Vanaf begin februari hangen er ten noorden van de Provinciale weg richting Lierop verschillende vlinderfilterkasten. De vlinderkasten worden als proefproject gebruikt om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier aan te pakken.

Hoe werkt het?
De kasten worden gevuld met nesten van de eikenprocessierups, die in het pop-stadium zitten. In deze rupsen zitten al eitjes van parasieten als sluipwespen en sluipvliegen. Als de parasieten uitkomen zijn de eikenprocessierupsen dood of in een enkel geval vlinder geworden. De nieuwe generatie parasieten vliegen door de gaatjes in de kasten de vrije natuur in. Hierna vermenigvuldigen deze parasieten zich, leggen weer eitjes in eikenprocessierupsen, waarna het proces zich herhaalt. De rupsen die toch vlinder worden, zijn te groot om door de gaatjes in de kast naar buiten te gaan en sterven.

Gevolg
Er worden naast de vlinderfilterkasten ook monitoringskasten opgehangen. Dit om de ontwikkeling van de parasieten te volgen. Eerdere proeven laten zien dat gemiddeld 70% van de beestjes die uitkomt, een parasiet is. De rest, 30% van de “overlevenden”, is dus maar eikenprocessierups. In sommige gevallen waren alle eikenprocessierupsen in de kasten gedood en bleven er alleen parasieten over.

Deze aanpak heeft jaren nodig om een succes te worden. Er moeten voldoende parasieten ontwikkelen om de plaag echt te kunnen bestrijden. Daarnaast moet er voor de parasieten ook voldoende voedsel in de vorm van nectar te vinden zijn, om in het voor- en najaar te overleven. Het is dus van belang dat er in onze gemeente veel meer kruiden en bloeiende planten komen. De gemeente onderzoekt verschillende manieren om meer kruiden en bloeiende planten te realiseren. Bijvoorbeeld door bermen in te zaaien met bloemenmengsels en deze minder te maaien.   

Spuiten
Om ernstige overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan blijven we daarnaast spuiten met een biologisch middel om de rupsen te bestrijden. Er is op dit moment nog geen alternatief dat de overlast voldoende onder controle houdt. Hopelijk is deze methode in de toekomst niet meer nodig, als de natuurlijke aanpak succesvol is.

Zelf meehelpen
U kunt zelf als inwoner van de gemeente ook meehelpen aan de natuurlijke bestrijding. Door nestkastjes op te hangen om vogels te lokken en/of door meer bloeiende planten in uw tuin aan te brengen waar insecten op af komen. Ook als agrarisch ondernemer kunt u helpen de omgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te verbeteren. Denk hierbij aan het inzaaien van bloemenranden langs uw landbouwpercelen. Interessant is om te kijken naar de subsidieregelingen die hiervoor zijn, zoals de Stimuleringsregeling Landschap (STILA).

Overlast in uw tuin
Hebt u in uw tuin een eikenboom staan waar veel eikenprocessierupsen in komen en waar u veel overlast van hebt? Neem dan contact op met een professionele bestrijder.

Bron: Gemeente Someren