Op 12 december is Herberghe de Coeckepanne jarig. Het 50-jarig jubileum wordt afgetrapt met een Coeckefeest voor iedereen die ooit bij de Coeckepanne gewerkt heeft. Want zonder hen hadden ze deze mijlpaal nooit bereikt. Het wordt natuurlijk ook een feestelijk jaar voor alle gasten, er wordt uitgepakt met kleine en grote verrassingen. Om te beginnen krijgt iedereen die in de feestmaand komt eten een grote fles trappistenbier en er is natuurlijk ook iets leuks speciaal voor de kinderen.

De sfeervolle boerderij waarin Herberghe de Coeckepanne gevestigd is werd in 1892 gebouwd door Hendrikx uit Lierop, die zich daar als schoenmaker, landbouwer, bakker, kruidenier, herbergier, oliehandelaar en verkoper van geneesmiddelen vestigde. Toen in 1960 de laatste boer vertrok en een brouwerij het pand pachtte, was de toekomst onzeker. Tot Theo Vinken in 1972 stopte met zijn banketbakkerij aan het Wilhelminaplein in Someren en de boerderij verbouwde tot pannenkoekenhuis.

In 1989 hebben Jos en Marij Haerkens dit unieke concept verder uitgebouwd en grootgemaakt. Zij waren bijna 25 jaar trotse eigenaar van de Coeckepanne. In oktober 2013 hebben Jos en Marij de zaak overgedragen aan dochter Annebet en haar partner Gerrit Verhees, de volgende generatie. Annebet en Gerrit zijn deze uitdaging vol enthousiasme aangegaan en zetten deze bijzondere horecazaak alweer ruim 9 jaar voort.

Al 50 jaar worden de pannenkoeken ambachtelijk gebakken, op basis van een oud familierecept. Met zoveel mogelijk (streek)producten van lokale leveranciers en rekening houdend met speciale wensen en allergenen. Heb je geen zin in een pannenkoek? Er staan ook heerlijke Brabantse specialiteiten op de kaart. Zoals een huisgemaakt worstenbroodje, zult, balkenbrij, bloedworst met appel, kaantjes en niet te vergeten de bekende Abramsoep. Kenners uit de hele regio rijden er graag voor om.

Bij Herberghe de Coeckepanne waan je jezelf terug in het Bourgondische verleden. Het interieur is een schatkamer van antieke voorwerpen met een verhaal. Wie binnenkomt voelt zich meteen thuis. En tijdens de zomermaanden is het heerlijk vertoeven op het terras met uitzicht op Lierops bekende koepelkerk.

De Coeckepanne is gevestigd tegenover de prachtige koepelkerk in het hart van Lierop, omgeven door bossen, heide, vennen en natuurreservaten. De Coeckepanne ligt te midden van vijf fietsknooppunten en heeft een oplaadpunt voor elektrische fietsen. In de omgeving van Lierop zijn ook diverse wandelroutes, waaronder de Onderduikersroute. Deze route van 8,5 km start bij de Coeckepanne en loopt door het mooie buitengebied van Lierop richting voormalig onderduikerskamp Dennenlust. De natuurliefhebber kan in de omgeving van de Coeckepanne zijn hart ophalen.

Graag tot ziens in Lierop, tot streufs*!
*) dialect voor pannenkoek

Annebet en Gerrit

Zie hieronder eventueel ook de interviews die Harrie van Horik namens Siris had met Marij en Jos Haerkens bij het 40-jarig jubileum en met Annebet en Gerrit Verhees bij het overnemen van Herberghe de Coeckepanne.