De Lieropse Lijst is alweer een hele tijd ter ziele vanwege gebrek aan geïnteresseerde vertegenwoordigers uit ons dorp. Nu zijn enkele Lieroppenaren actief bij andere partijen buiten Lierop maar het zou mooi zijn als de Lieropse Lijst weer in de gemeenteraad vertegenwoordigd zou zijn, toch? Wellicht is onderstaand bericht een aanzet…

Vraag je je soms af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denk je wel eens dat je het beter kunt? Of wil je iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet je niet hoe? Volg dan de gratis cursus Politiek Actief. De cursus bestaat uit drie avonden in september en een afsluitende raadsvergadering in oktober.

De gemeente Asten en Someren organiseren de cursus Politiek Actief met medewerking van Prodemos. In de cursus vergroot je jouw theoretische kennis over de lokale politiek en verbeter je jouw vaardigheden, zoals debatteren. Hiervoor is een training in het programma opgenomen. Daarnaast bezoek je een gemeenteraadsvergadering en kun je kennismaken met de lokale politieke partijen.

Programma
De cursus start op dinsdag 14 september en bestaat uit 4 bijeenkomsten met elk een ander thema. De cursusavonden zijn afwisselend in het gemeentehuis van Someren of van Asten (van 19.30 tot 22.00 uur). De laatste bijeenkomst, het bijwonen van een raadsvergadering, is naar eigen voorkeur. Kan de cursus niet fysiek plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen dan zal deze digitaal te volgen zijn.

Dinsdag 14 september: Introductie en kennismaking openbaar bestuur, door burgemeester Blok (Someren) en Van Extel – van Katwijk (Asten) en griffiers; Waarom raadslid worden, 2 raadsleden vertellen waarom
Woensdag 22 september: Hoe werkt de ambtelijke organisatie en hoe zit het met de financiën?  Uitleg door o.a. gemeentesecretarissen; Speeddaten met raadsfracties
Dinsdag 28 september: Debatteren: leer de kneepjes van het vak! (Debat Instituut)
Dinsdag 5 oktober (Asten): Raadsvergadering bijwonen en uitreiking certificaat
Donderdag 21 oktober (Someren): Raadsvergadering bijwonen en uitreiking certificaat
Wie weet ben je hierna wel zo geïnspireerd dat je je kandidaat stelt als raadslid!

Voor wie?
De cursus staat open voor iedereen die ouder is dan 16 jaar. De cursus is ook uitermate geschikt voor vrijwilligers die actief zijn in besturen van verenigingen of organisaties in Someren of Asten en meer willen weten over de politiek. Maar ook middelbare scholieren met politieke interesse zijn welkom. Er zijn 25 cursusplaatsen beschikbaar. Wees er snel bij want vol is vol. We streven naar een gelijkwaardige verdeling van de deelnemers over Asten en Someren.

Informatie en aanmelden
Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij de griffiers. Voor de gemeente Someren is dit Joke Oostdijk, j.oostdijk@someren.nl, tel. (06) 53 51 45 94. Voor de gemeente Asten is dit Mariëtte van Erp, m.vanerp@asten.nl, tel. (06) 57 31 33 06.