In de serie ‘Op de KOFFIE bai’ gaat initiatiefnemer Dirk van Diepen op de koffie bij diverse inwoners in de gemeente Someren. Samen met de Peelpioniers heeft hij het beste van Man Bijt Hond, Joris’ Showroom en De Stoel samengebracht in een echt lokaal jasje wat zorgt voor onvergetelijke televisie.

Hij is nu ook in Lierop geweest en wel bij Jan en Annie vd Elzen die wonen op Offermansstraat 15. Zij hebben 15 jaar geleden het multifunctionele pand – deel werkplaats en deel winkel – gekocht van Wim en Francien Welten-van de Schouw. Voorheen woonden er de ouders van Francien, Jan van de Schouw (timmerman, als Jan van Fried’e bekend) en zijn vrouw Anna (in de winkel). Jan deed vele klussen in Lierop en maakte o.a. karren en doodskisten (die volgens Francien zelfs in de woonkamer stonden).

Jan van de Elzen is oorspronkelijk stukadoor met specialisatie in lijsten. Tegenwoordig kun je hem het best ‘houtkunstenaar’ noemen. Jan komt oorspronkelijk uit Keldonk en Annie uit Someren (Slieven). Jan heeft vele ’tafereeltjes’ aan huis gemaakt en er staat zelfs een molen achter hun huis. Onlangs is ook de stoep voor het pand weggehaald. De oude stoep lag er al 100 jaar in want zo oud is het pand inmiddels al.

In de film praat Jan met enthousiasme over zijn grote hobby waarbij hij het liefste werkt met oud en krom hout. Hij heeft overal wel gereedschap voor en zelfs het gereedschap van Jan van Fried’e, maar ook van Frits van de Schouw hangt prominent aan de muur.

Zie hieronder de film in drie delen.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Wanneer je geïnteresseerd bent in de hele reeks dan kun je HIER tercht.