Wendy Arons stuurde ons namens de gemeente Someren onderstaand bericht…

“Raad en het college van B&W van de gemeente Someren ontvingen op donderdag 29 maart 2021 een petitie ‘Openheid van zaken’ rondom het ontslag van wethouder Schoolmeesters, ondertekend door 761 personen. Er wordt daarin gevraagd om volledige openheid van zaken te geven rondom het ontslag van wethouder Schoolmeesters, duidend op vertrouwelijke gespreksverslagen.

In de raadsvergadering van donderdag 22 april 2021 heeft de gemeenteraad besloten deze petitie ter afhandeling in de handen van het college van B&W te stellen. Op woensdag 12 mei 2021 heeft het college hierover een besluit genomen. In de schriftelijke reactie aan de initiatiefnemers wordt aangegeven waarom geen gevolg kan worden gegeven aan het verzoek vertrouwelijke gespreksverslagen openbaar te maken.

In de petitie wordt aangegeven dat openheid en transparantie van groot belang zijn in de democratie om het vertrouwen van de burger in de overheid te behouden. De gemeente Someren streeft, net zoals de initiatiefnemers van de petitie, naar maximale transparantie en openheid van zaken. Vandaar dat een grote hoeveelheid documenten gepubliceerd zijn op de website van de gemeente Someren. Alleen al vanuit het WOB verzoek zijn 200 pagina’s toegevoegd aan de al eerder openbaar gemaakte documenten, correspondentie, contra-expertises, communicatie met onderzoeksbureau, etc.

Er is alle begrip voor het verzoek zoals neergelegd in de petitie. Toch kan het college niet tegemoet komen aan de oproep tot openbaar maken van de vertrouwelijke gespreksverslagen van de geïnterviewden in het kader van het integriteitsonderzoek. De interviews zijn door onderzoeksbureau Necker van Naem gehouden en de verslagen zijn geen eigendom van de gemeente en daarmee ook niet in het bezit van het college. Alleen al daarom kunnen deze verslagen niet verstrekt of openbaar gemaakt worden. De verslagen zijn conform het interviewprotocol uitdrukkelijk niet gedeeld met het college. Deze informatie is en blijft eigendom van het onderzoeksbureau Necker van Naem. Dit is zo opgenomen in de opdracht en afgesproken met alle geïnterviewden voorafgaand aan de gesprekken.

In verband met eventuele toekomstige (integriteits)onderzoeken is het van groot belang dat de vertrouwelijkheid onder alle omstandigheden en door alle betrokkenen (en dus ook de geïnterviewde personen) gerespecteerd wordt”.