Op weg naar dag 2 van het Nirwana Tuinfeest kom je al snel de eerste Lieropse vrijwilligers tegen. Op vrijdag waren het Jan en Jan, vandaag zijn Frans, Toon en Harrie actief. Zij leiden het verkeer in goede banen en sturen iedereen de goede kant op. Naar de parkeerplaats of naar de camping waar ook weer vele Lieropse mensen zorgen dat alles goed verloopt. Ook bij de ingang, de bonnenverkoop, achter de bar en de opruimploeg veel vrijwilligers die mede de reden zijn dat het Tuinfeest altijd goed en probleemloos verloopt.

Zaterdag is altijd een gevarieerde dag in de programmering maar ook vandaag overheerst de gitaar weer. De openingsband speelt meestal voor niet veel publiek maar ze zijn altijd trots dat ze op het legendarische Tuinfeest mogen spelen. Zo ook Pyro die een uitstekende set neerzetten.

Was vrijdag Danny Vera de vroege publiekstrekker, vandaag was de drummer van The Golden Earring, Cesar Zuiderwijk, vroeg geprogrammeerd met zijn band Sloper. Twee drummers en twee gitaristen speelden met zichtbaar zo veel plezier dat dit oversloeg op het publiek.

Gelukkig was er ook weer aan de jongste jeugd gedacht met een optreden van Banks. Bekend geworden door You Tube en Tik-Tok kreeg hij de jeugd snel mee en na enige aarzeling gingen ook bij de oudere jongeren voorzichtig de handjes de lucht in.

Als je veel danst en/of drinkt moet je ook op z’n tijd iets eten, anders houd je de 11-urige marathon niet vol. Er is weer voldoende keuze met uiteraard de frietkraam maar ook loempia’s, pizza’s, hamburgers, broodjes van Jam Jam en saté. En de prijs voor de beste naam gaat naar de satékraam, SaTheo. Als hij Erik had geheten had hij waarschijnlijk voor het bakken van hamburgers gekozen.

Lange tijd was Peter Pan Speedrock bijna jaarlijks te vinden op het Tuinfeest maar de band is helaas ter ziele. Maar er zijn nog veel fans, getuige het optreden van Speedmobile. De ritmesectie van PPS aangevuld met de zanger van Batmobile.

Maar er waren meer goede optredens in de Multitube tent met als klapper Son Mieux, de populairste band van Nederland op dit moment. En dat was te merken, de tent was bijna te klein.

Ondertussen is het rustig backstage. De organisatie van het Tuinfeest kan er ontspannen en overleggen; vrijwilligers zijn welkom voor een hapje en een drankje en artiesten worden er niet lastig gevallen voor een foto of handtekening.

Een verrassende naam op het affiche dit jaar was Seasick Steve. Deze bluesmuzikant bespeelt een zelfgemaakte gitaar en zingt over het leven. Bijgestaan door een drummer zong hij de blues op authentieke wijze. Vooraf was de vraag hoe zo’n kleinschalig intiem optreden over zou komen op het grote podium. Maar dit pakte goed uit. Seasick Steve is een goede entertainer en had al snel een klik met het publiek. Hij haalde zelfs een jongedame uit het publiek die hij liefdevol toezong.

Dit optreden was niet iedereen zijn/haar ding maar zij kwamen volop aan hun trekken bij de snoeiharde beats van Goldband, de afsluiter van deze zaterdag. Zelden in de historie van het Tuinfeest was het publiek zo enthousiast. Jaren 80 synths, scheurende gitaar, keiharde beats, Nederlandstalige zang en rap. Deze 3 mannen weten hoe ze een show moeten neerzetten en het publiek moeten bespelen. Het is altijd lastig om een goede afsluiter te vinden en ook deze keer was het (weer?) een schot in de roos voor programmeur Mark.

Het was een mooie dag met veel hoogtepunten en weinig dieptepunten. Met soms verrassende bands en oude glorie die herleefde. Geen incidenten of narigheid, gewoon weer de sfeer die het Nirwana Tuinfeest al jaren kenmerkt. Ongedwongen, gezellig, perfect georganiseerd.

Op naar de zondag!

Foto’s van onze slaponline-crew zijn HIER te zien.

Zie ook Studio Tuinfeest livestream!