We hebben nu al weken te maken met Omikron, het virus dat de Deltavariant opvolgde en waarvoor we doodsbang waren. Zo bang dat we in Nederland nu al vanaf 19 december in een lockdown zitten omdat het OMT verwachtte dat de overbelasting van de zorg in januari uit de hand zou lopen. Het virus moest vertraagd worden!

Nu blijkt dat het Omikron virus weliswaar veel besmettelijker is maar de ziekenhuisopnames nog steeds teruglopen. Wel zorgen de vele besmettingen – en die worden de komende weken nog hoger (oplopend tot misschien wel 100.000 per dag) – ervoor dat er steeds meer mensen thuis in quarantaine moeten blijven als ze corona besmet zijn of in contact zijn geweest met iemand die besmet is, waardoor er een personeelstekort ontstaat in o.a. de zorg.

Daar werd gisterenavond bij de eerste persconferentie van het nieuwe kabinet een soort van voorlopige oplossing op gegeven door de quarantaineregels iets los te laten. Iemand die minimaal een week geleden een boosterprik heeft gehad of kort geleden zelf is genezen van corona hoeft niet meer in quarantaine als hij/zij in contact geweest is met een besmet persoon. Dat scheelt.

De laatste dagen is er veel druk geleverd op het kabinet door o.a. sportscholen, horeca, cultuur- en evenementensector, detailhandel, enz. enz. incl. de burgemeesters die versoepelingen wilden (eisten) van het kabinet. Het zag er begin deze week niet naar uit dat dit veel resultaat zou opleveren maar mede doordat het OMT meer ruimte liet en de maatschappelijke druk enorm toenam werden gisterenavond toch nog meer versoepelingen aangekondigd dan verwacht, al is de horeca en de cultuur- en evenementensector enorm teleurgesteld omdat zij buiten de boot vielen. Wellicht zijn zij over 10 dagen aan de beurt als de volgende persconferentie op de agenda staat en de samenleving nog meer ‘lucht’ krijgt op weg naar het einde van dit gedoe. We zijn het moe.

De hoofdpunten van de maatregelen die gisteren werden aangekondigd:

– Winkels mogen weer open zonder afspraak (moeten wel on 17.00 uur dicht zijn);
– Op MBO en Hoger Onderwijs kan weer fysiek les gegeven worden;
– Kappers en andere contactberoepen kunnen weer open tot 17.00 uur;
– Sporten mag weer binnen;
– Draag ook mondkapjes buiten bij drukte;
– Bezoek thuis max. 4 bezoekers (kinderen onder de 13 niet meegeteld);
– Quarantaineregels deels losgelaten

Zie HIER alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid.