Zorg je langdurig en onbetaald voor iemand die in de gemeente Someren woont en die zorg nodig heeft? Vraag dan het Mantelzorgcompliment aan! Dit is een (financiële) blijk van waardering voor de inzet die je als mantelzorger doet. De aanvraag doe je samen met de zorgvrager. Je moet je aanvraag voor 2020 uiterlijk 1 december 2020 indienen.

Let op: het mantelzorgcompliment moet je elk jaar opnieuw aanvragen. 

Wat is een mantelzorger?
Mantelzorgers zijn personen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.Juist in deze tijd van corona zijn mantelzorgers extra hard nodig. Misschien krijg je er door de maatregelen als mantelzorger (nog meer) taken bij. Of sta je voor dilemma’s of je nog wel veilig op bezoek kunt gaan bij je naaste. Misschien heb je andere vormen van contact met je zorgvrager. Juist in deze nare tijd zijn mantelzorgers in onze gemeente ontzettend waardevol!

Voor wie is het mantelzorgcompliment?
Werk je ten minste 8 uur per week én langer dan 3 maanden als mantelzorger dan kom je in aanmerking voor een compliment. Je komt niet in aanmerking als je de zorg verleent vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) of omdat het je werk is. Ook gebruikelijke zorg is géén mantelzorg. Denk hierbij aan de zorg en opvoeding van gezonde kinderen. Of je partner helpen met het huishouden.

Woonplaats zorgvrager
Houd er rekening mee dat de persoon waarvoor je zorgt in de gemeente Someren moet wonen. Woon je zelf in de gemeente Someren en zorg je voor iemand uit een andere gemeente? Dan kun je bij de gemeente waar de zorgvrager woont informeren naar het mantelzorgcompliment.

Financiële vergoeding
De hoogte van de vergoeding hangt af van het totaal aantal aanvragen dat binnenkomt bij de gemeente. Het maximale bedrag per zorgvrager is € 100,-. Er wordt maximaal één mantelzorgcompliment per zorgvrager verstrekt.

Aanvragen
Je kunt het mantelzorgcompliment aanvragen tot en met 1 december 2020.

Je kunt het aanvraagformulier digitaal invullen of downloaden. Is digitaal voor jou niet mogelijk? Bel dan naar de dorpsondersteuner Marieke Linders 06-53668150 voor een formulier of bel het gemeentehuis met de vraag om een formulier op te sturen. Dat kan via (0493) 494 888.