We zagen de berichten van de hoornaar al op diverse media voorbij komen na het overlijden van een 59-jarige vrouw in Zuid-Frankrijk die door een hoornaar was gebeten. Nu ook in Lierop iemand – overigens met goede afloop – bezoek heeft gehad van deze megawesp willen we ook via slaponline informeren over dit beest.

De hoornaar (vespa crabro) is een grote wespensoort die 3,5 centimeter lang kan worden. wanneer je als mens een steek van de hoornaar krijgt is dit normaal gesproken niet levensbedreigend. De levensbedreiging kan wel aanwezig zijn bij mensen met een allergie. De pijn van de steek is wat heftiger dan van een gewone wesp. Wanneer iemand te maken krijgt met vele steken tegelijkertijd, dan kan dit wel gevaarlijk voor deze persoon zijn. Het direct raadplegen van een arts is dan ook aan te bevelen.

De hoornaar is de enige wesp die ook ’s nachts jaagt. Bij een brandende lantaarn zie je ze dan ineens omdat ze worden aangetrokken door prooidieren die op het licht afkomen.

Wie wel eens in aanraking is gekomen met een hoornaar kan waarschijnlijk bevestigen dat het insect helemaal niet zo agressief is als men zegt. Raak je niet in paniek, dan zal de hoornaar eerder vluchten dan jou aanvallen. In aanvulling op hun vredige gedrag zijn hoornaars ook nog eens heel nuttig. Ze vangen namelijk andere (schadelijke) insecten en voeren die aan hun larven.

Hoornaars zijn (ondanks hun grootte) eigenlijk zeer vredelievende dieren die zelden mensen aanvallen. Wanneer dit wél gebeurd is het nest verstoord geweest door de mens. De hoornaar zal vanaf dan het nest uiteraard fel gaan verdedigen.