Op een gepaste wijze en in stijl zijn afgelopen vrijdag op uitnodiging van de Stichting Wehrmachthuisje uit Someren-Heide en met ondersteuning van Stichting Lierop 825, samen met de bewoners van de gehuchten Berkeindje en de Vaarsehoef, de vijf bemanningsleden van de Wellington vliegtuig, de BJ-603, van het 156 squadron herdacht.

Voorzitter Ben van Bussel van de stichting Lierop 825 heeft op dit bijzonder moment en dag de genodigden welkom geheten: “Vandaag tachtig jaar na dato, 12 augustus 1942 is het bemande Wellingtonvliegtuig, de BJ-603 van het squadron 156, gecrasht boven de groene en beboste velden van de ’Leeuwerik’ nabij het Berkeindje en de Vaarsehoef.”

Gerard Verdonschot van de Stichting Wehrmachthuisje uit Someren-Heide heeft tijdens de vergadering van ‘Vrijheidsvuur Someren’ het initiatief genomen om op de feitelijke data van de vliegtuigcrashes in Someren een eerbetoon te brengen op de vastgelegde gemeentelijke locaties.

Ook Verdonschot dankte de buurtschappen voor de betrokkenheid en voor hun aanwezigheid: “Fijn, dat jullie gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging.

Om de herinneringen aan oorlog en bevrijding levend te houden, is het een gewaardeerd teken om onze vrijheid te blijven koesteren”.

Naast de initiatiefnemers en de buurtschappen hebben de bewoners Anneke van Heugten en Willie van der Sanden een ruiker neergelegd op de zwerfkei, als een teken van vrede en saamhorigheid.

Vrijheid is een kostbaar bezit.
(Foto en bericht: Harrie van der Sanden).