De verhouding van de stijging van het aantal ziekenhuisopnames in de gemeente Someren en onze aangrenzende gemeentes per gisteren is hetzelfde gebleven als afgelopen zaterdag! Hopelijk gaat het vanaf nu dan ook zakken en kunnen er op 20 mei weer een kleine versoepeling van de maatregelen bekend gemaakt worden.

De versoepeling van gisteren zat ‘m er vooral in dat de basisscholen in Nederland weer open kunnen op 11 mei en worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld.
Of de scholen de deuren voor kleine groepjes of gefaseerd openen, is ter uitwerking voor de scholenkoepels in overleg met het ministerie van Onderwijs.

Voorlopig mogen dus contactberoepen, zoals kappers, nog niet worden uitgeoefend. De onzekerheid voor deze beroepen is volgens Rutte nog te groot. Een volgend belangrijk punt vormen de evenementen. Tot 1 september zijn alle evenementen verboden. Dit betekent ook geen betaald voetbal, zo benadrukt Rutte. ‘Zuur’, noemt hij het.

Alle maatregelen die niet kunnen worden verruimd, worden verlengd tot 20 mei. Dat betekent tot die tijd: blijf zoveel mogelijk thuis, werk vanuit huis en houd 1,5 meter afstand wanneer je wel naar buiten gaat.

Gemeente Stijging Stijging Stijging Stijging
  12 april 15 april 18 april 21 april
Someren +20% +16% +3,5% 0%
Asten +22% +18% +7% 0%
Helmond +11% +30% +4% 0%
Geldrop-Mierlo +15% +4% +4% 0%
Heeze-Leende +50% +0% +8% 0%
Cranendonck +16% +3,5% +0% 0%
Nederweert +8% +4% +0% 0%
TOTAAL +142% +75,5% +26,5% 0%

 

Het totaal aantal ziekenhuisopnames in Nederland stond gisteren op 9.897 en het aantal overleden personen kwam op 3.916 waarbij opgemerkt dat er een vertraging is tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.
In Nederland zijn t/m gisteren 34.134 bevestigde besmettingen gemeld waarbij opgemerkt dat het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona-virus hoger ligt dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.