We zagen zowel vrijdag als zaterdag de Bonte avonden van de Kaauw Voetjes. Het verslag is van de zaterdag en die was super, mede door een perfecte indeling van de avond die vrijdag noodgedwongen anders was door de (on)beschikbaarheid van de buiten-dorpse artiesten op bepaalde tijden!
Na de opening door Prins Jan IV, met aan zijn zijde prinses Rina en adjudant Mike, kwamen traditioneel de jeugdhoogheden met hun gevolg op het podium voor een kort optreden waarin ze enthousiast meedeinden op de klanken van het lied ‘Op en Neer’ (heen en weer).
De presentatie was dit jaar in voortreffelijke handen van Bart Sijbers die het ‘op z’n Barts’ prima invulde wat het publiek wel kon waarderen.
Na het optreden van de jeugd was het de beurt aan de Buurmannen. Wat waren ze goed! Ondanks dat Sandra, Willy, Klaas, Eric en Jan niet allemaal meer échte buurmannen zijn, zat het buurmannen-dna er nog steeds goed in. Dit keer was hun hele optreden opgehangen aan het thema ‘Onderlinge Communicatie’. Dries Janssen gaf er een lezing over. De PTT van toen met de postbestellers Klaas, Willy en Sandra moesten allerhande brievenbussen vullen en Eric ging de interactie met het publiek hierover aan. Tegenwoordig is geduld abnormaal maar in de tijd van de brief hadden we tijd genoeg, dat moést wel. De dronken scène door Eric Hesius was zoals alleen Eric dit kan, fantastisch! In het lied ‘Wat zou je doen’ spatte de zang- en acteertalenten van de vijf er vanaf. Ook de afsluiting over ‘likken’ op de ‘bas’klanken van Pink Panther mocht er zijn.
De eerste dansact van Démarrage ging op het nummer Ain’t your Mama van Jennifer Lopez. Ook nu weer een prima optreden zoals we al jaren gewend zijn van Démarrage.
SLAP maakte de Lieropse optredens van voor de pauze compleet met veel bijval van het publiek. Met een combinatie van film, spel en interactie met het publiek lieten ze zien hoe hun ‘probleem’ binnen SLAP opgelost werd door de Rijdende Rechter (Piet van Bommel). Het probleem was dat de niet-van-Lieshouten bij de aauw prinsen het hadden gehad met de overvloed aan van Lieshouten binnen hun club SLAP. Ze wilden per direct een van Lieshouten-stop, dus zou er geen plaats meer zijn voor Prins Jan IV. Met eerst een bakfiets en – na een val – de duofiets, bezochten presentator Jan Willem Neervens en de rijdende rechter Piet de voor- en tegenstanders. Een met veel humor gemonteerde film liet zien hoe de partijen er over dachten. Hierna vond op het podium de hoorzitting plaats met aan de ene zijde Ad van Heugten en Peter van den Einden als SLAP-vertegenwoordigers en aan de andere kant Jan van Lieshout sr namens de van Lieshouten. Hij kreeg na een oproep, vanuit de zaal hulp van Marjan van Lieshout. De pastoor, Jan ELL en ex-dokter Ferd lieten op film weten hoe zij erover dachten en Toon Hesius en Frank Hurkmans reageerden vanuit de zaal. Hierna volgde de uitspraak van de rijdende rechter… Prins Jan zal alleen onder de achternaam van zijn vrouw, prinses Rina – na een toelatingsexamen – deel kunnen uitmaken van SLAP. Hij zal dus daarvoor de naam ‘Jan Hurkmans’ moeten aannemen (wordt zeker vervolgd bij het slapexamen later dit jaar).
Na de pauze was het de beurt aan een nieuwe Lieropse groep ‘Hard tegen Hard’. De muziekkeuze bij ouders en kinderen is vaak niet hetzelfde. Zo ook bij zoon Mike en vader Geert Sanders. Wat de verschillen waren werd in de loop van hun optreden steeds duidelijker. De rock-‘n-roll/hardrock/heavy metal van papa Geert tegen de uit de punk ontstane hardcore van zoon Mike met 160-200 beats per minuut. Om dit live te laten horen was een groot deel van de slagwerkgroep ingezet met melodische en andere slagwerk-attributen, ondersteund door de vette bas van Geert Slegers. Een langspeelplaat en pickup van papa Geert werd niet meer herkend door zoon Mike die wel de jaloersiteit opwekte bij papa Geert bij zijn niet te temmen ‘gestamp’ (dansen – hakkûh – bij hardcore). Volgens papa Geert is A Capella een ‘hard koor’ als Kees Verstappen tenminste meezingt. Via de afstandbediening werden de verschillende stijlen afwisselend ten gehore gebracht. Ook de A-team soldaten-act van Lierop Live uit 2016 en Hard Rock Hallelujah van de slagwerkgroep van een eerdere Lierop Live kwamen voorbij en zelfs een fragment van een verkeerd geschakelde hardcore film. Prima optreden!
Na alle succesvolle Lieropse optredens was het tijd voor de buiten-dorpse acts, te beginnen met tonpraoter Koop Drost, de vervanger voor de afgezegde Kitty Goverde. Je kan je het vooraf nauwelijks voorstellen maar toch was het vrijdag en zaterdag ’t geval… een Drent (uit Zuidwolde) in Lierop in de ton! Hij bleef zelfs in Lierop overnachten om het Lieropse publiek twee dagen achter elkaar in echt Drents dialect te kunnen vermaken. Een breed scala aan – herkenbare – belevenissen die hij zelf meegemaakt had in de 70er jaren kwamen voorbij en ook bij hem waren de eerste rijen niet veilig. Hij had volop de lachers op z’n hand bij zijn optreden dat niet ophield bij alleen optreden want ook bij de afterparty’s bleef hij ‘vol’ bij.
Na Koop Drost kwam de winnaar van de zilveren Narrekap, Boy Janssen, als stewardes Truus van Boven in de ton. Dat was ook de buut waarmee hij dit jaar de Narrekap gewonnen had. H(Z)ij vertelde met veel humor over de belevenissen in de lucht. Zonder teveel te verraden zaten de Engelsen bij haar links in het vliegtuig, de Duitsers op rij 40-45, de Jehova’s bij de deur enz.enz. Een prima buut.
Het tweede optreden van Démarrage maakte veel indruk. Het thema Alice in Wonderland werd op een voortreffelijke manier neergezet. Dat willen we nog wel ’n keer zien!?
De afsluiter was voor Niks en ’n Bietje. Zij brachten een combinatie van zwets en zang waarbij ze de pech hadden dat hun ‘zwets’ niet kon tippen aan wat tijdens deze avond al was getoond. Met hun liedjes wisten ze de zaal nog wel in beweging te krijgen en zelfs Dilia kon tijdens hun optreden nog een selfie met ze maken.
Al met al dus een prima Bonte Avond, met dank aan de Bonte Avond Commissie en vooral ook dank aan Tonnie van Lierop waarvan op het einde afscheid genomen werd. Zij gaat stoppen met de BA commissie.
Met de carnavalskraker van Prins Jan en adjudant Mike – begeleid door de ook weer voortreffelijke Koepelbloazers –  werd door alle medewerkers en artiesten de avond afgesloten en voortgezet in ’t café.

Zie ook de foto’s in onze slapgalerij.