Geen prinsenreceptie meer op de zondagmiddag, minder carnavalsverenigingen die de hele prinsenreceptie beheersen en meer ruimte voor het feest na afloop. Dat waren zaterdagavond de meest opvallende veranderingen ten opzichte van de prinsenrecepties in het verleden.
Niet anders was de organisatie door SLAP, de Stichting Lieropse Aauw Prinsen, met aan het hoofd spreekstalmeester Rick Kusters. Zij lieten alles weer soepeltjes verlopen.
Al vroeg in de avond (tussen 5 en 6 uur) werd het prinsenpaar gefeliciteerd door de eigen geledingen. Hun kinderen Jan, Tim en Ries waren de eersten die papa en mama kwamen feliciteren gevolgd door adjudant Mike en Lynn, de Raad van Elf met hun dames, Koepelbloazers en SLAP. Prins van vorig jaar, Piet van Oosterhout had namens SLAP deze keer ‘op z’n Piets’ een verrassend interactief spel met de Prins en de adjudant verzonnen.
Omdat het zanik-avond was in Someren en Someren-Heide konden de Meerpoel en de Keijepoal slechts met een delegatie aanwezig zijn. Een van de skepters die Prins Jan de laatste weken was kwijt geraakt werd – na een voorleesactie van Prins Jan – terugbezorgd door de Meerpoel. Het was echter de nepskepter die de al eerder kwijtgeraakte echte skepter vervangen had. De delegatie van de Keijepoal maakte vervolgens de Prins aan ’t schrikken met muizen.
Hierna was het de beurt aan de families van het prinsenpaar, Hurkmans en van Lieshout, die het ‘schut’-verleden van de Prins als kapstok van hun optreden ‘mis’bruikten met een mooi lied en veel enthousiasme.
Zij werden afgelost door ‘de familie Knorr’, ook bekend onder de namen ‘Huub Holland Huub’ en ‘Lubbe’. Zij zongen het top-nummer van Prins Jan, ‘Troela’, nu echter met als titel ‘Berry’, de artiestennaam van Prins Jan bij de familie Knorr. Ze lieten ook nog hun krasloten door de Prins verkopen. Met de opbrengst konden ze zelf bijna de hele avond vrij drinken. Handig.
Natuurlijk kwamen ook de voetballertjes van JO9-1 hun ‘mede’leider feliciteren. Met een mooie overwinning op zak stonden ze te stralen op het podium. Hierna werd de vloer vrijgemaakt voor Démarrage waarna CV de Plekkers op een wel heel spetterende manier de zaal binnen kwam voor hun felicitaties. Het was de eerste carnavalsvereniging die met de hele club aanwezig was en  lang het podium in beslag nam. Wellicht is het een idee om eens met de carnavalsverenigingen onderling af te spreken om een maximale tijd af te spreken tijdens de recepties, dan blijft de vaart er ’n beetje in.
Intussen werd het prinsenpaar tussen de bedrijven door gefeliciteerd door vele bezoekers die zomaar even binnen kwamen wippen of bleven hangen.
Bij het Prinsen Raden wisten dit jaar 11 personen de nieuwe Prins te raden. Frank Hurkmans deed vanaf het podium de prijsuitreiking want ‘er kan er maar een de winnaar zijn’. Hij verwoordde de wel heel opvallende overeenkomsten bij een groot deel van de winnaars. Uiteindelijk trok Prinses Rina uit de 11 lotjes Maria Coenen als winnaar. Zij mag op Koningsdag gratis meedoen aan het Slaponline Jeu de Boules Toernooi en kreeg een mooi setje boules-ballen.
Sjoelclub ‘Scheuft ‘m er mar in’ is ook een van de hobby’s van het prinsenpaar. Zij lieten zien en horen dat hun club nog wel degelijk bestaat ondanks dat ze niet élke week ‘spelen’. Een sjoelbak met lekkere gezonde hapjes werd door het prinsenpaar uitgedeeld.
Als ‘vd Zanden BV’ zongen – en dansten – de collega’s van Prins Jan tijdens hun act op de Bonte Avonden van afgelopen jaar hun ‘maat’ toe. Act-bedenker Jan van Lieshout (ELL) vond het eigenlijk wel logisch dat de volgende prins Bert (van Heugten) zou worden. In 2020 zijn ze er weer bij?
Een apart moment was deze avond ook het bezoek van carnavalsvereniging De Plattevonder. Zij verloren vorige week hun 47-jarige ex-prins Marcel vd Voort maar wilden toch aanwezig zijn, op voorspraak van Marcel en zijn vrouw. Marcel was in 2017 hun prins. Ingetogen en waardig was hun aanwezigheid en daarvoor kregen ze een passend en indrukwekkend applaus.
De Vrienden van Jan, die al een tiental jaren verenigd zijn in hun ‘Alaaaf-groep’, kwamen allemaal, als nieuwe Raad van Elf-leden, mooi ‘in ’t pekske’ in polonaise met de enige echte skepter van de Prins het podium op. Tijdens het versieren van het huis van het prinsenpaar kwamen ze boven op hun slaapkamer ’toevallig’ de skepter tegen. De Prins was blij hem weer terug te hebben en zal, volgens opdracht, elke keer vooraf aan  zijn lijfspreuk de Alaaf groep vernoemen.
De jongste carnavalsvereniging van de gemeente Someren, Locomotion, mocht natuurlijk niet ontbreken. Zij zijn dit seizoen 11 jaar actief en zitten daarmee midden in hun carnavalsjubileum. De Kaauw Voetjes waren vorige week nog op hun receptie. Een mooi kort en mooi wederoptreden was zaterdagavond hun antwoord.
Ze hebben een grote buurt tijdens de carnaval… de Frank vd Hogelijendijk tot Oeienbraak. In grote getale zongen ze voor het prinsenpaar op de wijs van het carnavalsnummer van Prins Jan en adjudant Mike. Prachtig!
Lierop 5 eert de heuglijke gelegenheden van hun spelers altijd met een eigen versie van 500 miles van de Proclaimers. Nu was het anders. Dit keer was het lied – heel verrassend – voor Prinses Rina. Prins Jan was als altijd gewoon weer een van hun leadzangers.
Dat Carnavalsvereniging de Pompers een grote vereniging is bewezen ze zaterdagavond. Aan de binnenkomende stoet ‘Pompers en Pomperikkekes’ leek geen einde te komen. Ze hadden alles bij, van hun grote Prins Engelbert tot jeugdprins Olaf en de markiezen Sanne en Tim.
Het liedjesfestival op maandag met carnaval is niet meer. In plaats daarvan is een nieuw evenement in het leven geroepen, ‘Tik ‘m aandag’ in de Café de Ontmoeting. Met 300 deelnemers nu al een geslaagde verandering. De organisatie, waaronder Prins Jan, gaf nogmaals aan dat iedereen die een gezellige dag wil hebben er op carnavalsmaandag gratis bij kan zijn. Als het aan hun voorbereidende – doordeweekse – lange avonden ligt, moeten we geloven dat het zeker moet lukken om er op 4 maart een groot feest van te maken.
Voordat het receptiefeest losbarstte gaven de Koepelbloazers nog hun gebruikelijke serenade aan het Prinsenpaar en daarna bleef het nog lang gezellig in de residentie van Nel en Wim.

Zie ook de foto’s in onze slap fotogalerij.