioden op een bijzondere wijze gevierd. De indrukwekkende momenten van 1 minuut stilte met kransleggingen door de gemeente Someren, (buurt)bewoners Lierop, basisschool ’t Rendal en de leerlingen van basisschool ’t Rendal.

Na de ‘Last Post’ door Frank van Gastel volgde een intense stilte bij voordrachten van de leerlingen van basisschool ‘t Rendal met directeur Inge van Dijk.

Teken van vrede
Afgewisseld met zang van mannenkoor A Capella, muziek door fanfare en slagwerkgroep St. Willibrordus en tenslotte door tromgeroffel en vendelgroet van de gilden Sint Antonius Abt en O.L.V. van de Zeven Weeën werd de herdenking ondersteund. Ook pastoor Jan Zwirs, burgemeester Dilia Blok en Mien Hendrikx namens de buurt hebben met hun inspirerende woorden een bijdrage geleverd aan de woorden ‘Geef vrijheid door’. Na deze woorden is de nationale driekleur ten top gehesen door buurtbewoner Ies Hooglugt: een teken van vrede.

Hartverwarmend zijn ook de ontvangen berichten van de naaste familieleden van de onderduikers, die helaas verstek moesten laten gaan. 

Met de genodigden is in het gastvrije ‘Herberghe de Coeckepanne’ deze intensieve dag afgesloten. Voorzitter Ben van Bussel complimenteerde met een hartverwarmend woord van dank en respect allen, die in welke vorm dan ook hebben meegewerkt aan  het doen welslagen van deze indrukwekkende dag ’Geef vrijheid door…’.

Zie ook de foto’s in onze slapgalerij en de foto’s die Hans Wasmus namens Siris maakte en het videoverslag van Siris hieronder.