De gemeenten Someren en Asten starten deze week een campagne om inwoners meer bewust te maken over ondermijnende criminaliteit. Deze week ontvangen alle huishoudens in beide gemeenten een informatiepakket in de brievenbus met een brief van de burgemeester en een folder om hier aandacht voor te vragen. De reden van deze campagne is enerzijds om inwoners nadere uitleg te geven over ondermijning en anderzijds aan te geven hoe men anoniem verdachte situaties kan doorgeven.

Wat is ondermijnende criminaliteit
Criminelen plegen misdrijven om geld te verdienen en/of macht en aanzien te krijgen. Drugshandel is daar een voorbeeld van. Drugshandel bestaat niet zonder de inkoop van grondstoffen, productie, opslag, smokkel en verkoop ervan. Criminelen maken gebruik van niet-criminele diensten of dienstverleners zoals transporteurs, banken, advocaten, makelaars, verhuurders van panden etc. Criminelen vestigen zich met hun activiteiten ook in woonwijken, met alle gevolgen van dien voor de leefbaarheid en veiligheid. Zo raken criminele activiteiten (onderwereld) vermengd met de niet-criminele bovenwereld. Deze vermenging wordt ondermijning genoemd.

Gevolgen ondermijning
Denk bij gevolgen van ondermijnende criminaliteit onder andere aan: het bedreigen of afpersen van inwoners ambtenaren of medewerkers van bedrijven of jongeren die benaderd worden om ingezet te worden als drugskoerier. Drugslabs en hennepkwekerijen met explosie- en brandgevaar zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Drugsdumpingen zijn schadelijk voor het milieu en er ontstaat oneerlijke concurrentie door bedrijven die criminele gelden witwassen.

Samen voor een veilige buurt
Een veilig Someren en Asten zou vanzelfsprekend moeten zijn. Om het veilig te krijgen en houden hebben we haar inwoners nodig. Soms is criminaliteit om de hoek, zonder dat men het zelf doorheeft. Dan vindt het onopgemerkt en uit het zicht plaats. In de folder wordt uitgelegd waar op gelet kan worden, om zo signalen eerder op te vangen. Op het moment dat men denkt: ‘hier is iets niet pluis’, dan vraagt de burgemeester om dit te melden.

Anoniem melden
Inwoners kunnen verdachte signalen melden. Dit kan door (anoniem) de meldkaart te gebruiken die samen met de folder bij iedereen in de brievenbus valt.
Signalen kunnen ook gemeld worden via www.someren.nl/ondermijning of www.asten.nl/ondermijning  (anoniem).

Bel de politie via 0900-8844 of bij een acute noodsituatie via 112.
Bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meld via
www.meldmisdaadanoniem.nl (anoniem).

Gemeente Someren