Vandaag, maandag 2 augustus 2021, wordt er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. De identiteitskaarten hebben vanaf dan een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het BSN in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

Wijzigingen Nederlandse identiteitskaart in 2021
Vanaf januari 2021 hebben de nieuwe identiteitskaarten een extra functie, namelijk dat u ermee kunt inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Vanaf maandag 2 augustus worden er bij een aanvraag voor identiteitskaart vingerafdrukken van u opgenomen, dit gebeurt ook bij kinderen vanaf 12 jaar. Deze worden geplaatst in de chip van de identiteitskaart. Deze chip kan enkel uitgelezen worden door de daartoe bevoegde instanties.
Het burgerservicenummer (BSN) komt in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

Geen (spoed)aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten op vrijdag 30 juli
In verband met de overgang naar de nieuwe identiteitskaarten, kunnen er op vrijdag 30 juli geen paspoorten en identiteitskaarten aangevraagd worden, ook zijn spoedaanvragen zijn niet mogelijk. Houd hier rekening mee en plan op tijd een afspraak in voor een andere datum.

Huidige identiteitskaart blijft geldig
De huidige identiteitskaarten die nu in omloop zijn, kunnen zonder problemen verder gebruikt worden. Natuurlijk wel uitsluitend tot de uiterste geldigheidsdatum van de kaart.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.rvig.nl dit is de website van de Rijksdienst voor identiteitsgegevens.

Bron: Gemeente Someren