Van Mark en Doretti van Horik kregen we onderstaand bericht…

“Wij zijn sinds vandaag ‘vriend geworden van Slaponline’ en we willen jullie vragen om dit voorbeeld te volgen.

Waarom dan? Dat gaan we jullie uitleggen.

Ons is ter ore gekomen dat bij Slaponline – door een nieuwe beeldclaim – een vervelende financiële situatie is ontstaan die op dit moment privé gedekt wordt door de mensen achter Slaponline, omdat ze vanaf het begin het ideële uitgangspunt hadden om Slaponline gratis te houden. Een soort Koepel (al werd daarvoor wel een abonnement betaald).

Slaponline is als iets kleins op de Bonte Avond in 2001 geïntroduceerd en is al lang niet meer weg te denken uit het Lieropse. We hebben gehoord dat dagelijks gemiddeld 750 mensen de site bezoeken om élke dag op de hoogte te blijven van het wel en wee in Lierop. Verenigingen, instellingen, particulieren, ondernemers, kortom jong en oud maakt gebruik van Slaponline wanneer er iets te melden valt. Met het dagelijks aantal bezoekers worden hun berichten opvallend goed door een breed publiek gelezen. Vele dorpssites zijn daar jaloers op. Je berichten worden geredigeerd wanneer nodig, er wordt een foto bij je bericht gezocht wanneer nodig enz. enz…. en álles is gratis!

Het plaatsen van beelden bij elk bericht begint ze echter op te breken. Na een forse claim begin vorig jaar over enkele geplaatste beelden van 112, waar auteursrecht op bleek te zitten, hebben ze nu o.a. een claim gekregen van een beeld uit 2001!!!!, 4 maanden na de start van de site, toen een beeld van K-Otic bij een aankondigingsbericht van Nirwana werd geplaatst. Het beeld blijkt nu van ANP te zijn geweest. Niemand had in 2001 ook maar een enkel benul dat dat niet mocht, want iedereen kon toch alles van het wereldwijde web halen?

De tijden veranderen en in deze tijd zijn er speciale bedrijven die robots naar de rechtmatigheid van alle foto’s laten zoeken op het internet. Voldoe je er niet aan, dan heb je gelijk een dikke boete aan je broek, ook al heb je te goeder trouw de foto’s geplaatst. Dat bleek dus ook nu weer het geval.

Deze boete hebben ze weer uit eigen zak betaald waardoor de situatie er niet rooskleuriger op wordt en er op korte termijn geen aanvulling komt omdat er vanwege corona geen inkomsten komen van het jaarlijkse Slaponline Jeu de Boules-toernooi, het toernooi waar Slaponline op draait. Vette pech dus!

Dit alles willen wij niet laten gebeuren en daarom hebben we het initiatief genomen om een vriendenactie te starten waarbij we hopen dat er meer mensen/verenigingen/bedrijven vriend willen worden van Slaponline en een eenmalige donatie willen storten, zodat de mensen achter Slaponline weer met een gerust hart ons van het dagelijkse nieuws kunnen voorzien.

Het te doneren bedrag is vrij en helemaal zelf in te vullen. En ook hierin geldt… alle kleine beetjes helpen!

En daarom zijn wij al vriend geworden! Hopelijk gaan jullie ook volgen”.

Doneren kan op het rekeningnummer NL20RBRB0778227278 t.n.v. Stichting Slaponline Lierop o.v.v. donatie van: voornaam en achternaam.

Een lieve groet,
Mark en Doretti van Horik

Zie ook de reactie hierop van Slaponline.