Het is wellicht al opgevallen dat veel bomen in de Heesvenstraat schors verliezen en slecht in het blad zitten.

De toestand van de bomen is het afgelopen jaar sterk achteruit gegaan. Het vermoeden bestond dat deze achteruitgang werd veroorzaakt door de aanwezigheid van de roetschorsschimmel, een aantasting die in Nederland met name voorkomt bij esdoorns. Door het veranderen van het klimaat, droogte en warme dagen ontwikkelt de schimmel zich en zullen esdoorns uiteindelijk sterven. Bij dit soort esdoorns (Acer pseudoplatanus) is de roetschorsschimmel altijd aanwezig, maar komt pas tevoorschijn als de conditie afneemt. Deze schimmel uit zich door het loslaten van de schors met zwarte schimmelplekken.

In opdracht van de gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf ‘Terra Nostra’ de bomen onderzocht. De conclusie is dat de aangetaste bomen niet te handhaven zijn, dat deze ‘breukgevoelig’ worden en dat de aanwezigheid van de roetschorsschimmel kan leiden tot gezondheidsklachten. Dit heeft de gemeente doen besluiten om 32 esdoorns op zeer korte termijn te verwijderen. Het gaat om de bomen vanaf de kom tot de Otterdijkseweg.

De beheerders openbaar gebied van de gemeente Someren vinden het enorm jammer dat zulke mooie bomen moeten verdwijnen. Zij gaan er dan ook alles aan doen om hier weer zo spoedig mogelijk nieuwe bomen terug te planten. De nieuwe aanplant is voorzien in het najaar van 2022 (in overleg met de aannemer vinden de werkzaamheden hoogstwaarschijnlijk in de komende twee weken plaats). Om welke soort boom het gaat moet nog worden bepaald. Hierover volgt later nog informatie.

De kap van de bomen staat helemaal los van de geplande aanleg van een vrij liggend voetpad naast een gedeelte van de Heesvenstraat. Dit jaar wordt er een half verhard voetpad aangelegd tussen de komgrens en de Otterdijkseweg. Dat pad komt te liggen aan de zuidkant van de weg (zijde sportpark). Ook over de uitvoering van de aanleg van het pad volgt later nog informatie.

Zie eventueel ook verdere informatie over roetschorsschimmel cryptostroma corticale.

Wim Steenbakkers / Gemeente Someren