Van Ad van Schalen en Ferd Raaymakers kregen we onderstaand bericht..

“Dokter Kenneth Cooper, een arts bij de Amerikaanse luchtmacht, ontwikkelde in 1968 de naar hem genoemde Coopertest. Hij had na zijn studie een sterk overgewicht gekregen met daarbij een hoge bloeddruk. Hij ontwierp voor zichzelf een oefenprogramma om dit overgewicht en de daaraan gekoppelde hoge bloeddruk weg te werken en om zijn conditie drastisch te verbeteren. En met succes en sindsdien wordt de Coopertest binnen het Amerikaanse leger gebruikt om het uithoudingsvermogen van de soldaten te bepalen.

In de jaren hierna ontstond er ook in Nederland een fitheidsrage die in juni 1972 in Lierop leidde tot de oprichting van TUF oftewel Trim U Fit. De basis werd gevormd door de van Schalen brothers en geestverwanten en vrienden. Op zondagmorgen om half negen kwam en komt men dus nog steeds samen in het bos ter hoogte van de Shell pomp Oeijenbraak. In den beginne kwam bijna iedereen nog met de auto terwijl nu de trimmers per fiets naar het bos komen. Na wat bijkletsen over de beslommeringen van de afgelopen week gaan we inlopen op een flinke draf onder het geluid van tegen bomen hamerende spechten terwijl frivool fluitende vogels ons verblijden met hun gezang.

Dan als we eenmaal warm gelopen zijn volgt de eerste sessie rek- en strekoefeningen o.l.v. de  hopman van het eerste uur Ad van Schalen. Hij weet ons steeds weer te verrassen met nieuwe bewegingsvormen maar de oude KPJ oefeningen blijven in Ad’s repertoire aanwezig.

Dan rennen we verder met een rondje over de motorcrossbaan en komen we na de passage van de gele zandberg weer terug op de startplek, een tra oftewel open plek in het bos, waar we opnieuw oefeningen doen alvorens een half uur voetbal onze sportieve ochtend bezegelt.

We lessen onze dorst met Noud’s koele water en buurten nog wat alvorens weer terug te fietsen naar Lierop dat dan net ontwaakt.

Twee keer per jaar lopen we de boven genoemde Coopertest op een door Ad uitgezet en door hem krootvrij gemaakt parcours. Ons gewicht en de afstand die we gelopen hebben worden door Ad bijgehouden in een boek dat de hele periode van 50 jaar omvat. U zult begrijpen dat het gewicht lichtelijk gestegen is terwijl de gelopen afstand minder wordt.

Op de eerste zondag in het nieuwe jaar heffen we het glas Apfelkorn en proosten we op een toekomst in goede gezondheid.

Nu onze vereniging vijftig jaar bestaat tellen we onze zegeningen en kijken we terug op onze lange historie. Al met al zijn er wel een kleine honderd mensen lid  geweest van Tuf. Ik noem hierbij o.a. vele van Schalens, Frits Aarts, Henk van Brussel, Martien van de Laar, Toon Fortuin, Huub Hofland, Jo Wijnen en vele anderen, en de laatste 10 jaar zijn er enkele mensen door blessures of ziekte afgevallen van wie we noemen Wim Steenbakkers, Jan van Bussel, Marcel Aben, Henry van Gastel en Wim van den Heuvel. Incidenteel heeft er een vrouw meegedaan op zondagmorgen meestal een familielid van een van de leden. Op onze jaarvergadering is dit een terugkerend onderwerp van discussie waarbij we geen definitief besluit hebben genomen. Sinds kort staat echter onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen de genderneutraliteit hoog in het vaandel bij TUF.

We willen ons jubileum niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan en gaan daarom met de actieve leden uit eten. Er is geen receptie gepland.

Mogelijk dat we nog op de proppen komen met beweegactiviteiten in het dorp zoals afgelopen jaar met de coopertest in het park”.