Op woensdag 28 februari 2018 verzorgt de oud Lieroppenaar en lokale wielerpresentator Rien van Horik* een lezing over de rijke wielerhistorie van Someren en de kerkdorpen Eind, Heide en Lierop. De avond vindt plaats in Hotel “Centraal” aan het Wilhelminaplein 1 in Someren en maakt deel uit van het jaarprogramma van  de Heemkundekring Asten-Someren de “Vonder.”

Vanaf het begin van de vorige eeuw nemen deze “wielernesten” een belangrijke plaats in als het gaat over de wielersport in de Peelregio. Niet alleen op organisatorisch gebied maar ook gezien de prestaties van de plaatselijke wielrenners in de loop der jaren. De Lieropsche Wielerclub was in 1905 de eerste wielervereniging in de huidige gemeente Someren. Vanaf de jaren zestig werd ook de “Toer dur Lierup” een niet meer weg te denken activiteit in de zomermaanden. Latere toppers als Heinz van der Schouw (winnaar voor eigen publiek in de Dr Pepper Race), Patrick van Seggelen, René Manders, Evy Kuijpers (winnares Meeus Race), Lana en Douwe Verberne, Maarten de Groot en Engelbert van Horik begonnen hier hun wielerloopbaan. Daarvóór zorgden Henk van Seggelen en Leo van Schalen al voor de nodige successen. Aan de hand van authentiek fotomateriaal, origineel beeldmateriaal van landelijke omroepen en gesprekken met oud-renners komt de lokale wielergeschiedenis uitgebreid aan bod. De avond wordt afgesloten met een aangepaste uitvoering van de quiz “Wielerpetje op, wielerpetje af.”

* Rien van Horik (61) stond als tiener in het midden van de jaren zestig in zijn geboortedorp Lierop aan de wieg van de “Toer dur Lierup”. Vanaf het begin van de jaren tachtig is hij actief als speaker bij KNWU-wielerwedstrijden op de nationale en internationale kalender. Zo was hij begin deze maand nog speaker tijdens het WK cyclocross in Valkenburg. Hij heeft een ruime interesse in de historie van de regionale wielersport. Meer informatie is te lezen via www.rienvanhorikcycling.nl