Dat Mark en Doretti van Horik met ons contact opnamen – omdat ze gehoord hadden over de situatie waarin we als Slaponline beland zijn – is eigenlijk niet vreemd, want toen we onlangs een nieuwe claim binnenkregen waren we zwaar gefrustreerd en hebben dat in onze omgeving niet helemaal voor ons kunnen houden. Ze vonden dat dit niet kon en kwamen daarom met het voor ons verrassende idee of ze ‘iets’ mochten organiseren om de kas van Slaponline een wat vrolijker aanzicht te geven.
Daar hebben we even over na moeten denken omdat ons principe vanaf het begin is geweest dat de site gratis moest zijn (al had dit principe waarschijnlijk niet tot nu stand gehouden als we niet via Frank Hurkmans het Jeu de Boules Toernooi voor Borneo in 2007 jaarlijks konden vervolgen voor Slaponline, wat te lezen is in ons oude archief – linker kolom 3e link van onder ‘Redactie slaponline – waar je ook nog kunt lezen hoe we er toen over dachten.

We hebben deze keer ‘ons probleem’ bewust niet gepubliceerd omdat we na het bericht van vorig jaar over de eerste claim niet als naïevelingen beschouwd wilden worden die ‘zomaar’ wat deden. Al zijn we maar amateurs/vrijwilliger, al hebben we geen commerciële site, dat wordt in deze niet als excuus gezien. Gewoon betalen is de boodschap.

Zoals vorig jaar al aangegeven zijn we het helemaal eens dat foto’s auteursrechtelijk beschermd worden maar het zou ’n stuk prettiger zijn als we bij bv Google-foto’s meer informatie over de foto’s zouden vinden dan de opmerking: Afbeeldingen ‘kunnen’ auteursrechtelijk beschermd zijn. Je krijgt soms het gevoel dat je erin geluisd wordt want een bestandsnaam of metadata is niet te vinden!
Aangeklaagd worden voor een geplaatst beeld in 2001 viel nu wel heel rauw op ons dak en een beeld van social media gebruiken blijkt ook fataal te kunnen zijn!
In Emerce, hét multichannelplatform over online business en marketing – dat ook claims van hetzelfde buro dat voor ANP werkt kreeg – halen ze een opmerking aan van Ton Verlind, de voormalige mediadirecteur van de KRO, ook slachtoffer van claims, die de handelswijze van ANP ziet als een soort businessmodel. Hij vergelijkt het met een fotograaf die op een openbare weg zijn foto’s deponeert, zonder adres achter te laten. Dan komt er een voorbijganger. Die neemt een van de foto’s te goeder trouw mee naar huis, waarna de fotograaf hem een gepeperde rekening presenteert + boete voor het betalen van auteursrechten. Je vraagt aan de fotograaf om de foto’s ter voorkoming van verdere misverstanden van de straat te halen, maar die doet dat niet omdat het nu eenmaal zijn verdienmodel is.

De ervaring is dat je een rechtszaak in de meeste gevallen verliest, een foto uit 2001 zou volgens ingewijden zelfs meer moeten kosten omdat die al zo lang te zien is geweest!
Inmiddels hebben we alle foto’s uit het archief van onze oude website en van de server gehaald, dus daar vinden ze niets meer. We hadden ze graag laten staan maar kunnen niet riskeren dat we nog eens verrast worden.

We proberen intussen al ’n tijd Google-beelden zoveel mogelijk te negeren. Het nadeel is wel dat je dan weer veel meer tijd kwijt bent om een passend beeld boven de berichten te vinden of een beeld te componeren. Gratis beeldensites helpen ons daar gelukkig steeds meer bij.

We delen onze ervaringen zodat verenigingen, bedrijven maar ook particulieren met een eigen website (of sociale media) gewaarschuwd zijn! Ook in Lierop zijn al meerdere claims uitgedeeld. Even kritisch nakijken kan dus geen kwaad!

Zorgen dat Slaponline door deze toestanden ooit zou stoppen hoeven er als het aan ons ligt zeker niet te zijn. We blijven sowieso doorgaan!

Wij willen wel alvast de initiatiefnemers Mark en Doretti en iedere andere deelnemer aan de actie ‘Vriend van Slaponline’ bedanken en we hopen dat het bij deze eenmalige actie zal blijven en we in de toekomst weer ‘normaal’ kunnen leven van ons Slaponline Jeu de Boules toernooi.
Ook willen wij het Oranjecomité bedanken die vorig jaar – na onze eerste tegenvaller – hun Clubkasopbrengst spontaan geschonken hebben aan Slaponline. Kei lief, zij waren in ieder geval al onze vrienden!

Jan van Lieshout sr
namens het team van Slaponline