De gemeente Someren, vrijwilligers van Summers Landschap en IVN Asten-Someren en de bewoners van het gehucht Moorsel in Lierop gingen afgelopen zaterdag 20 april op Moorsel aan de slag met het inrichten van een natuurlijk voedselbos.

De gemeente en de IVN willen hier andere natuur ontwikkelen en daarmee historische waarden van het gehucht Moorsel herstellen.

Met z’n dertigen waren ze een ochtend bezig met het planten van de verschillende struiken en bomen om het landschap te verfraaien, om de dieren in de toekomst te voorzien van voedsel en voor onderwijs over voedselproducerende natuur. Onder de noeste werkers bevonden zich ook de wethouders Willem van Doorn en Louis Swinkels.

Natuur doet de rest
In 2009 heeft de provincie samen met de gemeente Someren en een betrokken grondeigenaar een convenant gesloten om op die gronden op Moorsel in het kader van natuurcompensatie voor het Ei van Ommel het perceel te bestemmen als natuur.

Door allerlei omstandigheden is dat vele jaren bij de provincie blijven liggen. Maar door vasthoudendheid van IVN-lid Gerard Claassen, die regelmatig bij de gemeente en provincie aan de bel trok, komt er het nu echt van dat er een voedselbos op Moorsel komt.

Het is de bedoeling om het voedselbos jaarlijks te onderhouden en er samen een mooi project van te maken waar iedereen van kan genieten. Nu het voedselbos is aangeplant, doet de natuur, met een klein beetje hulp, de rest.

Worstenbroodjes
De gemeente zorgde zaterdag voor het nodige gereedschap en het plantmateriaal, maar ook voor koffie, thee en warme worstenbroodjes. Die kwamen van pas, want het weer was niet al te best.

Zie eventueel ook de foto’s die Eric Driessen namens Siris maakte en een filmimpressie die Harrie van Horik namens Siris maakte hieronder.